Od północy do północy

Muszę chyba naprawić swój zegar z kurantem...
Wiesz, to nie ma znaczenia czy 45 czy 47 - ważne, żeby działało.
Przy zwykłych MA to ma może znaczenie bo jak dziennikarz pisze, że coś jest blisko 55DMA czy 100DMA czy jak to zaraz leszcze się rzucają i usiłują się dopatrzeć co on tam zobaczył... a on to wziął jako "hint" od kogoś w City który akurat ma w tym duży interes żeby publika na to patrzyła i coś z tym zrobiła ;-)
Ale na takie rzeczy nikt nie patrzy więc podchodzę do tego czysto praktycznie.
Dodano po 1 godzinach 46 minutach:
Miodzio

Nawet ostatnią konsolidację na złocie i srebrze można było pięknie rozegrać na H1...
Ale prawdę mówiąc automat by się na tym łamał - człowiek na oko potrafi odróżnić rozmaite rzeczy których nie da się ująć w proste if... then... to się nazywa bagaż doświadczeń. Niekoniecznie logicznych ale za to bardzo praktycznych.
I to jest to czego nie ma żaden automat. Przynajmniej żaden z którym się spotkałem (mówię tutaj o porządnych, nie o chłamie).
Oczywiście, osoba/osoby które je stworzyły włożyły w to swój bagaż doświadczeń.
Ale od momentu gdy autor nacisnął Compile ostatni raz, automaty te zaczęły się rozjeżdżać z rzeczywistością.
Niestety do tej pory nie spotkałem takiego który miałby prawdziwe sprzężenie zwrotne i to połączone z prawdziwą pamięcią. Czyli żeby analizowałby swoje błędy i wyciągał wnioski dopasowując
swój algorytm do rynku na podstawie zarówno tych błędów jak i gromadzonego doświadczenia. Tak jak to robi czysto techniczny trader (właściwie jak tłumaczy się na Polski trader w tym kontekscie? Handlarz brzmi... gracz też nie bardzo).
Może to by był Graal...
Widziałem takie prezentacje jako modele. Ale nigdy nic co by było nawet do tego zbliżone w praktyce.
I tak patrząc jak rynki pracują, szczególnie na wczorajszy rajd na edku w wykonaniu funduszy hedgingowych rozpaczliwie kryjących straty na shortach pod Ostateczny Koniec Euro wiem, że nie ma takich w użyciu nawet jako Secret Weapon ;-)
Dodano po 24 minutach:
personov pisze:Świetne wyniki osiąga mój "Zapomniany Gral", który przewijał się już przez kilka stron. Oczywiście wynik od 20 kwietnia do dzisiaj odzwierciedla działanie robota bez zmiany ustawień od początku istnienia EA.
Ten moment gdy go odpuściłeś bo myślałeś że MC, a on odrobił robiąc po drodze ponad 450% - to był fart czy metoda? Może jedno i drugie? ;-)
To jest od Kwietnia 2011?
Jakże często ludzie mają już gotową opinię zanim zdążą pojąć istotę rzeczy.
A gdy już ta istota w pełni do nich dotrze, jakże często muszą zmagać się z konsekwencjami swojej opinii ;-)