Spółka zajmująca się inwestowaniem na forexie

Tu można dyskutować o wszystkich sprawach związanych z rynkiem Forex.
prawnik
Gaduła
Gaduła

Nieprzeczytany post autor: prawnik »

mike_05 pisze:
prawnik pisze:...

Mike nie do końca prawo wekslowe to skomplikowana dziedzina. Tutaj potrzeba innych rozwiązan. :wink:
...
Jak nie wiesz jak, to nie mów nic. Najstarsze prawo obowiązujące obecnie i jak na razie jedyne nie zepsute przez "nowych" ustawodawców. A skomplikowanie wynika tylko z indywidualnych możliwości percepcji.

Nie za bardzo rozumiem twoje intencje co do wykorzystania weksla w zamaskowaniu działalności doradztwa inwestycyjnego bez licencji :lol: Jeśl robisz to nielegalnie to weksel cie nie uratuje.

Awatar użytkownika
mike_05
Maniak
Maniak

Nieprzeczytany post autor: mike_05 »

No właśnie. Jak nie rozumiesz, nie próbuj uczyć innych.
Jeżeli chcesz odnieść sukces, naucz się cenić ludzi.

Awatar użytkownika
matka
Pasjonat
Pasjonat

Nieprzeczytany post autor: matka »

prawnik pisze:Nie za bardzo rozumiem twoje intencje co do wykorzystania weksla w zamaskowaniu działalności doradztwa inwestycyjnego bez licencji
Właśnie chyba o to chodzi. Jest bardzo wiele form prawnych pozwalających nie tylko doradzać w kwestii inwestycji ale także przyjmować kapitał i nim zarządzać. Istnieją one od bardzo dawna. Wprowadzenie nowej, sprzecznej z poprzednimi ustawy nie anuluje tych przepisów, trzeba by dokonać zmian w każdej ze starych ustaw z osobna. Taka jest moja opinia. KNF wpisuje na czarną listę kogoś, kto bierze pożyczki, inwestuje i zwraca. Trzeba pisać coś więcej? O jakim maskowaniu prawnik piszesz? Interpretując jak KNF możesz podciągnąć pod czarną listę absolutnie każdą transakcję handlową. Pamiętaj, ze oni muszą zabiegać o kontrolowanie jak największej części tortu bo inaczej znikną. Jak widać narzędzie terroru mają potężne.
Obrazek
Unfortunately, more to come

prawnik
Gaduła
Gaduła

Nieprzeczytany post autor: prawnik »

mike_05 pisze:
petronelli pisze:... a on ma problem jak przed urzedem skarbowym udowodnic skad je ma ,tak cos mi sie zdaje :wink:
Bardzo prosta metoda. Chcesz mieć te srodki legalnie i nie podpadać pod "zarzadzanie" kapitałem?
Sprzedaj inwestorowi weksel.

Poczytaj najpierw.

http://twojbiznes.infor.pl/index.php/dz ... 15024.html

Dodano po 9 minutach:
matka pisze:
prawnik pisze:Nie za bardzo rozumiem twoje intencje co do wykorzystania weksla w zamaskowaniu działalności doradztwa inwestycyjnego bez licencji
Właśnie chyba o to chodzi. Jest bardzo wiele form prawnych pozwalających nie tylko doradzać w kwestii inwestycji ale także przyjmować kapitał i nim zarządzać. Istnieją one od bardzo dawna. Wprowadzenie nowej, sprzecznej z poprzednimi ustawy nie anuluje tych przepisów, trzeba by dokonać zmian w każdej ze starych ustaw z osobna. Taka jest moja opinia. KNF wpisuje na czarną listę kogoś, kto bierze pożyczki, inwestuje i zwraca. Trzeba pisać coś więcej? O jakim maskowaniu prawnik piszesz? Interpretując jak KNF możesz podciągnąć pod czarną listę absolutnie każdą transakcję handlową. Pamiętaj, ze oni muszą zabiegać o kontrolowanie jak największej części tortu bo inaczej znikną. Jak widać narzędzie terroru mają potężne.

Tak na prawdę jedynym skutecznym lekiem na cało zło byłaby rezygnacja z konieczności posiadania licencji DI. To tak jak w zawodach prawniczych znieść nieuczciwe aplikacje i pozwolić aby rynek pokazywał kto jest dobry a kto nie.

Na rynku finansowym mamy wielu "super" doradców, którzy marnują kase inwestorów. Ale najważniejsze, że sa wykształceni, obecni w mediach. Najlepszym przykładem jest niejaki p. Zuber, którego pełno w TV, prasie. A tymczasem to zwykły cienias notujacy co chwila wpadki inwestycyjne i to na sporą skalę.

http://www.rp.pl/artykul/515188_Magia_n ... iony_.html

http://www.rp.pl/artykul/515188_Magia_n ... iony_.html

http://www.hyipforum.pl/czatus/nawet-do ... yip-ponzi/

Awatar użytkownika
mike_05
Maniak
Maniak

Nieprzeczytany post autor: mike_05 »

Jak wystawiać i jaką wersje wybrać i jak wypełniać, to szkoła podstawowa.

Jak wykorzystać, to już czasem MBA.

Pare tyłków już uratowałem.
Jeżeli chcesz odnieść sukces, naucz się cenić ludzi.

maaciek15
Bywalec
Bywalec

Nieprzeczytany post autor: maaciek15 »

prawnik pisze:
maaciek15 pisze:Witam,
Wraz z grupą znajomych i rodziną zastanawiamy się nad zebraniem pewnego kapitału i wspólnym inwestowaniu na forexie. Czy zakładając spółkę, powiedzmy komandytową, w celu inwestowania tychże pieniędzy potrzebne jest zezwolenie Komisji? Zastanawiam się nad wyłączeniami z art. 70 ustawy o obrocie instrumentami finansowymi. Czy gdyby głównym profilem działalności tej spółki była inna działalność, to czy może w takim przypadku coś się zmienia?
Dziękuję z góry za odpowiedzi

Tutaj jest wyjście z sytuacji. Równeż ujęte w art. 70 ustawy o obrocie papierami wartościowymi. Art. 70 ust. 1 pkt 3 USTAWA z dnia 29 lipca 2005 r.
o obrocie instrumentami finansowymi który mówi:

"3) podmiotów prowadzących działalność gospodarczą inną niż działalność maklerska, wykonujących czynności określone w art. 69 ust. 2 w sposób incydentalny w związku z prowadzoną działalnością, o ile działalność ta jest regulowana przepisami i o ile przepisy te nie wyłączają możliwości wykonywania tych czynności;

To taka furtka prawna często wykorzystywana przez osoby prowadzące działalność gospodarczą, małe firmy, srednie a nawet i te ciut większe. Głównym przedmiotem działalności musi być cos innego. A nasza incydentalna działalność inwestycyjna nie będzie określana mianem działalności maklerskiej. Nie będzie więć wymagane posiadanie licencji maklerskiej, doradcy inwestycyjnego.

Niestety słowo incydentalne zabiera możliwość skalperom, którzy transakcji będą mieli sporo. :wink: Natomiast osoby inwestujące na giełdzie, czy nawet na forex ale dłuższe transakcje mogą to robić. Przykładem może być swego czasu działalność Niebrzydowskiego w spółce Stormm. Wcześniej utracił papiery maklera ale podpiął się własnie pod ten artykuł i tak działał. Inna sprawa, że jego nietrafione decyzje i inwestycje odbiły się na wynikach finansowych trzech spółek: Próchnik, Stormm, Jago. :lol:

W kwestiach prawnych służę darmowa pomocą. Czasami potrwa to ciut dłużej ale spoko.

http://prawo.legeo.pl/prawo/ustawa-z-dn ... nansowymi/

Dodano po 5 minutach:
mike_05 pisze:
petronelli pisze:... a on ma problem jak przed urzedem skarbowym udowodnic skad je ma ,tak cos mi sie zdaje :wink:
Bardzo prosta metoda. Chcesz mieć te srodki legalnie i nie podpadać pod "zarzadzanie" kapitałem?
Sprzedaj inwestorowi weksel.
Mike nie do końca prawo wekslowe to skomplikowana dziedzina. Tutaj potrzeba innych rozwiązan. :wink:

Ponadto nie łudziłbym się na miejscu osób, które posiadaja zagraniczne licencje doradcze np. CFA, PRM, FRM. W Polsce nie są one uznawane. DLatego polska licencja nie jest równiez uważana za granicą.

Tu macie fajne artykuł

http://www.goldenline.pl/forum/1142366/ ... stycyjnego

Zastanawia mnie ten punkt, jest jednak jedno ALE, a mianowicie, nawet jeśli załóżmy na forex przeznaczone będzie 20-40%, a przyniosą te inwestycje zysk, który już nie będzie miał charakteru incydentalnego to co wtedy?

Drugie pytanie, czy któraś platforma daje możliwość podpisania umowy z osobą prawną ew. sp. komandytową, komandytowo-akcyjną, jednocześnie pozostawiając osobom reprezentującym spółkę swobodę decyzyjną? Bo jeśli tak, to czy to nie byłoby wyjście, żeby ominąć zezwolenie knf?

Awatar użytkownika
andy11
Maniak
Maniak

Nieprzeczytany post autor: andy11 »

znam wiele spolek zo.o ktore graja na swoje konto i na gieldzie i na forexie, placa podatki 19% i nikt nigdy jeszcze sie do nich nie doczepil a graja od ladnych paru lat....
"...wyniki z przeszlosci wcale nie daja gwarancji zyskow w przyszlosci"...

maaciek15
Bywalec
Bywalec

Nieprzeczytany post autor: maaciek15 »

andy11 pisze:znam wiele spolek zo.o ktore graja na swoje konto i na gieldzie i na forexie, placa podatki 19% i nikt nigdy jeszcze sie do nich nie doczepil a graja od ladnych paru lat....
Masz na myśli polskie spółki? Bo jeśli tak, to wiem, że istnieje dużo takich spółek, ale zgodnie z ustawą o obrocie instrumentami finansowymi muszą mieć zezwolenie KNF. Działać działają, bo na gruncie poprzednich regulacji forex nie mieścił się w tej ustawie, po zmianach tak jak spółki funkcjonowały, funkcjonują nadal, a zgodnie z ustawą kara za brak zezwolenia to 5mln zł. Spółki działają, bo nikt się jeszcze nie zainteresował. Stąd moje pytanie

Awatar użytkownika
andy11
Maniak
Maniak

Nieprzeczytany post autor: andy11 »

maaciek15 pisze:
andy11 pisze:znam wiele spolek zo.o ktore graja na swoje konto i na gieldzie i na forexie, placa podatki 19% i nikt nigdy jeszcze sie do nich nie doczepil a graja od ladnych paru lat....
Masz na myśli polskie spółki? Bo jeśli tak, to wiem, że istnieje dużo takich spółek, ale zgodnie z ustawą o obrocie instrumentami finansowymi muszą mieć zezwolenie KNF. Działać działają, bo na gruncie poprzednich regulacji forex nie mieścił się w tej ustawie, po zmianach tak jak spółki funkcjonowały, funkcjonują nadal, a zgodnie z ustawą kara za brak zezwolenia to 5mln zł. Spółki działają, bo nikt się jeszcze nie zainteresował. Stąd moje pytanie
tak, to sa polskie spolki...jak bede sie widziec to zapytam sie czy ktos sie ich czepial, etc... ale z tego co wiem to co miesiac placa niezle podatki z tego tytulu ....

Janus
Gaduła
Gaduła

Nieprzeczytany post autor: Janus »

maaciek15 pisze:
Tak bylo ale po wejsciu MiFID-u, art. 70 ust 1 pkt 4 ustawy o obrocie daje mozliwosc zalozenia takiej spolki - jest to zgodne z rozwiazaniami w Unii. Zaletami sa mozliwosc odliczania kosztow dzialalnosci, ale przed wszystkim mozliwosc wystepowania jako klient profesjonalny na zagranicznych platformach inwestycyjnych. Oni tak naprawde nie rozmawiaja z detalem bo MiFID tego im zabrania. Zakladam, ze zaden powazny inwestor nie gra na polskich platformach. Kto jeszcze nie wie dlaczego niech przeczyta dzisiejszy Parkiet z 16.11.11. Wady to podwojny podatek - 19% dochodowy oraz 19% od dywidendy no i dodatkowo od osob fizycznych jezeli sie w takiej spolce zatrudnisz. Zalozenie spolki w innym kraju moim zdaniem oplacalne od kilku milionow wzwyz.

ODPOWIEDZ