Spółka zajmująca się inwestowaniem na forexie
Spółka zajmująca się inwestowaniem na forexie
Witam,
Wraz z grupą znajomych i rodziną zastanawiamy się nad zebraniem pewnego kapitału i wspólnym inwestowaniu na forexie. Czy zakładając spółkę, powiedzmy komandytową, w celu inwestowania tychże pieniędzy potrzebne jest zezwolenie Komisji? Zastanawiam się nad wyłączeniami z art. 70 ustawy o obrocie instrumentami finansowymi. Czy gdyby głównym profilem działalności tej spółki była inna działalność, to czy może w takim przypadku coś się zmienia?
Dziękuję z góry za odpowiedzi
Wraz z grupą znajomych i rodziną zastanawiamy się nad zebraniem pewnego kapitału i wspólnym inwestowaniu na forexie. Czy zakładając spółkę, powiedzmy komandytową, w celu inwestowania tychże pieniędzy potrzebne jest zezwolenie Komisji? Zastanawiam się nad wyłączeniami z art. 70 ustawy o obrocie instrumentami finansowymi. Czy gdyby głównym profilem działalności tej spółki była inna działalność, to czy może w takim przypadku coś się zmienia?
Dziękuję z góry za odpowiedzi
Według mojej wiedzy w takiej sytuacji jak najbardziej. Spółka ma zupełnie inny zakres działania i skierowana jest głównie na osiaganie zysku z spredaży skarpet do Nowej Zelandii. Inwestowanie w kontrakty na waluty, surowce jest tylko dodatkowa formą lokaty wolnych srodków. Tak m.in bez powodzenia robił niejaki Rafał Niebrzydowski vel Biedny, synek Elzbiety Sjoblom
Prosiłbym o rozszerzenie pytania powyżej, a odnośnie orzeczenia NSA to jest kwestia podatkowa, natomiast mnie interesuje to, czy zgodnie z ustawą o obrocie instrumentami finansowymi jest możliwość prowadzenia takiej działalności, a jeśli zależy to od spełnienia określonych warunków, to jakich? Kwestia jest tego typu, żeby zrobić to legalnie bez zakładania domu maklerskiego.
Zastanawiałem się też nad założeniem spółki za granicą, z tego co zdążyłem już sprawdzić kwestia ta w UE regulowana jest Dyrektywą...
Zastanawiałem się też nad założeniem spółki za granicą, z tego co zdążyłem już sprawdzić kwestia ta w UE regulowana jest Dyrektywą...
Orzeczenie mówi o tym, że ten model działalności, o który piszesz, nie ma sensu z punktu widzenia podatkowego, bo podatek będzie liczony jak opisano w orzeczeniu, a zakładając spółkę, nic nie zyskujesz w sensie np. bezpieczeństwa, tylko generujesz dodatkowe koszty zarządu spółki. Spółki osobowe w takim razie odpadają moim zdaniem.
Czy chcesz inwestować tylko środki spółki, czy wchodzą w grę zarządzanie obcym kapitałem i jakiego rzędu planujesz wkłady poszczególnych uczestników(wspólników)? Jeżeli miała by to być spółka kapitałowa, od spzoo w gorę, KNF może dopatrywać sie działalności parabankowej. Umowa i status takiej spółki, to zadanie na tęgie głowy i rozpatrzenie wielu aspektów i ew. kolizji przepisów.
Na forum recepty nie znajdziesz.
Czy chcesz inwestować tylko środki spółki, czy wchodzą w grę zarządzanie obcym kapitałem i jakiego rzędu planujesz wkłady poszczególnych uczestników(wspólników)? Jeżeli miała by to być spółka kapitałowa, od spzoo w gorę, KNF może dopatrywać sie działalności parabankowej. Umowa i status takiej spółki, to zadanie na tęgie głowy i rozpatrzenie wielu aspektów i ew. kolizji przepisów.
Na forum recepty nie znajdziesz.
Jeżeli chcesz odnieść sukces, naucz się cenić ludzi.
Piszę na forum, bo tak naprawdę to tutaj są ludzie, którzy się na tym dobrze znają, a dla prawników jest to sprawa trudna i niewielu zajmuje się takimi zagadnieniami.
Jeśli chodzi o kapitał, to byłyby kwoty rzędu kilku milionów złotych. Odnośnie spółki, zastanawialiśmy się nad przyjęciem formy bądź komandytowej bądź komandytowo - akcyjnej. Spółka miałaby operować jedynie wkładami wspólników, nie osób trzecich, bo właśnie chodzi o to, żeby nie tworzyć quasi-banku czy domu maklerskiego. Dodam, że działalność spółki nie ograniczałaby się do inwestowania na forexie, jednak ciężko jest określić co byłoby tą działalnością główną, dlatego przyjmuję też taką możliwość, że to właśnie obrót instrumentami finansowymi (zgodnie z ustawą) byłby tą główną działalnością.
Dodano po 47 sekundach:
Jeszcze jedno. Czy to orzeczenie znajdzie zastosowanie do rynku forex?
Jeśli chodzi o kapitał, to byłyby kwoty rzędu kilku milionów złotych. Odnośnie spółki, zastanawialiśmy się nad przyjęciem formy bądź komandytowej bądź komandytowo - akcyjnej. Spółka miałaby operować jedynie wkładami wspólników, nie osób trzecich, bo właśnie chodzi o to, żeby nie tworzyć quasi-banku czy domu maklerskiego. Dodam, że działalność spółki nie ograniczałaby się do inwestowania na forexie, jednak ciężko jest określić co byłoby tą działalnością główną, dlatego przyjmuję też taką możliwość, że to właśnie obrót instrumentami finansowymi (zgodnie z ustawą) byłby tą główną działalnością.
Dodano po 47 sekundach:
maaciek15 pisze:Piszę na forum, bo tak naprawdę to tutaj są ludzie, którzy się na tym dobrze znają, a dla prawników jest to sprawa trudna i niewielu zajmuje się takimi zagadnieniami.
Dodano po 47 sekundach:
Powiem tak...
Sprawa powinna być do załatwienia w parę minut,niestety u nas nie jest do załatwienia przez 22 lata....

Dokładnych rozwiązań Tobie nie dam...,lecz w tym takie rozwiązania znajdziesz...
http://www.forex.nawigator.biz/dyskusje ... php?t=8485
http://www.forex.nawigator.biz/dyskusje ... hp?t=16544
Jeżeli będziesz miał // znajdziesz // gotowe rozwiązania to dopiero wtedy idż do prawnika...
Pozdrawiam.
Dodano po 2 minutach:
PS. jeszcze jeden pomysł przyszedł mi do głowy...
Skontaktuj się z Kovisem
http://www.blackhorsefx.com/
oni też przez taką mękę przechodzili,może pomogą ,tym bardziej że chyba taką pomoc mają zapisaną w programie dla klientów.
Bazylea III reforma finansowa staje się skuteczne,
W ostatnich miesiącach Grupa CME i innych operatorów walut zauważyć rosnącą aktywność banku w kontraktach futures lub podobnych produktów
W ostatnich miesiącach Grupa CME i innych operatorów walut zauważyć rosnącą aktywność banku w kontraktach futures lub podobnych produktów
To przeczytaj jeszcze raz ten link. Spółka komandytowa, komandytowo akcyjna, dla udziałowców - osób fizycznych nie ma sensu ze względów wyłączenia przychodów kapitałowych z opodatkowania "od działalnosci gospodarczej". A jak spółka miała by w statucie inną działalność niż "gospodarczą", to już inne przepisy niż UoSDzG.
Po co zakładać działalność gospodarczą, skoro przedsiębiorcy uczestniczący w spółce, nic nie zyskują w takim wypadku z tytułu tego uczestnictwa. Działalnosć na która miała by ew. wydać zgode KNF podlegająca pod ustwę o obrocie, jak dobrze pamiętam, musi byc od spzoo w górę .
Po co zakładać działalność gospodarczą, skoro przedsiębiorcy uczestniczący w spółce, nic nie zyskują w takim wypadku z tytułu tego uczestnictwa. Działalnosć na która miała by ew. wydać zgode KNF podlegająca pod ustwę o obrocie, jak dobrze pamiętam, musi byc od spzoo w górę .
Jeżeli chcesz odnieść sukces, naucz się cenić ludzi.
Czy w przypadku, gdy chcielibyśmy wyłącznie obracać środkami spółki na giełdzie/forexie i była by to główna jej działalność jest to w Polsce możliwe bez licencji doradcy ?mike_05 pisze:Czy chcesz inwestować tylko środki spółki
Po prostu zakładam spółkę może być jednoosobowa, firmowy rachunek u brokera i obracam kapitałem zakładowych. Można tak zrobić ?