dziennik to podstawa aby ruszyć dalej

Aleksander ELDER powiedział:
Najważniejszą rzeczą w tradingu jest prowadzenie statystyk i dokumentacji transakcji. Codziennie rano odrabiam swoją pracę domową. To znaczy każdego dnia, gdy zamierzam inwestować. Są dni, kiedy wiem, że nie będę nawet dotykał rynków, bo jestem bardzo zajęty czymś innym. Ale jeżeli mam jakiś pomysł na trading, jakiś pomysł, aby zrobić coś na rynku, wtedy odrabiam moją poranną pracę domową.
Mam specjalny arkusz, który prowadzę od lat. Notuję w nim, co zrobiły rynki w Azji, co zrobiły rynki europejskie, co się dzieje z obligacjami, dokąd zmierza złoto, co się dzieje z dolarem. Następnie przechodzę do rynków amerykańskich. Mam jeszcze pewien krótki test, który - że tak powiem - mierzy moją własną temperaturę psychologiczną, Ten test zabiera mi mniej niż minutę i pokazuje: zielony - działaj!, żółty - ostrożnie, czerwony - lepiej nie inwestuj. Zapisuję to wszystko.
Kolejna sprawa: kiedy dokonuję transakcji, umieszczam ją w swoim dzienniku. Zapisuję wykresy, kiedy otwieram pozycję, i zapisuję wykresy, kiedy ją zamykam. I tak mam w dzienniku opisaną każdą transakcję. Prowadzenie tych notatek jest najważniejszą sprawą.
,,,,
Musisz kontynuować edukację, a najlepszym sposobem nauki samego siebie jest prowadzenie dobrej dokumentacji.