na własnych błędach

Miejsce, gdzie każdy może prowadzić swój własny dziennik gry na FX.
Songo89K
Pasjonat
Pasjonat

Nieprzeczytany post autor: Songo89K »

bimbambom pisze:Zresztą wolę zamykać na jakimś pullbacku, wtedy mniejsza jest strata niż przy ustalonym z góry poziomie.
Gorzej,że niejednokrotnie pierwszy pullback pojawia się po 100-150 pipsach.Trzymasz wtedy dalej?A co jak zapomnisz o danych i walnie 60 pips w kilka sekund?

Każdy jest inny,i każdy ma swoją technikę,na jednego to działa lepiej na drugiego gorzej.
U mnie jak już dochodziło do -20-30 ciężko było zamknąć,bo czekałem na większy pullback...jak już się pojawiał,to myślałem że podejdzie wyżej,i w ten sposób pożegnałem depo już z 3-4 razy.

Niestety,jak się gra na demo to ma się gdzieś że można złapać MC(a jak zrozumiałem właśnie grasz na demo).
U mnie emocje nawet na demo działają,ale masz świadomość że kilka sekund i kasa jest z powrotem,na realu tego nie będziesz miał,więc jeżeli grasz bez jakiego kolwiek systemu,tylko tak sobie strzelasz to nie ma to najmniejszego sensu(według mnie).
Ważne żeby zrozumieć działanie SLa,to nie ma Ci wyniszczać konta,nie ma być ustawiony tak żeby RR wynosił 1:3,itd. To ma być limit jaki ryzykujesz w danej transakcji(kosztem jakiegoś zysku) a także limit kiedy nie będziesz się denerwował jak transakcje nie wejdzie,nie będziesz czuł bólu.No i dodatkowo,miejsce w którym sobie powiesz "acha,rynek nie poszedł tak jak chciałem,coś jest nie tak,najwyższa pora zabierać manaty".
No ale powodzenia życzę.

Awatar użytkownika
bimbambom
Gaduła
Gaduła

Nieprzeczytany post autor: bimbambom »

pośpieszyłem się z tą Lka.
Już zamknięta i siedze w shorcie

Awatar użytkownika
bimbambom
Gaduła
Gaduła

Songo89K w sumie masz rację powinienem stawiać stop lossa aby zabezpieczył depozyt w razie jakiejś awarii. Jednak do ustawiania ciasnego SLa mnie nie przekonasz.

Udana transakcja składa się w 50% z wejścia i w 50% z wyjścia. Ustawiając SL-a odbierasz sobie sporą szansę na udaną transakcję. :wink:

Awatar użytkownika
bimbambom
Gaduła
Gaduła

i jeszcze raz.
Ska zamknięta i siedzę znów w Longu :mrgreen:

Awatar użytkownika
bimbambom
Gaduła
Gaduła

poszło w dół
ale wydaję mi się że nie na długo.

dlatego robię coś czego nie powinienem robić, czyli piramiduję straty.
zobaczymy czy się uda...

Awatar użytkownika
Stforex
Przyjaciel Forum
Przyjaciel Forum

Nieprzeczytany post autor: Stforex »

Przeczytaj sobie to i przemyśl.
bimbambom pisze:systemu nie mam. Raczej posługuję się w sposób uznaniowy zbiorem narzęzi technicznych. każde wejście jest wyjątkowe.

W końcu analiza techniczna to sztuka a nie nauka.

szort już zamknięty. Za nerwowo na rynku jak dla mnie.

ps.
a szkoda bo właśnie zleciał ładnie w dół :(
bimbambom pisze:i znowu gram longa.
bimbambom pisze:pośpieszyłem się z tą Lka.
Już zamknięta i siedze w shorcie
bimbambom pisze:i jeszcze raz.
Ska zamknięta i siedzę znów w Longu :mrgreen:
bimbambom pisze:poszło w dół
ale wydaję mi się że nie na długo.

dlatego robię coś czego nie powinienem robić, czyli piramiduję straty.
zobaczymy czy się uda...
Pamiętaj, że rynek jest większość czasu niezdecydowany. Dlatego cały witz polega na szukaniu dobrych, precyzyjnych wejść wg. własnego systemu. To nie jest "ciupanie tłuczkiem w kawałek stejka".
Udana transakcja składa się w 50% z wejścia i w 50% z wyjścia. Ustawiając SL-a odbierasz sobie sporą szansę na udaną transakcję.
Ja bym powiedział, że 80-20. Dlaczego? Bo dobre wejście, daje Ci szansę na dobre wyjście. Nie odwrotnie.

Awatar użytkownika
bimbambom
Gaduła
Gaduła

Stforex pisze:
Udana transakcja składa się w 50% z wejścia i w 50% z wyjścia. Ustawiając SL-a odbierasz sobie sporą szansę na udaną transakcję.
Ja bym powiedział, że 80-20. Dlaczego? Bo dobre wejście, daje Ci szansę na dobre wyjście. Nie odwrotnie.
Ty masz swoje zdanie a ja swoje. Do porozumienia raczej nie dojdziemy.
dodam tylko, że ,,To nie moje są słowa. To legenda ludowa"

jak zaznaczyłem na początku jurnala mam zamiar uczyć się na własnych błędach.
Moim celem nie jest zbieranie wirtualnych pipsów.
Mam zamiar popełniać błędy i się nimi publicznie chwalić.
Nie potrzebuję nikogo kto będzie to robił za mnie :wink:

Faktycznie po lepszej passie często wpadam w overtrading i teraz siedzę z nieudaną w 50% piramidą. To czy będzie nieudana w 100% okaże się wkrótce :wink:

Awatar użytkownika
bimbambom
Gaduła
Gaduła

pewnie zarzucisz mi że z realną kasą bym tak nie zrobił ale mniejsza o to.

Poszedłem za ciosem i dopiąłem swego. zrobiłem udane wyjście i pomimo złego wejścia i jestem na +.
Tak więc obroniłem swoją tezę.
oto dzisiejsze podsumowanie.

Obrazek

Songo89K
Pasjonat
Pasjonat

Nieprzeczytany post autor: Songo89K »

bimbambom pisze:Songo89K w sumie masz rację powinienem stawiać stop lossa aby zabezpieczył depozyt w razie jakiejś awarii. Jednak do ustawiania ciasnego SLa mnie nie przekonasz.

Udana transakcja składa się w 50% z wejścia i w 50% z wyjścia. Ustawiając SL-a odbierasz sobie sporą szansę na udaną transakcję. :wink:
Ciasny SL to sprawa umowna,ale faktycznie bardzo możliwe że to wykańcza depo nowych,bo nie mają precyzyjnych wejść,a do końca nie wiedzą jak SLa używać,jednak...zapewnia to dłuższą zabawę na rynku ...jeżeli się gra na m1,wchodzenie co do pipsa jest całkiem prawdopodobne.Tak więc jeżeli zakładasz,że cena powinna się odbić na poziomie 1.0010 ,ewentualnie może polecieć +/- 5 pips,to dokłada się kolejne 5 i problem z głowy.Jeżeli jednak cena leci 20 pips dalej,tzn że wejście nie udane,plan się nie zrealizował i należy czekać na kolejną okazję.
Tak mi się wydaję.
Oczywiście mówię to po na podstawie swojego krótkiego doświadczenia.
Ale rozumiem Cię,bo w ciągu miesiąca wbijano mi do głowy z 5 razy tą samąkwestię,ostrzegano a ja robiłem i tak swoje.
Jednak niektórych rzeczy sam możesz nie dostrzegać,a jeżeli będziesz uprzedzony co do pewnych spraw,myślę że to Ci może bardziej pomóc niż zaszkodzić.

Kolejna sprawa,pisałes dziś w dzień że koniec na dziś bo uruchamia się overtrading...a to co pokazałeś,no to piękne wydanie tego :)
Sam się męczyłem z tym sporo,problemem jest niski interwał,początkujący co kilka świeczek/słupków widzi sygnały...często w tym samym miejscu pasuje S i L ;)
Niektóre rzeczy są bardzo proste,wydaje Nam się że robimy to jak należy,a jakimś trafem nie wychodzi,jednak jak się potem ogląda historie transakcji,to na żadnym interwale nie potrafisz znaleźć potwierdzenia,co przemawiało za decyzja...ja tak mam...

Już nie spamuje...w sumie może się okaże że tym sposobem będziesz zarabiał,kto to wie :)

Awatar użytkownika
Stforex
Przyjaciel Forum
Przyjaciel Forum

Nieprzeczytany post autor: Stforex »

w sumie może się okaże że tym sposobem będziesz zarabiał,kto to wie
Też tak zarabiałem... przez pierwszy miesiąc swojego trejdowania, aż nie zaliczyłem 3 x MC.
No ale przecież widzisz Songo, że kolega swoje wie i nie ma sensu się produkować.
Mam zamiar popełniać błędy i się nimi publicznie chwalić.
Nie potrzebuję nikogo kto będzie to robił za mnie
:lol:
Zrozumiałem, że mam się zamknąć. Chciałem dobrze, a wyszło jak zwykle.

Bez odbioru...

ODPOWIEDZ