Własne EA, czyli poszukiwanie Złotego Grala

Tu można dyskutować o wszystkich sprawach związanych z rynkiem Forex.

Czy wierzysz w istnienie EA, które regularnie zarabia ?

Tak
246
50%
Nie
100
20%
Tak, ale trzeba je nieustannie modyfikować
146
30%

Liczba głosów: 492

259
Maniak
Maniak

Nieprzeczytany post autor: 259 »

Buddysta pisze:
Buddysta pisze:A co powiecie na to ? :D
Jedyna i prawdziwa para walutowa, czyli EUR/USD, okres (M30) 2010.05.28 08:30 - 2011.05.05 :D
Pięknie.
Wiesz, nie chcę być wcale zgryźliwy ale przy okazji testowania tego cudu świata od innego kolegi robiłem testy od teraz wstecz startując co miesiąc z taką samą kwotą.
Czyli zaczynasz 1-go września, potem 1-go sierpnia, potem 1-go lipca... zawsze z tą samą kwotą. Bardzo pouczające doświadczenie ;-)

Nie, nie chcę żebyś to tutaj pokazywał, ale czy zrobiłeś coś takiego?

Dodano po 38 minutach:
Buddysta pisze:nieważne :P
Skoro spełniasz marzenia to w imieniu wszystkich tutaj zgromadzonych bardzo, baaaardzo ładnie proszę: spełnij nasze marzenia i daj nam Graala! Albo jeszcze lepiej - od razu daj kasę, po co się męczyć z tymi zakichanymi automatami :mrgreen:
Jakże często ludzie mają już gotową opinię zanim zdążą pojąć istotę rzeczy.
A gdy już ta istota w pełni do nich dotrze, jakże często muszą zmagać się z konsekwencjami swojej opinii ;-)

Awatar użytkownika
Buddysta
Bywalec
Bywalec

Nieprzeczytany post autor: Buddysta »

Ok, ale kasa to nie wszystko :)

"Jak coś" to zapraszam do kontaktu...
Spełniam Marzenia, Rozwiązuję Problemy

259
Maniak
Maniak

Buddysta pisze:Ok, ale kasa to nie wszystko :)

"Jak coś" to zapraszam do kontaktu...
OK, to idę na całego - Nirvana :-)
A gdy już ta istota w pełni do nich dotrze, jakże często muszą zmagać się z konsekwencjami swojej opinii ;-)

Awatar użytkownika
mike_05
Maniak
Maniak

Nieprzeczytany post autor: mike_05 »

259 pisze:...
Czyli zaczynasz 1-go września, potem 1-go sierpnia, potem 1-go lipca... zawsze z tą samą kwotą. Bardzo pouczające doświadczenie ;-)
...
coś takiego masz na myśli?

http://echarts.eu
Jeżeli chcesz odnieść sukces, naucz się cenić ludzi.

259
Maniak
Maniak

mike_05 pisze:
...

Uff, ale żeś dał... do mnie bardziej przemawiają obrazki niż liczby ;-)

Chodzi o syndrom szczęśliwego startu, liniowość działania (ea nie zrobi następnego kroku dopóki pierwszy nie zostanie zakończony i poprzedni determinuje szanse na powodzenie następnego) i zmieniającą się proporcję zysku do ryzyka w miarę wzrostu konta (np. zarabiasz zawsze 10, ryzykując za każdym razem coraz większe konto).
Jeżeli automat nie jest prawidłowo skonstruowany, będzie wykazywał różne wyniki w tym samym wycinkowym okresie w zależności od momentu startu (przed obserwowanym okresem). Jeżeli jest prawidłowo skonstruowany, wyniki będą niezależne od tego kiedy się startuje.
No może trochę wyidealizowałem ale prawie takie same. Wiem coś na ten temat, bo spędziłem bardzo dużo czasu nad swoim automatem aby pozbawić go tych wszystkich wad. A jest to automat uwaga, uwaga - uśredniający cenę jak sprawy idą nie tak. Znacznie starszy od tego niedoszłego Graala co miał być pierwszy taki na świecie... ;-)

Jeżeli ten automat o którym mówiłem wcześniej, zalicza w czerwcu 2010 MC gdy startuje się go np. pod koniec maja, a nie zalicza gdy cofnie się punkt startowy o powiedzmy 3 miesiące to tylko i wyłącznie dlatego, że to co zarobił przez te kilka miesięcy pozwoliło na większy drawdown co pozwoliło rozminąć się z MC. I że łańcuch zdarzeń (otwarcie-zamknięcie-otwarcie pozycji) ułożył się lepiej. A to są elementy czysto losowe.
Taki automat jest do bani bo nie można przewidzieć, czy będzie dla niego dobra czy zła pogoda na tyle długo, żeby wypracował zysk pozwalający na ominięcie pułapki pół roku później.

Dodano po 16 minutach:

Dodałem:

Znalazłem te wykresy i wygląda to nie najgorzej. O ile jest to powtarzalne w dłuższym okresie czasu. Ale nie w wnikałem w szczegóły - porównałem co miesiąc.
Poza tym zwiększanie zysku wraz ze wzrostem konta przykrywa trochę różnice, szczególnie w początkowym okresie.

wojtek_ea
Stały bywalec
Stały bywalec

Nieprzeczytany post autor: wojtek_ea »

Witam

Nie znam tego ostatnie omawianego automatu polskiej produkcji, ale podoba mi się bo sposób jego pracy, bo jest bliski memu sercu.

Mam pytanie do 259

Czy jak robiłeś swoje testy z startem co miesiąc miałeś taki sam procent ryzyka lub TP jaki pokazują autorzy w swojej prezentacji.

Jeśli nie - to jakie były ustawienia ?

Pozdrawiam

259
Maniak
Maniak

wojtek_ea pisze:Witam

Nie znam tego ostatnie omawianego automatu polskiej produkcji, ale podoba mi się bo sposób jego pracy, bo jest bliski memu sercu.

Mam pytanie do 259

Czy jak robiłeś swoje testy z startem co miesiąc miałeś taki sam procent ryzyka lub TP jaki pokazują autorzy w swojej prezentacji.

Jeśli nie - to jakie były ustawienia ?

Pozdrawiam
Domyślne zgodnie z zaleceniami autora.
Tylko że autor nie wspomniał, że ryzyko wynosi 100% konta. I jak się okazuje, zdarza się, że bierze wszystko.

Awatar użytkownika
profession
Pasjonat
Pasjonat

Nieprzeczytany post autor: profession »

259 pisze:Tylko że autor nie wspomniał, że ryzyko wynosi 100% konta
Hehe :D może zapomniał o tym szczególe :wink:

A czy to EA o którym rozmawiacie ma jakąś wersje demonstracyjną, bo widzę, że kolega 259 robił backtesty(a na stronce nic nie pisze na ten temat)?
Austryjacka Szkoła Ekonomii jest sednem.

259
Maniak
Maniak

profession pisze:
259 pisze:Tylko że autor nie wspomniał, że ryzyko wynosi 100% konta
Hehe :D może zapomniał o tym szczególe :wink:
To jest taka szczególna przypadłość sprzedawców - 99.9% z nich ma kłopoty z tym szczegółem - luki w pamięci i to zawsze w tym samym miejscu ;-)
profession pisze: A czy to EA o którym rozmawiacie ma jakąś wersje demonstracyjną, bo widzę, że kolega 259 robił backtesty(a na stronce nic nie pisze na ten temat)?
Bo wziąłem na siebie ciężar kupienia i przetestowania tego czegoś.
A ponieważ znalazłem co znalazłem, postanowiłem ostrzec innych i zażądać zwrotu pieniędzy. Na szczęście w naszym kraju obowiązuje odpowiednie prawo które mi to zabezpiecza.

Dodano po 56 minutach:

Chyba, że autor przedstawi program pozbawiony tej wady i jednocześnie tak skuteczny jak obiecuje.
Prawdę mówiąc nie widzę takiej szansy ze względu na specyfikę tego robota, ale ponieważ nie znam jego kodu to nie mogę wydawać ostatecznych wyroków.
Czekam na odpowiedź autora w tej sprawie.

Dodano po 1 godzinach:

Aktualizacja: sprzedawca pozytywnie odniósł się do mojego żądania zwrotu pieniędzy więc muszę skasować EA - nie będę mógł robić żadnych nowych testów.
Poza tym dla mnie ten temat jest już zamknięty - co miałem powiedzieć już powiedziałem. Nie mam nic więcej do dodania.

Awatar użytkownika
mike_05
Maniak
Maniak

Nieprzeczytany post autor: mike_05 »

259 pisze:
mike_05 pisze:
...

Uff, ale żeś dał... do mnie bardziej przemawiają obrazki niż liczby ;-)
.....
Testy z zeszłego roku. Taka symulacja ze startem w różnych dniach więcej mówi o systemie, niż nie wiadomo jakie statementy "do nieba". Gdzieś mam nawet wykresy oparte na tym badaniu w excelu. Jak znajdę to wrzucę. Dobry system, to taki, w którym moment startu nie jest krytyczny. Oczywiście pozycje powinny być jednakowe we wspólnych okresach, przynajmniej w wypadku tego systemu na FW20, ponieważ z założenia jest to system ciągły tzn "zawsze na rynku". Zamknięcie pozycji jest otwarciem przeciwnej. Jjezeli w poprzednim tygodniu kończyło się np. otwartą pozycją L, to test rozpoczęty w poniedziałek nie otworzy pozycji, jeżeli nie będzie sygnału na S. Obrazki potwierdzają słuszność koncepcji.
Na marginesie, wielu gra na FW20XXX. Przestrzegam wszędzie gdzie mogę przed budowaniem strategi opartych na sztucznych tworach, jakimi sa wykresy kontynuacyjne futures. Jest to największe oszukaństwo maklerów na tych instrumentach. Taki twory jak FW20 interpelowane do bieżącej serii, użyte do testów podczas budowania systemu, to pewna droga do zostania dawcą.
Jak znajde obrazki dowodzące tego to wrzucę.

Dodano po 2 godzinach 21 minutach:

szczegóły
Jeżeli chcesz odnieść sukces, naucz się cenić ludzi.

ODPOWIEDZ