na własnych błędach

Miejsce, gdzie każdy może prowadzić swój własny dziennik gry na FX.
Awatar użytkownika
Ink.
Moderator
Moderator

Nieprzeczytany post autor: Ink. »

ridera pisze:
Ink. pisze:Minimum M5 ze względu na mniej szumu, nie mowie żeby nie grać na m1 bo śmiało można zajmować tam pozycje i sobie piramidować czy przestawiać SL ale analiza na m1 to moim zdaniem słaby pomysł ze względu na dużo fałszywych sygnałów :p

a ja nie gram na M1, nawet nie włączam tego TF, chyba że na dax ale to inna para kaloszy,a po drugie daxa rzuciłem właśnie z tego względu że M1 :p
A czemu Daxa rzuciłeś jeśli można wiedzieć?
właśnie dlatego że M1, za dużo sie dzieje, stres, zbyt mało czasu na zajęcie pozycjy w związku z czym mnóstwo rekwotów i poślizgów, zbyt mało czasu na analize i to było by na tyle :p wole sobie spokojnie inwestować na walutach i cieszyć sie czasem wolnym, spokojnym zostawieniem pozycji bo wiem że jedyne co w tej chwili ta pozycja robi to dla mnie zarabia ;) a na dax w 2 min z zarabiającej pozycji może zrobić sie SL

Ketteo
Gaduła
Gaduła

Nieprzeczytany post autor: Ketteo »

Ink. pisze:Jeszcze takie spostrzeżenie z mojej strony bo widzę na wykresach M1 :p, moim zdaniem dobrym rozwiązaniem była by zmiana TF na min M5 a najlepiej to M30+,

Taka zmiana z buy na sell może być właśnie spowodowana dużym szumem jaki występuje w tym TF który przy tym często wskazuję błędne kierunki, na początku może być cieżko bo taki m5 to już sie rusza jak mucha w smole i nic sie nie dzieje, ale to kwestia przyzwyczajenia a szumu dużo mniej :p
Szumu nie ma ;p Poprostu na m1 każdy widzi to co chcę widzieć a nie to co się dzieję :) Jak dla mnie to m1 wcale nie musi być dla wyjadaczy. M1 rządzi się swoimi prawami i daje możliwość ekspresowej nauki gry. Wiadomo ,że nic nie ma za darmo...wkraczając w te sfery będziesz miał wszystko powiększone przynajmniej o parę razy a o emocjach można nawet powiedzieć ,że przyrosną do kwadrat :P Pozdrawiam
Jestem optymistą. Bycie kimkolwiek innym, zapewne nic nie daje.

Awatar użytkownika
Ink.
Moderator
Moderator

Ketteo pisze:
Ink. pisze:Jeszcze takie spostrzeżenie z mojej strony bo widzę na wykresach M1 :p, moim zdaniem dobrym rozwiązaniem była by zmiana TF na min M5 a najlepiej to M30+,

Taka zmiana z buy na sell może być właśnie spowodowana dużym szumem jaki występuje w tym TF który przy tym często wskazuję błędne kierunki, na początku może być cieżko bo taki m5 to już sie rusza jak mucha w smole i nic sie nie dzieje, ale to kwestia przyzwyczajenia a szumu dużo mniej :p
Szumu nie ma ;p Poprostu na m1 każdy widzi to co chcę widzieć a nie to co się dzieję :) Jak dla mnie to m1 wcale nie musi być dla wyjadaczy. M1 rządzi się swoimi prawami i daje możliwość ekspresowej nauki gry. Wiadomo ,że nic nie ma za darmo...wkraczając w te sfery będziesz miał wszystko powiększone przynajmniej o parę razy a o emocjach można nawet powiedzieć ,że przyrosną do kwadrat :P Pozdrawiam
No da dax tam szumu nie widziałem, wszystko chodzi jak w zegarku :) a co do postu wyczerpałeś temat i w pełni się zgadzam :), z szume to chodziło mi o fałszywe sygnały a mając mało czasu na analize staje sie to problemem :)

Awatar użytkownika
bimbambom
Gaduła
Gaduła

Nieprzeczytany post autor: bimbambom »

Stforex pisze:
Mam zamiar popełniać błędy i się nimi publicznie chwalić.
Nie potrzebuję nikogo kto będzie to robił za mnie
:lol:
Zrozumiałem, że mam się zamknąć. Chciałem dobrze, a wyszło jak zwykle.

Bez odbioru...
Stforex pisze:Do usunięcia, przepraszam.
Stforex pisze:Celowo nie próbowałem poruszać kwestii zasadności SL. Są różne strategie gry, są też takie bez SL. Jednak nie znam nikogo doświadczonego, kto nie stosowałby żadnej formy zabezpieczenia pozycji. A co do wielkości SL i sposobu realizowania zysków, to są to bardzo obszerne tematy. Uważam jednak, że ta tematyka w większości przerasta początkującego gracza, a gra bez SL jest jednak dla zaawansowanych. Sam stosuję SL, bo mam świadomość, że kiedy zaskoczy, to mogę zrewidować moje podejście do sytuacji na wykresie i ewentualnie ponowić pozycję, zamiast czekać i modlić się, żeby jednak zawróciło.

Niemniej fajnie, że starasz się spoglądać szeroko. Takie podejście uważam za bardzo inteligentne. Szkoda, że kolega Bimbambom woli się ograniczyć do czubka swego własnego nosa... szkoda dla niego.

Pozdrawiam i już naprawdę bez odbioru.
Stforex mówisz jedno a robisz drugie...
jesteś na forum niecały miesiąc.Nna 21 wszystkich Twoich postów aż 6 znajduje się w moim żurnalu, przy czym wszystkie z nich są krytycznie nastawione do mojego stylu gry, nie które nawet są próbami obrażania mojej osoby. To dopiero świadczy o mentalnej zaściankowości :wink:

Faktycznie, grając ze stop lossem bardzo długo utrzymywałem się na rynku ale w końcu czarna dziura wchłoneła wszystko :mrgreen:
Wszystko dlatego, że nie miałem planu i nawet na demo nie byłem w stanie systematycznie zarabiać.

Stwierdziłem, że przyszła pora to zmienić. Z realną kasą wejdę dopiero jak nauczę się systematycznie wychodzić nad kreskę na rachunku demo.

I jeszcze jedna sprawa. Prezentowanie na demo wejść live jest dużo bardziej obciążające psychicznie od grania mikrolotami na rachunku rzeczywistym. Przynajmniej dla mnie :wink:

Awatar użytkownika
bimbambom
Gaduła
Gaduła

w sumie racja, granie tylko na podstawie m1 to często szaleństwo.
Ostatnia pozycja tamtej piramidy (strona czwarta tego żurnala) była na odbicie od linii trendu (kanału). Słabo się odbiło, ale wystarczyło żeby wyjść na plus :wink:

Awatar użytkownika
Stforex
Przyjaciel Forum
Przyjaciel Forum

Nieprzeczytany post autor: Stforex »

które nawet są próbami obrażania mojej osoby.
Jest to na tyle poważne oskarżenie, że go nie przemilczę. Proszę o przytoczenie wspomnianych wypowiedzi. Bo przyznam szczerze, że nie wiem o czym mówisz.

Skoro już mnie sprowokowałeś, to odniosę się też do reszty.
jesteś na forum niecały miesiąc
I Ty śmiesz mi mówić o mentalnej zaściankowości? Racz oceniać użytkowników nie po ilości postów czy czasie na forum, a po treści ich postów. Przydatna umiejętność.
A na tym forum jestem od pół roku. Nie trzeba się rejestrować, żeby czytać.
To dopiero świadczy o mentalnej zaściankowości
To tak w kwestii obrażania czyjejś osoby, prawda? :roll:
Nna 21 wszystkich Twoich postów aż 6 znajduje się w moim żurnalu, przy czym wszystkie z nich są krytycznie nastawione do mojego stylu gry
Chciałem Ci pomóc, bo widzę, że popełniasz podstawowe błędy początkującego gracza. Ale zrozumiałem już, że źle znosisz krytykę. Problem w tym, że głaskanie i poklepywanie po plecach w niczym Ci nie pomoże.

Pozdrawiam.

PS. Dodam tylko, że gdy zaczynałem z Forex, to konstruktywnej krytyki brakowało mi najbardziej. Może też to w końcu zrozumiesz.

Awatar użytkownika
bimbambom
Gaduła
Gaduła

Stforex pisze: Szkoda, że kolega Bimbambom woli się ograniczyć do czubka swego własnego nosa... szkoda dla niego.
Bardzo uszczypliwa uwaga. Może to nie jest obrażanie, ale na pewno też nie jest to konstruktywna krytyka.

Co do mentalnej zaściankowości to faktycznie mnie poniosło. Jeśli Ciebie to uraziło to przepraszam.

Ten żurnal jest otwarty dla każdego, także dla Ciebie. jednak proszę nie robić tutaj śmietnika. Jeśli chcesz przekonywać do stosowania stop lossa to proszę założyć własny temat / journal.

Awatar użytkownika
Stforex
Przyjaciel Forum
Przyjaciel Forum

Nieprzeczytany post autor: Stforex »

Może to nie jest obrażanie, ale na pewno też nie jest to konstruktywna krytyka.
Jednak nie odnosi się do osoby, a do zachowania. Różnica jest spora, prawda?
Jeśli Ciebie to uraziło to przepraszam.
Nie żywię urazy. To tylko forum internetowe :wink: .
Jeśli chcesz przekonywać do
Nikogo nie chcę do niczego przekonywać ani zmuszać i moje uwagi nie miały tego na celu. Każdy myśli i działa za siebie... i każdy musi popełnić swoje błędy.

Pozdrawiam.

Awatar użytkownika
bimbambom
Gaduła
Gaduła

dziś poza rynkiem.
brak czasu na obserwację. Może w środę się pojawię.

Pozdrawiam
...

Awatar użytkownika
Ink.
Moderator
Moderator

Stforex widze ze jesteś osobą typu "doradzam a jak nie to narzucam swoją wole" niestety ale to jest dziennik bimbambom i to do niego należy wybór które rady przemyśli a które odrzuci.

Strasznie przypominasz mi GWH który dostał chyba 3 bany za własnie takie "doradzanie" :p

ODPOWIEDZ