Gra pozycjami przeciwstawnymi zamiast SL/TP - 'hedge'

Tu można dyskutować o wszystkich sprawach związanych z rynkiem Forex.
Awatar użytkownika
Mighty Baz
Pasjonat
Pasjonat

Nieprzeczytany post autor: Mighty Baz »

zalozymy sie? albo moze zrobimy zawody kto jest najlepszym wrozbita na forum? heheheh
DAYTRADER
powodzenia, kilometrow pips wam zycze

259
Maniak
Maniak

Nieprzeczytany post autor: 259 »

murdock pisze:Ja jednak trochę zmieniłem strategię. AT bawię się teraz tylko dla rozrywki. Uważam, że cena jest na tyle przypadkowa (jej zachowanie po danych, manipulacje etc.), że w tym chaosie jedyną pewną jest zmienność i to tę zmienność wykorzystuję rozstawiając siatkę zleceń.

Gdy wystąpi jakiś trend - wolę za nim podążać serią małych zleceń niż jednym wielkim i stresować się wyczekując końca ruchu. Gdy widzę, że cena zawraca po wzrostach, rozstawiam siatkę oczekujących Shortów.

Oczywiście jak to pisał MB problemem jest tutaj dobranie lota do kapitału. A przy mniejszym kapitale oczywiście taka gra nie jest możliwa.
Można i tak, można i w drugą stronę.
Czyli na zamieniasz Short<->Long, reszta pozostaje bez zmian ;-)

Bawię się teraz takim scalperkie który właśnie działa na siatce i robi coś bardzo podobnego co opisałeś tylko właśnie w drugą stronę.
Z ciekawości dorobiłem mu opcję odwrócenia pozycji. Teraz może albo piramidować po siatce (iść z trendem), albo budować pozycję po tej samej siatce (wchodzić odwrotnie do trendu).
Wyniki są zbliżone. Zarówno jeżeli chodzi o profit, jaki drawdown jak i Margin Call :-D
Z tym, że budowanie pozycji ma lekką przewagę.
Ale MC łapie w tych samych momentach jeżeli nic się z tym wcześniej nie zrobi.
Jakże często ludzie mają już gotową opinię zanim zdążą pojąć istotę rzeczy.
A gdy już ta istota w pełni do nich dotrze, jakże często muszą zmagać się z konsekwencjami swojej opinii ;-)

Awatar użytkownika
murdock
Stały bywalec
Stały bywalec

Nieprzeczytany post autor: murdock »

259 pisze:Ale MC łapie w tych samych momentach jeżeli nic się z tym wcześniej nie zrobi.
No tak. Kiedyś trzeba powiedzieć sobie "basta" i zamknąć pozycje realizując zysk.

Dodano po 8 minutach:
Mighty Baz pisze:zrobimy zawody kto jest najlepszym wrozbita na forum
granica błędu +/- 5 pipsów :P

259
Maniak
Maniak

Mighty Baz pisze:zalozymy sie? albo moze zrobimy zawody kto jest najlepszym wrozbita na forum? heheheh
Hej Panowie:

Oboje macie rację patrząc ze swoich punktów widzenia.

Ja patrzę z obu:

- gdy szukam swing trade czy buduję pozycję w szerokim zakresie, zmienność cen w trakcie sesji jest dla mnie mało istotna i tym sensie to co dzieje się poniżej 30-50 pip jest dla mnie nieistotnym szumem.

- ale że nie zawsze zdarza się okazja, to od czasu do czasu wchodzę niżej i robię małe tu czy tam. I w tym momencie ten "chaotyczny" ruch cen nabiera dla mnie znaczenia i jeżeli się wie co może stać za danym zwrotem akcji dalszy rozwój wypadków jest całkowicie logiczny. Informację o tym co rusza rynkiem można zastąpić czymś czysto technicznym (akcja=reakcja: ktoś coś robi, coś zaczyna się zmieniać) i dalej oprzeć się na statystyce - zazwyczaj wygląda to tak, a nie inaczej. A reszta to zarządzanie ryzykiem.

Nie ma więc o co kruszyć kopie skoro można wykorzystać jedno i drugie :-)
A gdy już ta istota w pełni do nich dotrze, jakże często muszą zmagać się z konsekwencjami swojej opinii ;-)

Awatar użytkownika
Mighty Baz
Pasjonat
Pasjonat

259 pisze:Ale MC łapie w tych samych momentach jeżeli nic się z tym wcześniej nie zrobi.
zrob inaczej: ustaw sobie na pierwszym zleceniu TP lub SL, w sumie na to samo wychodzi, czyli jak dojdzie cena do tych poziomow to dajesz closeALL i po sprawie. U mnie tak działa robocik, albo ustawiam max profit, gdzie mi wszystko zamyka, albo na ustalonym poziomie. Dlatego nie moge automatu puscic non stop.
DAYTRADER

Awatar użytkownika
murdock
Stały bywalec
Stały bywalec

Mighty Baz pisze:closeALL i po sprawie
to jest chyba bardzo ważny aspekt co MB?
Higiena psychiki i higiena Marginu to podstawa.

259
Maniak
Maniak

Mighty Baz pisze:
zrob inaczej: ustaw sobie na pierwszym zleceniu TP lub SL, w sumie na to samo wychodzi, czyli jak dojdzie cena do tych poziomow to dajesz closeALL i po sprawie. U mnie tak działa robocik, albo ustawiam max profit, gdzie mi wszystko zamyka, albo na ustalonym poziomie. Dlatego nie moge automatu puscic non stop.
Ten automat ma odpowiednie mechanizmy.
Mogę nie dopuścić do MC ale strata będzie duża.
To jest tylko automat, nie wymagajcie od niego za dużo. Człowiek jest w stanie ocenić kiedy pullback przestaje już być pullbackiem w zmieniającym się rynku.
Ale automat nie ma oczu i uszu. Ma swoje if.. then... i to wszystko.

Dlatego traktuję go jako narzędzie wspomagające które ja nadzoruję. Jak coś idzie nie tak przechodzę na ręczne sterowanie. To są te momenty, gdy "chaotyczny ruch cen" nabiera dla mnie znaczenia ;-)
Ostatnio zmieniony 30 wrz 2011, 10:49 przez 259, łącznie zmieniany 2 razy.

Awatar użytkownika
Mighty Baz
Pasjonat
Pasjonat

to chyba zalezy od TFa, jesli grasz na m1 to min odstęp w hedgu 25pips (głownie na mikro korekty).

Zmodyfikuj soft, bo tak to nie bedzie robot, tylko niewolnictwo.
DAYTRADER

259
Maniak
Maniak

Mighty Baz pisze:to chyba zalezy od TFa, jesli grasz na m1 to min odstęp w hedgu 25pips (głownie na mikro korekty).

Nie jest tak źle: robot szuka średnio 17 pip zysku i nie patrzy na żadne ramki. Potrafi jechać przez kilka miesięcy i dorobiłem mu ogranicznik straty.

Ale chodziło mi o coś innego: ta sama siatka, odwrotne metody, a wyniki te same. Obie wykorzystują to samo - zmienność ceny pozwalającą na zrobienie małego zysku. Zysk niewielki, ale za to często.
Jedyna różnica jest taka, że idąc z trendem robisz: zysk, zysk, drawdown, drawdown...
a budując pozycję robisz: drawdown, drawdown, zysk, zysk.
W obu przypadkach hedge bardzo się przydaje gdy pojawia się słowo drawdown ;-)
Ostatnio zmieniony 30 wrz 2011, 10:55 przez 259, łącznie zmieniany 1 raz.

Awatar użytkownika
murdock
Stały bywalec
Stały bywalec

259 pisze:
Mighty Baz pisze:to chyba zalezy od TFa, jesli grasz na m1 to min odstęp w hedgu 25pips (głownie na mikro korekty).

Nie jest tak źle: robot szuka średnio 17 pip zysku i nie patrzy na żadne ramki.

Ale chodziło mi o coś innego: ta sama siatka, odwrotne metody, a wyniki te same. Obie wykorzystują to samo - zmienność ceny pozwalającą na zrobienie małego zysku. Zysk niewielki, ale za to często.
Jedyna różnica jest taka, że idąc z trendem robisz: zysk, zysk, drawdown...
a budując pozycję robisz: drawdown, drawdown, zysk.
W obu przypadkach hedge bardzo się przydaje gdy pojawia się słowo drawdown ;-)
Więc trzeba w ustalonym momencie zamykać pozycje. Gdyby grać zawsze tym samym lotem, to w miarę wzrostu kapitału ryzyko MC maleje w takim samym stopniu.
Nie masz wymaganych uprawnień, aby zobaczyć pliki załączone do tego posta.

ODPOWIEDZ