Naked Trading (bez wskaznikow) - czyli Price Action w akcji

Jeżeli masz pomysł lub używasz ciekawego systemu albo strategii gry, opisz ja tutaj.
fievral
Stały bywalec
Stały bywalec

Nieprzeczytany post autor: fievral »

"Nie graj przeciwko trendowi po duzym ruchu w czasie waznych danych (wtedy lepiej poczekac na rozwoj sytuacji)."

Witam,mam pytanie odnosnie tego zdania gdyz pojawia sie ono w ksiazce "S/R forex trading" i w poscie FXlamera na 1 stronie tego watku.
Czy chodzi o to zeby nie grac wogole przeciw trendowi czy tylko w tej sytuacji, zeby nie bylo wiem, ze ogolna zasada mowi zeby nie grac przeciw trendowi. Pytam bo gram na demo i np. przy delikatnych trendach mam wrazenie ze z pozycji przeciwnych do trendu tez mozna sporo ugrac stosujac ten system, po 2 w tym watku tez znalazlem screeny w ktorych sa np. shorty przy trendzie wzrostowym i troche glupieje.

Awatar użytkownika
saku82pl
Pasjonat
Pasjonat

Nieprzeczytany post autor: saku82pl »

Wa$$kII pisze:Sprzedawałeś EUR/USD po outsidebar'ze pro wzrostowym.
Pokaż.
"Najszybszy sposób, aby mieć 20 tysięcy zł na końcie, to zacząć grę z 40toma tysiącami bez żadnego planu"

Awatar użytkownika
Damian_GTK
Pasjonat
Pasjonat

Nieprzeczytany post autor: Damian_GTK »

fievral pisze:"Nie graj przeciwko trendowi po duzym ruchu w czasie waznych danych (wtedy lepiej poczekac na rozwoj sytuacji)."

Witam,mam pytanie odnosnie tego zdania gdyz pojawia sie ono w ksiazce "S/R forex trading" i w poscie FXlamera na 1 stronie tego watku.
Czy chodzi o to zeby nie grac wogole przeciw trendowi czy tylko w tej sytuacji, zeby nie bylo wiem, ze ogolna zasada mowi zeby nie grac przeciw trendowi. Pytam bo gram na demo i np. przy delikatnych trendach mam wrazenie ze z pozycji przeciwnych do trendu tez mozna sporo ugrac stosujac ten system, po 2 w tym watku tez znalazlem screeny w ktorych sa np. shorty przy trendzie wzrostowym i troche glupieje.
Inwestycja przeciwko trendowi jest bardziej ryzykowna niż inwestycja zgodnie z kierunkiem trendu. Zależy jak rozumiesz trend. Są różne definicje trendu, niektóre mówią o tym że trend to kolejne konfiguracje wierzchołków i dołków, są też takie definicje mówiące o tym że trend wskazują średnie kroczące lublinie trendu. We wszystkich tych definicjach jest trochę prawdy. Ważne żeby samemu obserwować rynek i dopasować konkretne definicje do swojej strategii. To że gra przeciwko trendowi jest bardziej ryzykowna, nie znaczy że nie da się na tym zarabiać. Jednak uważam że to jest już wyższa szkoła jazdy. Na pewno nie dla początkującego inwestora. Należy także zauważyć, że trend jest pojęciem ściśle związanym z interwałem czasowym. Na różnych interwałach czasowych można obserwować zupełnie inne kierunki trendu.
pozdrawiam
TRZYMAJ SIĘ PLANU ! ! !
------------------------------------
PRICE ACTION zapraszam na STRONĘ, www poniżej

fievral
Stały bywalec
Stały bywalec

Nieprzeczytany post autor: fievral »

Super, dzieki wielkie za rzeczowa odpowiedz Damian_GTK. Do tego dobre motto :D

Awatar użytkownika
Wa$$kII
Pasjonat
Pasjonat

Nieprzeczytany post autor: Wa$$kII »

saku82pl pisze:
Pokaż.
Proszę bardzo :) Widać wyraźnego OB z piątku, który obejmuje bardzo wyraźnie cały czwartek. W poniedziałek mamy test R/S i zgodnie z kierunkiem OB jazdę w góre.

Dla tych co nie wiedzą OB = outsidebar
Nie masz wymaganych uprawnień, aby zobaczyć pliki załączone do tego posta.
Yaaa man

malsehen
Gaduła
Gaduła

Nieprzeczytany post autor: malsehen »

Wa$$kII, czyli ten czerwony pinbar, który powstał następnego dnia na oporze, nic nie znaczy ? Tz. OB jest mocniejszym sygnałem.

p.s.
Wa$$kII pisze:zgodnie z kierunkiem OB jazdę w góre
Czy kierunek OB jest wyznaczany przez jego kolor ?

Awatar użytkownika
rolfwolf
Bywalec
Bywalec

Nieprzeczytany post autor: rolfwolf »

Witam mam dwie prośby:
1)Czy możecie mi powiedzieć jak wrzucić prtscr bo albo jestem ślepy albo czegoś nie włączyłem:
2) Możecie zwrócić uwagę na OIL dotarł do poziomu oporu i jak twierdził jeden analityk powinno sie odbić cylkicznie. poziom około 94,07 jakieś 5 do 8 minut sie odbiło mam nadzieję, że szybko nie wróci.

Awatar użytkownika
saku82pl
Pasjonat
Pasjonat

Nieprzeczytany post autor: saku82pl »

Wa$$kII pisze:
saku82pl pisze:
Pokaż.
Proszę bardzo :) Widać wyraźnego OB z piątku, który obejmuje bardzo wyraźnie cały czwartek. W poniedziałek mamy test R/S i zgodnie z kierunkiem OB jazdę w góre.

Co do OB to wolałbym takiego co ciałem obejmuje ciało poprzedniej świecy, aczkolwiek nie za bardzo zwracam uwagę na OB, bardziej IB. ;)
"Najszybszy sposób, aby mieć 20 tysięcy zł na końcie, to zacząć grę z 40toma tysiącami bez żadnego planu"

Awatar użytkownika
rolfwolf
Bywalec
Bywalec

Nieprzeczytany post autor: rolfwolf »

94,07 jakieś 5 do 8 minut
Notowania z FOIL(bossa) normalne koło 110

Awatar użytkownika
Wa$$kII
Pasjonat
Pasjonat

Nieprzeczytany post autor: Wa$$kII »

malsehen pisze:Wa$$kII, czyli ten czerwony pinbar, który powstał następnego dnia na oporze, nic nie znaczy ? Tz. OB jest mocniejszym sygnałem.

p.s.
Wa$$kII pisze:zgodnie z kierunkiem OB jazdę w góre
Czy kierunek OB jest wyznaczany przez jego kolor ?
tak OB zielony up, czerwony w dół ;)
Wa$$kII napisał:
saku82pl napisał:
Wa$$kII napisał:
Sprzedawałeś EUR/USD po outsidebar'ze pro wzrostowym.

Pokaż.

Proszę bardzo Smile Widać wyraźnego OB z piątku, który obejmuje bardzo wyraźnie cały czwartek. W poniedziałek mamy test R/S i zgodnie z kierunkiem OB jazdę w góre.

Co do OB to wolałbym takiego co ciałem obejmuje ciało poprzedniej świecy, aczkolwiek nie za bardzo zwracam uwagę na OB, bardziej IB. Wink
OB ma obejmować poprzednią święcę i zamykać się poniżej/wyżej low/max świecy którą objął. Występuje znacznie rzadziej niż IB, według mnie jest też znacznie silniejszy ;)

Oczywiście spadkowa świeca po niej nie jest bez znaczenia i ujmuje mu trochę ;/
Yaaa man

ODPOWIEDZ