Co ty w ogóle opowiadasz?freakout pisze:co do FxProfit2011 - rozmawiałem już wcześniej z autorem tego systemu dlaczego na backtestach czyści konto i dowiedziałem się, że to zwykły błąd platformy, bo zamyka aktualnie otwarte zlecenia jeśli kończy się okres testowy wybrany przez użytkownika![]()
poza tym robot przez ten tydzień spisał się znakomicie - 0.04 lota i prawie 2k zł do przoduoby tak dalej
Na czym niby miał polegać błąd platformy? Zobacz sobie log i pokaż mi ten błąd - jest w załączeniu. Wymazałem tylko dane personalne.
Zamknięcie nastąpiło w wyniku Margin Call, nie zakończenia pracy testera.
Zwróć uwagę, że Margin Call wystąpił drugiego Lutego, a tester był ustawiony do 5 Lutego (w praktyce do 4-go). Jakby ktoś chciał się jeszcze o coś czepiać, to była Środa, nie przełom tygodnia.
To coś w ogóle nie próbowało niczego zamknąć! Miał na to dwa i pół tygodnia i ponad 500 pip w których mógł zapobiec tragedii. Ale nie zrobił nic.
Dla mnie to jest dyskwalifikacja.
Automat musi być przygotowany na najgorszy scenariusz. I mieć odpowiednie zabezpieczenia. Nie ma idealnych brokerów, są za to rozmaite sytuacje wyjątkowe. I zdarzają się codziennie. Nawet najlepsi mają rozmaite potknięcia.
Chyba, że jest coś co potrafi temu zapobiec, a ja o tym nie wiem. I można pokazać, że to coś naprawdę działa w sytuacjach awaryjnych.
Czy autor powiedział Ci co EA zrobi gdy zacznie tracić za dużo? I pokazał na przykładzie?
Zauważyłeś też, że nie ma wogóle SL? Nawet tak ze 200 pip od wejścia?
Aha, jeszcze jedno: "rozmawiałem już wcześniej z autorem tego systemu dlaczego na backtestach czyści konto" - kiedy to konkretnie z nim o tym rozmawiałeś? I nagle wiesz, że czyści konta na testach? Wcześniej o tym nie wspominałeś.
Dodam jeszcze: jak już się ominie ten nieprzyjemny moment, EA zarabia aż do dzisiaj. Tyle że przy $1000 początkowego kapitału i 0.01 lot pozycji wyjściowej zaliczył w tym czasie 57% Max Drawdown - ten pływający. Na jednej parze. Jeżeli zdarzyłoby mi się coś podobnego na dwóch jednocześnie to pa, pa.
A mowa jest tutaj o "małym" kapitale poniżej 3000 zł (czyli mniej niż $1000) i aż trzech parach jednocześnie. Niby że zazwyczaj nie zdarza się tak jednocześnie?
EA ma jakąś opcję ograniczającą stratę nazywa się TotalEquityRisk. Spróbuj jednak to włączyć… nawet jak ustawi się na 100 - jak rozumiem 100%?
Już lepiej od razu rozdać pieniądze biednym...