Gra pozycjami przeciwstawnymi zamiast SL/TP - 'hedge'
- Mighty Baz
- Pasjonat
Można i tak, można i w drugą stronę.murdock pisze:Ja jednak trochę zmieniłem strategię. AT bawię się teraz tylko dla rozrywki. Uważam, że cena jest na tyle przypadkowa (jej zachowanie po danych, manipulacje etc.), że w tym chaosie jedyną pewną jest zmienność i to tę zmienność wykorzystuję rozstawiając siatkę zleceń.
Gdy wystąpi jakiś trend - wolę za nim podążać serią małych zleceń niż jednym wielkim i stresować się wyczekując końca ruchu. Gdy widzę, że cena zawraca po wzrostach, rozstawiam siatkę oczekujących Shortów.
Oczywiście jak to pisał MB problemem jest tutaj dobranie lota do kapitału. A przy mniejszym kapitale oczywiście taka gra nie jest możliwa.
Czyli na zamieniasz Short<->Long, reszta pozostaje bez zmian ;-)
Bawię się teraz takim scalperkie który właśnie działa na siatce i robi coś bardzo podobnego co opisałeś tylko właśnie w drugą stronę.
Z ciekawości dorobiłem mu opcję odwrócenia pozycji. Teraz może albo piramidować po siatce (iść z trendem), albo budować pozycję po tej samej siatce (wchodzić odwrotnie do trendu).
Wyniki są zbliżone. Zarówno jeżeli chodzi o profit, jaki drawdown jak i Margin Call

Z tym, że budowanie pozycji ma lekką przewagę.
Ale MC łapie w tych samych momentach jeżeli nic się z tym wcześniej nie zrobi.
Jakże często ludzie mają już gotową opinię zanim zdążą pojąć istotę rzeczy.
A gdy już ta istota w pełni do nich dotrze, jakże często muszą zmagać się z konsekwencjami swojej opinii ;-)
A gdy już ta istota w pełni do nich dotrze, jakże często muszą zmagać się z konsekwencjami swojej opinii ;-)
Hej Panowie:Mighty Baz pisze:zalozymy sie? albo moze zrobimy zawody kto jest najlepszym wrozbita na forum? heheheh
Oboje macie rację patrząc ze swoich punktów widzenia.
Ja patrzę z obu:
- gdy szukam swing trade czy buduję pozycję w szerokim zakresie, zmienność cen w trakcie sesji jest dla mnie mało istotna i tym sensie to co dzieje się poniżej 30-50 pip jest dla mnie nieistotnym szumem.
- ale że nie zawsze zdarza się okazja, to od czasu do czasu wchodzę niżej i robię małe tu czy tam. I w tym momencie ten "chaotyczny" ruch cen nabiera dla mnie znaczenia i jeżeli się wie co może stać za danym zwrotem akcji dalszy rozwój wypadków jest całkowicie logiczny. Informację o tym co rusza rynkiem można zastąpić czymś czysto technicznym (akcja=reakcja: ktoś coś robi, coś zaczyna się zmieniać) i dalej oprzeć się na statystyce - zazwyczaj wygląda to tak, a nie inaczej. A reszta to zarządzanie ryzykiem.
Nie ma więc o co kruszyć kopie skoro można wykorzystać jedno i drugie

- Mighty Baz
- Pasjonat
zrob inaczej: ustaw sobie na pierwszym zleceniu TP lub SL, w sumie na to samo wychodzi, czyli jak dojdzie cena do tych poziomow to dajesz closeALL i po sprawie. U mnie tak działa robocik, albo ustawiam max profit, gdzie mi wszystko zamyka, albo na ustalonym poziomie. Dlatego nie moge automatu puscic non stop.259 pisze:Ale MC łapie w tych samych momentach jeżeli nic się z tym wcześniej nie zrobi.
DAYTRADER
powodzenia, kilometrow pips wam zycze
powodzenia, kilometrow pips wam zycze
Ten automat ma odpowiednie mechanizmy.Mighty Baz pisze:zrob inaczej: ustaw sobie na pierwszym zleceniu TP lub SL, w sumie na to samo wychodzi, czyli jak dojdzie cena do tych poziomow to dajesz closeALL i po sprawie. U mnie tak działa robocik, albo ustawiam max profit, gdzie mi wszystko zamyka, albo na ustalonym poziomie. Dlatego nie moge automatu puscic non stop.259 pisze:Ale MC łapie w tych samych momentach jeżeli nic się z tym wcześniej nie zrobi.
Mogę nie dopuścić do MC ale strata będzie duża.
To jest tylko automat, nie wymagajcie od niego za dużo. Człowiek jest w stanie ocenić kiedy pullback przestaje już być pullbackiem w zmieniającym się rynku.
Ale automat nie ma oczu i uszu. Ma swoje if.. then... i to wszystko.
Dlatego traktuję go jako narzędzie wspomagające które ja nadzoruję. Jak coś idzie nie tak przechodzę na ręczne sterowanie. To są te momenty, gdy "chaotyczny ruch cen" nabiera dla mnie znaczenia ;-)
Ostatnio zmieniony 30 wrz 2011, 10:49 przez 259, łącznie zmieniany 2 razy.
- Mighty Baz
- Pasjonat
Nie jest tak źle: robot szuka średnio 17 pip zysku i nie patrzy na żadne ramki. Potrafi jechać przez kilka miesięcy i dorobiłem mu ogranicznik straty.Mighty Baz pisze:to chyba zalezy od TFa, jesli grasz na m1 to min odstęp w hedgu 25pips (głownie na mikro korekty).
Zmodyfikuj soft, bo tak to nie bedzie robot, tylko niewolnictwo.
Ale chodziło mi o coś innego: ta sama siatka, odwrotne metody, a wyniki te same. Obie wykorzystują to samo - zmienność ceny pozwalającą na zrobienie małego zysku. Zysk niewielki, ale za to często.
Jedyna różnica jest taka, że idąc z trendem robisz: zysk, zysk, drawdown, drawdown...
a budując pozycję robisz: drawdown, drawdown, zysk, zysk.
W obu przypadkach hedge bardzo się przydaje gdy pojawia się słowo drawdown ;-)
Ostatnio zmieniony 30 wrz 2011, 10:55 przez 259, łącznie zmieniany 1 raz.
Więc trzeba w ustalonym momencie zamykać pozycje. Gdyby grać zawsze tym samym lotem, to w miarę wzrostu kapitału ryzyko MC maleje w takim samym stopniu.259 pisze:Nie jest tak źle: robot szuka średnio 17 pip zysku i nie patrzy na żadne ramki.Mighty Baz pisze:to chyba zalezy od TFa, jesli grasz na m1 to min odstęp w hedgu 25pips (głownie na mikro korekty).
Zmodyfikuj soft, bo tak to nie bedzie robot, tylko niewolnictwo.
Ale chodziło mi o coś innego: ta sama siatka, odwrotne metody, a wyniki te same. Obie wykorzystują to samo - zmienność ceny pozwalającą na zrobienie małego zysku. Zysk niewielki, ale za to często.
Jedyna różnica jest taka, że idąc z trendem robisz: zysk, zysk, drawdown...
a budując pozycję robisz: drawdown, drawdown, zysk.
W obu przypadkach hedge bardzo się przydaje gdy pojawia się słowo drawdown ;-)
Nie masz wymaganych uprawnień, aby zobaczyć pliki załączone do tego posta.