Spółka zajmująca się inwestowaniem na forexie

Tu można dyskutować o wszystkich sprawach związanych z rynkiem Forex.
green7
Maniak
Maniak

Nieprzeczytany post autor: green7 »

maaciek15 pisze:
andy11 pisze:znam wiele spolek zo.o ktore graja na swoje konto i na gieldzie i na forexie, placa podatki 19% i nikt nigdy jeszcze sie do nich nie doczepil a graja od ladnych paru lat....
Masz na myśli polskie spółki? Bo jeśli tak, to wiem, że istnieje dużo takich spółek, ale zgodnie z ustawą o obrocie instrumentami finansowymi muszą mieć zezwolenie KNF. Działać działają, bo na gruncie poprzednich regulacji forex nie mieścił się w tej ustawie, po zmianach tak jak spółki funkcjonowały, funkcjonują nadal, a zgodnie z ustawą kara za brak zezwolenia to 5mln zł. Spółki działają, bo nikt się jeszcze nie zainteresował. Stąd moje pytanie
Panowie... o ile wiem to firma (np. spółka z.o.o) może inwestować WŁASNE środki. I nie potrzebne są do tego żadne zezwolenia z KNFu (o ile firma prowadzi inną działalność a nie tylko inwestuje). W takim wypadku od zysku firma płaci 19% podatku i tyle.
Zezwolenia są natomiast konieczne jeśli spółka miała by inwestować cudze środki.
Green
Obrazek
Obrazek

maaciek15
Bywalec
Bywalec

Nieprzeczytany post autor: maaciek15 »

Janus pisze:
maaciek15 pisze:
andy11 pisze:znam wiele spolek zo.o ktore graja na swoje konto i na gieldzie i na forexie, placa podatki 19% i nikt nigdy jeszcze sie do nich nie doczepil a graja od ladnych paru lat....
Masz na myśli polskie spółki? Bo jeśli tak, to wiem, że istnieje dużo takich spółek, ale zgodnie z ustawą o obrocie instrumentami finansowymi muszą mieć zezwolenie KNF. Działać działają, bo na gruncie poprzednich regulacji forex nie mieścił się w tej ustawie, po zmianach tak jak spółki funkcjonowały, funkcjonują nadal, a zgodnie z ustawą kara za brak zezwolenia to 5mln zł. Spółki działają, bo nikt się jeszcze nie zainteresował. Stąd moje pytanie
Tak bylo ale po wejsciu MiFID-u, art. 70 ust 1 pkt 4 ustawy o obrocie daje mozliwosc zalozenia takiej spolki - jest to zgodne z rozwiazaniami w Unii. Zaletami sa mozliwosc odliczania kosztow dzialalnosci, ale przed wszystkim mozliwosc wystepowania jako klient profesjonalny na zagranicznych platformach inwestycyjnych. Oni tak naprawde nie rozmawiaja z detalem bo MiFID tego im zabrania. Zakladam, ze zaden powazny inwestor nie gra na polskich platformach. Kto jeszcze nie wie dlaczego niech przeczyta dzisiejszy Parkiet z 16.11.11. Wady to podwojny podatek - 19% dochodowy oraz 19% od dywidendy no i dodatkowo od osob fizycznych jezeli sie w takiej spolce zatrudnisz. Zalozenie spolki w innym kraju moim zdaniem oplacalne od kilku milionow wzwyz.

Zastanawia mnie jedna rzecz, bo przeczytałem ten przepis co oznacza końcówka przepisu, tj "poprzez stworzenie systemu umożliwiającego zawieranie transakcji przez podmioty trzecie"? czy to oznacza, że jeżeli spółka zarządzać będzie swoim majątkiem to nie potrzeba uzyskania zezwolenia knf?

Janus
Gaduła
Gaduła

Nieprzeczytany post autor: Janus »

maaciek15 pisze:
Janus pisze:
maaciek15 pisze: Masz na myśli polskie spółki? Bo jeśli tak, to wiem, że istnieje dużo takich spółek, ale zgodnie z ustawą o obrocie instrumentami finansowymi muszą mieć zezwolenie KNF. Działać działają, bo na gruncie poprzednich regulacji forex nie mieścił się w tej ustawie, po zmianach tak jak spółki funkcjonowały, funkcjonują nadal, a zgodnie z ustawą kara za brak zezwolenia to 5mln zł. Spółki działają, bo nikt się jeszcze nie zainteresował. Stąd moje pytanie
Tak bylo ale po wejsciu MiFID-u, art. 70 ust 1 pkt 4 ustawy o obrocie daje mozliwosc zalozenia takiej spolki - jest to zgodne z rozwiazaniami w Unii. Zaletami sa mozliwosc odliczania kosztow dzialalnosci, ale przed wszystkim mozliwosc wystepowania jako klient profesjonalny na zagranicznych platformach inwestycyjnych. Oni tak naprawde nie rozmawiaja z detalem bo MiFID tego im zabrania. Zakladam, ze zaden powazny inwestor nie gra na polskich platformach. Kto jeszcze nie wie dlaczego niech przeczyta dzisiejszy Parkiet z 16.11.11. Wady to podwojny podatek - 19% dochodowy oraz 19% od dywidendy no i dodatkowo od osob fizycznych jezeli sie w takiej spolce zatrudnisz. Zalozenie spolki w innym kraju moim zdaniem oplacalne od kilku milionow wzwyz.

Zastanawia mnie jedna rzecz, bo przeczytałem ten przepis co oznacza końcówka przepisu, tj "poprzez stworzenie systemu umożliwiającego zawieranie transakcji przez podmioty trzecie"? czy to oznacza, że jeżeli spółka zarządzać będzie swoim majątkiem to nie potrzeba uzyskania zezwolenia knf?
Chodzi tu o stworzenie gieldy lub platformy do wymiany papierow wartosciowych jak np. Chi-X lub tzw. dark pool umozliwiajacego zawieranie anonimowych transakcji duzymi pakietami. Tak jak napisal green7 spolka ktora zarzadza wlasnym majatkiem (i tylko to robi) nie potrzebuje zadnego zezwolenia i musi "tylko" placic podatki :D

maaciek15
Bywalec
Bywalec

Nieprzeczytany post autor: maaciek15 »

też tak to rozumiem, tylko np. w artykule "opcje walutowe na tle kontraktu opcyjnego" z Edukacji Prawniczej rok 2010, numer 2, jest wyraźne stwierdzenie, odnoszące się właśnie do tego zagadnienia, że "zawodowe pośredniczenie lub nabywanie na własny rachunek opcji na tzw. rynku forex, oznaczać będzie działalność maklerską w myśl art. 69 ust. 1 ustawy o obrocie instrumentami finansowymi". Co za tym idzie wymagane jest zezwolenie. Nie rozumiem skąd autor wysnuł takie wnioski i czytając uzasadnienie dochodzę do wniosku, że autor nie wziął pod uwagę końcówki art. 70 ust. 1 pkt 3 ustawy.

ksiadz
Stały bywalec
Stały bywalec

Nieprzeczytany post autor: ksiadz »

Prosze zalozyc firme proptradingowa. W pelni dzialasz legalnie i to w polsce, nie musisz posiadac licencji DI ani innego pozwolenia KNF, zatrudniasz (lub nie) sobie traderow, inwestujesz na kazdym znanym parkiecie - i to wszystko legalnie.

Awatar użytkownika
Akhh
Maniak
Maniak

Nieprzeczytany post autor: Akhh »

ksiadz pisze:Prosze zalozyc firme proptradingowa. W pelni dzialasz legalnie i to w polsce, nie musisz posiadac licencji DI ani innego pozwolenia KNF, zatrudniasz (lub nie) sobie traderow, inwestujesz na kazdym znanym parkiecie - i to wszystko legalnie.
A coś więcej? Tzn - spółka na osobę fizyczną, ZUSy itp itd, zarządzanie jakimi środkami, podatek jak liczony i co ile odprowadzany.
Comparic - Codzienne informacje z rynku Forex, GPW.
Analizy, wywiady, statystyki rynkowe, ciekawostki, Forex na Żywo.
Od Traderów dla Traderów

trend(i)Y
Stały bywalec
Stały bywalec

Nieprzeczytany post autor: trend(i)Y »

To trochę zabawne, że odpowiedzi na takie pytania szuka się na forach. Jak komuś szkoda kasy to i tak nie ma się o co martwić bo zasięgnięcie wiedzy u specjalistów nic nie kosztuje. Wystarczy zadzwonić do doradców a oni przedstawią odpowiednie modele pewnych przedsięwzięć -> To już kosztuje i to nie tak mało. Tymczasem problem poruszany tutaj jest aż śmieszny i z matematycznego i prawnego punktu widzenia:)
Niestety w internecie coraz więcej informacji to śmieci, więc szukanie tego w sieci jako takie jest zajęciem marnującym czas. Każdy forexowiec jeżeli chce poważnie myśleć o trejdingu powinien rozważać inne jurysdykcje prawne. Co z tego, że coś może i nawet być legalne jak można skończyć jak Kluska. Biznes w jednych krajach to przestępstwo w innych to błogosławieństwo. Lecz tutaj nie decyduje ekonomia tylko socjologia;)

Noob
Pasjonat
Pasjonat

Nieprzeczytany post autor: Noob »

Można założyć spółkę, która będzie handlowała własnymi pieniędzmi i nic do tego nie jest potrzebne. Zastanówcie się, przecież masa osób ma rachunki maklerskie na spółki. Gdyby operacje walutowe wymagały licencji, każda firma z obrotem zagranicznym musiałaby zatrudniać maklerów i ją dostawać.
Możecie sobie nawet zatrudniać traderów i kogo tylko chcecie, żeby robili za was - tak długo jak nie przyjmujecie kasy od klientów, wszystko jest zupełnie legalne.

ODPOWIEDZ