ACTA: nadchodzi atak internetowej cenzury

Forum, na którym można do woli dyskutować nie tylko na tematy związane z Forexem.

ACTA - znajomość ustawy (czy przeczytałeś) i stosunek do niej

Czytałem - nie chcę wprowadzania
28
41%
Czytałem - chcę wprowadzania
6
9%
Nie czytałem - nie chcę wprowadzania
27
40%
Nie czytałem - chcę wprowadzania
7
10%

Liczba głosów: 68

Awatar użytkownika
daromanchester
Przyjaciel Forum
Przyjaciel Forum

Nieprzeczytany post autor: daromanchester »

marcinx64 pisze:No właśnie, chyba lata świetlne od tego gdzie znajduje się teraz, patenty hamują rozwój.
Zgadzam się że patenty hamują rozwój.
Ale wątpię że na tą chwilę bylibyśmy dalej.
Ale długoterminowo nas będą one hamować strasznie.

By_żyło_się_lepiej chciałbym poznać Twojego dilera.
Wrzuciłeś 36 punktów. To tak jakby skreślić 36 liczb w totka na 49.
Coś tam wpadnie. Twoje wypowiedzi to totalny bełkot poparty domysłami i niepewnymi źródłami.
GMO istnieje i tylko od nas zależy czy się przyjmie. Wystarczy nie kupować i tyle.
Bo przypuszczam że tu się nagadasz a z półki w sklepie jesz to świństwo sugerując się wyglądem lub ceną.
To od nas zależy czy koncernom takie numery przejdą. Jeśli ludzie kupują i chcą kupować to nic na to nie poradzisz.
Jak to ktoś napisał wcześniej - mamy demokracje - ludzie chcą żreć to świństwo to niech żrą.
"Ekspert to taki człowiek, który popełnił wszystkie możliwe błędy w bardzo wąskiej dziedzinie" - Niels Bohr
"Każdy głupi może wiedzieć. Sedno to zrozumieć" - Albert Einstein

Awatar użytkownika
Ink.
Moderator
Moderator

Nieprzeczytany post autor: Ink. »

marcinx64 pisze:
daromanchester pisze:Ale z drugiej strony gdzie by była technologia jakby ich nie było
No właśnie, chyba lata świetlne od tego gdzie znajduje się teraz, patenty hamują rozwój.

Czy ja wiem, Chińczycy maja gdzies patenty a jakoś nie są najlepiej rozwiniętym technologicznie kraju:p druga sprawa gdyby nie patenty firmy by przeznaczaly mniej kasy na badania z obawy ze oni wydadzą pieniądze a ktoś sobie za free bedzie z tego kozystal, wiec patenty musza po prostu istnieć i tyle ale powinny dotyczyć naprawdę przełomowych lub istotnych wynalazków , natomiast to co się stało z patentami to jest lekka przesada skoro można opatentowac słowo... :)

I dajcie sobie panowie spokój z GMO i kontrola żywności, jedyne co kieruje tym światem to zysk zysk i jeszcze raz zysk, jest to robione tylko po to aby rolnik co roku musiał wydać pieniążki na nowe nasiona a nie po to by kontrolować świat ;) takie rzeczy to tylko w filmach, w życiu liczą się pieniądze bo pieniądze to władza :)

Awatar użytkownika
mohertrader
Gaduła
Gaduła

Nieprzeczytany post autor: mohertrader »

daromanchester pisze:Ale twórcy przecież oni też płacą podatki i o to chodzi żeby płacili ich jak najwięcej.
A płacą państwu tantiemy od patentów ? Jeśli nie płacą to czego oczekują gratisów od społeczeństwa. Ściganie złodziei ich własności ( wzór, idea ) to problem policji i sądu powszechnego ( odszkodowanie) . Po co im SOPA jako instytucja gromadząca i przetwarzająca dane mające służyć do ścigania domniemanych przestępców ?

Pozdrawiam

Awatar użytkownika
Ink.
Moderator
Moderator

By_żyło_się_lepiej Żywnością bedzie można zacząć się przejmować gdy ktoś wpadnie na pomysł opatentowania "procesu wzrostu i dojrzewania roślin w naturze" a genialny urzedniczek przyzna mu racje i każdy rolnik bedzie musiał płacić licencje za to ze mu rośliny rosną :p

Awatar użytkownika
daromanchester
Przyjaciel Forum
Przyjaciel Forum

Ink. pisze:I dajcie sobie panowie spokój z GMO i kontrola żywności, jedyne co kieruje tym światem to zysk zysk i jeszcze raz zysk, jest to robione tylko po to aby rolnik co roku musiał wydać pieniążki na nowe nasiona a nie po to by kontrolować świat Wink takie rzeczy to tylko w filmach, w życiu liczą się pieniądze bo pieniądze to władza Smile
Nie przekonasz niektórych takimi argumentami.
Dla nich jest grupa złych chcących zawładnąć światem.
Nie wytłumaczysz im że to jest zwykły kapitalizm którego są częścią. :)
mohertrader pisze:A płacą państwu tantiemy od patentów ?
Wytwarzają na ich podstawie produkty które kupujesz.
Będziemy tak się przepychać słowami?
To trochę jakbyś powiedział że nic w życiu złego Cię nie spotkało i nie potrzebowałeś policji. Więc nie chcesz płacić na nią podatków.
A co do patentów już wyraziłem się jakie mam o nich zdanie.
Bardzo podobne do tego:
Ink. pisze:druga sprawa gdyby nie patenty firmy by przeznaczaly mniej kasy na badania z obawy ze oni wydadzą pieniądze a ktoś sobie za free bedzie z tego kozystal, wiec patenty musza po prostu istnieć i tyle ale powinny dotyczyć naprawdę przełomowych lub istotnych wynalazków
"Ekspert to taki człowiek, który popełnił wszystkie możliwe błędy w bardzo wąskiej dziedzinie" - Niels Bohr

Awatar użytkownika
Ink.
Moderator
Moderator

Wtedy kupię sobie działkę i zacznę chorować krzywe pomidorki :p

Płoć
Gaduła
Gaduła

Nieprzeczytany post autor: Płoć »

Jednej rzeczy nie uwzględniłeś tylko..., że jak przegną z cenami to się wybierze taki rząd..., co wyłoży na prawa patentowe..., a nasionka sobie sami wyprodukujemy albo tradycyjne zastosujemy. Ewentualnie od Chińczyków czy Rosjan czy tam Hindusów kupimy. Prawa patentowe działają dopóki jest dobrze. A jak lud się wzburzy i pogoni całą klasę polityczną i przyjdą młodzi, gniewni z głodnym, wściekłym ludem..., to sam rozumiesz co będzie:) Kto nie wie niech się zapozna z rewolucjami we Francji czy innych.

PS Swoją drogą należy się zastanowić kto z korporacji straci na wprowadzeniu ACTA..., a kto zyska. No i będziemy wiedzieć kto wspiera jednych, a kto drugich. Jakoś nie chce mi się wierzyć, że ta grupa hackerów działa tak sobie..., z czystego ludzkiego heroizmu. Wierzycie w to?

Awatar użytkownika
daromanchester
Przyjaciel Forum
Przyjaciel Forum

By_żyło_się_lepiej pisze:Widzisz Ink, to już się dzieje ale zaiast o tym co jest sendem pieprzenie o tantiemach Shakiry ...
No i zamiast o ustawie mamy chory wykład jak wygląda lub będzie wyglądał świat Twoimi oczami.

ps. czytałeś w ogóle ten projekt?
ps2. Czy te istoty pozaziemskie o których piszesz dostaną paszporty?
ps3. Te testy Palikota o których pisałeś że przechodzisz nie mają nic wspólnego z wibratorami?
ps4. Ja się wyłączam z tego bełkotu bo aż mi wstyd że dałem się wciągnąć w tą papkę, a tak dyskusja rzeczowo się układała dopóki kosmici nie wylądowali.

Awatar użytkownika
Ink.
Moderator
Moderator

By_żyło_się_lepiej pisze:
Ink. pisze:zacznę chorować
Oby to nie stało się prorocze ... Nie życzę Ci tego ani nikomu innemu ...
Autokotekta w iphonie :p miało byc chodowac, ale kto wie, może tel przewidział przyszłość ;)

Płoć
Gaduła
Gaduła

Nieprzeczytany post autor: Płoć »

Płoć pisze:że jak przegną z cenami to się wybierze taki rząd
By_żyło_się_lepiej pisze:Jak Ci zamkną gębę i za byle co będą mogli wsadzić, to se będziesz mógł poskakać ,,, :)

No masz rację, mnie mogą zamknąc, ale 35 mln zdesperowanych ludzi to chyba nie bardzo.

Zresztą przypominam..., że ludzie przy władzy zostali wybrani w bądź co bądź demokratycznych wyborach. Więc o co chodzi? Jeżeli partia, która rządzi robi to co robi i ma poparcie społeczne..., to widocznie ludziom się to podoba..., a to czy ja czy Ty masz inne zdanie....-a kogo to obchodzi?

A zamknąć to i teraz mogą praktycznie każdego...., tylko trzeba dobrze poszukać. A jak nie można to jako gość co się zna troszeczkę na komputerach mówię Ci, że teraz można człowieka bardzo łatwo wrobić i raczej nie masz za dużych szans, żeby się obronić...,dodatkowo lud na ulicy będzie wykrzykiwał, żeby Ciebie wsadzić na dożywocie.

Ostatnio widziałem dwa filmiki. Jeden pokazywał papieża jako złego imperatora który chce zniszczyć świat(bardzo przkonujący) drugi równie przekonujący-który pokazywał jak papież jest dobry, starym poczciwym staruszkiem pragnącym tylko miłości i pokoju na świecie, a są źli ludzie co go otaczają i on biedny musi z nimi wszystkimi walczyć.... . W dzisiejszych czasach można każdego przedstawić jako dobrodziejcę, albo kogoś kto jest potworem. Prawda jest naturalnie zapewne kompletnie inna jak przedstawiona na tych filmikach;)

ODPOWIEDZ