Pie

Miejsce, gdzie każdy może prowadzić swój własny dziennik gry na FX.

Supply / Demand

Korzystam
138
64%
Nie korzystam
79
36%

Liczba głosów: 217

Awatar użytkownika
Ink.
Moderator
Moderator

Nieprzeczytany post autor: Ink. »

aspołeczny pisze:Właśnie z tego co widzę, to ten wyższy poziom wcale nie miał "czystrzej struktury". Zejdź chociażby na interwał M5. Tam dokładnie widać, w którym miejscu powstało momentum tego ruchu. Jeśli mam być szczery to w ogóle nie wziąłbym pod uwagę tego wyższego poziomu. Poza tym istniało ryzyko, że jeśli ten niższy poziom zostanie przebity, to w razie odbicia od wyższego może zadziałać jako Demand ograniczając ten sposób Profit Margin.
Już tłuymacze, mam nadzieje że czytelnie :)
Nie masz wymaganych uprawnień, aby zobaczyć pliki załączone do tego posta.

aspołeczny
Bywalec
Bywalec

Nieprzeczytany post autor: aspołeczny »

glaca38 pisze:
aspołeczny pisze:Właśnie z tego co widzę, to ten wyższy poziom wcale nie miał "czystrzej struktury". Zejdź chociażby na interwał M5. Tam dokładnie widać, w którym miejscu powstało momentum tego ruchu. Jeśli mam być szczery to w ogóle nie wziąłbym pod uwagę tego wyższego poziomu. Poza tym istniało ryzyko, że jeśli ten niższy poziom zostanie przebity, to w razie odbicia od wyższego może zadziałać jako Demand ograniczając ten sposób Profit Margin.
spojrz na H4 1.3828-58
Nieważne jak to wygląda na H4. Zlecenia "grubasów" nie respektują interwałów. Ważne jest miejsce, z którego cena faktycznie szybko uciekła pozostawiając momentum. Świeczki H4 nam tego dokładnie nie pokażą, bo nie widzimy jak cena się zachowywała podczas kształtowania się świecy.

Długie świece na H4, czy D1 zwracają nam tylko uwagę, że jest szansa, iż podczas ich powstawania powstały również poziomy S/D, a żeby określić, gdzie one dokładnie się znajdują musimy ich poszukać na niższych interwałach.
Ostatnio zmieniony 12 lis 2011, 00:06 przez aspołeczny, łącznie zmieniany 1 raz.

Awatar użytkownika
Ink.
Moderator
Moderator

A jeszcze jedno, wyższy poziom w tym przypadku wolałem brać ze względu na święta w usa gdzie było straszne parcie up i dałem im jeden poziom do przebicia :)

Awatar użytkownika
Ink.
Moderator
Moderator

aspołeczny pisze:Nieważne jak to wygląda na H4. Zlecenia "grubasów" nie respektują interwałów. Ważne jest miejsce, z którego cena faktycznie szybko uciekła pozostawiając momentum. Świeczki H4 nam tego dokładnie nie pokażą, bo nie widzimy jak cena się zachowywała podczas kształtowania się świecy.

Długie świece na H4, czy D1 zwracają nam tylko uwagę, że jest szansa, iż podczas ich powstawania powstały również poziomy S/D, a żeby określić, gdzie one dokładnie się znajdują musimy ich poszukać na niższych interwałach.
Jakie H4 ? :) H1 :p nie bierzesz pod uwage tego że grubasy czasami tylko "dokładają" zleceń tworząc momentum:) ale jak wygrywasz to wszystko jest ok, trzymaj sie dlaej planu :)

tu kolejny przykład, daleko szukać wstecz nie musiałem :)

aha, moja kryształowa kula wieści podobną sytuacje teraz :p

aspołeczny
Bywalec
Bywalec

Nieprzeczytany post autor: aspołeczny »

Ink. pisze:Jakie H4 ? H1
Kolega glaca38 pisał o H4, więc przytoczyłem ten interwał w swojej odpowiedzi ;)

To nie zmienia jednak faktu, iż moim zdaniem niższy poziom był bardziej wiarygodny. Po wybiciu z poziomu wyższego, przy którym tak się upierasz cena poleciała w dół zaledwie o 15pips, aby ponownie skonsolidować. Po wybiciu się z poziomu niższego poleciała o ponad 50pips.

Uważam, że prawdopodobieństwo reakcji ceny na poziom niższy było znacznie wyższe. Niestety nie grałem tego poziomu, bo nie miałem dzisiaj dostępu do internetu w "godzinach szczytu", ale zagranie w tym miejscu zakończyłoby się zyskowną transakcją przy RR 3:1

edit: Co do Twojego argumentu dotyczącego konsolidacji w poziomie S/D, przytaczam wypowiedź Adama z postu na pierwszej stronie tego wątku.
admkowal pisze:W tym samym miejscu wstępowała strefa demand. Jak ją zidentyfikować? Jest to strefa do którego cena doszła i odrzuciła. Podobnie jak wsparcie/ opór. Ale tu ważne jest jak cena opuściła poziom i ile czasu w nim spędziła. Logiczne jest że jeżeli spędziła krótko czasu i agresywnie z niego uciekła to oznacza, że pojawiła się tam instytucja lub grupa zdolna do dużego kupna/sprzedaży. To tak krótko.

Kończę, bo chyba nie powinniśmy tak bezpardonowo śmiecić w wątku Adama. W końcu to jego Journal.

Pozdrawiam!
Ostatnio zmieniony 12 lis 2011, 00:31 przez aspołeczny, łącznie zmieniany 1 raz.

glaca38
Gaduła
Gaduła

Nieprzeczytany post autor: glaca38 »

Ink. pisze:
aspołeczny pisze:Nieważne jak to wygląda na H4. Zlecenia "grubasów" nie respektują interwałów. Ważne jest miejsce, z którego cena faktycznie szybko uciekła pozostawiając momentum. Świeczki H4 nam tego dokładnie nie pokażą, bo nie widzimy jak cena się zachowywała podczas kształtowania się świecy.

co ty gadasz wedlug ciebie poziomy ktore powstaly na H4 czy H1 nie sa dla ciebie wazne?? to co wazniejsze jest M5 , o czym ty wogole gadasz??

Awatar użytkownika
Ink.
Moderator
Moderator

No troszkę dziwnie bo moim zadniem na M5 schodzi sie żeby zawęzić stopa a nie wyznaczyć poziom :p
a RR-3 to za mało :twisted:

A Adam sie na pewno nie obrazi ;)

glaca38
Gaduła
Gaduła

[quote="Ink."]No troszkę dziwnie bo moim zadniem na M5 schodzi sie żeby zawęzić stopa a nie wyznaczyć poziom :p
a RR-3 to za mało :twisted:

dokladnie schodzi sie ab zwezic stopa ,nic pozatym

glaca38
Gaduła
Gaduła

a z tym RR-3,ze za malo to juz nie przesadzaj Merlin :D :D

Awatar użytkownika
Ink.
Moderator
Moderator

glaca38 pisze:a z tym RR-3,ze za malo to juz nie przesadzaj Merlin :D :D
taki żarcik :p naprawdę to RR-2 już nie cieszy :)

A jeszcze jedno. Pod żadnym pozorem nie wolno nikomu grać tego poziomu sugerując się moimi wypocinami na ostatnich stronach, może tam wpaść SL bo jest nad tym poziomem jeszcze jeden high który idealnie robi miejsce dla LT spadkowej i odbicia właśnie od niej, sam jeszcze będe to analizował pod wieloma względami i mogę go odrzucić z różnych względów, poniedziałki są przewrotne i z tego co obserwuje poziomy z piątku często pękają, a lepiej odpuścić okazje niż stracić pieniądze

na screenie obraz co mam na myśli
Ostatnio zmieniony 12 lis 2011, 00:48 przez Ink., łącznie zmieniany 1 raz.

ODPOWIEDZ