Club Forex -Tylko dla zainteresowanych

Tu można dyskutować o wszystkich sprawach związanych z rynkiem Forex.

Czy Forex Club ma sens?

Tak
54
60%
Nie
36
40%

Liczba głosów: 90

nabukomb
Stały bywalec
Stały bywalec

Nieprzeczytany post autor: nabukomb »

Stforex pisze:Witaj,
Szkoda tylko, że nie masz czasu i chęci by wyszukać jakieś przepisy.
To nie jest do końca tak. Prawem finansowym nigdy nie zajmowałem się profesjonalnie,....
Dzięki za obszerny wpis, doceniam to. Ale może znasz kogoś, kto się specjalizuje w prawie finansowym i gospodarczym i mógłbyś go zainteresować problemem. Sprawa jest jak widzisz powszechna i przyszłościowa. Prędzej czy później dojdzie do jakiegoś starcia urzędników z firmami działającymi wokół forexa i oferującymi kojarzenie całkowicie nielicencjonowanych, ani nie mających uprawnień, a jedynie skutecznych traderów, z inwestorami, którzy na własne ryzyko i odpowiedzialność korzystają z ich usług. Taki prawnik, który odwali robotę i przygotuje się na to starcie może zarobić w przyszłości niezłą kasę.
No chyba, że się mylę i w przepisach wszystko jest, tylko my nie wiemy gdzie. Cały czas jednak podtrzymuję to, że na zdrowy rozum układ trader-inwestor musi być legalny, bo:
- żadne uprawnienia, ani licencje, ani tym bardziej wykształcenie i tytuły profesorów ekonomii, nie dają gwarancji iż dana osoba potrafi zarobić jako trader,
-nie ma zatem o ile wiem, żadnych licencji traderskich, więc jakie tu uprawnienia potrzebne do otwarcia działalności np.
-gra na foreksie niewiele się różni od hazardu, jeśli więc ktoś komuś powierza kasę by pomnożył ją w kasynie, to czy potrzebuje licencjonowanego gracza, albo takiego, co ma działalność typu "usługi hazardowe";
-obawiam się zatem, że nie ma w ogóle takiego rodzaju działalności, brak do tego numeru EKD i żaden urząd nie zarejestruje takiej działalności, tak samo jak nie zarejestruje działalności typu, usługi obstawiania w totolotka, czy na wyścigach konnych,
-jeżeli ktoś ma rodzinę i wujek, ciotka babcia, znajomy ojca powierzy mu jakąś kwotę do obracania na forexie, to to już jest działalność gospodarcza?, nie to prywatne sprawy tych osób, według mnie państwo nie ma prawa ingerować w takie coś tak samo jak nie może ingerować w to, że ktoś komuś da 1000 zł by obstawił za niego na wyścigach;
-jeśli każdy może sam być traderem i grać własnymi pieniędzmi bez otwierania działalności, to tym bardziej nie potrzebuje działalności osoba, której zaufa i powierzy swoje środki, to zawsze tylko ich prywatny układ, coś co legalnie może robić każdy, nie może być nielegalne w grupie osób ( co z zespołem graczy, o założeniu którego jest ten temat, gdyby powierzanie komuś kasy było nielegalne, to grupa wspólnie grających też byłaby organizacją przestępczą)
-itd. itp. mógłbym mnożyć przykłady i problemy świadczące o tym, że prywatny stosunek trader-inwestor, jest rzeczywiście prywatny i urzędnikom nic do tego, dopóki ktoś kogoś nie oszuka, nie okradnie i poszkodowany nie złoży doniesienia o tym, że został okradziony.
Więc jeśli piszę, że ktoś podejmuje ryzyko działania na granicy obowiązujących przepisów, to znaczy, że interpretuje niezrozumiałe zapisy w sposób dla siebie korzystny i nie ma przy tym żadnej pewności, że za chwilę urzędnik nie wsiądzie mu na głowę ;) . I takich przykładów jest mnóstwo w różnych dziedzinach życia gospodarczego. To nie znaczy, że mamy w Polsce tysiące firm przestępczych. To znaczy, że mamy w Polsce tysiące niejasnych przepisów, z którymi nie wiadomo co zrobić, a które mogą zostać wykorzystane przeciwko nam.
Tylko właśnie gdzie te przepisy w których chociaż występuje pojęcie trader, już nie mówiąc o szczegółowych problemach? Może jednak znajdzie się z czasem osoba z wykształceniem prawniczym, która zainteresuje się kwestią legalności prywatnych usług gry na forexie.

pozdr.

Awatar użytkownika
Stforex
Przyjaciel Forum
Przyjaciel Forum

Nieprzeczytany post autor: Stforex »

Uch, poruszyłeś sporo problemów, o których masz raczej płytkie pojęcie.
Ustawa o swobodzie działalności gospodarczej (art. 2)
Działalnością gospodarczą jest zarobkowa działalność wytwórcza, budowlana, handlowa, usługowa oraz poszukiwanie, rozpoznawanie i wydobywanie kopalin ze złóż, a także działalność zawodowa, wykonywana w sposób zorganizowany i ciągły.
„W przepisie art. 2 u.s.d.g. zamieszczona jest definicja legalna działalności gospodarczej, co oznacza, iż powinna być ona traktowana jako powszechnie obowiązujące rozumienie tego pojęcia w polskim systemie prawnym, wiążące zarówno dla ustawodawcy, jak i organów wykonawczych oraz sądowniczych.” Postanowienie SN z dnia 2 lutego 2009 r. (V KK 330/08)
Ordynacja podatkowa (art.3 pkt 9)
Działalność gospodarcza to każda działalność zarobkowa w rozumieniu przepisów o swobodzie działalności gospodarczej, w tym wykonywanie wolnego zawodu, a także każda inną działalność zarobkowa wykonywaną we własnym imieniu i na własny lub cudzy rachunek, nawet gdy inne ustawy nie zaliczają tej działalności do działalności gospodarczej lub osoby wykonującej taką działalność - do przedsiębiorców.
Ustawa o podatku od towarów i usług (art. 15 ust. 2)
Działalność gospodarcza obejmuje wszelką działalność producentów, handlowców lub usługodawców, w tym podmiotów pozyskujących zasoby naturalne oraz rolników, a także działalność osób wykonujących wolne zawody, również wówczas, gdy czynność została wykonana jednorazowo w okolicznościach wskazujących na zamiar wykonywania czynności w sposób częstotliwy. Działalność gospodarcza obejmuje również czynności polegające na wykorzystywaniu towarów lub wartości niematerialnych i prawnych w sposób ciągły dla celów zarobkowych.
Źródło: http://www.pit.pl/dzialalnosc_gospodarc ... e_1052.php

Zatem, grając cudzymi pieniędzmi i podział zysków bądź pobieranie prowizji wpisuje się w definicję. Teoretycznie można by podciągnąć pod te definicję trejdowanie na własny rachunek własnymi środkami i osiąganie zysku. Inna sprawa, że nikt się tego nie czepia. Jest to po części wina obszernych regulacji i nawet przerośnięty aparat urzędniczy nie jest w stanie wszystkiego sprawdzać.

Z tego co czytam, choć też mam o prawie finansowym raczej płytkie pojęcie, Forex jest zaliczany do rynków kapitałowych i jako taki NIE jest traktowany przez prawo jako hazard. Zatem, aby inwestować cudze środki, jak zrozumiałem, musisz mieć uprawnienia będące warunkiem koniecznym wykonywania zawodu regulowanego. W prawie nie musi być wszystko wyrażone co do słowa - tego się nie da zrobić. Wystarczy pewien stopień ogólności (nie licząc wspomnianego już prawa karnego, którym rządzą nieco inne reguły), a dopiero interpretacja następuje w praktyce - konkretyzacja oraz indywidualizacja.

Pozdrawiam
M.

nabukomb
Stały bywalec
Stały bywalec

Stforex pisze:Uch, poruszyłeś sporo problemów, o których masz raczej płytkie pojęcie.
Działalnością gospodarczą jest zarobkowa działalność wytwórcza, budowlana, handlowa, usługowa oraz poszukiwanie, rozpoznawanie i wydobywanie kopalin ze złóż, a także działalność zawodowa, wykonywana w sposób zorganizowany i ciągły.
„W przepisie art. 2 u.s.d.g. zamieszczona jest definicja legalna działalności gospodarczej, co oznacza, iż powinna być ona traktowana jako powszechnie obowiązujące rozumienie tego pojęcia w polskim systemie prawnym, wiążące zarówno dla ustawodawcy, jak i organów wykonawczych oraz sądowniczych.” Postanowienie SN z dnia 2 lutego 2009 r. (V KK 330/08)
Ordynacja podatkowa (art.3 pkt 9)
Działalność gospodarcza to każda działalność zarobkowa w rozumieniu przepisów o swobodzie działalności gospodarczej, w tym wykonywanie wolnego zawodu, a także każda inną działalność zarobkowa wykonywaną we własnym imieniu i na własny lub cudzy rachunek, nawet gdy inne ustawy nie zaliczają tej działalności do działalności gospodarczej lub osoby wykonującej taką działalność - do przedsiębiorców.
Ustawa o podatku od towarów i usług (art. 15 ust. 2)
Działalność gospodarcza obejmuje wszelką działalność producentów, handlowców lub usługodawców, w tym podmiotów pozyskujących zasoby naturalne oraz rolników, a także działalność osób wykonujących wolne zawody, również wówczas, gdy czynność została wykonana jednorazowo w okolicznościach wskazujących na zamiar wykonywania czynności w sposób częstotliwy. Działalność gospodarcza obejmuje również czynności polegające na wykorzystywaniu towarów lub wartości niematerialnych i prawnych w sposób ciągły dla celów zarobkowych.

Zatem, grając cudzymi pieniędzmi i podział zysków bądź pobieranie prowizji wpisuje się w definicję.
To konkretnie jakie EKD, bo bez tego nie zarejestrujesz działalności gospodarczej?
http://kalamazoo.pl/ekd/index/litera/65_67/1.html

I jeszcze coś z zalinkowanej przez Ciebie strony:
Uwaga! Za działalność nie uznaje się

Ustawa o podatku dochodowym od osób fizycznych (art. 5b ust. 1 i 2)

Za pozarolniczą działalność gospodarczą nie uznaje się czynności, jeżeli łącznie spełnione są następujące warunki:

odpowiedzialność wobec osób trzecich za rezultat tych czynności oraz ich wykonywanie, z wyłączeniem odpowiedzialności za popełnienie czynów niedozwolonych, ponosi zlecający wykonanie tych czynności;
one wykonywane pod kierownictwem oraz w miejscu i czasie wyznaczonych przez zlecającego te czynności;
wykonujący te czynności nie ponosi ryzyka gospodarczego związanego z prowadzoną działalnością.
Układ trader-nwestor, trader gra na rachunku inwestora, nie ponosi odpowiedzialności,itd spełnia te warunki. Ich stosunek prawnie nie jest działalnością gospodarczą. Idąc dalej nie ma działalności gospodarczej, nie ma obowiązku ZUS:
Ustawa o systemie ubezpieczeń społecznych (art. 8 ust. 6)

Za osobę prowadzącą pozarolniczą działalność uważa się:

1) osobę prowadzącą pozarolniczą działalność gospodarczą na podstawie przepisów o działalności gospodarczej lub innych przepisów szczególnych;

2) twórcę i artystę;

3) osobę prowadzącą działalność w zakresie wolnego zawodu:

a) w rozumieniu przepisów o zryczałtowanym podatku dochodowym od niektórych przychodów osiąganych przez osoby fizyczne,

b) z której przychody są przychodami z działalności gospodarczej w rozumieniu przepisów o podatku dochodowym od osób fizycznych;
Teoretycznie można by podciągnąć pod te definicję trejdowanie na własny rachunek własnymi środkami i osiąganie zysku.
Właśnie, że nie teoretycznie, a praktycznie.Wielu ludzi tylko z tego żyje i jest to ich jedyne źródło przychodów. Granie samemu dla osiągnięcia zysku wypełnia zatem wszelkie znamiona działalności gospodarczej, a jednak nią nie jest. I o to mi cały czas chodzi. Skoro granie samemu nie podlega rejestracji jako działalność gospodarcza, to nic nie może się zmieniać, gdy tą działalność powierzam, bratu, ciotce, czy znajomemu.
Inna sprawa, że nikt się tego nie czepia. Jest to po części wina obszernych regulacji i nawet przerośnięty aparat urzędniczy nie jest w stanie wszystkiego sprawdzać.
Myślę, że trochę już przesadzasz zwalając wszystko na bałagan w przepisach i sugerując, że wiele nielegalnych rzeczy nie jest ściganych z powodu niechciejstwa urzędników.

To nie do uwierzenia, by tak poważne obroty liczone w milionach jawne i powszechnie reklamowane w internecie nie zainteresowały aparatu ścigania, gdyby były nielegalne. Uważam, że nawet jeśli masz wykształcenie prawnicze, to nie masz intuicji prawnej. Ja widzę, analizuję i wyciągam wnioski, Ty zwalasz wszystko na bałagan w przepisach i podpierasz się zdarzeniami o zupełnie odmiennym charakterze,(przykład z "dyrektorem-słupem" w przedszkolu prywatnym) a to według mnie błąd. Stosunki prywatne trader-inwestor są według mnie wyjątkiem prawnym, nie dającym się regulować przepisami prawa finansowego. Ale oczywiście, mogę być w błędzie :)
Może czas pokaże, a może znajdzie się ktoś, kto temat pociągnie głębiej i oprze się na przepisach.

I jeszcze coś. Państwo nie może budować w nieskończoność piramidy podatkowej. Inwestor inwestuje swoje pieniądze, które już zostały raz opodatkowane jako dochody np. z pracy, gra na forexie i zostają ponownie opodatkowane ryczałtem od zysków kapitałowych, gdy teraz z tego wypłaca prowizję od zysku traderowi i on musiałby otworzyć działalność i odprowadzić od tego podatek, to byłby już trzeci stopień opodatkowania tych samych pieniędzy które inwestor zarobił pracując na etacie. Czy to by było zgodne z prawem międzynarodowym i z naszą konstytucją? Pewnie tak :) Wiadomo - bałagan.
Żeby to miało sens, czyli gdyby trader musiał założyć działalność gospodarczą, to inwestor nie mógłby płacić podatku od całości zysku, tylko musiałby mieć możliwość obniżenia dochodu o wypłatę traderowi, czyli to trader musiałby mieć rachunek na siebie jako na firmę, a inwestorowi wypłacać fakturowany zysk po podziale, z tego robi się fundusz inwestycyjny i zupełnie inne regulacje prawne. Wtedy zgoda, licencja, gwarancje, nadzór KNF itd. Ale gdy gra przebiega na rachunku inwestora i on zobowiązany jest do zapłacenia podatku od całości zysku, to nie ma miejsca na działalność gospodarczą tradera. Ich stosunek staje się czysto prywatny, a więc pozaprawny.

pozdr.

Dodano po 22 godzinach 42 minutach:
Stforex pisze:Uch, poruszyłeś sporo problemów, o których masz raczej płytkie pojęcie.
.......

Zatem, grając cudzymi pieniędzmi i podział zysków bądź pobieranie prowizji wpisuje się w definicję.
A oto kolejny argument do przemyślenia dla tych, którzy twierdzą, że skorzystanie z usług tradera jest nielegalne:

http://wyborcza.biz/biznes/1,100896,108 ... ca_mu.html

Gdyby było nielegalne, to pisząc o propozycjach, które składają ludzie gościowi co wygrał konkurs, gazeta informowała by o czynach przestępczych. Myślicie, że są aż tak głupi i niedoinformowani? A MSZ nie odpowiedział im, że nie może bo to nielegalne, tylko że nie chce się tym zajmować z braku czasu i ze strachu przed odpowiedzialnością.

Redaktor i MSZ, to osoby prywatne, mogą się mylić nawet publicznie, ale Gazeta, to już instytucja, i z pewnością zatrudnia prawników, i to dobrych. Wątpię by puścili artykuł, mogący narazić ich na zarzut współudziału w przestępstwie i robieniu reklamy czynom przestępczym. A Wy ???

Awatar użytkownika
Sidian
Bywalec
Bywalec

Nieprzeczytany post autor: Sidian »

Z tego co widzę dyskusja odbiegła od pierwotnego tematu jakim było organizowanie forex clubu. W tzw. międzyczasie udało mi się spotkać z kilkoma osobami, które wywołały sprawę i spędzić wspólnie kilka ostatnich dni grudnia na luźnych rozmowach na temat pomysłów jak miałby taki klub działać.

Nie ukrywam, że na razie nadal nie mamy zwartej koncepcji, ale moje ogólne wrażenie jest OK; dobrze się spotkać z innymi osobami, które interesują się rynkiem i zapoznać się z ich metodami. Spotkałem się np. z kolegą, który jest wyznawcą fal Eliotta i formacji harmonicznych. Sam nie stosuję tej formy analizy, ale interesującym jest zobaczyć jak pracują koledzy.

Gdyby ktoś miał pomysł jakie działania powinien prowadzić forex club proszę o sugestie. Chętnie spotkamy się i przegadamy pomysł. Ze strony osób działających już w FC możecie liczyć np. na dobre wsparcie w zakresie budowania systemów automatycznych.
Independent Trading House

Awatar użytkownika
Stforex
Przyjaciel Forum
Przyjaciel Forum

Nieprzeczytany post autor: Stforex »

Tak, wybacz, że wprowadziliśmy zamieszanie.

Kiedy byłem młodszy, raz wciągnięty w dyskusję trwałem do samego końca. Teraz już nie mam takich ambicji, dlatego wyłączam się z tematu legalności tradingu. Być może nie mam potrzebnej tutaj intuicji prawniczej 8) .

Koledze Nabukomb życzę, żeby znalazł wyjaśnienie swoich wątpliwości, choć z tonu jego wypowiedzi wynika, że swoją odpowiedź już dawno ma :). W młodości świat wydaje się dużo prostszy :).

Pozdrawiam serdecznie w Nowym Roku!

PS.
Gazeta, to już instytucja, i z pewnością zatrudnia prawników, i to dobrych. Wątpię by puścili artykuł, mogący narazić ich na zarzut współudziału w przestępstwie i robieniu reklamy czynom przestępczym. A Wy ???
Tak na marginesie tylko dodam, że ta instytucja ze świetnymi prawnikami przegrała już niejeden proces - zresztą inne instytucje również. Tu nie ma żadnej reguły.
Nie ma też mowy o współudziale w przestępstwie. Osoba prawna nie może być w świetle polskiego prawa sprawcą przestępstwa.
T-Mobile dostał ostatnio 5 milionów zł kary od UKE. A im nie brak pieniędzy na prawników ;). Już nie wspomnę o odszkodowaniach zasądzanych w USA od Sony, za celowe umieszczenie programu szpiegującego na wypuszczanych płytach. 8)

nabukomb
Stały bywalec
Stały bywalec

Stforex pisze:
Koledze Nabukomb życzę, żeby znalazł wyjaśnienie swoich wątpliwości, choć z tonu jego wypowiedzi wynika, że swoją odpowiedź już dawno ma :). W młodości świat wydaje się dużo prostszy :).
Obawiam się, że żart raczej nie trafiony, bo prawdopodobnie jestem znacznie starszy od Ciebie i dalej mi niż Tobie do myślenia iż świat jest prosty, ale nieważne.
choć z tonu jego wypowiedzi wynika, że swoją odpowiedź już dawno ma :)
Bynajmniej. To mój oklepany sposób przedstawiania, problemu, na który nie mam pewności i sam nie mogę sprawdzić, jaka jest rzeczywista odpowiedź. Zwyczajnie zachowuję się trochę jak "adwokat diabła" chcąc wywołać wypowiedzi w obronie stanowiska nielegalności prywatnego zarządzania cudzym kapitałem, bez otwarcia działalności i uprawnień DI.

Cieszę się, że problem dalej Cię nurtuje i próbujesz coś pisać na ten temat. Byłbym jednak "szczęśliwszy", gdybyś posłuchał moich sugestii i np. podrzucił problem innym prawnikom, którzy mogą być bardziej w temacie. Miałeś też świetną okazję zapytać o zdanie Sidiana, w końcu jego firma jest w centrum problemu, bo łączy traderów, bez jakichkolwiek uprawnień z prywatnymi inwestorami, za takie pośrednictwo nie dając inwestorom najmniejszych nawet gwarancji, czy jakiejś ochrony przed utratą powierzonego kapitału.
Gazeta, to już instytucja, i z pewnością zatrudnia prawników, i to dobrych. Wątpię by puścili artykuł, mogący narazić ich na zarzut współudziału w przestępstwie i robieniu reklamy czynom przestępczym. A Wy ???
Tak na marginesie tylko dodam, że ta instytucja ze świetnymi prawnikami przegrała już niejeden proces - zresztą inne instytucje również. Tu nie ma żadnej reguły.
Nie ma też mowy o współudziale w przestępstwie. Osoba prawna nie może być w świetle polskiego prawa sprawcą przestępstwa.
T-Mobile dostał ostatnio 5 milionów zł kary od UKE. A im nie brak pieniędzy na prawników ;). Już nie wspomnę o odszkodowaniach zasądzanych w USA od Sony, za celowe umieszczenie programu szpiegującego na wypuszczanych płytach. 8)
Ach znowu, te nietrafione porównania i machanie innym przed nosem swoją "rozwagą".
Czyżby Sony rozgłaszało w internecie o swoim programie szpiegującym, jak to robi gazeta rozgłaszając iż MZS ma propozycje od inwestorów obracania ich kapitałem.

A jakież to podobieństwo między nieuczciwą loterią T-Mobile, która naciągnęłą ludzi na miliony, a stosunkiem prywatnym trader-inwestor.

I jakież to procesy przegrała Gazeta w podobnych sprawach?

Ale bez urazy. Ja też nie mam już ambicji wygrywania w dyskusjach internetowych. Zbyt wiele ich stoczyłem w bitwach o nieprawdziwość Teorii Ewolucji, czy w obronie mojej teorii o istnieniu ISW (Inteligentnej Siły Wyższej).
Wszystkiego dobrego w Nowym Roku

Awatar użytkownika
Sidian
Bywalec
Bywalec

Nieprzeczytany post autor: Sidian »

OK, czyli rozumiem, że w tym miejscu kończymy wątek zarządzania i koncentrujemy się na sprawie organizowania spotkań dla traderów.

Jeżeli ktoś chce nielegalnie zarządzać to jego sprawa, a jeżeli chce się dowiedzieć jak zgodnie z prawem funkcjonować na rynku musi poświęcić czas na zgłębienie tematu i znaczne pieniądze na kwestie prawne.
Nikt nie będzie takiej wiedzy przekazywał free.

Natomiast jeżeli ktoś uważa, że jest dobrym traderem i chce to pokazać to przecież wielu kolegów prezentuje swoje wyniki na widgetach z myfxbook, lub tak jak PC Pirelli otwarcie udostępnia swoje konto demo. Wbrew pozorom demo też nie jest takie proste dla niektórym i po miesiącu widać co i jak.

Wracając do tematu w ramach naszych spotkań widzimy, że często ludzie mają dobre pomysły wynikające z tradingu manualnego, które warto przełożyć na działanie automatyczne. Jeżeli macie ciekawe pomysły - dawajcie znać - spróbujemy wspólnie napisać je w mql.
Independent Trading House

Awatar użytkownika
Fx1
Gaduła
Gaduła

Nieprzeczytany post autor: Fx1 »

Jakiś czas temu czytałem wątek zatytułowany wynajem biura. Prawdopodobnie był w czasówkach i znikł. Było tam kilka osób zainteresowanych spędzaniem czasu poza domem, wynajmem tylko "biurka i krzesła" w celu stworzenia jakiegoś mini club forex. Znalazłem coś takiego.

http://www.biurowirtualne.gda.pl/

Mieści się w Centrum Gdyni , w Gdynskim Centrum Biznesu. Naprawdę dobra lokalizacja, byłem ,widziałem i oceniam pozytywnie. Proszę nie zwracac uwagi na ceny zawarte na stronie ponieważ podlegają one negocjacji. Zupełnie inaczej są traktowane podmioty i osoby fizyczne. Istnieje możliwość wykupu obecności na miesiąc, "pojedyncze wejścia" lub nawet godziny. Galeria zdjęć może wskazywać na dość surowy stan jednak jest tam obecnie znacznie lepiej ponieważ wszystko jest stale modyfikowane.

Denon
Stały bywalec
Stały bywalec

Nieprzeczytany post autor: Denon »

Pierwsza część mojego postu dotyczyć będzie projektu brokerskiego na wzór Klubu Forex, który jednak opatrzony jest nazwą firmową, czyli Trader Team.

"W celu realizowania powyższego projektu uruchomione zostało biuro w Gdańsku, umożliwiające dostęp do dwóch stanowisk tradingowych (trading desks) z zaawansowanymi narzędziami analitycznymi. Każde stanowisko posiada dostęp do zasobów brokera (platformy, formularze, dokumenty etc.), a także do platformy MetaStock Pro© oraz QuoteCenter™. Programy te zasilane są przez niezależne dane aktualizowane natychmiastowo, a także panel informacyjny Reutersa umożliwiający śledzenie rozbudowanych przekazów informacyjnych z całego świata. Wspomniane rozwiązania są jednymi z najbardziej zaawansowanych narzędzi analityczno-informacyjnych dostępnych dla traderów."

Nie jest to co prawda projekt identyczny, jak ten wskazany przez twórcę niniejszego wątku (realizowany dla klientów FxPro przez Trader Team), jednak nadal spełnia niektóre z podawanych funkcji. Umożliwia samodzielny trading z użyciem zaawansowanych narzędzi, naukę, rozmowę na temat rynku oraz napicie się świeżo mielonej kawy wśród pasjonatów rynków finansowych. Nie podam jednak linków (podane są w moim profilu), gdyż podejrzewam, iż mogłoby to zostać zrozumiane jako forma reklamy.

Druga część mojej wypowiedzi dotyczyć będzie tematu regulacji prawnych, który co prawda był prowadzony jako offtopic, jednak na tyle duży, że aktualnie zajmuje prawdopodobnie większą część wątku, aniżeli temat właściwy. Dla poparcia swojego przygotowania merytorycznego wskażę jedynie, iż posiadam uprawnienia do działalności regulowanej (Agent Firmy Inwestycyjnej) potwierdzone egzaminem KNF (oraz spełnieniem wielu obwarowań regulacyjnych), który w głównej mierze opierał się właśnie na znajomości prawa związanego z rynkami finansowymi. Podaję tę informację jedynie w celu uwiarygodnienia przekazywanych informacji i proszę to też tak odbierać.

Analizowany był temat klasyfikacji, zatem:

Działalność związaną z zarządzaniem funduszami klasyfikowana jest pod PKD 6630Z, gdzie

Sekcja: K - DZIAŁALNOŚĆ FINANSOWA I UBEZPIECZENIOWA
Dział: 066 DZIAŁALNOŚĆ WSPOMAGAJĄCA USŁUGI FINANSOWE ORAZ UBEZPIECZENIA I FUNDUSZE EMERYTALNE
Grupa: 0663 Działalność związana z zarządzaniem funduszami
Klasa: 06630 Działalność związana z zarządzaniem funduszami

Wyjaśnienie:

Podklasa ta obejmuje działalność związaną z zarządzaniem portfelem papierów wartościowych i funduszami, wykonywaną na zlecenie osób indywidualnych, przedsiębiorstw i innych jednostek:
-- zarządzanie funduszami lokacyjnymi,
-- zarządzanie pozostałymi funduszami inwestycyjnymi,
-- zarządzanie funduszami emerytalnymi.

Dodatkowo warto zauważyć, że działalność ta jest działalnością regulowaną o czym mówi:

Ustawa z dnia 29 lipca 2005 r. o obrocie instrumentami finansowymi.

Rozdział 3

Maklerzy papierów wartościowych i doradcy inwestycyjni
Art. 125.

1. Przez wykonywanie zawodu maklera papierów wartościowych, zwanego dalej „maklerem”, lub doradcy inwestycyjnego, zwanego dalej „doradcą”, rozumie się wykonywanie funkcji w organach zarządzających lub nadzorczych firmy inwestycyjnej bądź wykonywanie lub nadzorowanie wykonywania:
1) czynności stanowiących działalność maklerską,
2) związanych z rynkiem finansowym czynności niestanowiących działalności
maklerskiej,
3) innych czynności związanych z obsługą klientów lub dostępem do rachunków
prowadzonych dla klientów
– w ramach pozostawania tej osoby w stosunku pracy, zlecenia lub w innym stosunku prawnym o podobnym charakterze z firmą inwestycyjną.
1a. Przez wykonywanie zawodu maklera lub doradcy rozumie się również prowadzenie spraw spółki przez komplementariusza lub wspólnika w spółce osobowej będącej domem maklerskim.
2. Przez wykonywanie zawodu maklera lub doradcy rozumie się również:
[1) pozostawanie maklera lub doradcy w stosunku pracy, zlecenia lub w innym
stosunku prawnym o podobnym charakterze z bankiem powierniczym przy
wykonywaniu lub nadzorowaniu wykonywania czynności prowadzenia rachunków papierów wartościowych;]
<1) pozostawanie maklera lub doradcy w stosunku pracy, zlecenia lub w
innym stosunku prawnym o podobnym charakterze z bankiem powierniczym
przy wykonywaniu lub nadzorowaniu wykonywania czynności
prowadzenia rachunków papierów wartościowych lub rachunków
zbiorczych;>
2) pozostawanie maklera lub doradcy w stosunku pracy, zlecenia lub w innym
stosunku prawnym o podobnym charakterze z podmiotem, który jest obowiązany do zatrudniania maklerów lub doradców na podstawie odrębnych
przepisów prawa przy wykonywaniu lub nadzorowaniu wykonywania czynności
określonych w tych przepisach;
3) wykonywanie przez maklera lub doradcę czynności, o których mowa w art.
79 ust. 2;
4) (uchylony).

Wspomniany został również artykuł 79. ust. 2. Mimo, iż nie wnosi on wiele do omawianego zagadnienia (definiuje działalność AFI), to i tak podaję poniżej cały artykuł dla pełnej jasności omawianego zagadnienia:

Art. 79.
1. Firma inwestycyjna może w drodze umowy zawartej w formie pisemnej powierzyć osobie fizycznej, osobie prawnej lub jednostce organizacyjnej nieposiadającej osobowości prawnej wykonywanie stałe lub okresowe w imieniu i na rachunek firmy inwestycyjnej czynności pośrednictwa w zakresie działalności prowadzonej przez tę firmę inwestycyjną (agent firmy inwestycyjnej).
2. Na podstawie umowy, o której mowa w ust. 1, mogą być wykonywane czynności związane z zawieraniem umów o świadczenie usług przez firmę inwestycyjną lub umożliwiające realizację tych umów, w szczególności polegające na doradzaniu klientowi lub potencjalnemu klientowi w zakresie instrumentów finansowych lub usług danej firmy inwestycyjnej, przyjmowaniu zleceń, o których mowa w art. 69 ust. 2 pkt 1, oraz odbieraniu innych oświadczeń woli dla firmy inwestycyjnej.
3. Zakazane jest pozostawanie w stosunku umownym wynikającym z umowy, o której mowa w ust. 1, z więcej niż jedną firmą inwestycyjną.
4. Zakazane jest przyjmowanie przez agenta firmy inwestycyjnej jakichkolwiek
wpłat, w związku z czynnościami wykonywanymi na podstawie umowy, o której
mowa w ust. 1, od osób, na rzecz których firma inwestycyjna świadczy usługi,
jak również dokonywanych przez firmę inwestycyjną na rzecz tych osób.
5. Za szkodę wyrządzoną przez agenta firmy inwestycyjnej w związku z wykonywaniem czynności w imieniu i na rachunek firmy inwestycyjnej odpowiada solidarnie ta firma inwestycyjna i agent, który wyrządził szkodę. Odpowiedzialność wyłączona jest w przypadku, gdy szkoda nastąpiła wskutek działania siły wyższej lub wyłącznie z winy osoby trzeciej.
6. Agent firmy inwestycyjnej informuje klienta lub potencjalnego klienta o zakresie czynności, do podejmowania których zgodnie z umową, o której mowa w ust. 1, jest upoważniony. W przypadku gdy agentem firmy inwestycyjnej jest osoba wykonująca zawód maklera papierów wartościowych lub doradcy inwestycyjnego, jest ona ponadto obowiązana okazać dokument potwierdzający posiadanie uprawnień do wykonywania zawodu maklera papierów wartościowych lub doradcy inwestycyjnego.
6a. Firma inwestycyjna jest obowiązana nadzorować czynności wykonywane przez agenta firmy inwestycyjnej na podstawie zawartej z tą firmą umowy, o której mowa w ust. 1, w celu zapewnienia, że czynności, o których mowa w ust. 2, są wykonywane zgodnie z przepisami ustawy oraz przepisami wydanymi na jej podstawie, a w szczególności, że obowiązki nałożone tymi przepisami na firmę inwestycyjną są wykonywane w sposób prawidłowy, jak również w celu zapewnienia, że działalność agenta firmy inwestycyjnej wykonywana w zakresie innym niż wynikający z umowy, o której mowa w ust. 1, nie powoduje niekorzystnego wpływu na czynności podejmowane na podstawie tej umowy.
7. W stosunku do agenta firmy inwestycyjnej Komisji przysługują przewidziane w ustawie o nadzorze uprawnienia kontrolne, w zakresie dotyczącym czynności
wykonywanych na rzecz firmy inwestycyjnej oraz sporządzanych w związku z
tymi czynnościami dokumentów.
8. Komisja prowadzi rejestr agentów firm inwestycyjnych.
9. Komisja skreśla agenta firmy inwestycyjnej z rejestru, o którym mowa w ust. 8, jeżeli wykonuje on czynności, o których mowa w ust. 2, z naruszeniem przepisów prawa lub nie dochowując należytej staranności. Przepisy art. 130 ust. 2 i 3 stosuje się odpowiednio.
10. Podmiot, który został skreślony z rejestru agentów firm inwestycyjnych z przyczyn, o których mowa w ust. 4, nie może ponownie być wpisany do tego rejestru przed upływem 10 lat od dnia skreślenia, a w przypadku gdy skreślenie nastąpiło w związku z popełnieniem przez agenta firmy inwestycyjnej przestępstwa także przed zatarciem skazania za to przestępstwo.

Bardzo istotna jest również jeszcze jedna kwestia w analizowanym stanie prawnym. Chodzi o działalność maklerską, która jest istotą całej dyskusji.

Dział IV
Uczestnictwo w obrocie instrumentami finansowymi
Rozdział 1
Prowadzenie działalności przez firmy inwestycyjne
Oddział 1
Przepisy ogólne
Art. 69.
1. Prowadzenie działalności maklerskiej wymaga zezwolenia Komisji wydanego na wniosek, o którym mowa w art. 82, złożony przez zainteresowany podmiot.
2. Działalność maklerska, z zastrzeżeniem art. 16 ust. 3 i art. 70, obejmuje wykonywanie czynności polegających na:
1) przyjmowaniu i przekazywaniu zleceń nabycia lub zbycia instrumentów finansowych;
2) wykonywaniu zleceń, o których mowa w pkt 1, na rachunek dającego zlecenie;
3) nabywaniu lub zbywaniu na własny rachunek instrumentów finansowych;
4) zarządzaniu portfelami, w skład których wchodzi jeden lub większa liczba
instrumentów finansowych;
5) doradztwie inwestycyjnym;
6) oferowaniu instrumentów finansowych;
7) świadczeniu usług w wykonaniu zawartych umów o subemisje inwestycyjne
i usługowe lub zawieraniu i wykonywaniu innych umów o podobnym charakterze, jeżeli ich przedmiotem są instrumenty finansowe;
8 ) organizowaniu alternatywnego systemu obrotu.
3. (uchylony).
4. Działalnością maklerską jest również wykonywanie przez firmę inwestycyjną
czynności polegających na:
[1) przechowywaniu lub rejestrowaniu instrumentów finansowych, w tym prowadzeniu rachunków papierów wartościowych oraz prowadzeniu rachunków pieniężnych;]
<1) przechowywaniu lub rejestrowaniu instrumentów finansowych, w tym
prowadzeniu rachunków papierów wartościowych i rachunków zbiorczych,
oraz prowadzeniu rachunków pieniężnych;>
2) udzielaniu pożyczek pieniężnych w celu dokonania transakcji, której przedmiotem jest jeden lub większa liczba instrumentów finansowych, jeżeli
transakcja ma być dokonana za pośrednictwem firmy inwestycyjnej udzielającej pożyczki;
3) doradztwie dla przedsiębiorstw w zakresie struktury kapitałowej, strategii
przedsiębiorstwa lub innych zagadnień związanych z taką strukturą lub strategią;
4) doradztwie i innych usługach w zakresie łączenia, podziału oraz przejmowania przedsiębiorstw;
5) wymianie walutowej, w przypadku gdy jest to związane z działalnością maklerską w zakresie wskazanym w ust. 2;
6) sporządzaniu analiz inwestycyjnych, analiz finansowych oraz innych rekomendacji o charakterze ogólnym dotyczących transakcji w zakresie instrumentów finansowych;
7) świadczeniu usług dodatkowych związanych z subemisją usługową lub inwestycyjną;
8 ) wykonywaniu czynności określonych w pkt 1–7 oraz w ust. 2, których
przedmiotem są instrumenty bazowe instrumentów pochodnych, wskazanych
w art. 2 ust. 1 pkt 2 lit. d–f oraz i, jeżeli czynności te pozostają w związku z działalnością maklerską.

Podsumowując, podałem regulacje, przy czym z poprzednich postów wynika, że z wykładnią nie będzie problemu. W razie potrzeby będę w stanie przytoczyć kolejne ustawy i artykuły, jednak do tego potrzebne jest konkretne pytanie.

Według mojej oceny przytoczony materiał już i tak w pełni wystarcza, aby zakończyć dyskusję dotyczącą zarządzania cudzym portfelem oraz przejść do podstawowego wątku. Rynek Forex podlega pod te same regulacje, zatem nie ma znaczenia czy mówimy o koncie u danego brokera walutowego, czy też o portfelu akcji czy instrumentów pochodnych na standardowym rachunku maklerskim. W przypadku zarządzania jakimkolwiek z podanych potrzebne są uprawnienia i odpowiednia struktura prawna. Na koniec pragnę tylko zauważyć, że do tego typu działalności wcale nie wystarczy sama licencja, bo gdyby tak było, to nie mielibyśmy bezrobotnych doradców inwestycyjnych.

Do moderatorów:
Tylko tak szeroki komentarz z przytoczonymi artykułami pozwolił chociażby po części omówić ten kontrowersyjny temat. Opisując zagadnienie starałem się ograniczać do najistotniejszych elementów, jednak i tak przydałoby się jeszcze kilka wyjaśnień. Rozumiem, że jest to offtopic, dlatego też kolejne dane jedynie w razie pojawiających się pytań. Jeżeli uznacie, że część mojego wpisu wychodząca poza temat jest zbyt obszerna, to proszę o odpowiednią edycję.
Trader Team - szkolenia, forum, wydawnictwo, oprogramowanie MetaStock®, dane MetaStock Xenith™ (Eikon), panel RTRS oraz systemy transakcyjne.

Awatar użytkownika
reptile
Maniak
Maniak

Nieprzeczytany post autor: reptile »

niby prawo mi nie obce.. ale h... z tego wiem :lol:
Club Forex Forex CLub .. Club CLub.. byle kusic leszcza..

Gdzie nie powstaje cos niby dla dobra.. zaraz pcha sie tam zuoo..
R.E.P.T.I.L.E. - Robotic Electronic Person Trained for Infiltration and Logical Exploration (off-line,only e-mail)

ODPOWIEDZ