Price Action, konto real

Miejsce, gdzie każdy może prowadzić swój własny dziennik gry na FX.
Awatar użytkownika
Vulpes
Gaduła
Gaduła

Price Action, konto real

Nieprzeczytany post autor: Vulpes »

Witam.

Dziennik ten posłuży mi jako miejsce gdzie będę wrzucał swoje przemyślenia, analizy, wejścia i wyjścia w rynek oraz, co najważniejsze- służyć mi będzie jako pomoc w rozwoju swoich umiejętności.

Korzystam tylko z techniki Price Action: żadnych indykatorów, na wykresie tylko świeczki + linie S/R, trendu i zniesienia Fibonacciego
Ogólnie wiele zasad przyjąłem od FxLamera z jego wątku http://www.forex.nawigator.biz/dyskusje ... php?t=7917. Gdy czas na to pozwala, czytam lekturki o podobnej tematyce (PA, psychologia tradera etc)

Gram tylko na kontach realnych. Są to dwa konta:

-"Vulps" - micro w IBFX, początkowe depo wynosiło $30.00. Zmieniając system niemal codziennie wtopiłem prawie $5.00. Dopiero gdy wyczyściłem wykres ze wszystkich wskaźników, moje depo zaczęło wracać do stanu wyjsciowego, co niemal mi się udało. Minimalny lot tutaj to 0,01 minilota, czyli 100 jednostek waluty bazowej (1 pip = 1 cent). Jako że IBFX pobiera symboliczną prowizję za wypłatę środków w wysokości $25.00, traktuję to konto jako konto do nauki. Docelowym kontem jest moje drugie konto, gdzie prowizje za wypłatę są odrobinę bardziej ludzkie. W związku z tym że nie liczę na jakikolwiek zysk z tego konta, pozwolę sobie tu czasem poszaleć- granie dużym lotem lub intensywne trejdowanie oraz nauka nowych elementów- rzeczy, których nie chcę robić na głównym koncie.

-"Fungal" - dopiero co otworzone konto w Admiral Markets. Depo jest bardzo małe (30PLN) a minimalna jednostkka jaką mogę obracać jest warta 10 centów za pipsa, czyli około 32 groszy. Docelowo zamierzam zasilić to konto kwotą umozliwiającą stosowanie MM z maksymalnym ryzykiem 2% na transakcję.

W sygnaturze są linki do obu kont także dla zainteresowanych- można prześledzić sobie moje wejścia.

Gram na 2 sposoby- krótszy i dłuższy TF.
Dłuższy- szukam S/R na Tfach od H4 w górę, kreślę fibo i linie trendu i szukam najlepszych pozycji. Zazwyczaj wtedy wrzucam zlecenie oczekujące. SL zazwyczaj od 20 do 50 pipsów, okazjonalnie więcej możliwe, jednak nie więcej jak 100p. Jak narazie nie było jeszcze ponad 50p. TP to minimum 2xSL ale...jest jedno ale- często zamykam zlecenia z ręki biorąc mniej niż 2xSL, czego chcę się pozbyć bo nieraz uciekałem z rynku z +20+50p a po czasie widziałem że TP zostałby trafiony. Staram się nad tym pracować.
Krótszy- korzystam z tego samego co widzę na wykresach z dłuższego TFu- wykreślone S/Ry, fibo i trendy ale tutaj schodze na niższy TF- z reguły jest to M1-M5 + M15 i H1 jako szerszy obraz. Mozna to nazwać scalpingiem.

No to ruszamy!

Pozdrawiam :wink:
Obrazek
Obrazek

Awatar użytkownika
Vulpes
Gaduła
Gaduła

Pierwsze zlecenie, wydaje mi się że mamy naprawdę konkretny setup na shorty na EURUSD- lecimy w dół, przebiliśmy wsparcie, robimy pullback i tam czekam z sell limit. Dodatkowo S/R pokrywa się z 23,8% fibo z ostatnich spadków widzianych na H4 oraz ewentualny pullback pokryje się z linią trendu kreśloną z H1.
Sell limit na poziomie 1,3745, SL 30 pips wyżej, TP aż 170 pipsów niżej- na dnie dzisiejszej konsolidacji.
Gram o wiele bo w pozycję wchodzę na koncie z AM a tutaj 1 pip to 32 grosze, przy moim depo równym 30zł, ryzykuję prawie 10zł. Do ugrania...ponad 50zł :P
Rozumiem że ryzykowanie 1/3 depo to szaleństwo, jednak te 30zł traktuję jako przetarcie szlaku- domyślnie mam tu zacząć grać dopiero z 250-300zł depo. Mimo to, zobaczymy co się stanie- edge sugeruje że jest większa szansa na ruch w dół niż w górę...ale to tylko prawdopodobieństwo.

Pozdrawiam! :wink:
Nie masz wymaganych uprawnień, aby zobaczyć pliki załączone do tego posta.
Obrazek
Obrazek

Awatar użytkownika
candleelephants2
Gaduła
Gaduła

Nieprzeczytany post autor: candleelephants2 »

bardzo fajna analiza również mocna strefa obrony jest tam patrząc ze strony poziomów S/D.
choć u mnie SL wyniósł by w tym Twoim sell limit około 60 pip więc raczej szukałbym wejścia jeszcze jakieś 30 pipsów wyżej tam gdzie masz SL :)

pożyjemy zobaczymy
gdzieś jest to drzewo.

Awatar użytkownika
Vulpes
Gaduła
Gaduła

Wygląda na to że sytuacja o której mówiłem zamierza się sprawdzić z jednym wyjątkiem- cena zawróciła 6 pipsów poniżej mojego zlecenia, po czym poleciała już dobre 50 pipsów w dół...frustrujące doświadczenie

Hmm zobaczymy więc, zostawiam zlecenie otwarte przez noc.
Ostatnio zmieniony 13 wrz 2011, 21:33 przez Vulpes, łącznie zmieniany 2 razy.
Obrazek
Obrazek

Awatar użytkownika
4promile
Gaduła
Gaduła

Nieprzeczytany post autor: 4promile »

To trzeci raz dzisiaj, jak cena tak leci. Od wczoraj robi się mały trend wzrostowy.
Nie bój żaby:). Bardzo możliwe, że Twoje zlecenie odpali.

Awatar użytkownika
Ink.
Moderator
Moderator

Nieprzeczytany post autor: Ink. »

piękne było to miejsce, sam chciałem to zagrać ale nie zagrałem bo za dużo miałem dziś spraw :p, będę śledził wątek i od czasu do czasu jeśli pozwolisz zaśmiecę toszkę swoimi analizami lub komentarzami bo widzę bardzo zbliżoną strategie do mojej i takie same TF więc jest git i widze potencjał do wymiany doświadczeń :) co do trejdu to identyczna sytuacja kształtuje sie na nzdusd z tym że ta para rusza się jak mucha w smole :)

Awatar użytkownika
Vulpes
Gaduła
Gaduła

Jasne że pozwolę, a nawet będę wdzięczny za uwagi i konstruktywną krytykę.

Zlecenie miałem usunąć przez ten dość zdecydowany spadek- wzrost musiałby być dość ostry a wtedy możliwe że cena pojechałaby dalej. Niemniej zlecenie postanowiłem zostawić, obniżyłem tylko moment wejścia na 1,3735, co daje 40p SL i 160p TP choć teraz szanse wydają mi się odrobinę mniejsze. Zobaczymy :)
Obrazek
Obrazek

Awatar użytkownika
Ink.
Moderator
Moderator

Chyba troszkę za wysoko to zlecenie, na wykresie widać linie LT z H1 (czerwona) oraz poziom twojego ZO (czerwona przerywana) więc jeśli zakładamy że LT bedzię respektowane i biorąc pod uwagę upływ czasu i małą zmienność rynku w tych godzinach to ponowny powrót do LT nastąpi pod twoim zleceniem co mam nadzieje w miarę ładnie narysowałem na wykresie:) jest możliwość że cena przebija LT zrobi pina i powróci pod (swoją drogą był by to piękny setup :) ) i poleci zgodnie z tym trendem, inna możliwość jest taka że jeśli przebije tą LT i już nie wróci( czyt. walnie w SL )
Nie masz wymaganych uprawnień, aby zobaczyć pliki załączone do tego posta.

Awatar użytkownika
Ink.
Moderator
Moderator

strzałka na stochastyku sugeruje obecny kierunek w dół do jakiegoś s/r i powędrowania zgodnie z żółtą prognozą :)

Awatar użytkownika
Vulpes
Gaduła
Gaduła

Dlatego tak się waham czy nie usunąć tego zlecenia, choć jak sam piszesz- pinbar przebijający linię trendu, dochodzący do S/R byłby bardzo dobym sygnałem shortów a to ciągle możliwe, choć jeżeli cena spadnie jeszcze niżej niż teraz, anuluję zlecenie bo stanie się to zbyt ryzykowne.
Obrazek
Obrazek

ODPOWIEDZ