Historia X czyli dziennik takiego sobie tradera

Miejsce, gdzie każdy może prowadzić swój własny dziennik gry na FX.
MkubuxK
Pasjonat
Pasjonat

Nieprzeczytany post autor: MkubuxK »

Podeszliśmy pod zmienność D1 ( odbicie w górę ) dlatego uważam że jeszcze jedna szansa zajęcia S dla spóźnialskich będzie. Na wyższych TF byki nie pokazały jeszcze jakiejkolwiek próby odwrócenia pozycji ( czyli mocne L zakończone niepowodzeniem ). Póki co spadki prócz świecy H4 150pkt ze wczoraj są bardzo spokojne. Doszliśmy teraz do wsparcia RSI z H4 + s/r z H1. Dodatkowo pod nami przebiega średnia długoterminowa która również może pokrzyżować trochę plany grającym na spadki.

Bardzo podoba mi się cała otoczka makro w tym tygodniu. Tak jak w zeszłym informacji pro spadkowych nie było tak nagle w tym nikt nie potrafi się dogadać a ustalenia ze spotkania wielkiej 8 są od razu zaprzeczane przez polityków.
Wzrosty były mocno naciągane a świeca tygodniowa sztucznie wyciągnięta. Widać to po GBPUSD które zrobiło jedynie korektę 38% gdzie EURUSD praktycznie 50%.

Oczekiwałbym w tej chwili wystrzału w górę do poziomu 1.38 gdzie wyjaśniłaby się sytuacja na najbliższe dni.

Nadal chodzi po głowie mi jeden post z forumowiczów który zauważył sam kryzys mógł zostać mocno wyolbrzymiony i tak jak w zeszłym tygodniu tak w następnych znów może się okazać że wymyślili jakieś chwilowe rozwiązanie i Ci którzy weszli w pozycje w okolicach 1.32 zostawią te pozycje na zasadzie carry trade do końca roku ( gra na różnice stóp procentowych ).

Pomyliłem się z poziomem o około 80pkt ( 1.38xx ) ale tam właśnie wypadał s/r. Został przebity jedną świeczką dzienną. Może to i lepiej bo z pewnością było z kim zawierać krótkie transakcje.

Podsumowując. Wszystko poniżej 1.38 S. Wszystko powyżej L.

PS: Dla tych co mają problem z wyznaczaniem stref s/r polecam rysunek załączony poniżej z dokładną ich mapą z ostatnich dni.

Prawe ramię zrobione i pobrali na miesięcznym wolumenie. Lada chwila powinien przyjść kapitał do spadków jeśli scenariusz dalszego osłabienia Euro ma być kontynuowany. Właśnie zrobiliśmy górną część profilu rynkowego dla tego tygodnia. Maksymalny zasięg to 1.3860-70. Właściwe spadki powinny rozpocząć się właśnie teraz.
Nie masz wymaganych uprawnień, aby zobaczyć pliki załączone do tego posta.
Ostatnio zmieniony 19 paź 2011, 11:36 przez MkubuxK, łącznie zmieniany 1 raz.
fx-forum

MkubuxK
Pasjonat
Pasjonat

Scenariusz rynkowy - wolumen.

Jeśli wzrosty miałyby być kontynuowane. Strefa miesięcznego nagromadzenia wolumenu z futures nie powinna zostać przekroczona. Jest to punkt krytyczny do długich pozycji. Jeśli zostanie przebita fundusze i inne większe instytucje zaczną prawdopodobnie odwracać pozycję a spadki nabiorą tempa. Strefa krytyczna to ~1.3600-1.3670
fx-forum

MkubuxK
Pasjonat
Pasjonat

MkubuxK pisze:Podeszliśmy pod zmienność D1 ( odbicie w górę ) dlatego uważam że jeszcze jedna szansa zajęcia S dla spóźnialskich będzie. Na wyższych TF byki nie pokazały jeszcze jakiejkolwiek próby odwrócenia pozycji ( czyli mocne L zakończone niepowodzeniem ). Póki co spadki prócz świecy H4 150pkt ze wczoraj są bardzo spokojne. Doszliśmy teraz do wsparcia RSI z H4 + s/r z H1. Dodatkowo pod nami przebiega średnia długoterminowa która również może pokrzyżować trochę plany grającym na spadki.

Bardzo podoba mi się cała otoczka makro w tym tygodniu. Tak jak w zeszłym informacji pro spadkowych nie było tak nagle w tym nikt nie potrafi się dogadać a ustalenia ze spotkania wielkiej 8 są od razu zaprzeczane przez polityków.
Wzrosty były mocno naciągane a świeca tygodniowa sztucznie wyciągnięta. Widać to po GBPUSD które zrobiło jedynie korektę 38% gdzie EURUSD praktycznie 50%.

Oczekiwałbym w tej chwili wystrzału w górę do poziomu 1.38 gdzie wyjaśniłaby się sytuacja na najbliższe dni.

Nadal chodzi po głowie mi jeden post z forumowiczów który zauważył sam kryzys mógł zostać mocno wyolbrzymiony i tak jak w zeszłym tygodniu tak w następnych znów może się okazać że wymyślili jakieś chwilowe rozwiązanie i Ci którzy weszli w pozycje w okolicach 1.32 zostawią te pozycje na zasadzie carry trade do końca roku ( gra na różnice stóp procentowych ).

Pomyliłem się z poziomem o około 80pkt ( 1.38xx ) ale tam właśnie wypadał s/r. Został przebity jedną świeczką dzienną. Może to i lepiej bo z pewnością było z kim zawierać krótkie transakcje.

Podsumowując. Wszystko poniżej 1.38 S. Wszystko powyżej L.

PS: Dla tych co mają problem z wyznaczaniem stref s/r polecam rysunek załączony poniżej z dokładną ich mapą z ostatnich dni.

Prawe ramię zrobione i pobrali na miesięcznym wolumenie. Lada chwila powinien przyjść kapitał do spadków jeśli scenariusz dalszego osłabienia Euro ma być kontynuowany. Właśnie zrobiliśmy górną część profilu rynkowego dla tego tygodnia. Maksymalny zasięg to 1.3860-70. Właściwe spadki powinny rozpocząć się właśnie teraz.

Chciałem zacytować a przez przypadek zedytowałem. Zostawiam tak jak jest już teraz by nikt mnie nie posądził że zmieniam analizy po fakcie.
fx-forum

MkubuxK
Pasjonat
Pasjonat

Po zrobieniu prawego ramienia zatrzymaliśmy się na poziomie miesięcznego wolumenu w okolicach 1.3660. Z powodu braku czasu nie napisałem nic o tym ale mam nadzieję że uważaliście na ten poziom gdyż o nim pisałem. Poziom nie został przekroczony, a więc duzi gracze nie odwrócili pozycji.

Muszę przyznać że w tej chwili nie mam pojęcia co do przyszłego kierunku cen. Wyczekam osobiście na jakieś większe potwierdzenie ( jedna świeczka D1 to za mało ) i dopiero obiorę kierunek długoterminowej transakcji. Możliwe że podjazd w rejony 1.42 był robiony na małym wolumenie ( zlecenia SL ) ale nie mam co do tego pewności. Kierunek chwilowo uznaje za neutralny.

Warto spojrzeć natomiast na sytuację poniżej:
Dzisiaj bardzo mocno rozjechały się pary AUDUSD GBPUSD i EURUSD.

Na co zwracać uwagę: EURUSD zjechało najniżej. Jeśli AUDUSD spadnie do podobnym poziomów ( % ) to można śmiało zacząć polować na S na GBPUSD.

Warto pomyśleć nad zleceniem typu Hedge dla par skorelowanych czyli:

BUY dla EURUSD oraz Short dla GBPUSD. W niedługim czasie któraś z par powinna dorównać do drugiej.

UWAGA: takie rozjechanie się par GBPUSD i EURUSD poprzedza zazwyczaj silny ruch.
fx-forum

MkubuxK
Pasjonat
Pasjonat

Pierwsze możliwe miejsce do S dla EURUSD mamy wlasnie w tym momencie. ( 1.3770-80 )

Zmienność H4 + s/r. Trochę wyżej 50-60pkt jest wolumen z zeszłego tygodnia ale może im już nie starczyć siły.
fx-forum

MkubuxK
Pasjonat
Pasjonat

Nadal mamy konsolę. Poziom zmienności H4 ( górne ograniczenie ) nie został przełamany pomimo 3 prób. Podobnie z nagromadzeniem miesięcznym wolumenu w rejonie 1.3600-1.3660.

Patrząc po kolei od najwyższych interwałów dla EURUSD:

MN - Spadki
W1 - Dość szeroka ale mimo wszystko konsola. Objęcie Hossy przy 1.32 i ponowne objęcie bessy przy 1.42. Za spadkami przemawia bardzo mocna reakcja przy poziomie 1.42 czyli w rejonie prawie 2 miesięcznej konsolidacji z której nastąpiło wybicie w kierunku 1.32 ( spadek blisko 600pkt bez jakiejkolwiek korekty, widac wyraźnie że przy tym poziomie rynek zamarł i nikt nie chciał nawet próbować bić tego poziomu ). Kolejna sprawa to okres tej konsolidacji i fałszywe wybicie w górę które zaznaczyłem na rysunku podobne do tego z 2007 roku. Nie skupiając się na fundamentach a na samej AT obstawiałbym spadki w dłuższym terminie.

W krótszej perspektywie kluczowy poziom dla mnie do S to 1.3720. Zarysowała nam się formacja na kształt paraboli prowzrostowej. Zanegowanie jej to oczywiście wybicie z toru jej wzrostu. Póki nie wybijemy z toru jej wzrostu nie ma co łapać S. Trochę łopatologicznie ale jest to najprostsza forma interpretacji tego co się dzieje i chyba najbardziej czytelna. Dopóki tak się nie stanie każda korekta to dobry moment do L ( tym bardziej że znajdujemy się ponad miesięcznym wolumenem )

Ciekawie przestawia nam się również sytuacja na indeksie USD. Odbicie od LT paroletniej jak dla mnie przynajmniej to całkowicie normalna sytuacja. W tej chwili dopiero wróciliśmy do miejsca ubicia dołka i dośc silną reakcję mieliśmy na świeczkach dziennych. Kierunek USD jak dla mnie to nadal umocnienie czyli spadki na EURUSD. Gdyby USD miało dalej się osłabiać tak znaczącej obrony nie powinniśmy byli doświadczyć. Po pobraniu zleceń w rejonie 65.50 ( paroletniej LT ) powinniśmy przynajmniej zahaczyc o nowe Low historyczne. A nic takiego się nie stało.

PS: stylistykę poprawię jutro bo jest już dość późno.
fx-forum

MkubuxK
Pasjonat
Pasjonat

Zrealizował się scenariusz na Indeksie Dolara, a także wybicie dołem na EURUSD. Osobiście jestem w S od 1.37 z pierwszym TP dla pozycji na wysokości 1.27 następnie 1.23 i 1.17. Wszystko zależeć będzie o dynamiki spadków. Czas maksymalny dla pozycji to 1 miesiąc.

Poniżej wklejam rysunek z analizą porównawczą dla EURUSD. Wrzucałem już kiedyś coś podobnego i sprawdza się rewelacyjnie. Przykład to zasięg spadków od 1.45 do 1.32 i odbicie które prognozowałem wcześniej.

Ogólnie dzisiaj dzień fantastycznie wyszedł. Byłem w S począwszy od SP przez GBPUSD / AUDUSD po EURUSD. Wiem że wszystkie pary są skorelowane ale wchodziłem w różnym momentach na każdej z par kiedy korelacja chwilowo zanikała i jedna para podchodziła wyżej ( na dłużej zostawiam EURUSD ) liczę jeszcze na podbicie na AUDUSD i GBPUSD ( co do funta jestem prawie że pewien że jeszcze wróci a co do AUDUSD to się okaże w nocy ). Na złocie grałem L ale wycięło ( chwilowo złoto utrzymuje pozytywną korelację z EURUSD ).

Bardzo fajny moment mamy właśnie do długoterminowego S na OilUS. Dodałem z godzinę temu do EURUSD. Pozycje bez SL ( SL mentalny kiedy uznam że pomyliłem się co do kierunku ). Buduję piramidę.
fx-forum

MkubuxK
Pasjonat
Pasjonat

1.3660 to dla mnie poziom maksymalny do S. Powyżej zamykam pozycje.
fx-forum

MkubuxK
Pasjonat
Pasjonat

Duże S na EURUSD niestety nie wyszło. Byłem zmuszony zamknąć dobrze zapowiadającą się pozycję. Ostatnimi czasy bardzo słabo idzie mi czytanie rynku w średnim terminie. Wiem że długoterminowo będą zmierzać w kierunku południowym, jednakże co poziom to bardzo silna reakcja i przeszkadza EBC który skupuje notorycznie obligacje. Odpuszcze chwilowo EURUSD tym bardziej że mogą trochę pokonsolidować się w obrębie 1.36-1.34 ( średni termin odpuszczam i przerzucę się w 100% na skalp od 20-40pkt profitu ).

Znacznie lepszym wyborem do spadków jest SP500 które jak dla mnie dzisiaj wybiło z konsolidacji w dół. Jutro od samego rana będę próbował dokładać do S. Kolejnym kandydatem jest mimo wszystko ropa. Rozkorelowała się z SP500 i w czasie kiedy indeks znajdował się w konsolidacji ta odnotowała bardzo mocne wzrosty. Nie jestem ekspertem na rynkach surowców dlatego wstrzymam się chwilowo z S na OilUS. Poczekam na mocną dzienną spadkową albo chociaż przebicie zmienności H4.

Poniżej wrzucam rysunek SP. Wiem że bardzo dużo osób widzi to co ja ale mimo wszystko wszystko idzie póki co podręcznikowo.
fx-forum

Awatar użytkownika
thefear
Pasjonat
Pasjonat

Nieprzeczytany post autor: thefear »

MkubuxK pisze:Ostatnimi czasy bardzo słabo idzie mi czytanie rynku w średnim terminie.
Hehe, nie jesteś sam.. Nie ma w tej chwili sprecyzowanego trendu i ciężko wypracować średnioterminowy zysk. Jeśli chodzi o S&P to jeśli poleci w dół tak jak na Twoim wykresie może pociągnąc edka za sobą. Ostatnio silnie korelują wg mnie. Ale póki co konsola. Pozdrawiam
"Są ludzie, którzy nie zauważają małego szczęścia, ponieważ daremnie czekają na duże" Pearl Buck.

ODPOWIEDZ