FxPro (ECN) - wątek II

Oferta brokererów rynku walutowego Forex oraz opinie użytkowników na ich temat.

Co myślisz na temat tego brokera?

Zdecydowanie polecam
9
56%
Poza paroma minusami są ok
5
31%
Przeciętny
0
Brak głosów
Mają wiele wad
0
Brak głosów
Stanowczo odradzam
2
13%

Liczba głosów: 16

astra
Pasjonat
Pasjonat

Nieprzeczytany post autor: astra »

nie wiem o co cała ta wrzawa, przecież obecnie to co coraz popularniejsze rozwiązanie- nawet MB Trading zrobił nowe konta w których dolicza commission do spreadu: http://www.mbtrading.co.uk/ . Może w tym kierunku będę teraz podążać brokerzy detaliczni ? A ocenić jak to działa będziemy mogli dopiero po pewnym czasie.

Awatar użytkownika
MaRCHeW
Pasjonat
Pasjonat

Nieprzeczytany post autor: MaRCHeW »

Witam.
astra pisze:nie wiem o co cała ta wrzawa, przecież obecnie to co coraz popularniejsze rozwiązanie- nawet MB Trading zrobił nowe konta w których dolicza commission do spreadu: http://www.mbtrading.co.uk/ . Może w tym kierunku będę teraz podążać brokerzy detaliczni ? A ocenić jak to działa będziemy mogli dopiero po pewnym czasie.
Z tego co widzę MB Trading zrobiło tak tylko z MT4. Także nie ma o czym gadać i czego porównywać.

Pozdrawiam
Karol Marchewka

Dodano po 25 minutach:

Witam.
raposo pisze:Panowie, co z Wami? Nawet żaden z Was konta nie założył, nie wie za bardzo jak to wygląda i funkcjonuje w praktyce, a już oskarżacie brokera o manipulacje i oszustwa. Na jakiej podstawie, pomijając Wasze domysły? Wyluzujcie ;).
Raposo sam wyluzuj ;)
Razem z Jekertem firmę prowadzicie wzorowo i bardzo dbacie o klientów ale na działania FxPro wpływu nie macie.
Nie zarzucaj mi niewiedzy samemu wiedzy nie posiadając w temacie nowego rozwiązania wprowadzonego przez FxPro.
Dostałeś ulotkę reklamowo/informacyjną na emaila od FxPro, że teraz commission będzie w spreadzie "w trosce o klientów" i mamy to łyknąć bez żadnych wątpliwości?
Sam napisałeś:
raposo pisze:Zbiorę informacje, poobserwuję real, podpytam zespół IT i napiszę Wam tyle szczegółów o tym rozwiązaniu ile mi się uda.
Jak sam dobrze wiesz ECN nie funkcjonuje w ten sposób. Nie spotkałem się jeszcze z ECN'em, który by doliczał commission do spreadu. Znasz takowego?
Mało tego, na wszystkich "przejrzystych" rynkach - futures, stocks, options commission jest odrębną opłatą w stosunku do spreadu. Także na forex ECN zawsze tak było, ponieważ ECN z założenia ma być "przejrzysty".
Doliczanie commission do spreadu, to działania, które dają klientowi fałszywe informacje o rynku i aktualnej cenie. Takie działania stosują MM.
Dlatego mam wątpliwości co do nowego rozwiązania FxPro i je wyrażam na forum.
raposo pisze:Kiedyś ECN zaczynał się od kilku lotów i jak pierwszy broker dał możliwość mniejszych zleceń to też wszyscy węszyli spisek.
Kiedyś ECN był dostępny tylko dla instytucji, dlatego minimalna transakcja opiewała na kilka lotów. Od jakiegoś czasu mamy też "ECN to the retail clients", gdzie zasady i przejrzystość są takie same co dla instytucji tylko opłaty większe.
Raposo pisze:Jednak z racji, że posiadają konta MT4, gdzie prowizja wyrażona jest tylko w spreadzie, a na ECN była prowizja jednak wolą zamknąć ją również tylko w spreadzie, cała oferta zyska na przejrzystości. Mimo, że rzadko takie rozwiązanie propagują ECN'y.
Nie przekonuje mnie takie gadanie właśnie dlatego są brokerem MM na MT4. Zamykając commission w spreadzie na cTraderze powodują, że cTrader będzie oferował klientom ceny nie rynkowe, czyli takie same jak MM.

Końcowo, od zawsze wspieram i wspierałem działania poprawijące przejrzystosć na rynku Forex. Im więcej brokerów ECN pojawi się na rynku tym lepiej dla traderów. Jednak takie działanie FxPro w mojej opinii nie sprzyja przejrzystości.

Tak jak napisał Jekert:
Wszystko wyjdzie w praniu. Tydzień, dwa i już wszystko będzie wiadomo.
Także czekamy i sprawdzimy nową ofertę FxPro :)

Pozdrawiam
Karol Marchewka

Awatar użytkownika
Aekold
Gaduła
Gaduła

Nieprzeczytany post autor: Aekold »

ECN z commission zawartym w spreadzie - ostro :D
Najlepsze jest to ze tłumaczą wprowadzenie tego "wynalazku" bo ludzie nie mogli sobie poradzić z liczeniem kosztów transakcji z prowizją, a teraz będzie piękniej i łatwiej. Jak ktoś ma problemy z matematyką na poziomie podstawówki to sorry - ale niech pisze wiersze a nie bierze się za forex - ot taki mały offtop i złośliwość z mojej strony :P

Awatar użytkownika
raposo
Moderator
Moderator

Nieprzeczytany post autor: raposo »

MaRCHeW pisze:Nie zarzucaj mi niewiedzy samemu wiedzy nie posiadając w temacie nowego rozwiązania wprowadzonego przez FxPro.
Rozmawiałem także z pracownikiem FxPro jednak chciałem już tylko z nim kontynuować ten temat, a wczoraj miał wolne stąd chwilkę trzeba poczekać ;). Do jutra otrzymam, mam nadzieję, wyczerpującą odpowiedź.
Ale nie zarzucajmy manipulacji skoro nie znamy faktów :). A o to mi głównie chodzi. Jeszcze przed chwilą była identyczna sytuacja z kapitałem zakładowym, nie wiem czy czytałeś. Potem do nas dzwonią traderzy i pytają "to FxPro manipuluje?" "FxPro plajtuje? Tylko 2 tyś EUR kapitału zakładowego?"
Po prostu wprowadza to w błąd i tworzy zbędne zamieszanie :). Dlatego początkowo prosiłem o cierpliwość.
MaRCHeW pisze:Kiedyś ECN był dostępny tylko dla instytucji, dlatego minimalna transakcja opiewała na kilka lotów.
Właśnie. Ale w końcu ktoś wprowadził jako pierwszy Retail i wtedy też było zdziwienie - to miałem na myśli.

Odnośnie Androida - platforma jest już dostępna dla rachunków MT4. Można pobrać ją z naszej strony lub FxPro - zapraszamy do pobierania :).

Co do nowych instrumentów na cTraderze - na razie są one w fazie planowania i w obecnym momencie nie jesteśmy w stanie powiedzieć czy będą CFD czy Futures.
ForexClub.pl
- Forex Club Tools
- Program Podatek 7.0
- RABATY PROWIZJI
| IC Markets (-21%) | Tickmill (-10%) | XTB (Pakiet książek) | Dukascopy (narzędzia do JForex) | LMAX (-20%) | FxPro (do -15%)

Zapraszamy do kontaktu

casper
Stały bywalec
Stały bywalec

Nieprzeczytany post autor: casper »

Ten cały cTrader to czesem nie jest pomyłka?

Żeby na EUR/USD na cTraderze spred był w okolicach 2,5 pip
a na ich MT4 1,4 pip, a na innych walutach to MT4 ma nawet 2,5 krotnie mniejszy spread!

Awatar użytkownika
Szwajcar
Pasjonat
Pasjonat

Nieprzeczytany post autor: Szwajcar »

No koszty są zabójcze, ciekawe kto to łyknie.
Nawet większość brokerów STP stosuje oddzielne rozliczanie prowizji od spreadu, co dopiero czysty ECN.

Awatar użytkownika
raposo
Moderator
Moderator

casper pisze:Żeby na EUR/USD na cTraderze spred był w okolicach 2,5 pip
a na ich MT4 1,4 pip, a na innych walutach to MT4 ma nawet 2,5 krotnie mniejszy spread!
Właśnie o to chodzi, że jest tu już prowizja. Wcześniej było to 3 USD od 1 lota więc wychodziło podobnie względem MT4. Często, gęsto bywa tak, że ECN jest droższy od MM.
Więcej odnośnie tego rozwiązania postaram się napisać jutro, jak już dostanę odpowiedź od FxPro...

Edit:
Otrzymałem wiadomość, że dziś natomiast jest święto w Cyprze więc większość ma w firmie wolne dlatego na odpowiedź musimy poczekać do nowego tygodnia...
Ostatnio zmieniony 28 paź 2011, 13:07 przez raposo, łącznie zmieniany 1 raz.
ForexClub.pl
- Forex Club Tools
- Program Podatek 7.0
- RABATY PROWIZJI
| IC Markets (-21%) | Tickmill (-10%) | XTB (Pakiet książek) | Dukascopy (narzędzia do JForex) | LMAX (-20%) | FxPro (do -15%)

Zapraszamy do kontaktu

casper
Stały bywalec
Stały bywalec

Nieprzeczytany post autor: casper »

raposo pisze:Właśnie o to chodzi, że jest tu już prowizja.
Często, gęsto bywa tak, że ECN jest droższy od MM..
Żebym ja 2 krotnie, 3 krotnie więcej płacił za ECN ( plus poślizgi) to ja ci dziekuje za taki interes 8)

Lepiej siedzieć na MT4 i to nawet w xtb wyjdzie taniej :twisted:

Awatar użytkownika
forexpolska
Pasjonat
Pasjonat

Nieprzeczytany post autor: forexpolska »

Jak ci kasę wypłacą jak ci pozwolą zlecenia zamykać zyskowne a nie tylko stratne :)
AVAFX - uwaga uwaga to oszuści i krętacze nigdy tam nie wpłacaj pieniędzy

Awatar użytkownika
raposo
Moderator
Moderator

Nadal czekam na odpowiedź od FxPro, powinna być dziś.

edit:
jest oficjalna odpowiedź FxPro, którą wklejam:
Marża w wysokości około 1 pipsa została dodana do wcześniejszego spreadu na platformie cTrader. Niektóre pary walutowe są bardziej lub mniej egoztyczne, a zmiana w strukturze opłat lepiej pokazuje koszt, jaki FxPro ponosi przeprowadzając transakcje bezpośrednio z naszymi dostawcami płynności, co jak sądzimy nie różni się od warunków oferowanych przez naszych konkurentów . Jednocześnie rozumiemy jak ważne są niskie spready dla naszych klientów, dlatego FxPro stale stara się zwiększać ilość dostawców płynności aby w ten sposób oferować najlepsze ceny bid i ask. Sądzimy, że nowe umowy z dostawcami płynności pozwolą w najbliższej przyszłości jeszcze obniżyć nasze spready.

Zapewniamy naszym klientom ceny i wolumen bezpośrednio od dostawców płynosci i zlecenia wszystkich klientów są automatycznie realizowane po tych cenach (z marżą zamiast prowizji) i zgodnie z tymi wolumenami. Jednak transakcje, które przechodzą przez środowsko ECN są realizowane w imieniu FxPro (dostawca płynności nie zaakceptuje klienta detalicznego jako strony). Z tego powodu, chociaż w praktyce transakcje klientów są realizowane bezpośrednio z dostawcą płynności, to formalnie FxPro jest zawsze stroną zarówno dla klienta jak i dla dostawcy płynności.
Wniosek - obserwować i patrzeć jak kształtuje się spread, który powinien sukcesywnie maleć.

A tymczasem kolejna porcja nowości. Na rachunkach MT4 dochodzi 7 nowych par walutowych. Trzy ostatnie na pewno Was ucieszą :)
USDRUB
EURRUB
EURMXN
NOKSEK
GBPPLN = spraed 30.0 pips
PLNJPY = spread 5.0 pips
CHFPLN = spread 20.0 pips

Czyli całkiem konkurencyjne.
Ostatnio zmieniony 31 paź 2011, 18:07 przez raposo, łącznie zmieniany 1 raz.
ForexClub.pl
- Forex Club Tools
- Program Podatek 7.0
- RABATY PROWIZJI

Zapraszamy do kontaktu

ODPOWIEDZ