Jest to zapisane w jakiejś ustawie. Nie pamiętam dokładnie nazwy, dawno czytałem... Poszukaj albo odłóż sobie te 2 bańki na wszelki wypadek

Przeglądam cały czas ten temat i jedyne co tam jest sensowne to jakieś orzeczenie, że nie można otworzyć działalności gospodarczej, bez licencji DI.raposo pisze:Konta PAMM to kontrowersyjny temat i tu wypowiadać się nie będę ale by legalnie zarządzać kapitałem osób trzecich należy posiadać uprawnienia Doradcy Inwestycyjnego (podobnie z wydawaniem rekomendacji). W innym wypadku podlegamy karze do 1 czy tam 2 mln PLN.
Jest to zapisane w jakiejś ustawie. Nie pamiętam dokładnie nazwy, dawno czytałem... Poszukaj albo odłóż sobie te 2 bańki na wszelki wypadek.
W tym temacie gdzie jest orzeczeniu o działalności gospodarczej jest odwołanie do czynności wykonywanych przez maklera.raposo pisze:Ok, ale nie możesz sobie pozbierać pieniędzy od ludzi z ulicy i zarządzać ich środkami na FX. Pewnie, można liczyć, że jeśli to dobry znajomy i Ty stracisz to najwyżej skasuje Twój numer z telefonu lub Cię "okrzyczy". Ale może się to skończyć też inaczej...
Sprawy podatkowe całkowicie tu pomijam, bo to osobny temat.
Poszukaj tej ustawy, a będziesz miał jasność.
Pociągnę może to bardziej wnikliwie, bo mam nadzieję, że taka poważna firma wie co robi i skorzystała z usług dobrych prawników, gdy np. układała regulamin.nabukomb pisze: Zresztą gdyby nie było, to nie była by legalna działalność takich firm jak ITH.
Oczywiście wiem, że mogą być takie zapisy i tu chodzi o konta zarządzane/PAMM, które starają się tak bronić. Jednak jak pisałem na początku - to bardzo kontrowersyjny temat.nabukomb pisze:Oznacza to, że ni mniej ni więcej tylko to, że Twoja decyzja o podpięciu się do danego tradera to Twoja prywatna sprawa. I robisz to na własną odpowiedzialność.
Jak na moderatorów takiego forum to wasza wiedza prawna jest godna podziwudaromanchester pisze:nabukomb mnie się wydaje że są to działania na pograniczu.
Z tego co coś tam pamiętam....
Bardzo zabawneW kazdym bądź razie odłóż sobie te dwie bańki (albo nawet 5) ....
Swego czasu kandydowałem na burmistrza w jednej takiej dziurze i wiele czasu przed wyborami spędziłem na przerabianiu książek z administracji, i wertowałem wiele ustaw.raposo pisze:Oczywiście wiem, że mogą być takie zapisy i tu chodzi o konta zarządzane/PAMM, które starają się tak bronić. Jednak jak pisałem na początku - to bardzo kontrowersyjny temat.nabukomb pisze:Oznacza to, że ni mniej ni więcej tylko to, że Twoja decyzja o podpięciu się do danego tradera to Twoja prywatna sprawa. I robisz to na własną odpowiedzialność.
Można też sobie zapisać, że klikając w czerwony kwadracik, de facto klikasz w niebieski i decyzja należy do inwestora, no ale fakty mogą być inne, a jak do tego podejdzie KNF nie wiem.
Jednak co do zebrania kapitału od osób trzecich lub wykonywania operacji na ich rachunkach bezpośrednio to wątpliwości nie mam.
Skoro nie masz wątpliwości, to musisz mieć jakieś dowody, na takie coś, więc po prostu je przedstaw, lub nie strasz ludzi.Jednak co do zebrania kapitału od osób trzecich lub wykonywania operacji na ich rachunkach bezpośrednio to wątpliwości nie mam.
Tak jak pisałem ta wiedza nie jest mi do niczego potrzebna.nabukomb pisze:Jak na moderatorów takiego forum to wasza wiedza prawna jest godna podziwu
:roll
Nie będę "kopać się z koniem". To wasze podwórko i rób co chcesz.daromanchester pisze:Tak jak pisałem ta wiedza nie jest mi do niczego potrzebna.nabukomb pisze:Jak na moderatorów takiego forum to wasza wiedza prawna jest godna podziwu
:roll
Osobiście nie lubię żerować na ludzkiej naiwności i omamiać innych.
Dlatego nie zajmuje się zarządzaniem.
Ty sobie tam udowadniaj samemu że nic nie potrzebujesz bo wiesz lepiej.
Bo coś tam, gdzieś tam, kiedyś tam robiłeś/słyszałeś/próbowałeś.
My nie musimy Ci nic udowadniać. Do tego przydadzą Ci się prawnicy jak uwalisz kasę ludzi.
Mam tylko nadzieję że podzielisz się z nami wyrokiem niezawisłego sądu gdy przywali Ci wyrok.
Chętnie byśmy sobie potem podyskutowali na ten temat. Obiecuję że nie będziemy szydzić z Ciebie.
Pozdrawiam i powodzenia.
ps. O ile dyskusje o tej tematyce tutaj toleruję to jakiekolwiek ogłoszenia o zbieraniu kapitału na zarządzanie nie będą tutaj tolerowane.
I znaczenia leksykalne nie są tutaj w żaden sposób brane pod uwagę.