ACTA: nadchodzi atak internetowej cenzury

Forum, na którym można do woli dyskutować nie tylko na tematy związane z Forexem.

ACTA - znajomość ustawy (czy przeczytałeś) i stosunek do niej

Czytałem - nie chcę wprowadzania
28
41%
Czytałem - chcę wprowadzania
6
9%
Nie czytałem - nie chcę wprowadzania
27
40%
Nie czytałem - chcę wprowadzania
7
10%

Liczba głosów: 68

Awatar użytkownika
Janek Trader
Pasjonat
Pasjonat

Nieprzeczytany post autor: Janek Trader »

marekdt pisze:Kiedyś Palikot oskarżył zdrojewskiego, sikorskiego, rostowskiego, tuska, i kilku innych graczy o to że są w nieformalnym zgromadzeniu "trzystu" czy jakoś tak... przy czym powiedział że pół rządu jest w to zamieszane...
Dobrze byłoby gdyby hakerzy coś na ten temat znaleźli i udostępnili.
-------------------------------------------------------------------------------------------------------
Forex - wielka zmanipulowana szulernia

Jakby co, to jestem po spożyciu legalnych napojów........
http://www.youtube.com/watch?v=mOB-LTL4jjg

Awatar użytkownika
daromanchester
Przyjaciel Forum
Przyjaciel Forum

Nieprzeczytany post autor: daromanchester »

peter_r pisze:Jak to ktoś ładnie napisał, kiedyś można było wypić piwo na ławce, teraz Cie za to spiszą. (byłem w Niemczech - kulturalne picie w parku w lecie super sprawa dla małolatów)
Muzyki słuchasz - zaiksowi płać! Komuś się to śniło w czasach płyt gramofonowych?
No to u nas jeszcze na razie nie ma tak źle. Bo niemiecki Zaiks dał listę utworów z cennikiem do przedszkoli.
I kazali sobie płacić tantiemy od śpiewanych piosenek przez dzieci.
No cóż możemy zrobić? A możemy przez miesiąc niech nikt nie kupi płyty, filmu to wtedy się koncerny opamiętają.
peter_r pisze:Wynalazki u nas? Kto ma na to kapitał? Wątpię. Kase mają banki, media, kilka firm państwowych i te sprzedane Smile Jedynie IT wchodzi w grę?
Powolutku. Nie od razu Rzym zbudowali. Ja mam gorącą nadzieję że w tym kierunku pójdziemy.
I tutaj jest rola rządzących żeby takie sprawy ułatwić i uprościć.
Mamy naprawdę sporo mądrych ludzi w kraju tylko na razie brak funduszy na rozwijanie ich.
A wiadomo że potrzeba nowoczesny sprzęt i narzędzia żeby coś osiągnąć.
Dam Ci przykład znajomego który wybrał się do szkoły tutaj na kurs obsługi maszyn CNC.
Szkoła na obrzeżach, nic szczególnego coś jak zawodówka u nas w 100tys mieście.
Ale kupili do pracowni za 7mln funtów najnowocześniejsze maszyny do nauki.
Pokaż mi u nas Uniwerek w PL który wydaje w ciągu roku na pomoce naukowe tyle.
A to była szkoła na zadupiu. I tam nawet największy matoł angielski który ledwo skończył podstawówkę zdobędzie większe doświadczenie niż u nas student po 5 latach studiowania manuala do takiej maszyny. I to pewnie jeszcze będzie manual do modelu sprzed 5 lat bo na nowszy uczelnie nie stać.
"Ekspert to taki człowiek, który popełnił wszystkie możliwe błędy w bardzo wąskiej dziedzinie" - Niels Bohr
"Każdy głupi może wiedzieć. Sedno to zrozumieć" - Albert Einstein

Awatar użytkownika
peter_r
Pasjonat
Pasjonat

Nieprzeczytany post autor: peter_r »

bleh jednak odpiszę :D

No tak nauczy się obsługi maszyny i co dalej? Wyjedzie do Niemiec :(
Tak, mamy mądrych ludzi, większość skończy i tak w korporacjach(nic złego), część rozwinie interes tak czy siak. Wydawało mi się że do ochrony wynalazku wystarczy patent. W połączeniu z wątpliwym sądownictwem nic nie pomoże

Szkolnictwu wyższemu się często zarzuca oderwanie od rzeczywistości // oczekiwać ew. pracodawców, umiejętności przydatne a zbędne itp //
,ale tego ACTA przecież nie zmienia. Umożliwia wprowadzenie badziewnych przepisów w przyszłości, po malutku.

Awatar użytkownika
mike_05
Maniak
Maniak

Nieprzeczytany post autor: mike_05 »

już się q..wa zaczeło!

Awatar użytkownika
ramaso
Gaduła
Gaduła

Nieprzeczytany post autor: ramaso »

co sie zaczelo? za piractwo sie zamyka. i juz. pierwszy to raz? a kazaa? a piratebay?

nadmuchali ta ACTA do granic mozliwosci.

sonny
Gaduła
Gaduła

Nieprzeczytany post autor: sonny »

Awatar użytkownika
biotiq
Gaduła
Gaduła

Nieprzeczytany post autor: biotiq »

daromanchester pisze:biotiq nie no proszę Cie nie wklejaj tu takich głupot.
Dotrwałem do końca ale już chciałem wymięknąć jak mówił że moja przeglądarka narusza prawa autorskie. :mrgreen: :mrgreen: :mrgreen:
Proszę zacznijcie myśleć a nie wypowiadać się cudzymi linkami.
Do szkoły też linki przynosicie na wypracowania?

Dziennikarze rzucili się jak hieny na temat nie mając pojęcia o temacie i na siłę próbują zrobić sensacje.
A politycy nagle cudownie się "nawracają".
To są jakieś jaja panowie jak widzę co zaczyna się dziać w okół tego.
Dobrze że mam inne forum gdzie ludzie nie sypią linkami, dyskutują merytorycznie i też mają obawy ale potrafią je logicznie uzasadniać.
Czego brakuje tutaj..... czyli samodzielnego a nie zbiorowego myślenia.
Fakt, faktem, że koleś pod sam koniec przesadził. Świat poddaje się ewolucji i dobrze wiemy, że są szybsze metody komunikowania się niż piśmiennictwo itd. -stąd wklejanie linków.
BTW Nie wiem, czy zdajesz sobie sprawę czasami myślenie mi się udaje :lol: .

Zupełnie na poważnie: Mi chodzi o ideę i długofalowe konsekwencje tego, co może się stać. Bazujemy na przeciekach, nie wszystkie dokumenty w sprawie ACTA są odtajnione -dlatego między innymi Holandia, czy Niemcy się wstrzymują. Polska idzie natomiast w zaparte i olewa (delikatnie pisząc) opinię publiczną traktując ludzi jak bydło (nie chciałem używać tego sformułowania, bo nikogo nie chcę obrażać, jednak nic innego mi tu nie pasuje).

Może przykład odnośnie nadużyć: Zapewne pamiętacie sytuację, gdzie jeden z Amerykanów poparzył się kawą w jednym z fastfood'ów. Wytoczył sprawę "taniej jadłodajni" i wygrał sprawę. Od tamtego momentu mamy na kubeczkach napis ostrzegający o tym, że napój może być gorący. Moim zdaniem doszło do nadużycia ze strony "ofiary kubka", która ładnie wykorzystała sytuację. W Polsce by to nie przeszło, a wyżej wymieniony przykład moim zdaniem jest nadużyciem.
O co chodzi w tym przykładzie? Przede wszystkim o to, że „ofiarą kubka” może stać się każdy, kto umiejętnie wykorzysta informacje przeciwko drugiej stronie. I uwierz mi lub nie… Już dzisiaj za pomocą $ i kontaktów łatwo jest kogoś przerobić. Na tę chwilę może wydawać się, że przykład jest abstrakcyjny, jednak tak nie jest. Mojego przyjaciela znajomy piastuje stanowisko polityczne. Jest uczciwym człowiekiem –rzadko spotyka się takich ludzi. Do dzisiaj walczy z siatką ludzi, którzy chcą go wykończyć, bo nie brał łapówek i nie tolerował przekrętów. Do dzisiaj wytaczają mu procesy i blokują go, by nie mógł wejść o szczebel wyżej po to, by ich nie rozgonił (mając większe możliwości). Wytaczają mu procesy o takie bzdury, że nawet sam bym na to nie wpadł… Tylko po to, by im nie przeszkadzał i nie miał czasu na konkretne działania. /Już totalnie w szoku byłem, jak dowiedziałem się, że wszystkie nasze rozmowy w PL są nagrywane! Bez kitu, ręce mi opadły, jak dowiedziałem się, że ww. znajomy słowo w słowo odczytywał swoje i osób zamieszanych rozmowy sprzed kilku miesięcy…w prokuraturze!
Dlaczego USA tak bardzo zależy na tym i dlaczego jest takie parcie na ten pakt? Nie jest to samo w sobie zastanawiające?
Żeby było jasne: Nie jestem zwolennikiem kradzieży pod żadną postacią. Jednak widzę w tym jakby drugie dno i to mnie martwi. Na temat tego, że chcieli przeforsować ten pakt po cichaczu nie muszę się raczej już wypowiadać, bo samo w sobie jest to jasne.
daromanchester,
Czy jesteś świadomy tego, co USA odpierdzieliło w 1913? Mówi Ci coś IRS (http://www.irs.gov/)? Zajęcia majątku/blokada firmy przez IRS oraz nadużycie siły nie raz miały miejsce. Sytuacja z 11 listopada jest dla Ciebie jasna? Irak, Iran itd. też? USA jest zależne od surowców tak, jak ich „Muscle cars”. Gołym okiem widać, że ich apetyt jest nieposkromiony, a ich działania nie mają podłoża charytatywnego. ///Chcę byś miał świadomość tego, że za czyjąś wykonaną pracę należy się kasa –to nie podlega dyskusji! Jednak ogólnikowość ACTA jest moim zdaniem na dzień dzisiejszy nie do przyjęcia i w przyszłości może dochodzić do nadużyć…
Chcę by dyskusja przebiegała w kulturalnym tonie. Nigdy nie piliśmy piwa, nie znamy się osobiście, więc dlatego się nie zrozumieliśmy.

Awatar użytkownika
peter_r
Pasjonat
Pasjonat

Nieprzeczytany post autor: peter_r »

Jakby kogoś dziwiło co planuje lobby odnośnie SOPA+
http://arstechnica.com/tech-policy/news ... a-plus.ars

Sixth: Mobile operators need to get involved. Outside the US, piratical behavior increasingly takes place through phones and other mobile devices. The industry push for ISP involvement isn't just targeted at traditional wireline operators but also at "mobile service providers."

Awatar użytkownika
biotiq
Gaduła
Gaduła

Nieprzeczytany post autor: biotiq »

peter_r pisze:Jakby kogoś dziwiło co planuje lobby odnośnie SOPA+
http://arstechnica.com/tech-policy/news ... a-plus.ars

Sixth: Mobile operators need to get involved. Outside the US, piratical behavior increasingly takes place through phones and other mobile devices. The industry push for ISP involvement isn't just targeted at traditional wireline operators but also at "mobile service providers."
Tak to właśnie działa. Małymi kroczkami i do przodu. Gdyby ktoś Ci ograniczył Twoje prawa w bardzo krótkim czasie na maxa, to by Cię szlag trafił, a tak Twoja czujność jest usypiana.

Awatar użytkownika
daromanchester
Przyjaciel Forum
Przyjaciel Forum

Nieprzeczytany post autor: daromanchester »

mike_05 pisze:już się q..wa zaczeło!
Zaczęło to się kilka lat temu tylko wszyscy byli ślepi albo nie chcieli widzieć i wiedzieć myśląc że jakoś to będzie.
Ale jak poczuli oddech ACTA na plecach i się przekonali że już nie będzie jak dawniej to płacz.
Wystarczy w necie pogrzebać. Tutaj z 2008r
http://keionline.org/content/view/169/1

W każdym bądź razie na fali obecnej histerii i owczego pędu gdzie informacje są zagłuszane przez rozpaczających internautów, polityków i media należy odczekać przynajmniej 2 tygodnie żeby móc merytorycznie kontynuować dyskusję.
"Ekspert to taki człowiek, który popełnił wszystkie możliwe błędy w bardzo wąskiej dziedzinie" - Niels Bohr
"Każdy głupi może wiedzieć. Sedno to zrozumieć" - Albert Einstein

ODPOWIEDZ