Scalping w innym wydaniu...

Miejsce, gdzie każdy może prowadzić swój własny dziennik gry na FX.
Awatar użytkownika
TeXs
Pasjonat
Pasjonat

Nieprzeczytany post autor: TeXs »

powodzenia mój drogi kolego,
dziennik to podstawa aby ruszyć dalej :)

Aleksander ELDER powiedział:
Najważniejszą rzeczą w tradingu jest prowadzenie statystyk i dokumentacji transakcji. Codziennie rano odrabiam swoją pracę domową. To znaczy każdego dnia, gdy zamierzam inwestować. Są dni, kiedy wiem, że nie będę nawet dotykał rynków, bo jestem bardzo zajęty czymś innym. Ale jeżeli mam jakiś pomysł na trading, jakiś pomysł, aby zrobić coś na rynku, wtedy odrabiam moją poranną pracę domową.

Mam specjalny arkusz, który prowadzę od lat. Notuję w nim, co zrobiły rynki w Azji, co zrobiły rynki europejskie, co się dzieje z obligacjami, dokąd zmierza złoto, co się dzieje z dolarem. Następnie przechodzę do rynków amerykańskich. Mam jeszcze pewien krótki test, który - że tak powiem - mierzy moją własną temperaturę psychologiczną, Ten test zabiera mi mniej niż minutę i pokazuje: zielony - działaj!, żółty - ostrożnie, czerwony - lepiej nie inwestuj. Zapisuję to wszystko.

Kolejna sprawa: kiedy dokonuję transakcji, umieszczam ją w swoim dzienniku. Zapisuję wykresy, kiedy otwieram pozycję, i zapisuję wykresy, kiedy ją zamykam. I tak mam w dzienniku opisaną każdą transakcję. Prowadzenie tych notatek jest najważniejszą sprawą.
,,,,

Musisz kontynuować edukację, a najlepszym sposobem nauki samego siebie jest prowadzenie dobrej dokumentacji.
Ostatnio zmieniony 01 lis 2011, 20:18 przez TeXs, łącznie zmieniany 1 raz.

Awatar użytkownika
mandrejk
Pasjonat
Pasjonat

Nieprzeczytany post autor: mandrejk »

Seneszal26 pisze:Można tutaj coś od czasu do czasu wrzucić w sensie screeny ?
Jasne, zapraszam.
Niezależnie od tego, czy spędzamy nasze życie śmiejąc się, czy płacząc (smucąc się) - to zawsze jest ten sam czas życia...

Awatar użytkownika
mandrejk
Pasjonat
Pasjonat

TeXs pisze:powodzenia mój drogi kolego,
dziennik to podstawa aby ruszyć dalej :)

Aleksander ELDER powiedział:
Najważniejszą rzeczą w tradingu jest prowadzenie statystyk i dokumentacji transakcji. Codziennie rano odrabiam swoją pracę domową. To znaczy każdego dnia, gdy zamierzam inwestować. Są dni, kiedy wiem, że nie będę nawet dotykał rynków, bo jestem bardzo zajęty czymś innym. Ale jeżeli mam jakiś pomysł na trading, jakiś pomysł, aby zrobić coś na rynku, wtedy odrabiam moją poranną pracę domową.

Mam specjalny arkusz, który prowadzę od lat. Notuję w nim, co zrobiły rynki w Azji, co zrobiły rynki europejskie, co się dzieje z obligacjami, dokąd zmierza złoto, co się dzieje z dolarem. Następnie przechodzę do rynków amerykańskich. Mam jeszcze pewien krótki test, który - że tak powiem - mierzy moją własną temperaturę psychologiczną, Ten test zabiera mi mniej niż minutę i pokazuje: zielony - działaj!, żółty - ostrożnie, czerwony - lepiej nie inwestuj. Zapisuję to wszystko.

Kolejna sprawa: kiedy dokonuję transakcji, umieszczam ją w swoim dzienniku. Zapisuję wykresy, kiedy otwieram pozycję, i zapisuję wykresy, kiedy ją zamykam. I tak mam w dzienniku opisaną każdą transakcję. Prowadzenie tych notatek jest najważniejszą sprawą.
,,,,

Musisz kontynuować edukację, a najlepszym sposobem nauki samego siebie jest prowadzenie dobrej dokumentacji.
Dzięki Stary! i zapraszam do regularnego odwiedzania tego dziennika :)
Niezależnie od tego, czy spędzamy nasze życie śmiejąc się, czy płacząc (smucąc się) - to zawsze jest ten sam czas życia...

SKY
Gaduła
Gaduła

Nieprzeczytany post autor: SKY »

Powodzenia w prowadzeniu dziennika i treidingu :564:
Ostatnio zmieniony 01 lis 2011, 23:29 przez SKY, łącznie zmieniany 2 razy.

Awatar użytkownika
grafmax
Pasjonat
Pasjonat

Nieprzeczytany post autor: grafmax »

Z pewnością będę zaglądał. Powodzenia!

Awatar użytkownika
seb23mj
Gaduła
Gaduła

Nieprzeczytany post autor: seb23mj »

W końcu ! Powodzenia :D
"ponosiłem porażkę za porażką-to dlatego odniosłem sukces" Michael Jordan

Awatar użytkownika
RAY of Sunshine
Gaduła
Gaduła

Nieprzeczytany post autor: RAY of Sunshine »

grafmax pisze:Z pewnością będę zaglądał
Ja również :) Ode mnie powodzenia na Realu :)

Pzdr.
"Rynek ma tylko jedną stronę i nie jest to bynajmniej strona byka czy niedźwiedzia, jest to tylko właściwa strona"

Awatar użytkownika
mandrejk
Pasjonat
Pasjonat

grafmax pisze:Z pewnością będę zaglądał. Powodzenia!
seb23mj pisze:W końcu ! Powodzenia Very Happy
RAY of Sunshine pisze:Ja również Smile Ode mnie powodzenia na Realu Smile

Dzięki Wielkie!

Awatar użytkownika
Damfry
Pasjonat
Pasjonat

Nieprzeczytany post autor: Damfry »

mandrejk miałbym osobistą prośbę, do Ciebie i innych użytkowników jesli to nie problem robcie małe adnotacje, co skłoniło was do podjęcia decyzji. Nie wiem jak innych, ale zawsze mnie interesuje proces myślowy tradera :) Pisanie o samych wynikach, brzmi jak "porównywanie penisów" za przeproszeniem, a nie o przechwałki w dziennikach chodzi :)

Pozdrawiam i powodzenia, oczywiście będę śledził :)

Awatar użytkownika
TeXs
Pasjonat
Pasjonat

Nieprzeczytany post autor: TeXs »

co Ty Damfry masz z tymi penisami :)
gdziekolwiek się pojawisz to tylko byś Sobie porównywał

Pierwsze wejście - nie dobili do pełnego poziomu 1.3600 (to mnie mocno zdziwiło) wejście w Lkę na reteście SR
Drugie wejscie - retest LT (tu zrobili małą zmyłkę ale dość często to ma miejsce na edku dlatego im bliżej jakiegoś SRa tym lepiej)
Trzecie wejście - odbicie od LT (spieprzyłem ale chciwość wzięła górę i tylko BE, w sumie liczyłem na jakieś mocniejsze wybicie)
Czwarte wejście - retest LT - zobaczymy co rynek da (tu raczej był pewniak, o Lkach należy zapomnieć)
Nie masz wymaganych uprawnień, aby zobaczyć pliki załączone do tego posta.

ODPOWIEDZ