FxPro (ECN) - wątek II
nie wiem o co cała ta wrzawa, przecież obecnie to co coraz popularniejsze rozwiązanie- nawet MB Trading zrobił nowe konta w których dolicza commission do spreadu: http://www.mbtrading.co.uk/ . Może w tym kierunku będę teraz podążać brokerzy detaliczni ? A ocenić jak to działa będziemy mogli dopiero po pewnym czasie.
Witam.
Pozdrawiam
Karol Marchewka
Dodano po 25 minutach:
Witam.

Razem z Jekertem firmę prowadzicie wzorowo i bardzo dbacie o klientów ale na działania FxPro wpływu nie macie.
Nie zarzucaj mi niewiedzy samemu wiedzy nie posiadając w temacie nowego rozwiązania wprowadzonego przez FxPro.
Dostałeś ulotkę reklamowo/informacyjną na emaila od FxPro, że teraz commission będzie w spreadzie "w trosce o klientów" i mamy to łyknąć bez żadnych wątpliwości?
Sam napisałeś:
Mało tego, na wszystkich "przejrzystych" rynkach - futures, stocks, options commission jest odrębną opłatą w stosunku do spreadu. Także na forex ECN zawsze tak było, ponieważ ECN z założenia ma być "przejrzysty".
Doliczanie commission do spreadu, to działania, które dają klientowi fałszywe informacje o rynku i aktualnej cenie. Takie działania stosują MM.
Dlatego mam wątpliwości co do nowego rozwiązania FxPro i je wyrażam na forum.
Końcowo, od zawsze wspieram i wspierałem działania poprawijące przejrzystosć na rynku Forex. Im więcej brokerów ECN pojawi się na rynku tym lepiej dla traderów. Jednak takie działanie FxPro w mojej opinii nie sprzyja przejrzystości.
Tak jak napisał Jekert:
Pozdrawiam
Karol Marchewka
Z tego co widzę MB Trading zrobiło tak tylko z MT4. Także nie ma o czym gadać i czego porównywać.astra pisze:nie wiem o co cała ta wrzawa, przecież obecnie to co coraz popularniejsze rozwiązanie- nawet MB Trading zrobił nowe konta w których dolicza commission do spreadu: http://www.mbtrading.co.uk/ . Może w tym kierunku będę teraz podążać brokerzy detaliczni ? A ocenić jak to działa będziemy mogli dopiero po pewnym czasie.
Pozdrawiam
Karol Marchewka
Dodano po 25 minutach:
Witam.
Raposo sam wyluzujraposo pisze:Panowie, co z Wami? Nawet żaden z Was konta nie założył, nie wie za bardzo jak to wygląda i funkcjonuje w praktyce, a już oskarżacie brokera o manipulacje i oszustwa. Na jakiej podstawie, pomijając Wasze domysły? Wyluzujcie.

Razem z Jekertem firmę prowadzicie wzorowo i bardzo dbacie o klientów ale na działania FxPro wpływu nie macie.
Nie zarzucaj mi niewiedzy samemu wiedzy nie posiadając w temacie nowego rozwiązania wprowadzonego przez FxPro.
Dostałeś ulotkę reklamowo/informacyjną na emaila od FxPro, że teraz commission będzie w spreadzie "w trosce o klientów" i mamy to łyknąć bez żadnych wątpliwości?
Sam napisałeś:
Jak sam dobrze wiesz ECN nie funkcjonuje w ten sposób. Nie spotkałem się jeszcze z ECN'em, który by doliczał commission do spreadu. Znasz takowego?raposo pisze:Zbiorę informacje, poobserwuję real, podpytam zespół IT i napiszę Wam tyle szczegółów o tym rozwiązaniu ile mi się uda.
Mało tego, na wszystkich "przejrzystych" rynkach - futures, stocks, options commission jest odrębną opłatą w stosunku do spreadu. Także na forex ECN zawsze tak było, ponieważ ECN z założenia ma być "przejrzysty".
Doliczanie commission do spreadu, to działania, które dają klientowi fałszywe informacje o rynku i aktualnej cenie. Takie działania stosują MM.
Dlatego mam wątpliwości co do nowego rozwiązania FxPro i je wyrażam na forum.
Kiedyś ECN był dostępny tylko dla instytucji, dlatego minimalna transakcja opiewała na kilka lotów. Od jakiegoś czasu mamy też "ECN to the retail clients", gdzie zasady i przejrzystość są takie same co dla instytucji tylko opłaty większe.raposo pisze:Kiedyś ECN zaczynał się od kilku lotów i jak pierwszy broker dał możliwość mniejszych zleceń to też wszyscy węszyli spisek.
Nie przekonuje mnie takie gadanie właśnie dlatego są brokerem MM na MT4. Zamykając commission w spreadzie na cTraderze powodują, że cTrader będzie oferował klientom ceny nie rynkowe, czyli takie same jak MM.Raposo pisze:Jednak z racji, że posiadają konta MT4, gdzie prowizja wyrażona jest tylko w spreadzie, a na ECN była prowizja jednak wolą zamknąć ją również tylko w spreadzie, cała oferta zyska na przejrzystości. Mimo, że rzadko takie rozwiązanie propagują ECN'y.
Końcowo, od zawsze wspieram i wspierałem działania poprawijące przejrzystosć na rynku Forex. Im więcej brokerów ECN pojawi się na rynku tym lepiej dla traderów. Jednak takie działanie FxPro w mojej opinii nie sprzyja przejrzystości.
Tak jak napisał Jekert:
Także czekamy i sprawdzimy nową ofertę FxProWszystko wyjdzie w praniu. Tydzień, dwa i już wszystko będzie wiadomo.

Pozdrawiam
Karol Marchewka
ECN z commission zawartym w spreadzie - ostro 
Najlepsze jest to ze tłumaczą wprowadzenie tego "wynalazku" bo ludzie nie mogli sobie poradzić z liczeniem kosztów transakcji z prowizją, a teraz będzie piękniej i łatwiej. Jak ktoś ma problemy z matematyką na poziomie podstawówki to sorry - ale niech pisze wiersze a nie bierze się za forex - ot taki mały offtop i złośliwość z mojej strony

Najlepsze jest to ze tłumaczą wprowadzenie tego "wynalazku" bo ludzie nie mogli sobie poradzić z liczeniem kosztów transakcji z prowizją, a teraz będzie piękniej i łatwiej. Jak ktoś ma problemy z matematyką na poziomie podstawówki to sorry - ale niech pisze wiersze a nie bierze się za forex - ot taki mały offtop i złośliwość z mojej strony

Rozmawiałem także z pracownikiem FxPro jednak chciałem już tylko z nim kontynuować ten temat, a wczoraj miał wolne stąd chwilkę trzeba poczekaćMaRCHeW pisze:Nie zarzucaj mi niewiedzy samemu wiedzy nie posiadając w temacie nowego rozwiązania wprowadzonego przez FxPro.

Ale nie zarzucajmy manipulacji skoro nie znamy faktów

Po prostu wprowadza to w błąd i tworzy zbędne zamieszanie

Właśnie. Ale w końcu ktoś wprowadził jako pierwszy Retail i wtedy też było zdziwienie - to miałem na myśli.MaRCHeW pisze:Kiedyś ECN był dostępny tylko dla instytucji, dlatego minimalna transakcja opiewała na kilka lotów.
Odnośnie Androida - platforma jest już dostępna dla rachunków MT4. Można pobrać ją z naszej strony lub FxPro - zapraszamy do pobierania

Co do nowych instrumentów na cTraderze - na razie są one w fazie planowania i w obecnym momencie nie jesteśmy w stanie powiedzieć czy będą CFD czy Futures.
ForexClub.pl
- Forex Club Tools
- Program Podatek 7.0
- RABATY PROWIZJI
| IC Markets (-21%) | Tickmill (-10%) | XTB (Pakiet książek) | Dukascopy (narzędzia do JForex) | LMAX (-20%) | FxPro (do -15%)
Zapraszamy do kontaktu
- Forex Club Tools
- Program Podatek 7.0
- RABATY PROWIZJI
| IC Markets (-21%) | Tickmill (-10%) | XTB (Pakiet książek) | Dukascopy (narzędzia do JForex) | LMAX (-20%) | FxPro (do -15%)
Zapraszamy do kontaktu
Właśnie o to chodzi, że jest tu już prowizja. Wcześniej było to 3 USD od 1 lota więc wychodziło podobnie względem MT4. Często, gęsto bywa tak, że ECN jest droższy od MM.casper pisze:Żeby na EUR/USD na cTraderze spred był w okolicach 2,5 pip
a na ich MT4 1,4 pip, a na innych walutach to MT4 ma nawet 2,5 krotnie mniejszy spread!
Więcej odnośnie tego rozwiązania postaram się napisać jutro, jak już dostanę odpowiedź od FxPro...
Edit:
Otrzymałem wiadomość, że dziś natomiast jest święto w Cyprze więc większość ma w firmie wolne dlatego na odpowiedź musimy poczekać do nowego tygodnia...
Ostatnio zmieniony 28 paź 2011, 13:07 przez raposo, łącznie zmieniany 1 raz.
ForexClub.pl
- Forex Club Tools
- Program Podatek 7.0
- RABATY PROWIZJI
Zapraszamy do kontaktu
- Forex Club Tools
- Program Podatek 7.0
- RABATY PROWIZJI
Zapraszamy do kontaktu
- forexpolska
- Pasjonat
Nadal czekam na odpowiedź od FxPro, powinna być dziś.
edit:
jest oficjalna odpowiedź FxPro, którą wklejam:
A tymczasem kolejna porcja nowości. Na rachunkach MT4 dochodzi 7 nowych par walutowych. Trzy ostatnie na pewno Was ucieszą
USDRUB
EURRUB
EURMXN
NOKSEK
GBPPLN = spraed 30.0 pips
PLNJPY = spread 5.0 pips
CHFPLN = spread 20.0 pips
Czyli całkiem konkurencyjne.
edit:
jest oficjalna odpowiedź FxPro, którą wklejam:
Wniosek - obserwować i patrzeć jak kształtuje się spread, który powinien sukcesywnie maleć.Marża w wysokości około 1 pipsa została dodana do wcześniejszego spreadu na platformie cTrader. Niektóre pary walutowe są bardziej lub mniej egoztyczne, a zmiana w strukturze opłat lepiej pokazuje koszt, jaki FxPro ponosi przeprowadzając transakcje bezpośrednio z naszymi dostawcami płynności, co jak sądzimy nie różni się od warunków oferowanych przez naszych konkurentów . Jednocześnie rozumiemy jak ważne są niskie spready dla naszych klientów, dlatego FxPro stale stara się zwiększać ilość dostawców płynności aby w ten sposób oferować najlepsze ceny bid i ask. Sądzimy, że nowe umowy z dostawcami płynności pozwolą w najbliższej przyszłości jeszcze obniżyć nasze spready.
Zapewniamy naszym klientom ceny i wolumen bezpośrednio od dostawców płynosci i zlecenia wszystkich klientów są automatycznie realizowane po tych cenach (z marżą zamiast prowizji) i zgodnie z tymi wolumenami. Jednak transakcje, które przechodzą przez środowsko ECN są realizowane w imieniu FxPro (dostawca płynności nie zaakceptuje klienta detalicznego jako strony). Z tego powodu, chociaż w praktyce transakcje klientów są realizowane bezpośrednio z dostawcą płynności, to formalnie FxPro jest zawsze stroną zarówno dla klienta jak i dla dostawcy płynności.
A tymczasem kolejna porcja nowości. Na rachunkach MT4 dochodzi 7 nowych par walutowych. Trzy ostatnie na pewno Was ucieszą

USDRUB
EURRUB
EURMXN
NOKSEK
GBPPLN = spraed 30.0 pips
PLNJPY = spread 5.0 pips
CHFPLN = spread 20.0 pips
Czyli całkiem konkurencyjne.
Ostatnio zmieniony 31 paź 2011, 18:07 przez raposo, łącznie zmieniany 1 raz.
ForexClub.pl
- Forex Club Tools
- Program Podatek 7.0
- RABATY PROWIZJI
Zapraszamy do kontaktu
- Forex Club Tools
- Program Podatek 7.0
- RABATY PROWIZJI
Zapraszamy do kontaktu