MB Trading

Oferta brokererów rynku walutowego Forex oraz opinie użytkowników na ich temat.

Co myślisz na temat tego brokera ?

Zdecydowanie polecam
41
43%
Poza paroma minusami są ok
15
16%
Przeciętny
32
34%
Mają wiele wad
2
2%
Stanowczo odradzam
5
5%

Liczba głosów: 95

jaguarII
Pasjonat
Pasjonat

Nieprzeczytany post autor: jaguarII »

jak nie znajde na forum to napisze do customer services bede mial newsy z pierwszej reki... :)

P.S.
a tak swoja droga ten kto napisal w ankiecie ze odradza stanowczo tego brokera moglby chociaz podzielic sie swoimi krytycznymi uwagami...

BigZbig111
Stały bywalec
Stały bywalec

Nieprzeczytany post autor: BigZbig111 »

jaguarII pisze::) witam serdecznie Panowie...
Otoz testuje sobie tego ECN'owca na demo...i o to przed niemal chwila przytrafilo sie mi cos takiego...

a wiec zlozylem zlecenie na kupno GBP/USD przez stoplimit + TTO za 10 lotow czyli 100.000 quantity przy stop price = 2,0020 oraz limit price = 2,0023 , TTO bez znaczenia ,bo chodzi o sam zakup...i kiedy doszlo do realizacji ceny na poziomie 2,0020 nagle podzielilo mi zlecenia na 4 rozne opcje :!: :?: ...

kupno 50.000 GBP/USD za 2,0020 tak jak byl ustawiony stop price
kupno 10.000 GBP/USD za 2,0020 -----------------------------------------------
kupno 10.000 GBP/USD za 2,0021 :?: :?:
kupno 30.000 GBP/USD za 2,0018 co prawda po lepszej cenie ale samo podzielenie mojego quantity = 100.000 na nierówne poczworne zlecenia daje do myslenia...powinno byc 100.000 GBP/USD po cenie stop price czyli 2,0020

czy spotkaliscie sie z taka sytuacja moze wczesniej... ?
z gory dzieki :)
Sprawa jest stosunkowo prosta do wyjaśnienia; mówią na to bodajże "partial execution"; wynika z natury ECNu i z właściwości stosowanego oprogramowania routera - czyli programu który "łączy" oferty kupujacych i sprzedających; występuje pełna analogia do giełdy papierów wartościowych i jej serwera;

jeśli wyobrazisz sobie N podmiotów sprzedających i M podmiotów kupujacych dany walor w danej chwili - to powstaje wiele możliwości zrealizowania ich zleceń; tym właśnie zajmuje się ich router MBTX; rozbicie twojego zlecenia "na kawałki" oznacza ni mniej ni więcej tylko to że twoje zlecenie kupna zostało "sparowane" przez router z czterema różnymi sprzedającymi - a dokładnie z czterema różnymi zleceniami sprzedaży, bo nie wiemy przecież, kto się za nimi kryje; MBTrading oświadcza, że dla każdego zrealizowanego zlecenia może wskazać, kto był stroną przeciwną (na wypadek sporów, reklamacji, itp.); stroną przeciwną nigdy nie jest MBT;
przy dużych zleceniach (piszą, że powyżej 1-2 mln $) może się nawet zdarzyć, że dostaniesz tylko część z tego, co chciałeś, a reszta pozostanie niezrealizowana, jeśli rynek ucieknie z ceną poza limit, a dla twojego zlecenia zabraknie strony przeciwnej - ta część zlecenia pozostanie niezrealizowana; na bank występuje to podczas news-tradingu, nawet przy mniejszych ilościach, bo przecież "przegrywający" jak najszybciej wycofują stojące zlecenia po przegrywających cenach;
TO JEST NATURA ECN - wielu sprzedających i wielu kupujących, łączy ich system notowań (quotes), system zleceń (orders) i ROUTER realizujący złożone zlecenia; jak na giełdzie; jeśli router znajdzie dla ciebie ofertę lepszą, niż poprosiłeś w zleceniu - to ci ją przydziela - właśnie tak to działa; na swoim www MBTrading chwali się, ile milionów router zaoszczędził ich klientom w ten sposób - taka reklama;

sprawdź MBTNavigator > Preferences > Order Entry w prawym dolnym rogu jest suwak MBTX Price vs. Speed - w tym miejscu ustawiasz routerowi parametr jaki sobie życzysz - czy ma starać się obsługiwać twoje zlecenia jak najszybciej czy po jak najlepszej cenie; wybierzesz Speed - będzie ci przydzielać pierwsze znalezione zlecenie spełniające twoje warunki; wybierzesz Price - będzie przeszukiwał wszystkie posiadane zlecenia aby znaleźć najlepsze dla twojego zlecenia warunki;
nie jest prawdą, że to zjawisko wystąpi przy jakimś konkretnym typie zlecenia; występuje zawsze, bo to jest immanentna cecha systemu; nie jest specjalnie szkodliwe, choć mocno utrudnia pracę programistom - developerom systemów automatycznych.

zwykły MM (market maker, bucket shop, etc.) działa sam "przeciwko!!!" wszystkim swoim klientom; zawsze zrealizuje zlecenie po najlepszej dla siebie cenie - najgorszej dla klienta;

jaguarII
Pasjonat
Pasjonat

BigZbig111 pisze:sprawdź MBTNavigator > Preferences > Order Entry w prawym dolnym rogu jest suwak MBTX Price vs. Speed - w tym miejscu ustawiasz routerowi parametr jaki sobie życzysz - czy ma starać się obsługiwać twoje zlecenia jak najszybciej czy po jak najlepszej cenie; wybierzesz Speed - będzie ci przydzielać pierwsze znalezione zlecenie spełniające twoje warunki; wybierzesz Price - będzie przeszukiwał wszystkie posiadane zlecenia aby znaleźć najlepsze dla twojego zlecenia warunki;
dzieki bigzbig tym tez sie juz bawilem...i zgadza sie wystepuje to przy szybko zmieniajacych sie cenach ,w news tradingach...wracajac do tego mojego zlecenia faktycznie cena zminila sie gwaltownie o pare(nascie) :?: dobrych pipsow...

BigZbig111
Stały bywalec
Stały bywalec

http://www.mbtrading.com/fx/tutorial.asp

http://www.mbtrading.com/fx/i/suppotm.pdf

http://www.mbtrading.com/fx/StopMethod.asp

http://www.mbtrading.com/fx/orderTypes.asp

Nie rozumiem pytania - napisz może czego nie umiesz zrobić, ale dokładnie.
Tutorial (poz. 1) i zasady składania zleceń są jednoznaczne, poczytaj i potrenuj.

Piszesz:
"cena jest 1.4 a ja chcę kupić po 1.42 limit1.45 a stop 1.35"

Jeśli to jest opis pojedynczego zlecenia, to chyba nie ma sensu.

Jeśli to ma być zlecenie złożone "+", to proszę bardzo:
Order Entry;
Plus (combination) order type;

STOP LIMIT + TTO;

Stop Price = 1.42 Limit Price = 1.45 Buy (Eur/Usd)
Upper trigger = 1.99 Lower trigger = 1.35 Submit

I to koniec;
najpierw do OrderBooku idzie zlecenie StopLimit 1.42/1.45 i czeka cierpliwie, aż ASK dojdzie do wartości 1.42 (zabawa zaczyna się przy 1.40); gdy ASK dochodzi do 1.42 - zlecenia nabiera mocy i router MBTX szuka dla niego najlepszej oferty, nie gorszej niż 1.45; jeśli znajdzie to zlecenie się wykona - otworzona zostanie pozycja Long oraz aktywowane zlecenie dodatkowe "+" typu TTO, które składa się z dwóch pod-zleceń SELL (układ OCO - one cancels another): sell StopLoss na poziomie 1.35 i sell TakeProfit na poziomie 1.99;
warto powiedzieć, "że całe to kombo" wysyłane jest do serwera MBT w jednym "kawałku", a wszystkie operacje odbywają się po stronie serwera, co ma niebanalne znaczenie jeśli chodzi o bezpieczeństwo handlu;

oczywiście możesz wstawić bliższy, bardziej sensowny Upper trigger = TakeProfit;

Oczywiście dla Shorta całą opowieść trzeba czytać w lusterku przyłożonym pionowo do tego tekstu :)

Pozdrawiam,
zj

zz
Maniak
Maniak

Nieprzeczytany post autor: zz »

Sorry BigZbig111 nie znam angielskiego.Najprościej cię spytam.Kupić sprzedać po market umiem,nie wiem jak na kupioną pozycję ustawić stop,limit,oraz chcę złożyć zlecenie główne i zależne np. edek teraz jest po 1.4 przewiduję ruch do góry ale chcę kupić po 1.42 i na tą pozycję ustawić zlecenia obronne limit 1.45, oraz stop 1.35 ale nic z tego tu nie kumam.W GFT,SaXO to jest proste a tutaj kupuję naciskam open orders i nic.Pozdrawiam
Bazylea III reforma finansowa staje się skuteczne,
W ostatnich miesiącach Grupa CME i innych operatorów walut zauważyć rosnącą aktywność banku w kontraktach futures lub podobnych produktów

jaguarII
Pasjonat
Pasjonat

zz pisze:Sorry BigZbig111 nie znam angielskiego.Najprościej cię spytam.Kupić sprzedać po market umiem,nie wiem jak na kupioną pozycję ustawić stop,limit,oraz chcę złożyć zlecenie główne i zależne np. edek teraz jest po 1.4 przewiduję ruch do góry ale chcę kupić po 1.42 i na tą pozycję ustawić zlecenia obronne limit 1.45, oraz stop 1.35 ale nic z tego tu nie kumam.W GFT,SaXO to jest proste a tutaj kupuję naciskam open orders i nic.Pozdrawiam
jezeli chcesz kupic po cenie 1,42 a jest cena rynkowa 1,4i przewidujesz ruch do gory to wtedy musisz ustawic zlecenie oczekujace stop + TTO ustalajac TTO - stop loss jako lower trigger - twoja cena 1.35 i take profit jako upper trigger-twoja cena 1.45 oraz w rubryce stop price wpisujesz cene 1,42

zz
Maniak
Maniak

No dzięki wchodzi ładnie.Jeszcze 2 pytania czyli cena 1.42 wpisuję w okienko stop price? 2 pytanie jak ustawić zlecenia obronne stop i limit na złożone już zlecenie po rynku?.Pozdrawiam.
W ostatnich miesiącach Grupa CME i innych operatorów walut zauważyć rosnącą aktywność banku w kontraktach futures lub podobnych produktów

BigZbig111
Stały bywalec
Stały bywalec

zz pisze:No dzięki wchodzi ładnie.Jeszcze 2 pytania czyli cena 1.42 wpisuję w okienko stop price? 2 pytanie jak ustawić zlecenia obronne stop i limit na złożone już zlecenie po rynku?.Pozdrawiam.
1. tak - stop to stop a limit to limit - nie ma co tłumaczyć; a price to cena;

2. Pole OrderEntry>PrawyklawiszMyszyKlik na szarymPolu>Template>TTO - wtedy otworzy się możliwość wprowadzenia czystego zlecenia TTO;
UpperTrigger - to poziom kursu "górny", przy jakim dojdzie do inicjacji albo wykonania zlecenia;
LowerTrigger - to poziom ceny "dolny" przy jakim dojdzie do aktywacji lub wykonania zlecenia;
TTO można otwierać pod istniejącą pozycję - wtedy Buy(kup) = Cover (pokryj) a Short(weź szorta) = Sell(sprzedaj to co masz), czasami piszą też SellShort;
TTO można też otwierać samodzielnie - jak kurs pójdzie w górę i uderzy Bid w UpperTrigger to będzie Buy (kup), a jeśli kurs pójdzie w dół i ASk uderzy w LowerTrigger to bedzie SellShort (czyli weź szorta)

3. Po co tyle pytań - nie lepiej poeksperymentować na Demo - nauka 100 x szybsza

4. Po tym co napisałem w poprzednim wejściu - po co Ci jeszcze angielski?
Te zwroty angielskie znajdziesz na ekranie - bo używałem terminów z MBTNabigatora;

Skutecznych eksperymentów,
Powodzenia

zz
Maniak
Maniak

Pytanie do BigZbig111,złożyłem dzisiaj tz w sobotę zlecenia weszły ładnie ale co z tego jak nie mogę ich anulować ani modyfikować.Canel order jest zablokowany.Czy w realu też to się dzieje?.Wczoraj to chodziło ładnie.Pozdrawiam.

BigZbig111
Stały bywalec
Stały bywalec

http://www.mbtrading.com/fx/orderTypes.asp
czytaj na samym dole

Forex Session Times (all times EST)

Main session:
Opens: Sun. at 5:00 p.m.
Closes: Fri. at 4:58 p.m.
Trading suspended:
Mon. - Thurs. 4:58 p.m. - 5:06 p.m.
Sun. - Thurs. 11:58 p.m. - 12:03 a.m.
Help desk:
Sun. 5:00 p.m. - Fri. 5:30 p.m.

Trading suspended = handel zawieszony;

nie masz z kim pohandlować, bo wszyscy mają weekend;
zabawa rusza w niedzielę o 17:00 EST=czas nowojorski, u nas jest 23:00,
zabawa kończy się w piatek o 16:58 Est - u nas 23:00,
teraz jest przerwa;
codziennie w okolicach 23:00 jest kilka minut przerwy - reset serwerów, naliczanie swapów, dzienny bilans itp,

ODPOWIEDZ