ACTA: nadchodzi atak internetowej cenzury

Forum, na którym można do woli dyskutować nie tylko na tematy związane z Forexem.

ACTA - znajomość ustawy (czy przeczytałeś) i stosunek do niej

Czytałem - nie chcę wprowadzania
28
41%
Czytałem - chcę wprowadzania
6
9%
Nie czytałem - nie chcę wprowadzania
27
40%
Nie czytałem - chcę wprowadzania
7
10%

Liczba głosów: 68

Awatar użytkownika
daromanchester
Przyjaciel Forum
Przyjaciel Forum

Nieprzeczytany post autor: daromanchester »

marcinx64 ja już pisałem że nie jestem bezstronną osobą w tej sprawie.
Pomimo że nie czerpie na tą chwilę żadnych korzyści z tantiemów to mimo wszystko uważam że stare przepisy trzeba zmienić bo są mało skuteczne.
Co udowadnia masa warezów pałętających się w necie.
Ale jest grupa ludzi w necie której się to nie podoba.
Rozpętali kampanię półsłówek i ogólników wmawiając ludziom że ktoś czyha na ich wolność wypowiedzi.
Wręcz dostrzegam w ostatnich dniach histerię moim zdaniem nie uzasadnioną.
No może uzasadnioną dla właścicieli serwisów torrentowych itp.
A na koniec cytat z linka który podałeś.
Jeżeli miałbym w krótkim podsumowaniu wskazać najbardziej kontrowersyjne elementy ACTY, to widzę je przede wszystkim w bezprecedensowym rozbudowaniu środków, służących osobie dochodzącej roszczenia w postępowaniu zabezpieczającym. Przy niewystarczającym zrównoważeniu w prawach osoby przeciwko której środki są stosowane, dają one – potencjalnie – możliwość dochodzenia roszczeń poza właściwym procesem, z pominięciem stanowiska osoby dokonującej rzekomego naruszenia. Podkreślić jednak należy, że postanowienia ACTA – przynajmniej w takim zakresie, w jakim jestem je w stanie ocenić – nie są zaskakujące czy też sprzeczne z trendem, jaki obserwujemy w prawodawstwie polskim już od wielu lat. Przyspieszenie – nawet bardzo znaczne, nawet kosztem ustalenia stanu faktycznego – od lat jest priorytetem w nowelizacjach Kodeksu postępowania cywilnego. ACTA może być sygnałem, że być może poszliśmy trochę zbyt daleko w rezygnacji z „tradycyjnego” procesu; z drugiej jednak strony, to my sami napędzamy ten trend, żądając coraz szybszych postępowań przy jednocześnie coraz większej ilości składanych pozwów. Bez zmiany kultury prawnej, w szczególności zwiększenia roli mediacji, nie widzę szans na odwrócenie tego procesu.
I tu autor ma rację że to ludzie sami wymuszają takie postępowania prawne.
Bo z jednej strony kradnąc z drugiej domagając się szybkiego działania urzędów sami sobie pętle na szyi zaciskają.
"Ekspert to taki człowiek, który popełnił wszystkie możliwe błędy w bardzo wąskiej dziedzinie" - Niels Bohr
"Każdy głupi może wiedzieć. Sedno to zrozumieć" - Albert Einstein

Awatar użytkownika
daromanchester
Przyjaciel Forum
Przyjaciel Forum

By_żyło_się_lepiej ja wiem że zawsze będziesz próbował sprowadzić tematy na swój chory sposób myślenia oraz patrzenia na świat i się tym jarał :)
Pogodziłem się z tym ale będę próbował być przeciwwagą dla Ciebie.

Pozdrawiam

Dodano po 1 minutach:
By_żyło_się_lepiej pisze:16. potajemne zakwalifiowanie przez senat USA istot pozaziemskich jako pełnoprawnych obywateli wszechświata (niezłe co/? a to fakt)
LOL
"Ekspert to taki człowiek, który popełnił wszystkie możliwe błędy w bardzo wąskiej dziedzinie" - Niels Bohr

Awatar użytkownika
biotiq
Gaduła
Gaduła

Nieprzeczytany post autor: biotiq »

Dorzucę swoje "trzy grosze"...
Chcę zaznaczyć, że nie jestem zwolennikiem piratowania, bo nikt z nas nie chciał by być okradzionym. Nie jestem fanatykiem poniższych przemyśleń.

Moim zdaniem to co się dzieje, czyli ACTA, SOPA, PIPA itd. są w pewnym sensie wstępem do tego co dziać się naprawdę może. Nie jestem spiskowcem, nie lubię snuć teorii, ale wiem jedno: TŁUM jest łatwiej kontrolować niż pojedynczą jednostkę (psychologia).
Od dłuższego czasu nie czytam gazet, nie oglądam TV, bo miałem wrażenie, że cyklicznie dzieje się to samo. Moim źródłem informacji był/jest internet.
Skoro gazety/TV nie oferowały mi ciekawej dawki informacji/rozrywki/itd., to utraciły mnie, jako swojego "klienta" -nie mają na mnie wpływu.

Bardziej skupił bym się na czymś innym niż piractwo, bo łatwo możecie zauważyć, że youtube w Ameryce nie udostępnia tych samych treści, co youtube Polska/inne kraje, nie wspominając już o tym co dzieje się w Chinach.

Ciekawy filmik, który proponuję do obejrzenia (petarda na samym końcu):
http://www.youtube.com/watch?v=OWc4lwDV ... ture=share

I dla fanatyków facebooka:
http://www.youtube.com/watch?v=h-ifzXDz ... ture=share

Peace!

Awatar użytkownika
mohertrader
Gaduła
Gaduła

Nieprzeczytany post autor: mohertrader »

daromanchester pisze:mimo wszystko uważam że stare przepisy trzeba zmienić bo są mało skuteczne
I zmienić je na nowe w których za pieniądze podatnika zostanie utworzona policja patentowa broniąca interesów właścicieli patentów.

cytat z ACTA
" Artykuł 28: Wiedza fachowa, informacje i koordynacja krajowa w dziedzinie dochodzenia i egzekwowania

4. Każda Strona, w stosownych przypadkach, podejmuje wysiłki, aby wspierać tworzenie i utrzymanie formalnych i nieformalnych mechanizmów, takich jak grupy doradcze, w ramach których jej właściwe organy mogą uzyskiwać opinie posiadaczy praw i innych odpowiednich zainteresowanych stron. "

Bo chyba nie chcesz mi wmówić że grupy doradcze będą pracować za darmo. Ścigajcie wy sobie piratów ale za własne pieniądze , od naszych pieniędzy z podatków wara . No chyba że są podatnicy którzy chcą za to płacić , to wtedy niech oddają 1% od dochodu na ściganie piratów. Bo przecież biedne niemoty z patentami generującymi miliardowe zyski , mamony na prawników nie mają . Więc trzeba trzepnąć na kasę frajerów płacących podatki.

Pozdrawiam

Awatar użytkownika
biotiq
Gaduła
Gaduła

Nieprzeczytany post autor: biotiq »

By_żyło_się_lepiej pisze:daromanchester
Ty się jarasz jakimiś płytami czy tantiemami a ja Ci mówię, że tutaj nie chodzi o tak śmieszne rzeczy. Pirat będzie zawsze piratem i skopiuje co tylko chcesz a tylko cena tego się podniesie. Mózgi z całego świata o tym piszą i mówią, że to wał a Ty chcesz te mózgi wyprowadzać z błędu?

Płyty czy inne badziewia nie są ludziom potrzebne do życia. Czy wydaje Ci się, że cały świat trza by było objąć takim dokumentem po to aby Shakira mogła sprzedać wiecej płyt albo George Clooney zarobił nie 25 a 50 milionów zielonych? Przecież to śmieszne!!! :) Uważasz, że Obama czy inne pajace wprowadzali by coś takiego dla Budki Suflera czy kogokolwiek innego? Sorry ale śmiech mnie ogarnia ...

Ale pozwól, że wytłumaczę Ci o co tak naprawdę idzie batalia pod przykrywką tego o czym Ty piszesz. Otóż chodzi o nowe prawo patentowe i nowe przepisy wedle których korporacje i koncerny będą się dalej mega bogaciły na patentach tego co jest każdemuczłowiekowi niezbędne do życia a mianowicie na jedzonku. Tak, jedzonku! Otóż takie prawo jest niezbędne aby ścigać ewentualnych kopierów roślin, warzyw, owoców spokrewnionych z GMO i modyfikowanych w taki sposób, że nie wydadzą owocu do momentu kiedy nie kupisz od korporacji powiedzmy katalizatora wzrostu itd. Stare, naturalne warzywa, owoce są powoli wycofywane itd.

Teraz pomyśl, czy trzeba aż takie prawo wprowadzać dla Shakiry czy aby korporacje mogły ścigać kopierów tych katalizatorów? O co idzie stawka? Co będzie bardziej wartościowe do kopiowania? Płyty Shakiry czy katalizator do ogórka?

PROSTE?
daromanchester pisze:By_żyło_się_lepiej napisał:
16. potajemne zakwalifiowanie przez senat USA istot pozaziemskich jako pełnoprawnych obywateli wszechświata (niezłe co/? a to fakt)

LOL
Doczytaj chłopie boś ślepy!!! Zdziwisz się jak obejżysz film chociażby na youtube z tego posiedzenia senatu. Se deko poszukaj a otworzysz oczy ...
Popieram...

Awatar użytkownika
Darkst
Gaduła
Gaduła

Nieprzeczytany post autor: Darkst »

By_żyło_się_lepiej fajnie jakbyś wrzucił także źródła do takich rewelacji bo bez tego to Twój post jest tylko:...
29. wzrost informacji/filmów o charakterze katastroficznym, zafrożeniowym powodującym wzrost niepewności wśród ludzi

marcinx64
Gaduła
Gaduła

Nieprzeczytany post autor: marcinx64 »

Ciekawe jak firma Monsanto (która posiada patenty na roślinność genetycznie modyfikowaną) będzie korzystać z zapisów w tej ustawie. Sprawa faktycznie wygląda jakby ktoś powoli przyczyniał się do kontroli jedzonka.
Sukces jest owocem dobrych decyzji, dobre decyzje są owocem doświadczenia, doświadczenie jest owocem złych decyzji.

Awatar użytkownika
daromanchester
Przyjaciel Forum
Przyjaciel Forum

mohertrader pisze:Ścigajcie wy sobie piratów ale za własne pieniądze , od naszych pieniędzy z podatków wara
Ale twórcy przecież oni też płacą podatki i o to chodzi żeby płacili ich jak najwięcej.
A co do patentów to nie mam tez o tym najlepszego zdania.
Ale z drugiej strony gdzie by była technologia jakby ich nie było.
Zaś patrząc długodystansowo to będzie to dla nas zgubne.
By_żyło_się_lepiej pisze:31. medialna papka zaprzeczająca totalnie rzeczywistości
To były słowa samokrytyki? :D

By_żyło_się_lepiej radzę Ci już obsiać wcześniej ogródek w tym roku bo potem może być za późno.
Pozdrawiam i udanych plonów życzę. :)

marcinx64
Gaduła
Gaduła

Nieprzeczytany post autor: marcinx64 »

daromanchester pisze:Ale z drugiej strony gdzie by była technologia jakby ich nie było
No właśnie, chyba lata świetlne od tego gdzie znajduje się teraz, patenty hamują rozwój.
Sukces jest owocem dobrych decyzji, dobre decyzje są owocem doświadczenia, doświadczenie jest owocem złych decyzji.

Awatar użytkownika
ramaso
Gaduła
Gaduła

Nieprzeczytany post autor: ramaso »

By_żyło_się_lepiej bardziej na chaju niż ty to już nie można być. Przecież ty żyjesz w matrixie własnych obsesji. Jakież twoje życie musi być nieznośne, dokoła sama konspiracja i szpiedzy... masakra

ODPOWIEDZ