ACTA: nadchodzi atak internetowej cenzury

Forum, na którym można do woli dyskutować nie tylko na tematy związane z Forexem.

ACTA - znajomość ustawy (czy przeczytałeś) i stosunek do niej

Czytałem - nie chcę wprowadzania
28
41%
Czytałem - chcę wprowadzania
6
9%
Nie czytałem - nie chcę wprowadzania
27
40%
Nie czytałem - chcę wprowadzania
7
10%

Liczba głosów: 68

Awatar użytkownika
daromanchester
Przyjaciel Forum
Przyjaciel Forum

Nieprzeczytany post autor: daromanchester »

sonny pisze:same organizacje działające na rzecz demokracji i wolności słowa !
A kogo byś tam chciał?
Tak to wygląda w praktyce że uczestniczą w konsultacjach firmy z branży i jest to logiczne.
Tak jest w przypadku większości ustaw i nie ma w tym nic dziwnego.
Mój znajomy kiedyś też uczestniczył w czymś podobnym w jego branży.
Przecież nie zaproszą ludzi z branży samochodowej albo księży :mrgreen:
"Ekspert to taki człowiek, który popełnił wszystkie możliwe błędy w bardzo wąskiej dziedzinie" - Niels Bohr
"Każdy głupi może wiedzieć. Sedno to zrozumieć" - Albert Einstein

Płoć
Gaduła
Gaduła

Nieprzeczytany post autor: Płoć »

http://wiadomosci.dziennik.pl/polityka/ ... objac.html

Jak wchodzilismy do UE to z tego co pamiętam mówili, że na wszystko musimy się zgodzić. Jeżeli nie, to nikt nam tego narzucić nie może. To teraz zmieniło się coś?

To przepraszam bardzo..., kto może narzucić i w jakich przypadkach coś Polsce od górnie?

PS Z mojej branży nikogo nie było..., a moja jak żadna inna tam pasuje.

Awatar użytkownika
daromanchester
Przyjaciel Forum
Przyjaciel Forum

Nieprzeczytany post autor: daromanchester »

Płoć to jest tylko handlowa umowa międzynarodowa.
Sama umowa nic nie daje. Bo resztę reguluje nasze prawo.
I w oparciu o zgodność z naszym prawem możemy respektować zapisy tej umowy.
I tyle lub aż tyle.
"Ekspert to taki człowiek, który popełnił wszystkie możliwe błędy w bardzo wąskiej dziedzinie" - Niels Bohr
"Każdy głupi może wiedzieć. Sedno to zrozumieć" - Albert Einstein

Płoć
Gaduła
Gaduła

Nieprzeczytany post autor: Płoć »

daromanchester-a z tego co mi wiadomo, to na podstawie ACTA mogą nas(np. mnie, Ciebie czy kogokolwiek innego) pozwać(*dużo łatwiej i o wiele skuteczniej) o łamanie praw autorskich. Jak myślisz. Masz spore szanse z koncernem Universal w sądzie? * Może się jednak okazać, że nie mając nawet świadomości można złamać czyje ś prawa autorskie. JAkby ktoś napisał do mnie i powiedział PRZESTAŃ bo to należy do mnie to bym przestał natychmiast. Jednak mogę zwyczajnie nie wiedzieć. Może też dojść do tego, że ktoś opatentuje białą kartkę...., i zakaże jej sprzedawania..., bo to będzie łamać jego prawa autorskie.*/

Swoją drogą pozwolę sobie zacytować za wikipedią definicję wyrazu umowa

Umowa (łac. contractus) – w prawie cywilnym to zgodne porozumienie dwóch lub więcej stron (konsens), ustalające ich wzajemne prawa lub obowiązki. Według bardziej szczegółowej definicji umowa to stan faktyczny polegający na złożeniu dwóch lub więcej zgodnych oświadczeń woli zmierzających do powstania, uchylenia lub zmiany uprawnień i obowiązków podmiotów składających te oświadczenia woli. Umowy są zawsze co najmniej dwustronnymi czynnościami prawnymi. Występuje jednak wyjątek jednostronny – dotyczy to podpisania weksla.

Ja rozumiem to tak, ze umowa to coś takiego na co się muszą ZGODZIĆ dwie strony. Więc jeżeli my się nie zgadzamy, a nam się coś takiego narzuca to wg mnie to nie jest żadna umowa.

*Dodane po edycji

Awatar użytkownika
biotiq
Gaduła
Gaduła

Nieprzeczytany post autor: biotiq »

Płoć pisze:daromanchester-a z tego co mi wiadomo, to na podstawie ACTA mogą nas(np. mnie, Ciebie czy kogokolwiek innego) pozwać o łmanie praw autorskich. Jak myślisz. Masz spore szanse z koncernem Universal w sądzie?

Swoją drogą pozwolę sobie zacytować za wikipedią definicję wyrazu umowa

Umowa (łac. contractus) – w prawie cywilnym to zgodne porozumienie dwóch lub więcej stron (konsens), ustalające ich wzajemne prawa lub obowiązki. Według bardziej szczegółowej definicji umowa to stan faktyczny polegający na złożeniu dwóch lub więcej zgodnych oświadczeń woli zmierzających do powstania, uchylenia lub zmiany uprawnień i obowiązków podmiotów składających te oświadczenia woli. Umowy są zawsze co najmniej dwustronnymi czynnościami prawnymi. Występuje jednak wyjątek jednostronny – dotyczy to podpisania weksla.

Ja rozumiem to tak, ze umowa to coś takiego na co się muszą ZGODZIĆ dwie strony. Więc jeżeli my się nie zgadzamy, a nam się coś takiego narzuca to wg mnie to nie jest żadna umowa.
płoć,
Uzyskałeś zgodę Wiki, że to wklejasz??? Czujesz już oddech ACTA na plerach?
;) :P

BTW,
Jest jeszcze coś takiego, jak równowaga stron, a w tym przypadku (licząc głos większości - my lud) takiej równowagi nie dostrzegam.

Gdyby ktoś chciał oddać swój głos sprzeciwu w referendum (wiadomość jest przesyłana do sejmu):
http://referendum-acta.interia.pl/

Awatar użytkownika
seba
Pasjonat
Pasjonat

Nieprzeczytany post autor: seba »

jezeli ktos nadal uwaza ze acta nic nie zmienia i to tylko zwykla umowa ktora nie bedzie miala na nic wplywu to chcialem powiedziec ze:

- megaupload.com - zamkniety
- wupload.com - nie dzialaja praktycznie zadne linki
- fileserve.com - nie mozna juz nic sciagnac
- filesonic.com - nie mozna juz nic sciagnac

czyli najwiekszy serwis z filmami i 3 najlepsze serwisy wymiany plikow zostaly zlikwidowane

raptorcom
Stały bywalec
Stały bywalec

re

Nieprzeczytany post autor: raptorcom »

witam widzę wiele osób za i przeciw ACTA mam swoje zdanie i zachowam je dla siebie ale czy nie wydaje się WAM drodzy forumowicze że pora aby nasz rząd wyjął już paluch z du***py USA ? Pora myśleć samemu czy My naród polski naprawdę ciągle musimy mieć jakiegoś wujka ?

Awatar użytkownika
ramaso
Gaduła
Gaduła

Nieprzeczytany post autor: ramaso »

seba ale w czym problem. jestes oburzony sciganiem piractwa? dobrze ze to pozamykali.

Awatar użytkownika
RoLudlum
Pasjonat
Pasjonat

Nieprzeczytany post autor: RoLudlum »

seba pisze:jezeli ktos nadal uwaza ze acta nic nie zmienia i to tylko zwykla umowa ktora nie bedzie miala na nic wplywu to chcialem powiedziec ze:

- megaupload.com - zamkniety
- wupload.com - nie dzialaja praktycznie zadne linki
- fileserve.com - nie mozna juz nic sciagnac
- filesonic.com - nie mozna juz nic sciagnac

czyli najwiekszy serwis z filmami i 3 najlepsze serwisy wymiany plikow zostaly zlikwidowane

To jest cała kwintensencja dyskusji - pozwólcie nam kraść dalej.

Wielkie oburzenie bo to narusza naszą godność zniewala nas bo ktoś nie pozwala nam kraść i czuć się bezkarnym, nie dziwię się że świat zachodni traci na znaczeniu.
"Unia Europejska uznała apokalipsę 21.12.2012 za niezgodną z dyrektywą Parlamentu Europejskiego."
Deklaracja Niepodległości USA - 1337słów.
Dyrektywa UE o przewozie cukierków karmelkowych 25911 słów

sonny
Gaduła
Gaduła

Nieprzeczytany post autor: sonny »

Ostatnio zmieniony 25 sty 2012, 11:53 przez sonny, łącznie zmieniany 1 raz.

ODPOWIEDZ