Wszystkie pytania dozwolone-Dla początkujących Forexowców

Miejsce, gdzie początkujący mogą zadawać nawet najbardziej dziwne pytania.
gfx
Pasjonat
Pasjonat

Nieprzeczytany post autor: gfx »

Swapy są naliczane przez sobotę i niedzielę oraz dni wolne od rynku? Czy może tylko niektórzy brokerzy?

Dzięki raposo!
Ostatnio zmieniony 12 gru 2011, 20:12 przez gfx, łącznie zmieniany 1 raz.

Awatar użytkownika
raposo
Moderator
Moderator

Nieprzeczytany post autor: raposo »

Zazwyczaj swapy za weekend naliczane są w inne dni np. potrójny lub potrójny z środy na czwartek. Każdy broker może to sobie ustalić wg swojego "widzi-mi-się" ale jest to zapisane zawsze w regulaminie/umowie.
ForexClub.pl
- Forex Club Tools
- Program Podatek 7.0
- RABATY PROWIZJI
| IC Markets (-21%) | Tickmill (-10%) | XTB (Pakiet książek) | Dukascopy (narzędzia do JForex) | LMAX (-20%) | FxPro (do -15%)

Zapraszamy do kontaktu

Awatar użytkownika
freshman89
Gaduła
Gaduła

Nieprzeczytany post autor: freshman89 »

mozna sprawdzic gdzies w mt4 jaka mam strefe czasowa i ewentualnie zmienic ja na inna?

Awatar użytkownika
raposo
Moderator
Moderator

freshman89 pisze:mozna sprawdzic gdzies w mt4 jaka mam strefe czasowa i ewentualnie zmienic ja na inna?
Masz nad kwotowaniami czas serwera (Rynek: godzina) lub możesz to sprawdzic za pomocą wykesu. Jeśli nie wiesz jaka to strefa -> Google. Zmienić się nie da.
ForexClub.pl
- Forex Club Tools
- Program Podatek 7.0
- RABATY PROWIZJI
| IC Markets (-21%) | Tickmill (-10%) | XTB (Pakiet książek) | Dukascopy (narzędzia do JForex) | LMAX (-20%) | FxPro (do -15%)

Zapraszamy do kontaktu

Fx_boy
Pasjonat
Pasjonat

Nieprzeczytany post autor: Fx_boy »

Fx_boy pisze:Dzięki Personov. Trochę z innej beczki - zainstalowałem zgodnie z instrukcją Luktom Visual Order Editor tj. w katalogu experts. Po instalacji pojawił się w zakładce skrypty. Otwieram okno danej pary, w prawym górnym rogu jest opis "lvoe". Wywołuje "lvoe" i zaznaczam opcje - umożliw handel. I niestety nic się nie dzieje. Próbuję korygowac otwarte zlecenie - nic nowego, otwieram nową pozycje też nic, po prostu wyskakuje stare okno zlecenia. Na pewno coś sknociłem, - ale co?
Może się komuś przyda:
lvoe może działać jako strategia, (wtedy wrzucamy do katalogu C:\Program Files\MetaTrader 4\experts) lub jako skrypt (C:\Program Files\MetaTrader4\experts\scripts)

Jako strategia może działać w dwóch trybach:
use_timer = true - niezależnie od ticków
use_timer = false - z każdym tickiem.

jako skrypt może działać tylko w trybie use_timer = true, i wtedy też musi być włączone domyślnie zezwolenie na handel.
Dziękuję i pozdrawiam.

Santi
Uczestnik
Uczestnik

Nieprzeczytany post autor: Santi »

witam

przeglądam to forum już jakiś czas, dzięki wam zaczynam więcej rozumieć ale nadal męczą mnie podstawowe pojęcia o które wstyd mi pytać no ale muszę :D
mianowicie co to jest lot i czym się różni lot 0.1 od 1 ?
co to jest pozycja oczekująca ?
albo czym się różni pozycja krotka od długiej ?

dziękuję za potraktowanie mnie poważnie ;)

Awatar użytkownika
raposo
Moderator
Moderator

Witaj,
Pozwolę sobię na małą złośliwość...
Santi pisze:przeglądam to forum już jakiś czas
Widać za krótko... :twisted:
Odpowiem ale na przyszłość użyj wyszukiwarki na forum lub google, bo to podstawy podstaw.
Santi pisze:mianowicie co to jest lot i czym się różni lot 0.1 od 1 ?
Wolumen transakcji. 0.1 lota = 10 000 jednostek waluty bazowej. 1.0 = wiadomo.
Santi pisze:co to jest pozycja oczekująca ?
Buy stop, sell stop, buy limit, sell limit, take profit, stop loss - wyszukiwarka :).
Santi pisze:albo czym się różni pozycja krotka od długiej ?
krótka - sprzedaż (spadek), długa - kupno (wzrost)
ForexClub.pl
- Forex Club Tools
- Program Podatek 7.0
- RABATY PROWIZJI

Zapraszamy do kontaktu

Awatar użytkownika
cz_Isildur
Bywalec
Bywalec

Nieprzeczytany post autor: cz_Isildur »

Mam pytanie o dzienniki.
W wielu publikacjach o inwestowaniu i w wypowiedziach 'speców' i różnego pokroju guru jest mowa o zakładaniu dziennika inwestycyjnego jako czegoś superważnego. Gram ciągle na demie i nigdy z tego nie korzystałem(co najwyżej robiłem screeny z poszczególnych wejść). Jako, że od stycznia zamierzam przenieść się na real, stąd moje pytanie, czy takiego rodzaju dzienniki są niezbędne? Czy nauka forexu/inwestycji musi być sformalizowana w taki sposób bo inaczej będzie zdecydowanie bardziej pod górkę?
Obrazek

Awatar użytkownika
raposo
Moderator
Moderator

Nie są niezbędne ale wtedy łatwiej wyciągnąć wnioski z popełnianych błędów. Wszystko masz "na talerzu". Nawet nie chodzi o prowadzenie dziennika publicznego ale takiego dla siebie, gdzie piszesz dlaczego tak zagrales, jaki to mialo efekt i potem ewentualnie co zrobiłeś dobrze lub źle... Przyspiesza naukę :).
ForexClub.pl
- Forex Club Tools
- Program Podatek 7.0
- RABATY PROWIZJI

Zapraszamy do kontaktu

Awatar użytkownika
cz_Isildur
Bywalec
Bywalec

Nieprzeczytany post autor: cz_Isildur »

Jeśli już prowadzę taki dziennik, to jest jakiś moment, w którym mogę stwierdzić, że zamykam go, czy nawet na jakimś high experience levelu warto kontynuować taki dziennik?
Obrazek

ODPOWIEDZ