Spółka zajmująca się inwestowaniem na forexie

Tu można dyskutować o wszystkich sprawach związanych z rynkiem Forex.
zz
Maniak
Maniak

Nieprzeczytany post autor: zz »

petronelli pisze:ano po to aby móc kapitał legalnie pozyskac od gości którzy maja wolne środki i swoje biznesy a chca spróbowac ryzyka nie inwestujac w fundusz inwestycyjny bo mu nie ufają , a moją kogoś znajomego komu mog apowierzyc srodki a on ma problem jak przed urzedem skarbowym udowodnic skad je ma ,tak cos mi sie zdaje Wink
Kwadratura koła....
Teraz myślę że celowo zrobiona....

Pozdro.
Bazylea III reforma finansowa staje się skuteczne,
W ostatnich miesiącach Grupa CME i innych operatorów walut zauważyć rosnącą aktywność banku w kontraktach futures lub podobnych produktów

Awatar użytkownika
mike_05
Maniak
Maniak

Nieprzeczytany post autor: mike_05 »

petronelli pisze:... a on ma problem jak przed urzedem skarbowym udowodnic skad je ma ,tak cos mi sie zdaje :wink:
Bardzo prosta metoda. Chcesz mieć te srodki legalnie i nie podpadać pod "zarzadzanie" kapitałem?
Sprzedaj inwestorowi weksel.
Jeżeli chcesz odnieść sukces, naucz się cenić ludzi.

prawnik
Gaduła
Gaduła

Nieprzeczytany post autor: prawnik »

maaciek15 pisze:Witam,
Wraz z grupą znajomych i rodziną zastanawiamy się nad zebraniem pewnego kapitału i wspólnym inwestowaniu na forexie. Czy zakładając spółkę, powiedzmy komandytową, w celu inwestowania tychże pieniędzy potrzebne jest zezwolenie Komisji? Zastanawiam się nad wyłączeniami z art. 70 ustawy o obrocie instrumentami finansowymi. Czy gdyby głównym profilem działalności tej spółki była inna działalność, to czy może w takim przypadku coś się zmienia?
Dziękuję z góry za odpowiedzi

Tutaj jest wyjście z sytuacji. Równeż ujęte w art. 70 ustawy o obrocie papierami wartościowymi. Art. 70 ust. 1 pkt 3 USTAWA z dnia 29 lipca 2005 r.
o obrocie instrumentami finansowymi który mówi:

"3) podmiotów prowadzących działalność gospodarczą inną niż działalność maklerska, wykonujących czynności określone w art. 69 ust. 2 w sposób incydentalny w związku z prowadzoną działalnością, o ile działalność ta jest regulowana przepisami i o ile przepisy te nie wyłączają możliwości wykonywania tych czynności;

To taka furtka prawna często wykorzystywana przez osoby prowadzące działalność gospodarczą, małe firmy, srednie a nawet i te ciut większe. Głównym przedmiotem działalności musi być cos innego. A nasza incydentalna działalność inwestycyjna nie będzie określana mianem działalności maklerskiej. Nie będzie więć wymagane posiadanie licencji maklerskiej, doradcy inwestycyjnego.

Niestety słowo incydentalne zabiera możliwość skalperom, którzy transakcji będą mieli sporo. :wink: Natomiast osoby inwestujące na giełdzie, czy nawet na forex ale dłuższe transakcje mogą to robić. Przykładem może być swego czasu działalność Niebrzydowskiego w spółce Stormm. Wcześniej utracił papiery maklera ale podpiął się własnie pod ten artykuł i tak działał. Inna sprawa, że jego nietrafione decyzje i inwestycje odbiły się na wynikach finansowych trzech spółek: Próchnik, Stormm, Jago. :lol:

W kwestiach prawnych służę darmowa pomocą. Czasami potrwa to ciut dłużej ale spoko.

http://prawo.legeo.pl/prawo/ustawa-z-dn ... nansowymi/

Dodano po 5 minutach:
mike_05 pisze:
petronelli pisze:... a on ma problem jak przed urzedem skarbowym udowodnic skad je ma ,tak cos mi sie zdaje :wink:
Bardzo prosta metoda. Chcesz mieć te srodki legalnie i nie podpadać pod "zarzadzanie" kapitałem?
Sprzedaj inwestorowi weksel.
Mike nie do końca prawo wekslowe to skomplikowana dziedzina. Tutaj potrzeba innych rozwiązan. :wink:

Ponadto nie łudziłbym się na miejscu osób, które posiadaja zagraniczne licencje doradcze np. CFA, PRM, FRM. W Polsce nie są one uznawane. DLatego polska licencja nie jest równiez uważana za granicą.

Tu macie fajne artykuł

http://www.goldenline.pl/forum/1142366/ ... stycyjnego

Awatar użytkownika
matka
Pasjonat
Pasjonat

Nieprzeczytany post autor: matka »

prawnik pisze:W kwestiach prawnych służę darmowa pomocą. Czasami potrwa to ciut dłużej ale spoko.
To ja mam pytanie ;) Komandytariusz wnosi kapitał, którym zarządza komplementariusz. Taka jest idea spółki komandytowej. Czy jakieś późniejsze ustawy coś tu zmieniły?

Mógłbyś rozwinąć temat weksli?
Obrazek
Unfortunately, more to come

ronin091
Stały bywalec
Stały bywalec

Nieprzeczytany post autor: ronin091 »

" ......Osoby fizyczne mogą zostać akcjonariuszami naszej spółki, a następnie udzielać jej pożyczek na finansowanie działalności ze stopą zwrotu określoną w regulaminie pożyczki. Jest to powszechnie stosowana praktyka powierzania spółce kapitału przez właścicieli. ....."
http://www.parkiet.com/artykul/1110696- ... owego.html

Awatar użytkownika
matka
Pasjonat
Pasjonat

ronin091 pisze:" ......Osoby fizyczne mogą zostać akcjonariuszami naszej spółki, a następnie udzielać jej pożyczek na finansowanie działalności ze stopą zwrotu określoną w regulaminie pożyczki. Jest to powszechnie stosowana praktyka powierzania spółce kapitału przez właścicieli. ....."
http://www.parkiet.com/artykul/1110696- ... owego.html
"Wszystkie firmy z listy, które zgodziły się na rozmowę z „Parkietem", podkreślają, że przed wciągnięciem na indeks KNF nie kontaktowała się z nimi, nie prosiła o żadne wyjaśnienia. – Nie mamy takiej praktyki. Kiedy nabieramy podejrzeń, umieszczamy podmiot na liście, ostrzegając w ten sposób jego potencjalnych klientów. Reszta jest w rękach prokuratury – podsumowuje Mazurkiewicz."

Czy dobrze rozumiem, że jeśli później prokuratura rozstrzygnie na korzyść firmy, robi się otwarta droga do pozwania KNF za utratę dobrego imienia i utracone zyski? (Oczywiście wiadomo kto pokryje rachunek). ZZ Ty to widzisz i nie grzmisz?? :twisted:

EDIT:
"Zresztą przed jej rozpoczęciem w 2009 roku pytaliśmy właśnie KNF, czy wymagane jest w tym zakresie jej zezwolenie. Uzyskaliśmy odpowiedź, że nie, po czym kilka miesięcy później zostaliśmy wciągnięci na listę ostrzeżeń"

pozostawię to bez komentarza
Obrazek

prawnik
Gaduła
Gaduła

Nieprzeczytany post autor: prawnik »

matka pisze:
prawnik pisze:W kwestiach prawnych służę darmowa pomocą. Czasami potrwa to ciut dłużej ale spoko.
To ja mam pytanie ;) Komandytariusz wnosi kapitał, którym zarządza komplementariusz. Taka jest idea spółki komandytowej. Czy jakieś późniejsze ustawy coś tu zmieniły?

Mógłbyś rozwinąć temat weksli?
Co do weksli to nie za bardzo wiem w jaki sposób chcesz je wykorzystać w działalności inwestycyjnej bez licencji DI :lol:

Co do spółki komandytowej:

Co może komplementariusz:

"Odpowiada za zobowiązania spółki całym swoim majątkiem (odpowiedzialność bez ograniczeń). Odpowiedzialność komplementariusza za zabowiązania spółki została ukształtowana w analogiczny sposób jak odpowiedzialność wspólnika spółki jawnej. Komplementariusz reprezentuje spółkę, jeżeli na mocy umowy spółki albo prawomocnego orzeczenia sądu nie został tego prawa pozbawiony"

Co może komandytariusz:

"odpowiada za zobowiązania tylko do określonej w umowie kwoty tzw. sumy komandytowej, wolny jest natomiast od odpowiedzialności w zakresie wniesionego wkładu. Może reprezentować spółkę, ale tylko jako pełnomocnik. W sytuacji, gdy przekroczy zakres umocowania, będzie działał bez niego, tudzież nie ujawni swego pełnomocnictwa, odpowiadał będzie za skutki swych działań tak samo jak komplementariusz. Komandytariusz będzie odpowiadał również bez ograniczenia za zobowiązania spółki komandytowej, gdy jego nazwisko ( firma ) ujawnione zostanie w firmie(nazwie) spółki"

w skrócie:

"- spółka komandytowa to osobowa spółka mającą na celu prowadzenie przedsiębiorstwa pod własną firmą
- spółka ta nie ma osobowości prawnej, ale posiada zdolnośc prawną oraz zdolność do czynności prawnych
- powstaje z chwilą wpisu do Krajowego Rejestru Sądowego
- umowa spółki komandytowej zawierana jest w formie aktu notarialnego
- komplementariusz odpowiada za zobowiązania spółki całym swoim majątkiem
- komandytariusz odpowiada za zobowiązania tylko do określonej w umowie kwoty tzw. sumy komandytowej
- brak minimalnej wielkości wkładu"

Historia tego typu spółek jest ciekawa:

http://pl.wikipedia.org/wiki/Sp%C3%B3%C ... omandytowa

TYlko za bardzo nie wiem po co takie komplikowanie sprawy. Łatwiej i taniej czasami wynająć gościa z licencją, ktory będzie tylko figurantem w firmie. :wink:

zz
Maniak
Maniak

Nieprzeczytany post autor: zz »

matka pisze: ZZ Ty to widzisz i nie grzmisz??
Chyba się nigdy nie zrozumiemy..... :P
Moim celem było nie wdawać się takie czy inne kłótnie,czy strategie pozyskiwania kapitału przez instytucje parabankowe.
Moim celem było aby rachunki inwestycyjne były pod ścisłą kontrolą CFTC łącznie z cotygodniowymi raportami i składem portfela // wysyłane do CFTC ,można zastrzec że ma to być tajny skład portfela lecz wyniki ogólno dostępne z ostatnich np. 10 lat.Ważne jest również to że w takiej sytuacji nie można podmieniać portfeli..Praktycznie wszystko jest udokumentowane z jednego rachunku..///////
Wtedy inwestor ściąga sobie te dane z ostatnich 10 lat ,porównuje z konkurencją,jak portfel zachowywał się w kryzysach itp. na tej podstawie podejmuje decyzje inwestycyjne czy powierzyć środki danemu funduszowi hedge...
Dlatego to jest takie ważne ponieważ sam byłem świadkiem jak BM chwaliło się że zarobiło na rachunku 37 % a w tym samym czasie wyzerowali klientom rachunki ,straty zamiast 37 % zysku oscylowały w okół 94-96 %......
:P

Pozdrawiam.
Bazylea III reforma finansowa staje się skuteczne,
W ostatnich miesiącach Grupa CME i innych operatorów walut zauważyć rosnącą aktywność banku w kontraktach futures lub podobnych produktów

Awatar użytkownika
matka
Pasjonat
Pasjonat

prawnik pisze:TYlko za bardzo nie wiem po co takie komplikowanie sprawy. Łatwiej i taniej czasami wynająć gościa z licencją, ktory będzie tylko figurantem w firmie.
Faktycznie chyba na zbyt starożytnej definicji się oparłem. Odpowiadając: nie za bardzo jest jak zrobić takiemu figurantowi screening. Zobacz sobie ten artykuł powyżej i tego Pana co bierze pożyczki pod konkretny procent, co o tym sądzisz? I jak widzisz kwestie pozwania KNF? Może cywilnie konkretne osoby?
Obrazek

Awatar użytkownika
mike_05
Maniak
Maniak

Nieprzeczytany post autor: mike_05 »

prawnik pisze:...

Mike nie do końca prawo wekslowe to skomplikowana dziedzina. Tutaj potrzeba innych rozwiązan. :wink:
...
Jak nie wiesz jak, to nie mów nic. Najstarsze prawo obowiązujące obecnie i jak na razie jedyne nie zepsute przez "nowych" ustawodawców. A skomplikowanie wynika tylko z indywidualnych możliwości percepcji.
Jeżeli chcesz odnieść sukces, naucz się cenić ludzi.

ODPOWIEDZ