Price Action, konto real

Miejsce, gdzie każdy może prowadzić swój własny dziennik gry na FX.
Awatar użytkownika
Vulpes
Gaduła
Gaduła

Nieprzeczytany post autor: Vulpes »

Konto z 30zł depo wyzerowane, dość niefortunnie bo podczas sprawdzania działania platformy Admiral Markets na androidzie. Pech chciał że rynek jeszcze nie spał. Przypadkiem wtopiłem ostatnie 10zł.

Ale już nie przypadkiem powróciłem nad kreskę na poprzednim koncie :D Jak dla mnie to konkretny sukces bo po raz pierwszy tego dokonałem- ostatnie konto, też z 30USD na mikrolotach wyzerowałem jakoś po 2 miesiącach. Potem to małe konto złotówkowe a tutaj powoli, powoli i dałem radę wyjść nad kreskę. Także optymizm buzuje.

Wrzucam ukonkretnione wyniki daily pinbar tradingu, jakie mi wyszły na backteście od 01.01.2011 na wszystkich parach jakie dorwałem ( a będzie więcej, dla pewności). Wrzucam tylko końcowy wynik w pipsach. Spread nie został doliczony więc trzeba brać poprawkę że realne wynik powinien być mniejszy o spread z 20 wejść, tj 20x2x3 czyli jakieś 120 pips na parze- 20 wejść, każde 2 jednostkami a średni spread przyjąłem jako 3 pips. A co mi wyszło? (wyniki bez odliczania spreadu czyli ~80 do 120 pips)

EURUSD +1740p
GBPUSD +1300p
USDCHF +1200p
EURJPY +730p
GBPJPY +1170p
EURCHF +1470p
EURGBP +820p
AUDUSD -10p
NZDUSD +400p
USDCAD -340p
USDJPY +360p

Różnice dość duże. Trudno jednak wyciągać jednoznaczne wnioski odnośnie najlepszych par gdyż trejdów było 10-20 a to za mało by móc coś powiedzieć- dla przykładu ostatni trejd na EURJPY dał aż 1000pips w sumie, co znaczy tyle że gdyby nie on, wynik tej pary byłby ujemny. Niemniej nawet po odliczeniu kosztów spreadu strategia ta zdaje sie przynosić zyski. Zdaje się, ponieważ był to backtest, w rzeczywistości ochodzi też problem dyscypliny (nieraz po zamknięciu pierwszego trejdu na TP, zdarzało się że drugi jechał na +500p żeby tylko wrócić i uderzyć w BE). I znów wraca dylemat- złamać zasady za jednorazowy, pewny profit czy jak maszyna trzymać się zasad....powoli sklaniam się ku pierwszej opcji choć trochę samokontroli też zdaje się być potrzebne, żeby w ogóle osiągać jakikolwiek TP i trzymać w miarę sensowne RR.
Obrazek
Obrazek

Awatar użytkownika
Vulpes
Gaduła
Gaduła

EURUSD i EURJPY- szykuje się setup na longi. TF D1- pinbary przebijające wsparcie. Jeżeli tylko zamkną się jako pinbary, na obu wrzucam buy stop. Akurat obie pary bardzo podobnie- SL 200p, TP to 200 i 400p.

Z historii to na EURJPY dziś pojawił się pinbar na H4, wszedłem z ręki w longa, zamknąłem z ręki na +55p. Wejście niezgodne z systemem bo z TF H4, wspieranym H1, stąd uciekłem w połowie trejdu, co jednak było dobrą decyzją bo cena zawróciła jakieś 10 pips wyżej. Wejście nie do końca dobre bo spóżnione. Z H1 powinienem wejść na poziomie 102,30, z H4 na 102,75. Wszedłem gdy zobaczyłem co się dzieje. RR wyszedł słaby (TP=55p, SL=85p). Niemniej czekam teraz na takie samo wejście, tyle że tym razem zgodnie ze świecami dziennymi.

Obserwuję też franka, czekam na ładnego pinbara na shorta. To co teraz mamy mi nie wystarcza. Również NZD CAD i AUD na wykresach z JPY i USD mogą stworzyć ładne pinbary. Nie zagram tego samego na każdej z tych par bo są ze sobą zbyt skorelowane, wybiorę tylko 2 pary na których setup wygląda najbardziej obiecująco. To i tak będzie dużo- jeżeli wszystko ładnie wejdzie to mamy sygnały na EURUSD, EURJPY, frank i któryś z nieamerykańskich dolarów. Całkiem tego sporo.
Obrazek
Obrazek

Awatar użytkownika
Vulpes
Gaduła
Gaduła

Zlecenia oczekujące, wszystko buy stop:

-EURUSD buy stop: 1,3550 SL= 1,3350 (200 pips)
-EURJPY buy stop: 103,80 SL= 101,80 (200 pips)
-AUDJPY buy stop: 75,50 SL= 73,20 (220 pips)
-NZDUSD buy stop: 0,7815 SL= 0,7625 (190 pips)

Dość potężnie to wygląda i zastanawiam się czy nie usunąć jakiegoś zlecenia bo w tej chwili gdyby wszystko walnęło w SL, ryzykuję 50% depozytu... :? Nie myślałem co robić w takiej sytuacji...z drugiej strony wszystko to bardzo czyste sygnały wejścia więc teoretycznie powinienem wchodzić. Ew usunę zlecenia z 1-2 najmniej profitowych par z backtestów... :?

Edit: Zostały tylko EURUSD i NZDUSD
Obrazek
Obrazek

Awatar użytkownika
Ink.
Moderator
Moderator

Nieprzeczytany post autor: Ink. »

Jeśli wejdzie to będą trejdy roku :), moim zdaniem tyle par daje sygnały na zmiane kierunku że musi to sie stać, sam sie zastanawiałem nad grą na d1 ale SL o takich rozmiarach dla mnie to na chwile obecną za duzo ale jak podwoje kapitał to tego nie wykluczam :)

Awatar użytkownika
Vulpes
Gaduła
Gaduła

Jak mówię, usunąłem dwie pary i zostały tylko EURUSD i NZDUSD. Za dużo ryzykuję jednorazowo, poza tym te pary są ze sobą silnie skorelowane więc duża szansa że albo byłby mass TP albo mass SL a to niewiele się różni od wejścia w jeden trejd 4 x większym lotem. Stąd usunąłem połowę. Niemniej i tak ciągle ryzyko jest duże- 800pips, około 8 dolarów to 1/3 depozytu. Podoba mi się technika gry na pinbarach, zobaczymy jak rozwiną się dwa obecne trejdy (w tej chwili -30 na EURUSD i +50 na NZDUSD). Poprzednie zyskowne wejścia były tym samym systemem tylko na TF H1 i H4. Możliwe że z powodu niskiego depo zejdę na niższy TF.

A rzecz nad którą ciągle muszę pracować to właśnie trzymanie zyskownych pozycji, zamiast cięcie ich z ręki. Cięcie strat mam raczej pod kontrolą- raz ustawiony stoploss mogę podsunąć tylko w stronę ochrony zysku i z tym sobie radzę.

W międzyczasie skończyłem czytać "A trading manual" Joe Rossa i powoli siadam do Al Brooks'a "Reading price charts". Co ważniejsze zdania sobie powycinałem, wrzucając do kolekcji porad. Od czasu do czasu sobie je czytam żeby nie zapomnieć i nie porobić niepotrzebnych błędów.
Obrazek
Obrazek

Awatar użytkownika
Vulpes
Gaduła
Gaduła

Konto w AM znów aktywne a poprzednie wyzerowanie konta właśnie zostało odrobione :D
Wejście w longa na EURUSD- drugie wejście z rzędu w tą samą stronę, wcześniej załapałem stopa na dość mocnym zrywie w dół, który jednak bardzo szybko został wypchnięty ponad lokalny szczyt a takie zachowanie w połączeniu z pinbarem na D1 sugeruje że idziemy w górę. Wrzuciłem więc longa ze stopem pod low do jakiego wcześniej zanurkowała cena, TP nie stawiałem, spodziewałem się zamknąć z ręki i tak też się stało. +88pips i cała strata z konta odrobiona w jednym trejdzie :)

Oczywiście na mniejszym koncie moje longi na EURUSD i NZDUSD ciągle sobie rosną. W tej chwili oba są w okolicy +100 pips- połowa drogi do TP1.

Dzień bardzo udany- wracam do gry z większym depo i od razu odrabiam całą stratę z poprzedniej gry z depo 30zł a awaryjne konto ładnie pnie się w górę. Niemniej wszystko jeszcze się może zdarzyc. Staram się nie zaglądać za często na FX żeby nie korciło uciec z trejdu z ręki.
Obrazek
Obrazek

Awatar użytkownika
xspojlerx
Pasjonat
Pasjonat

Nieprzeczytany post autor: xspojlerx »

No, no, aż chce się czytać, po tym ostatnim poście ;) Backtesty robisz cofając po prostu wykres czy używasz może np. LFH Simulator?

Awatar użytkownika
Vulpes
Gaduła
Gaduła

Na obu parach pojawiły się formacje sugerujące dalsze spadki- pinbar na H4 na EURUSD i formacja objęcia na H4 na NZDUSD. Wobec tego zdecydowałem się podciągnąć stoplossy pod ostatnie dołki. Korci zamknięcie z ręki, żal wypuszczonego pewnego zysku (ponad 120pips na każdej z par). Nie uciekam z ręki więc ciągle jestem w grze, a z drugiej strony zapewniam sobie te minimum kilkadziesiąt pipsów zysku.

EURUSD SL podsunięty na +25 pips
NZDUSD SL podsunięty na +40 pips

Znów odstąpiłem od sztywnych zasad "albo TP albo SL" niemniej jest to poparte price action. Zobaczymy czy moja decyzja okaże się słuszna...

Dobrej nocy życzę :)

Edit:
I tak też te trejdy zostały zamkniętę. Łącznie przez to że na każdej parze otworzyłem po 2 jednostki, wyszedłem do przodu około 130 pipsów.

Zgodnie z pierwotnymmi zasadami, powinienem nadal być w obu tych trejdach. Maksymalnie cena zjechała w okolice -20 pips na obu parach. Stało się to co było możliwe, z czego zdałem obie sprawę właśnie teraz- cena powoli opadła w dół, zatankowała i znów skoczyła do góry. Można uznać że mój podsunięty stop był niepotrzebny- przecież w tej chwili byłby znów profit ponad 100 pips. Niemniej trudno byłoby mi znieść fakt, że oddałbym 120 pipsów zysku i wyszedł na BE. Tak czy inaczej, jest profit, wszedłem w dobrą stronę, wyszedłem na plusie. Można było zebrać więcej, można było nadal tu siedzieć... Okazji nie zabraknie :)
Obrazek
Obrazek

Awatar użytkownika
Vulpes
Gaduła
Gaduła

Zacząłem czytać Ala Brooksa i jestem pod wielkim wrażeniem tej książki. Masa informacji, cały czas konkrety, praktycznie nic lania wody. Pierwsza książka przy której zdarzyło mi się że po jednym rozdziale miałem tyle samo cytatów pokopiowanych co z innych książek po całej lekturze. Już teraz wiem że przeczytam ją jeszcze raz bo tych informacji jest po prostu za dużo żeby wszytko przyswoić za jednym razem.

Wiele prostych a jakże pomocnych rad dot wejścia, formacji etc.
Wchodzić tylko w stronę ruchu ceny ze zleceń buy/sell stop. Jakie to logiczne- z trendem a nie przez limit order przeciw trendowi. Ponadto przyzwyczaić się do stawiania wielu zleceń i modyfikowania ich zależnie z ruchami ceny. "Większość twoich zleceń nigdy nie zostanie aktywowana, przyzwyczaj się". Już po pierwszych kilku rozdziałach widzę że książka rozwija.
A zlecenia stop order- taki banał a jednak cały czas do tej pory pchałem się pod prąd, licząc że złapię punkt zwrotny zanim jeszcze ten punkt się utworzy. O ile łatwiej wejść w pozycję "z prądem". Też fajnie Brooks pisze o czekaniu na zamknięcia świec, bo często w ostatnich chwilach przed zamknięciem, cena wariuje bo komuś zależy żeby zamknęła się, sugerując wszystkim, którzy patrzą na wykres że trend się np. odwraca i robiąc z swiecy trendowej pinbar.
Dziś mało czasu na handel, poza tym znów zwolnię z FX na korzyść studiowania Brooksa.

Wszedłem w 2 trejdy, zlecenia oczywiście stop, TF m1-m15. Szybko przestawiane na BE dzięki wchodzeniu w zgodzie z ruchem ceny. Jedno buy, zakończone BE a drugie sell, zamknięte z ręki na +9p. Drugie zlecenie przez przypadek zamknąłem wcześniej i szybko otworzyłem z ręki w tą samą stronę. To ucięło jakieś 4 pipsy. Stopy wąskie- po 10 pips wliczając spread. Mogłem zamykać szybciej tam, gdzie czułem. Jak się okazało zamknąłbym oba trejdy niemal na samych maksimach ruchów. Niemniej trejdy ćwiczeniowe- zobaczyć jak działają stop order. A działa to obiecująco :)
Obrazek
Obrazek

Awatar użytkownika
xspojlerx
Pasjonat
Pasjonat

Nieprzeczytany post autor: xspojlerx »

Można gdzieś tą książkę dorwać w języku polskim? Mój angielski nie jest na tyle dobry żeby czytać książkę, zwłaszcza z fachowymi zwrotami z dziedziny rynków...

ODPOWIEDZ