na własnych błędach

Miejsce, gdzie każdy może prowadzić swój własny dziennik gry na FX.
Songo89K
Pasjonat
Pasjonat

Nieprzeczytany post autor: Songo89K »

Stforex,ale są też na forum tacy co grają bez SL i kręcą spore %.Brak SLa w tym nie przeszkadza.Jednak,zauważyłem że początkujący ma zawsze na przekór,w momencie gdy już nie potrafi widzieć jak straty rosną,to zamyka,a w tym momencie rynek tak na prawdę zawraca i leci w naszą stronę,Czesto sięwtedy wchodzi,a rynek znowu zawraca.
Jednak można to okiełznać.Znam osobę co ma stop na granicy 60 pips,a TP zamyka w kilku częściach na max 50 pips,i zarabia,sporo.Więc każdy orze jak może jak to mówią.

Może swoje wie,a może mu się wydaje,każdy początkujący tak ma(albo przynajmniej większość).Mimo że sie słyszy że nowi próbują łapać każdy ruch,i że to wykańcza depo,to i tak tego się próbuję.No bo weszła 1,2,3 to i wejdzie 4,no i lipka,kolejne 10 nie wchodzi :)

W każdym razie życzę jak najlepszego rozwiązania(sam go szukam).

Awatar użytkownika
Stforex
Przyjaciel Forum
Przyjaciel Forum

Nieprzeczytany post autor: Stforex »

Do usunięcia, przepraszam.
Ostatnio zmieniony 28 lis 2011, 21:18 przez Stforex, łącznie zmieniany 2 razy.

Awatar użytkownika
Stforex
Przyjaciel Forum
Przyjaciel Forum

Nieprzeczytany post autor: Stforex »

Celowo nie próbowałem poruszać kwestii zasadności SL. Są różne strategie gry, są też takie bez SL. Jednak nie znam nikogo doświadczonego, kto nie stosowałby żadnej formy zabezpieczenia pozycji. A co do wielkości SL i sposobu realizowania zysków, to są to bardzo obszerne tematy. Uważam jednak, że ta tematyka w większości przerasta początkującego gracza, a gra bez SL jest jednak dla zaawansowanych. Sam stosuję SL, bo mam świadomość, że kiedy zaskoczy, to mogę zrewidować moje podejście do sytuacji na wykresie i ewentualnie ponowić pozycję, zamiast czekać i modlić się, żeby jednak zawróciło.

Niemniej fajnie, że starasz się spoglądać szeroko. Takie podejście uważam za bardzo inteligentne. Szkoda, że kolega Bimbambom woli się ograniczyć do czubka swego własnego nosa... szkoda dla niego.

Pozdrawiam i już naprawdę bez odbioru.

Songo89K
Pasjonat
Pasjonat

Nieprzeczytany post autor: Songo89K »

"Sam stosuję SL, bo mam świadomość, że kiedy zaskoczy, to mogę zrewidować moje podejście do sytuacji na wykresie i ewentualnie ponowić pozycję, zamiast czekać i modlić się, żeby jednak zawróciło. "

Dokładnie po ostatnim MC doszedłem do tego samego(oby mi się nie odwidziało) psychicznie rewelacja.

"Szkoda, że kolega Bimbambom"
Dopiero zaczyna,ma czas na właściwą drogę,na siłę nikogo nie zmienisz,a szkoda,bo mnie by należało sformatować ;)

pozdrawiam i koniec OT

Awatar użytkownika
Ink.
Moderator
Moderator

Nieprzeczytany post autor: Ink. »

Stforex pisze:Celowo nie próbowałem poruszać kwestii zasadności SL. Są różne strategie gry, są też takie bez SL. Jednak nie znam nikogo doświadczonego, kto nie stosowałby żadnej formy zabezpieczenia pozycji. A co do wielkości SL i sposobu realizowania zysków, to są to bardzo obszerne tematy. Uważam jednak, że ta tematyka w większości przerasta początkującego gracza, a gra bez SL jest jednak dla zaawansowanych. Sam stosuję SL, bo mam świadomość, że kiedy zaskoczy, to mogę zrewidować moje podejście do sytuacji na wykresie i ewentualnie ponowić pozycję, zamiast czekać i modlić się, żeby jednak zawróciło.
Bardzo mądre słowa, Jakieś zabezpieczenie zawsze musi być, dla brak SL może być hedge lub odpowiednio wysoki kapitał przy małej pozycji. Z tym że w tej grze nie problem u kolegi jest brak SL bo na tym można zarabiać i to sporo (przykład snajpera) czyli w sumie dla bardziej zaawansowanych graczy ale większy problem widze w analizie rynku i 10 pozycjach gdzie 5 jest na sel a 5 na buy co wyklucza moim zadniam analize tylko dokładanie zleceń na ślepo a tak daleko nie zajdziemy niestety :)

traper123
Stały bywalec
Stały bywalec

Nieprzeczytany post autor: traper123 »

jesli moge Ci coś doradzić, to grę na real koncie, oczywiście tak jak teraz na demo, na 1 mikrolocie, ale własnymi pieniędzmi

zauwaz że nawet ja puszczasz kupon w totolotka za kilka złotych to towarzyszą temu jakies emocje

nawet tak małe pieniadze powoduje że zupełnie inaczej się gra, przybliża Cię to to prawdziwej gry rynkowej, do zmierzenia się przede wszystkim ze swoimi emocjami- chciwością i strachem. to naprawde zupełnie inna gra niż na demo. na demo nie przykłada się wagi do traconych pieniędzy, poza tym przy grze realnymi pieniędzmi uczenie się na własnych błędach bardziej trafia w pamięć. bez tego będziesz powtarzał w przyszłości te same błędy bo po prostu nie przywiązywałeś do tego wagi ( ze względu na to że straty były wirtualne)

Wielu jest demowców milionerów, żaden z nich nie został jednak nim w rzeczywistości.

Awatar użytkownika
Ink.
Moderator
Moderator

Jeszcze takie spostrzeżenie z mojej strony bo widzę na wykresach M1 :p, moim zdaniem dobrym rozwiązaniem była by zmiana TF na min M5 a najlepiej to M30+,

Taka zmiana z buy na sell może być właśnie spowodowana dużym szumem jaki występuje w tym TF który przy tym często wskazuję błędne kierunki, na początku może być cieżko bo taki m5 to już sie rusza jak mucha w smole i nic sie nie dzieje, ale to kwestia przyzwyczajenia a szumu dużo mniej :p

Cadermo

Nieprzeczytany post autor: Cadermo »

Ink. pisze:Jeszcze takie spostrzeżenie z mojej strony bo widzę na wykresach M1 :p, moim zdaniem dobrym rozwiązaniem była by zmiana TF na min M5 a najlepiej to M30+,

Taka zmiana z buy na sell może być właśnie spowodowana dużym szumem jaki występuje w tym TF który przy tym często wskazuję błędne kierunki, na początku może być cieżko bo taki m5 to już sie rusza jak mucha w smole i nic sie nie dzieje, ale to kwestia przyzwyczajenia a szumu dużo mniej :p
Sam grasz na M1 ,a polecasz M5? Dlaczego? :)

Awatar użytkownika
Ink.
Moderator
Moderator

Minimum M5 ze względu na mniej szumu, nie mowie żeby nie grać na m1 bo śmiało można zajmować tam pozycje i sobie piramidować czy przestawiać SL ale analiza na m1 to moim zdaniem słaby pomysł ze względu na dużo fałszywych sygnałów :p

a ja nie gram na M1, nawet nie włączam tego TF, chyba że na dax ale to inna para kaloszy,a po drugie daxa rzuciłem właśnie z tego względu że M1 :p

Cadermo

Nieprzeczytany post autor: Cadermo »

Ink. pisze:Minimum M5 ze względu na mniej szumu, nie mowie żeby nie grać na m1 bo śmiało można zajmować tam pozycje i sobie piramidować czy przestawiać SL ale analiza na m1 to moim zdaniem słaby pomysł ze względu na dużo fałszywych sygnałów :p

a ja nie gram na M1, nawet nie włączam tego TF, chyba że na dax ale to inna para kaloszy,a po drugie daxa rzuciłem właśnie z tego względu że M1 :p
A czemu Daxa rzuciłeś jeśli można wiedzieć?

ODPOWIEDZ