matka pisze:prawnik pisze:W kwestiach prawnych służę darmowa pomocą. Czasami potrwa to ciut dłużej ale spoko.
To ja mam pytanie

Komandytariusz wnosi kapitał, którym zarządza komplementariusz. Taka jest idea spółki komandytowej. Czy jakieś późniejsze ustawy coś tu zmieniły?
Mógłbyś rozwinąć temat weksli?
Co do weksli to nie za bardzo wiem w jaki sposób chcesz je wykorzystać w działalności inwestycyjnej bez licencji DI
Co do spółki komandytowej:
Co może komplementariusz:
"Odpowiada za zobowiązania spółki całym swoim majątkiem (odpowiedzialność bez ograniczeń). Odpowiedzialność komplementariusza za zabowiązania spółki została ukształtowana w analogiczny sposób jak odpowiedzialność wspólnika spółki jawnej. Komplementariusz reprezentuje spółkę, jeżeli na mocy umowy spółki albo prawomocnego orzeczenia sądu nie został tego prawa pozbawiony"
Co może komandytariusz:
"odpowiada za zobowiązania tylko do określonej w umowie kwoty tzw. sumy komandytowej, wolny jest natomiast od odpowiedzialności w zakresie wniesionego wkładu. Może reprezentować spółkę, ale tylko jako pełnomocnik. W sytuacji, gdy przekroczy zakres umocowania, będzie działał bez niego, tudzież nie ujawni swego pełnomocnictwa, odpowiadał będzie za skutki swych działań tak samo jak komplementariusz. Komandytariusz będzie odpowiadał również bez ograniczenia za zobowiązania spółki komandytowej, gdy jego nazwisko ( firma ) ujawnione zostanie w firmie(nazwie) spółki"
w skrócie:
"- spółka komandytowa to osobowa spółka mającą na celu prowadzenie przedsiębiorstwa pod własną firmą
- spółka ta nie ma osobowości prawnej, ale posiada zdolnośc prawną oraz zdolność do czynności prawnych
- powstaje z chwilą wpisu do Krajowego Rejestru Sądowego
- umowa spółki komandytowej zawierana jest w formie aktu notarialnego
- komplementariusz odpowiada za zobowiązania spółki całym swoim majątkiem
- komandytariusz odpowiada za zobowiązania tylko do określonej w umowie kwoty tzw. sumy komandytowej
- brak minimalnej wielkości wkładu"
Historia tego typu spółek jest ciekawa:
http://pl.wikipedia.org/wiki/Sp%C3%B3%C ... omandytowa
TYlko za bardzo nie wiem po co takie komplikowanie sprawy. Łatwiej i taniej czasami wynająć gościa z licencją, ktory będzie tylko figurantem w firmie.