Droga Susła

Miejsce, gdzie każdy może prowadzić swój własny dziennik gry na FX.
Awatar użytkownika
Good Will Hunting
Pasjonat
Pasjonat

Nieprzeczytany post autor: Good Will Hunting »

Hej, po świątecznym i po poświątecznym marazmie pora wrócić do gry. Na wstępie wybacz Stforex że nie odniosę się do Twojego posta ale mam tu parę rzeczy do zrobienia i wszedłem dosłownie pokazać jedno zagranie plus podrzucić dwie refleksje. Myślę że wieczorem (w nocy?) około 23 będę miał jakąś dłuższą chwilę żeby przyjrzeć się temu co napisałeś. Sorry.

Wejście czysto edukacyjne - na demo. Nie gram póki co na innych parach niż EUR/USD więc trochę się obawiam zaryzykować dziś mojego realnego kapitału na USD/CHF jednak widzę naprawdę fajną okazję do gry z D1 i wydaje mi się że głupio byłoby jej chociaż nie sprawdzić. Do rzeczy, co widzę:

USD/CHF D1:
Obrazek

USD/CHF H4:
Obrazek

Reakcja z EMA 89:
Obrazek

Siatka:
Obrazek

Niestety nie mogę sprawdzić jak kształtują się chociażby pivoty na powyższym screenie ponieważ nie mam tu odpowiedniego indyka. Krótko rzuciłem jeszcze tylko oko na średnie - jak się okazało wszystko z nimi okej więc pora wchodzić.

Raz jeszcze - wejście z konta demo, czysto edukacyjne - żeby mieć za sobą jeden trade więcej niż mniej i żeby nabrać pewności co do innych par :wink:

Stat:

Obrazek

Wszystkie screeny do obejrzenia także: TUTAJ

Z myfxbookiem, jako że to demo moim zdaniem nie ma się co wygłupiać i go tu podpinać.

Pozdrawiam.
Wolałbym umrzeć niż przegrać.

Nie pisz do mnie PW ponieważ mam bana. Pisz na skypie.

Awatar użytkownika
Good Will Hunting
Pasjonat
Pasjonat

Aa i jeszcze dwie rzeczy. Jedna trochę bardziej jako notatka do siebie, druga to taki wczorajszy pomysl. Zacznę od drugiej.

1. Obrazek

Co sądzicie? Ja delikatnie mówiąc nie jestem specjalistą od takich obrazków czy wróżb jednak tak mi się wczoraj pomyślało. Całkiem realne nie?

I notatka do siebie.

2. Pochwal się soją.

Raz jeszcze pozdrawiam.

Awatar użytkownika
Stforex
Przyjaciel Forum
Przyjaciel Forum

Nieprzeczytany post autor: Stforex »

Na wstępie wybacz Stforex że nie odniosę się do Twojego posta (...) około 23 będę miał jakąś dłuższą chwilę żeby przyjrzeć się temu co napisałeś. Sorry.
Nie ma sprawy :). Dzięki, że zwróciłeś w ogóle uwagę.
Nie ukrywam, że Twój dziennik mnie zainspirował do kontynuowania prac nad moim systemem, dlatego chętnie przeczytałbym Twoją opinię.

W wolnej chwili zapraszam tutaj:
http://www.forex-nawigator.biz/dyskusje ... hp?t=18412
Co sądzicie? Ja delikatnie mówiąc nie jestem specjalistą od takich obrazków czy wróżb jednak tak mi się wczoraj pomyślało. Całkiem realne nie?
Kiedyś wierzyłem w takie malunki i chętnie sobie bazgrałem. Teraz widzę to inaczej. Wg. mnie scenariusz nie koniecznie prawdopodobny, ale możliwy. Gracze Forex mają jednak tendencję do podciągania wykresu pod swoje teorie oraz przypisywania pojedynczym przypadkom (np. ziszczenie się tego typu wzorów) rangi reguły - wg. mnie jest to bardzo niebezpieczne i staram się tego unikać jak mogę.

PS. Fajny setup na usd/chf. Trójkątów zwyżkujących też się staram unikać, ale ciekawym, jak się to rozwiąże :).

Pozdrawiam serdecznie!

Awatar użytkownika
Good Will Hunting
Pasjonat
Pasjonat

Zmiana planów. Zaraz wezmę swojego laptopa, poszukam jakiegoś poważnego wejścia na real może. A i posty też przeczytam, razem z tematem :wink: Stforex, pamiętaj że zawsze praca nad czymś własnym jest znacznie fajniejszą sprawą niż odtwarzanie cudzych pomysłów. Ogólnie praca twórcza nad odtwórczą!

Awatar użytkownika
Good Will Hunting
Pasjonat
Pasjonat

No więc jedziemy. Postanowiłem dać szansę USD/CHF. Mam nadzieję że da mi się dzisiaj polubić :wink: .

Screenów za dużo nie będę wklejał bo są w poprzedniej wypowiedzi. Sprawdziłem w jaki sposób układają się strefy SD, gdzie są piwoty etc. i wejście z demo przeniosłem na real. Wziąłem je bardziej na poważnie.

Zlecenie wygląda tak:
Obrazek

do otwarcia przekonał mnie także taki wykres:
Obrazek

pozycje na statemencie wyglądają tak:
Obrazek

TP: 0.0925
Buy Stopów: 5
Wszystkie screeny: TUTAJ
Wejście można śledzić także przez MYFXBOOK: TUTAJ

Pozdrawiam!

Awatar użytkownika
Good Will Hunting
Pasjonat
Pasjonat

Mogłoby się wydawać że jest źle. Nie chcę zakrzykiwać faktów ale nie ma tego złego co by na dobre nie wyszło. Dorzuciłem jeszcze jedno zlecenie oczekujące na zniesieniu 50% fibo ostatniej mega wzrostowej świeczki.

Obrazek

Jedyne co mnie tak naprawdę martwi to bliskość sylwestra. Mam nadzieję że nie będę musiał zostawiać tej pozycji na weekend. Nic, zobaczymy jutro :wink:

Awatar użytkownika
Good Will Hunting
Pasjonat
Pasjonat

Zapomniałbym, działa myfxbook, fajnie widać stan pozycji i w ogóle. Polecam zaglądać.

http://www.myfxbook.com/members/konradt ... e02/210276

Awatar użytkownika
Stforex
Przyjaciel Forum
Przyjaciel Forum

Nieprzeczytany post autor: Stforex »

Wg. mnie jest ok ;).
Od 0.9355 pewnie pójdzie w górę 8).

Jak mawia mój mentor w takich chwilach - "trzeba ścisnąć jaja kolanami..." :lol:

Powodzenia.

Awatar użytkownika
Good Will Hunting
Pasjonat
Pasjonat

Prawie 1000% wolnego marginu więc nie ma źle. Tzn. wiadomo że lepiej jakby szli po TP, a nie zaciskali pętle na szyji ale cóż, trzeba czekać.

Awatar użytkownika
Good Will Hunting
Pasjonat
Pasjonat

Z ciekawych rzeczy na najbliższe dni, do przyjrzenia się jest jak najbardziej USD/CAD. Mamy tu na dziennym wykresie naprawdę fajnie ułożony trójkąt równoramienny i nic tylko czekać na wybicie w którąś stronę. Zwłaszcza że szerokość całej formacji (D1) to ponad 800 pipsów.

Obrazek

ODPOWIEDZ