Witam.
raposo pisze:jednak wolą zamknąć ją również tylko w spreadzie, cała oferta zyska na przejrzystości. Mimo, że rzadko takie rozwiązanie propagują ECN'y.
Ja jeszcze nie spotkałem ECN'u, który ma takie rozwiązanie
BTW, dzięki za pozostałe informacje.
Pozdrawiam
Karol Marchewka
Dodano po 20 minutach:
Witam.
raposo pisze:euro12 pisze:Teraz dane od dostawcow musz przejsc przez łapy fxpro zeby dodalo wlasna prowizje - to rodzi watpliwosci czy wartosc tej prowizji jest odpowiednia czy nie zawyzona?
A czy wcześniej nie mogło tak być? Czy każdy inny broker ECN nie może sobie zawsze "dokładać" trochę spreadu od siebie? Skoro występuje na jego platformie to i tak przechodzi przez jego ręce.
Nie, nie mogło tak być Raposo jeżeli są ECN'em. Jeżeli by manipulowali spreadem to by nie można było zawrzeć transakcji, bo nie byłoby takiej ceny.
LP's przesyłają do FxPro kwotowania (Bid-Ask czyli spread rynkowy). Oprogramowanie FxPro wychwytuje najlepsze oferty, które następnie przedstawia poprzez cTradera swoim klientom. Jeżeli dodadzą do tych kwotowań commission to cena Bid-Ask będzie się różnić od tego co oferuje LP. Wtedy nie będzie możliwe zawarcie transakcj bo spread będzie nierynkowy i cene będą nierynkowe.
Nie spotkałem się jeszcze by jakiś ECN doliczał commission do spreadu. FxPro chyba będzie pierwszym, który tak robi. Ale z racji tego, że są na MT4 są brokerem MM, zaczynam wątpić czy na cTraderze też będą ECN'em.
Pewnie zastosują rozwiązanie STP, ale przy tym rozwiązaniu mogą już manipulować transakcjami tak jak zwykły MM.
Pozdrawiam
Karol Marchewka