Wszystkie pytania dozwolone-Dla początkujących Forexowców

Miejsce, gdzie początkujący mogą zadawać nawet najbardziej dziwne pytania.
Awatar użytkownika
Wirus
Zbanowany
Zbanowany

Nieprzeczytany post autor: Wirus »

Dane z Polski są przeważnie nieistotne

Awatar użytkownika
temek
Stały bywalec
Stały bywalec

Nieprzeczytany post autor: temek »

Wirus

A więc dlaczego pln jest tak podatny na sytuacje w regionie, dane z USA, a na stan Polskiej gospodarki już nie ?

Awatar użytkownika
Wirus
Zbanowany
Zbanowany

Bo spekulacyjna wartość złotego nie jest ustalana w Polsce. Tak było "za socjalizma", gdzie oficjalna cena dolara wynosiła około 33 zł, a za granicą lub w Polsce na czarnym rynku trzeba było dać 100-120 zł. Podobnie jest i teraz, z tą różnicą, że byle spekulant może kupić/sprzedać dowolną ilość złotówek, a NBP może co najwyżej poprzyglądać się lub pogrozić paluszkiem.

Awatar użytkownika
temek
Stały bywalec
Stały bywalec

Nieprzeczytany post autor: temek »

Wirus

Ok, ale spekulanci kupują i sprzedają dolary, opierając sie na amerykańskich danych fundamentalnych, w logiczny sposób (bezrobocie maleje = dolar w górę).
Tymczasem jeśli chodzi o spekulujących na pln, to bardziej interesuje ich sytuacja w USA, czy w naszym regionie, niż dane z Polski. Dlaczego ?

Awatar użytkownika
Mighty Baz
Pasjonat
Pasjonat

Nieprzeczytany post autor: Mighty Baz »

temek pisze:Wirus

A więc dlaczego pln jest tak podatny na sytuacje w regionie, dane z USA, a na stan Polskiej gospodarki już nie ?
To jest niewłaściwie zadane pytanie. Złotówka nie jest walutą używaną w rozliczeniach międzynarodowych, Stąd, by coś kupić za granicą najpierw trzeba kupić walutę rozliczeniową: USD lub Euro, a być może niedługo yuana.. Dlatego, by wytłumaczyć na skróty: wahania euro lub/i usd będą miały zawsze większy wpływ na PLN dopóty Polska będzie cokolwiek eksportowała lub importowała. Chyba że staniemy sie Koreą Płn wtedy mamy oddziaływanie rynków finansowych w głębokim ...nosie.
DAYTRADER
powodzenia, kilometrow pips wam zycze

Awatar użytkownika
Wirus
Zbanowany
Zbanowany

Za pare miliardów dolarów czy euro kupujesz złotówki, co powoduje wzrost ich ceny. Oczywiście, zanim cena wzrośnie, zakończysz transakcję. Rynek, widząc zwyżkę, podąży za trendem. Odczekasz chwilę i odsprzedasz te złotówki po lepszej cenie, czyli z zyskiem.

Powodem podjęcia lub nie takiej akcji, jest skłonność do ryzyka. a ona zależy od danych z gospodarki amerykańskiej czy europejskiej.

Awatar użytkownika
peter_r
Pasjonat
Pasjonat

Nieprzeczytany post autor: peter_r »

Witam szanownych forumowiczów :)
Staram się napisać (czyt.: edytować, dopisać, wywalić) pewien automat (na bazie Channell ZZ) . Oczywiście staram się jak najlepiej wszystko doustawiać.

Nurtuje mnie jednak kilka rzeczy:
1 - słabe wejścia - czy zwykle staracie się tylko wspomóc automatem(wejścia ręczne po sygnale), czy może zostawiacie mu pełną dowolność ?
dajmy na to - jest w stanie zebrać dużo a potem konsekwentnie tracić w 10 wejściach zamkniętych SL

1b - zamykanie pozycji przed SL gdy "jest źle" - jak ocenić ?
Znacie jakieś pomocne indykatory ?
Zdaję sobie sprawe że to jest sytuacja bardzo względna..a nie chciałbym ingerować w działanie automatu w przyszłości :)

2 - ustawienia typu reverse after x losses czy też próba wejścia w pozycję przeciwną po przekroczeniu pewnego punktu - stosujecie ?
Może jakaś "podwójna zapora" na bazie krótkich sygnałów i takiego punktu?
Bez tego po 3 miesiącach testu z 90% kapitał się prawie nie zmienił(po 2 latach go wyzerował) , natomiast z - po 3 mieś. zysk był około 40%

3 - dopisałem skalowanie SL w zależności od max. wachania ceny w ciągu jakiegoś czasu( u mnie to jest uśredniane powiedzmy) - min 35 max 90 - warto? Wydaje mi się że miało to niewielki pozytywny wpływ na ogólne działanie..
Czy może ręcznie ustawiacie każdego dnia ?

4 - tick data z jforex a mt4 - plik > 2gb nie będzie dobrze wgrany ? (Go trader mt4) , nadal mam 90% skuteczność testowania :/

Pozdrawiam

Fx_boy
Pasjonat
Pasjonat

Nieprzeczytany post autor: Fx_boy »

Który broker proponuje na demo CDF ( także z WIG 20 ) i jest godny polecenia?
Dziękuję i pozdrawiam.

Mariuszz1988
Bywalec
Bywalec

Nieprzeczytany post autor: Mariuszz1988 »

Mógłby ktoś coś napisać na temat tego handlu w oparciu o spadki ten cały Niedźwiedź chyba dziś przypadkiem zrozumiałem (tak pobieżnie) o co w tym chodzi.
Mógł by ktoś z was napisać coś na ten temat?
Jak to działa i w ogóle :?:

Dziś niechcący sprzedałem coś czego nie mam i gdy cena dalej spadała wykazywało że zarabiam, ale sprzedałem (a raczej kupiłem) to w miarę szybko bo się bałem że coś zmaluję :roll:
Ale chyba wszystko OK bo nikt mi nie zabrał tego co ugrałem :P

PS:
Jak ktoś wcześniej napisał na forum w jakimś temacie, za kilka miesięcy nieźle bd mi głupio za te pytania :P

mariuszcz2285
Uczestnik
Uczestnik

Nieprzeczytany post autor: mariuszcz2285 »

Hejka, zaczynam dopiero grę na Forex, Mam pytanie, bo szukam i nie mogę znaleść informacie o dzwigni finansowej ( nie jestem ekonomistom, gram tylko troche na gpw ) jak ona działa? ( tzn. jak wyliczyć ryzyko czyli strate) Z góry dzięki

ODPOWIEDZ