Masz rację.
Pozamykałem wszystkie pozycje dziś rano. Bilans wynosi 1498 zł, więc jest bardzo nieźle. Ale licząc, miałem 0,12 lota na EUR USD, 0,09 lota na EUR JPY. Czyli poziom na każdej z nich przekroczony.
------------------------------------------------------------------------------------------
tak oto właśnie chodzi nie możesz przekraczać tego 0.05 na 1000
Zastanawiam się w takim razie, jak to rozłożyć na piramidzie...
Pomysły mam trzy (dla trzech zleceń w odległości 20 pips od siebie):
A) 0,01 - 0,02 - 0,01
Z moich obserwacji wynika, że pierwsze zlecenie jest najbardziej narażone na fałszywe wybicie, więc mogłoby nie być tym największym. Dużo większa szansa, że przy aktywacji drugiego zlecenia kierunek obrany przez cenę będzie już prawdziwy. Zostaje jeszcze 0,01 w odwodzie, jako dokładka następnego dnia.
B) 0,01 - 0,01 - 0,01
Czyli piramida równomierna. Następnego dnia dokładam jeszcze dwie pozycje po 0,01. Wadą tego rozwiązania będzie ciut większe rozciągnięcie piramidy czyli potrzebny będzie większy ruch na ten sam profit co w przypadku A oraz C.
C) 0,02 - 0,02 - 0,01
Bardziej profitująca, ale też bardziej ryzykowna. Brak zapasu na dokładki, dlatego dokładanie pozycji możliwe by było tylko po przesunięciu SL i zabezpieczeniu odpowiednio dużego profitu. Np. piramida zyskuje 200 zł, to dokładamy 0,01. Oczywiście przy uwzględnieniu SL i większej ekspozycji.
Opcja B jest dla mnie chyba najmniej interesująca, natomiast nie umiem się zdecydować między A i C

. No chyba że by stosować je przemiennie?
Nie masz wymaganych uprawnień, aby zobaczyć pliki załączone do tego posta.