Droga Susła

Miejsce, gdzie każdy może prowadzić swój własny dziennik gry na FX.
Awatar użytkownika
Ink.
Moderator
Moderator

Nieprzeczytany post autor: Ink. »

Good Will Hunting pisze:
Stała. Ogólnie rozkład pozycji zależny jest od kapitału.

100$ - pozycje po 0.01 lota
1000$ - pozycje po 0.1 lota
10 000$ - pozycje po 1 lota
100 000$ - pozycje po 10 lotów

etc. etc.
Moim zdaniem rozsądny dobór pozycji, nic tylko trzymać kciuki :)
No i oczywiście przy takim doborze pozycji do kapitału to naprawdę musiałbyś dać ciała żeby zaliczyć MC :p

Awatar użytkownika
Good Will Hunting
Pasjonat
Pasjonat

Nieprzeczytany post autor: Good Will Hunting »

Czy tak, hm.. musiałbym dać ciała żeby zaliczyć to MC 10x z rzędu :lol:
Wolałbym umrzeć niż przegrać.

Nie pisz do mnie PW ponieważ mam bana. Pisz na skypie.

Awatar użytkownika
Ink.
Moderator
Moderator

Nieprzeczytany post autor: Ink. »

A powiedz mi jeszcze jak będziesz podchodził do tego trejdingu na kontach, bo ja podczas eksperymentu gralem na 2 jednocześnie i było to troszkę "uciążliwe", może dlatego że grałem 2 rożnymi sposobami, ale do rzeczy :)

Czy grasz na 10 kontach jednocześnie czy grasz na jednym zaliczasz MC i przestawiasz sie na drugie?

Awatar użytkownika
Good Will Hunting
Pasjonat
Pasjonat

Sposób drugi.

Mam na koncie bankowym kapitał początkowy. Załóżmy 10 000$.

Otwieram konto na którym mam 10% tego kapitału czyli 1000$. Jeśli zrobię 100% to wypłacam sobie na konto bankowe do kapitału początkowego te zarobione 1,000$ i znów gram od 1,000$.

Jeśli wyzeruje konto to pale mosty, otwieram nowe (przesąd), nazywam je kontem drugim i wpłacam nowe 1,000$.

Kiedy z 10 000$ na koncie zrobi się 20,000$, czyli kiedy pomnożę 10x 1,000$ to zaczynam otwierać pozycje po 0,2 lota.

Awatar użytkownika
bimbambom
Gaduła
Gaduła

Nieprzeczytany post autor: bimbambom »

GWH i ja mam do Ciebie dwa pytania.

1. Długo tak grasz?
2. Jak patrzę na wykres w miejscu gdzie Ty piramidowałeś to widze tam konsolidajcę a nie trend spadkowy. Dlatego jestem ciekaw w jaki sposób określasz trend?

Pozdrawiam
bimbambom

Awatar użytkownika
Stforex
Przyjaciel Forum
Przyjaciel Forum

Nieprzeczytany post autor: Stforex »

ka7 pisze:michal52 w koncu kazdy tego probuje(martingala) i efekt jest zawsze taki sam, za ktoryms razem rynek po prostu nie zawraca 8) o widze , ze usunieto moj post a koleszka za jakis czas rozpocznie szkolenia, a modzi po kilkanascie pochwal, w sumie co mnie to obchodzi powodzenia 8)
To pachnie flame'em. :roll:
michal52 pisze:
Wrzucam ostatnie moje wejście z 8 grudnia
Takie piramidy są częścią systemu? Czy to wypadek przy pracy?
Niestety chyba podobnie jak ja masz zbyt małe IQ żeby zrozumieć doskonałość tego systemu :cry:
Pocieszę Cię Michale - myślę, że nie jest to kwestia IQ :wink:
Ja używam czegoś, co w pewnych sytuacjach może wyglądać podobnie - dzielone wejścia. Używam ich z pełną świadomością i kalkulacją ryzyka i sprawdza się to częściej niż rzadziej.
Jestem przeciwnikiem uśredniania strat, jednak uważam, że doświadczony gracz, który się na to porywa niekoniecznie jest szaleńcem. Zapytałem o to, otrzymałem wyjaśnienie i myślę, że jest OK. MM z grubsza załatwia tutaj sprawę. Myślę, że ciężko naciąć się na 10 odwróceń trendu pod rząd :wink: . Zresztą, jedyne zagrożone pieniądze tutaj, to pieniądze autora tematu.

Jeśli ktoś czyta to, uczy się i kopiuje, to robi to na własną odpowiedzialność. Każdy ma swój mózg przecież i swoje IQ - jakie by nie było 8) .
Good Will Hunting pisze:Słyszałem sporo dobrego o Twoim temacie
A to heca! :D
Sądziłem raczej, że ludzie będą się krzywić na takie spojrzenie :wink:

Pozdrawiam serdecznie i wielu długich trendów życzę!

Awatar użytkownika
Good Will Hunting
Pasjonat
Pasjonat

Trochę dzisiaj zaspałem i póki co nie widzę dzisiaj okazji do zajęcia pozycji :oops: . Chociaż może to i dobrze, będzie okazja napisać czemu jej nie widzę. Analizę codziennej sytuacji na rynku zaczynam od analizy sytuacji, która mamy na D1 (pod koniec tygodnia biorę też pod uwagę W1 i MN). Analiza tego typu to dość prosta i mało pracochłonna sprawa. Wystarczy ją sobie przygotować raz i może służyć na parę dobrych miesięcy.

Taka analiza oparta jest o rzeczy związane z podstawami price action czyli liniami trendu i poziomami wsparcia i oporu. Moja analiza na najbliższe dni wygląda w ten sposób:

Obrazek

Zdaję sobie sprawę że niejeden spec od PA mógłby się przyczepić i uznać że nie wziąłem tu czegoś pod uwagę jednak rysunek ten - tzn. analiza jest bardzo hm.. "zadaniowa". Ma określić mi to gdzie jesteśmy. Czy rośniemy czy spadamy, co i gdzie nas trzyma / może zatrzymać.

Obrazek

Szare strefy to poziomy wsparcia, a żółta strefa to poziom oporu w którym obecnie się znajdujemy i w którym - żeby uniknąć ewentualnego odbicia i zbyt dużych strat pod żadnym pozorem nie zamierzam grać. Będę czekał aż sytuacja na H4 się zmieni, a cena wyjdzie z żółtego prostokąta. Póki co na H4 wygląda to tak.

Obrazek

Z ewentualną grą - tylko w dół (zgodnie z wyżej wyznaczonym trendem) będę czekał pewnie przynajmniej do godziny 13. czyli do zamknięcia tej świeczki H4 (nad strzałką) pod żółtą strefą. Wcześniej - nawet w wypadku silnego ruchu w dół nie będę się pod niego "podpinał" ponieważ na takich poziomach cena bardzo często lubi zrobić mocny ruch żeby zaraz wrócić.

Możliwość wejścia dopuszczam tylko w wypadku gdyby w ciągu najbliższych dwóch godzin, między 10 a 12, coś cofnęło świeczkę D1 w okolice jej Open ponieważ obecnie wskaźnik - ATR% wskazuje mi że wykonaliśmy już niemal 100% dziennego ruchu, a świeczka dzienna jest już dość mocno "wyprzedana".

W ramach uzupełnienia posta powyżej do wyznaczenia kierunku używam także rzeczy o których tutaj nie wspomniałem ponieważ nie podlegają one głębszej analizie. Staram się jednak codziennie rzucić okiem na takie rzeczy jak:

Wstęga Bollingera z ustawieniami podobnymi do tych znanych z "Drogi Żółwia" (okres 365, odchylenie 2):

Obrazek

Średnie kroczące LWMA (close) o parametrach - 21, 55, 100, 200 w kolorach: żółty, czerwony, różowy, niebieski

Obrazek

Średnie kroczące EMA (close) o parametrach 178, 267, 356 jako ewentualne punkty w których cena może się zatrzymać:

Obrazek

O tutaj dzisiaj pod strzałką ładnie zadziałały średnie.

Po takiej analizie można zaczynać szukać wejść. Codziennie nie będę jej tutaj robić, będę jedynie odwoływać się do tego posta - dodawać coś, odejmować, odwoływać się. Wyjdzie w praniu.

bimbambom pisze:GWH i ja mam do Ciebie dwa pytania.

1. Długo tak grasz?
2. Jak patrzę na wykres w miejscu gdzie Ty piramidowałeś to widze tam konsolidajcę a nie trend spadkowy. Dlatego jestem ciekaw w jaki sposób określasz trend?

Pozdrawiam
bimbambom
1. Nie gram tak długo. Metoda którą tutaj przedstawiam to metoda nad którą długo myślałem obserwując grę traderów którzy zawsze mi imponowali swoimi wynikami i powoli "okradając" ich ze wszystkiego co byłem w stanie wywnioskować :wink: . Przemyślałem kilka różnych wariacji gry w ten sposób, a ostateczny kształt temu systemowi nadałem czytając kilka dni temu wywiad ze zwycięzcą konkursu BOSSY:
http://forsal.pl/artykuly/569893,oto_cz ... tycji.html

Gram w ten sposób na koncie real dosłownie od kilku dni. Metoda spędzała mi sen z powiek od ponad pół roku.

2. Ja tam nie piramidowałem tylko zabezpieczałem pozycję zleceniami oczekującymi. Mniejsza zresztą o to. Patrzysz na wykres bodajże M5, musisz wziąć poprawkę na to że gram głównie w oparciu o kierunek na D1 i H4, to czy na M1/M5 jest akurat konsola nie specjalnie mnie interesuje. Niskie TF-y służą mi jedynie do śledzenia pozycji i ewentualnego ręcznego dokładania do niej.

Pozdrawiam.

Awatar użytkownika
Good Will Hunting
Pasjonat
Pasjonat

Obrazek

Na jaskrawo-zielono luka, której nie udało się domknąć. Jeśli nie będzie cofki do żółtej strefy na nowej H4 to dla mnie póki co jest za nisko żeby wchodzić dziś w S-kę. Liczę jeszcze na ruch w górę do godziny 17:00 i może się coś trafi, jeśli nie to trzeba będzie być nadal cierpliwym i czekać na jakiś trade może nawet do jutra :wink:

Awatar użytkownika
ROA
Stały bywalec
Stały bywalec

Nieprzeczytany post autor: ROA »

Widze, ze ganc nowe spojrzenie na rynek, ciekawie sie zapowiada.

btw. wlasnie luka sie domknela, grales ? :)

Awatar użytkownika
Good Will Hunting
Pasjonat
Pasjonat

Niestety jestem w trasie do Lublina i dopiero teraz - w korku pod Rzeszowem, mam chwilę żeby złapać sieć i zerknąć co nam się kroi przed zamknięciem H4 o godzinie 17. Skłaniałbym się tutaj do wejścia w dół jednak procentowy ATR na wykresie dziennym (ponad 100%!!!), to jak blisko ewentualnego targetu jesteśmy oraz fakt że do godziny 18 prawdopodobnie będę zdany tylko na mobilny internet raczej skłania mnie do tego żeby odpuścić sobie dzisiejszy dzień.

Żeby nie tracić okazji do sprawdzenia systemu otworzę pozycję na koncie demo, rozłożę siatkę i kiedy tylko wejdę do mieszkania sprawdzę jak się dziś sprawowała.

ODPOWIEDZ