Dziennik ten posłuży mi jako miejsce gdzie będę wrzucał swoje przemyślenia, analizy, wejścia i wyjścia w rynek oraz, co najważniejsze- służyć mi będzie jako pomoc w rozwoju swoich umiejętności.
Korzystam tylko z techniki Price Action: żadnych indykatorów, na wykresie tylko świeczki + linie S/R, trendu i zniesienia Fibonacciego
Ogólnie wiele zasad przyjąłem od FxLamera z jego wątku http://www.forex.nawigator.biz/dyskusje ... php?t=7917. Gdy czas na to pozwala, czytam lekturki o podobnej tematyce (PA, psychologia tradera etc)
Gram tylko na kontach realnych. Są to dwa konta:
-"Vulps" - micro w IBFX, początkowe depo wynosiło $30.00. Zmieniając system niemal codziennie wtopiłem prawie $5.00. Dopiero gdy wyczyściłem wykres ze wszystkich wskaźników, moje depo zaczęło wracać do stanu wyjsciowego, co niemal mi się udało. Minimalny lot tutaj to 0,01 minilota, czyli 100 jednostek waluty bazowej (1 pip = 1 cent). Jako że IBFX pobiera symboliczną prowizję za wypłatę środków w wysokości $25.00, traktuję to konto jako konto do nauki. Docelowym kontem jest moje drugie konto, gdzie prowizje za wypłatę są odrobinę bardziej ludzkie. W związku z tym że nie liczę na jakikolwiek zysk z tego konta, pozwolę sobie tu czasem poszaleć- granie dużym lotem lub intensywne trejdowanie oraz nauka nowych elementów- rzeczy, których nie chcę robić na głównym koncie.
-"Fungal" - dopiero co otworzone konto w Admiral Markets. Depo jest bardzo małe (30PLN) a minimalna jednostkka jaką mogę obracać jest warta 10 centów za pipsa, czyli około 32 groszy. Docelowo zamierzam zasilić to konto kwotą umozliwiającą stosowanie MM z maksymalnym ryzykiem 2% na transakcję.
W sygnaturze są linki do obu kont także dla zainteresowanych- można prześledzić sobie moje wejścia.
Gram na 2 sposoby- krótszy i dłuższy TF.
Dłuższy- szukam S/R na Tfach od H4 w górę, kreślę fibo i linie trendu i szukam najlepszych pozycji. Zazwyczaj wtedy wrzucam zlecenie oczekujące. SL zazwyczaj od 20 do 50 pipsów, okazjonalnie więcej możliwe, jednak nie więcej jak 100p. Jak narazie nie było jeszcze ponad 50p. TP to minimum 2xSL ale...jest jedno ale- często zamykam zlecenia z ręki biorąc mniej niż 2xSL, czego chcę się pozbyć bo nieraz uciekałem z rynku z +20+50p a po czasie widziałem że TP zostałby trafiony. Staram się nad tym pracować.
Krótszy- korzystam z tego samego co widzę na wykresach z dłuższego TFu- wykreślone S/Ry, fibo i trendy ale tutaj schodze na niższy TF- z reguły jest to M1-M5 + M15 i H1 jako szerszy obraz. Mozna to nazwać scalpingiem.
No to ruszamy!
Pozdrawiam