Teoria wybicia - breakout theory - po mojemu

Miejsce, gdzie każdy może prowadzić swój własny dziennik gry na FX.
Awatar użytkownika
Wirus
Zbanowany
Zbanowany

Nieprzeczytany post autor: Wirus »

Stforex pisze:trzymanie się systemu kosztowało do tej pory ponad połowę zarobku...
Myślę, że to jest bardzo ważne stwierdzenie ;-)

Według moich przemyśleń, należy twardo trzymać się zasad, ale nie mogą być one błędne. Gdyby wszystko dało się wyliczyć matematycznie i było do bólu powtarzalne, to istniałyby tysiące automatycznych systemów do zarabiania i element ludzki nie byłby konieczny. Niestety, nie ma tak dobrze; człowiek potrzebny jest właśnie po to, żeby elastycznie reagować na konkretne sytuacje.

Wniosek: system musi dopuszczać zmiany systemu ;-) A bardziej zrozumiale: jedną z zasad powinna być możliwość ingerencji ręcznej, w razie potrzeby.

Awatar użytkownika
Stforex
Przyjaciel Forum
Przyjaciel Forum

Nieprzeczytany post autor: Stforex »

Na razie trzymam się systemu, zwłaszcza, że poziom na odbicie nie był pewny.

Trochę masakra zjechać z 1980 do 1300, no ale cóż, widać taki system :D. Trafię na 5-7 dniowy trend, to wróci passa ;).

Awatar użytkownika
Stforex
Przyjaciel Forum
Przyjaciel Forum

Dziękuję Ci za cenne uwagi.
czyli na 1000PLN ile możesz otworzyć lot
W ogóle nad tym nie myślałem. Na demo gram na wielu parach, bo chcę jak najwięcej przetestować i założyłem, że 2-3 będą ok. Dlatego dokładnych założeń nie robiłem.

Założenia MM mówią o max. 20% kapitału zagrożonego. Czyli jeśli do SL zamykającego piramidę mam 100 pkt. to mogę mieć otwarte max. 0,05 na 1 000 zł depozytu. O to chodzi? W sumie nie trzymałem się tego chyba na żadnej z par. Powinienem zacząć...

Awatar użytkownika
Stforex
Przyjaciel Forum
Przyjaciel Forum

Masz rację.
Pozamykałem wszystkie pozycje dziś rano. Bilans wynosi 1498 zł, więc jest bardzo nieźle. Ale licząc, miałem 0,12 lota na EUR USD, 0,09 lota na EUR JPY. Czyli poziom na każdej z nich przekroczony.

------------------------------------------------------------------------------------------
tak oto właśnie chodzi nie możesz przekraczać tego 0.05 na 1000
Zastanawiam się w takim razie, jak to rozłożyć na piramidzie...

Pomysły mam trzy (dla trzech zleceń w odległości 20 pips od siebie):

A) 0,01 - 0,02 - 0,01
Z moich obserwacji wynika, że pierwsze zlecenie jest najbardziej narażone na fałszywe wybicie, więc mogłoby nie być tym największym. Dużo większa szansa, że przy aktywacji drugiego zlecenia kierunek obrany przez cenę będzie już prawdziwy. Zostaje jeszcze 0,01 w odwodzie, jako dokładka następnego dnia.

B) 0,01 - 0,01 - 0,01
Czyli piramida równomierna. Następnego dnia dokładam jeszcze dwie pozycje po 0,01. Wadą tego rozwiązania będzie ciut większe rozciągnięcie piramidy czyli potrzebny będzie większy ruch na ten sam profit co w przypadku A oraz C.

C) 0,02 - 0,02 - 0,01
Bardziej profitująca, ale też bardziej ryzykowna. Brak zapasu na dokładki, dlatego dokładanie pozycji możliwe by było tylko po przesunięciu SL i zabezpieczeniu odpowiednio dużego profitu. Np. piramida zyskuje 200 zł, to dokładamy 0,01. Oczywiście przy uwzględnieniu SL i większej ekspozycji.

Opcja B jest dla mnie chyba najmniej interesująca, natomiast nie umiem się zdecydować między A i C :). No chyba że by stosować je przemiennie?
Nie masz wymaganych uprawnień, aby zobaczyć pliki załączone do tego posta.

Awatar użytkownika
Stforex
Przyjaciel Forum
Przyjaciel Forum

Dane trochę zachwiały rynkiem, a jeszcze trochę przed nami. Zamknąłem wszystko co było.

Bilans: 1676 więc bardzo przyjemnie :).

Awatar użytkownika
Stforex
Przyjaciel Forum
Przyjaciel Forum

Sieci rozstawione :)

Gramy piąteczek :).

A tak w ogóle, to chyba było błędem zamykanie wczoraj pozycji... zagrałem zbyt asekurancko. Ale nie szkodzi. Jest profit jest impreza ;).

raf1124
Gaduła
Gaduła

Nieprzeczytany post autor: raf1124 »

Grasz na ropie ??

tam ostatnio też zastosowano pułapkę niedźwiedzi, o czym pisałem w artykule, jeżeli pozwolisz to wkleję z wykresem

Obrazek

"W poprzedniej analizie pisałem:

„Obecnie znajdujemy się pod strefą podaży (~99,70-100,49), która zawiera w sobie granicę psychologiczną stu dolarów, ale na niekorzyść tego poziomu wpływa istnienie cienia, który znacznie go osłabia. Tuż nad tym poziomem znajdują się dwa inne, jeden nad drugim, które oddzielają cenę od wolnej przestrzeni. Możemy mieć tutaj do czynienia z pułapką niedźwiedzi, kiedy to szczyt (~102,67-103,44) jest przebijany, inwestorzy zajmują długie pozycje wprost w kolejny poziom (~103,52-104,36), a ten wywołuje spadek ceny i straty grających na nowe szczyty/dołki.”

Jak widać scenariusz co do pierwszego poziomu się nie sprawdził, najwyraźniej cień świecy bardzo osłabił poziom i ten nie był w stanie wywołać znacznego ruchu, co do poziomów wyżej, moje przewidywania spełniły się dokładnie tak jak napisałem, mieliśmy do czynienia z pułapką niedźwiedzi. Poziom ~103,50-104,40 w dalszym ciągu jest aktualny, gdyż ponad nim występuje znaczna wolna przestrzeń, ale w związku z naruszeniem bardzo ryzykowny. Przewiduję spadek ceny i zamknięcie luki powstałej ostatnio, gdzie obszar ten stanowił wcześniej opór i ostatecznie wzrost nawet do poziomu ~109 dolarów. "

Awatar użytkownika
Stforex
Przyjaciel Forum
Przyjaciel Forum

Witaj Raf11224

Dziękuję za kolejny merytoryczny wpis w temacie. Niestety nie znam się zbytnio na rynku ropy, jednak nie każde fałszywe wybicie traktowałbym jako celowe działanie dużych graczy. Tutaj wygląda mi to na konsekwencję dużej realizacji zysków pod retestowanym oporem. Mocny ruch ceny sporadycznie odbija z miejsca. Częściej musi zostać pierw wyhamowany, co bardzo ładnie tutaj widać. Natomiast dość wyraźnym sygnałem pułapki zastawionej przez "grube ryby" jest nagłe przyspieszenie ruchu ceny przed poziomem S/R żeby go przebić (no bo kto inny kupuje pod oporem ;) ) i zaatakować SL/zlecenia oczekujące, a potem realizacja rzeczywistego zlecenia na cenach uzyskanych z tych aktywowanych zleceń.

------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------

Siatka zleceń ustawiona między 7:00 a 8:00.

------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------

W załączniku podsumowanie dwóch pierwszych tygodni systemu na testowanych instrumentach.

Dla lepszego zobrazowania sytuacji punkty liczyłem wg. wzoru: pips * wielkość pozycji. Czyli pozycja 0,03 lota, która zarobiła 10 pips jest warta 30 punktów.

Słowem wyjaśnienia:
- EUR USD zacząłem grać 26 grudnia, pozostałe oprócz USD CAD zacząłem testować 27 grudnia. Stąd EUR USD jest liczone o 1 dzień dłużej.
- Zmiana MM - wielkości ustawianych pozycji dla ostatnich dwóch dni (jasnoróżowy) przyniosła spłaszczenie wyników.
- na SP500 nie zmieniałem MM ponieważ cały czas gram tam jedną wielkością pozycji przy każdym zleceniu (1 kontrakt).
Nie masz wymaganych uprawnień, aby zobaczyć pliki załączone do tego posta.

Awatar użytkownika
Stforex
Przyjaciel Forum
Przyjaciel Forum

Jeszcze jedna uwaga. Według MyFXbook trafność systemu to 55% do 45%. Obawiam się zatem, że zmniejszenie pierwszej pozycji z 0,03 do 0,01 będzie dla systemu bardzo bolesna...

Awatar użytkownika
Stforex
Przyjaciel Forum
Przyjaciel Forum

Dziś jest dość ostro. Wszystko minusuje póki co...

ODPOWIEDZ