Gra pozycjami przeciwstawnymi zamiast SL/TP - 'hedge'

Tu można dyskutować o wszystkich sprawach związanych z rynkiem Forex.
Greenhaze
Pasjonat
Pasjonat

Nieprzeczytany post autor: Greenhaze »

259 pisze:
Greenhaze pisze:
259 pisze:Greenhaze - czy zauważyłeś, że kolega prosi o poradę jak powinien był to zrobić, a nie uwagi na temat tego co zrobił?
I że pytanie jest skierowane do konkretnej osoby?
Jeżeli możesz mu pomóc to pomóż, jeżeli nie to uprzejmie byłoby nie komentować tego w ten sposób.
A jak inaczej mozna doradzic komus kto otwiera pozycje na nismim interwale na wolatylnym rynku bez stopa i jezdie sobie zrobi auto. Mamy sie wzajemnie glaskac po glowach i przytakiwac ze to jest ok kiedy problem jest tutaj oczywisty?.... To jest wlasnie moja porada ktora postanowilem wtracic.... brac straty poki sa jeszcze male.
Obawiam się, że nie przeczytałeś uważnie jego pytania, a Twoje komentarze są nieprzyjemne i nie w temacie.

Jesli dobrze zrozumialem to otworzyl szorta na przebiciu pinbara i zamiast zamknac strate kiedy pinbar zostal anegowany to trzymal jeszcze 70 pipsow. Podkresla ze gra bez stopow a to jest wlasnie rozwiazanie problemu wiec prosze nie pisz mi ze odpowiadam nie na temat bo to czy stosuje sl czy przeciwstawna da mu ten sam efekt. Albo grasz pb i zamykasz straty jak go zaneguje albo go nie grasz....

259
Maniak
Maniak

Nieprzeczytany post autor: 259 »

Kolega pytał się, gdzie powinien był ustawić hedge, a nie o opinię na temat tego czy zrobił dobrze czy nie wchodząc w ten short i co potem się stało. On już to wie więc połajanki nic tutaj nie wniosą oprócz niepotrzebnych zgrzytów.

Osobiście uważam, że w takim przypadku hedge nie ma sensu - lepiej zamkąć błędną pozycję i otworzyć Long.

Klasycznie SL powinien być powyżej pinbar. Teoretycznie hedge też o ile mamy powody sądzić, że rynek wróci, a sam hedge ma za zadanie zredukować drawdown i ochronić przed Margin Call. Ale w tym przypadku nie jestem jednak tego taki pewien, że to jest właściwe miejsce.
Problem jest taki, że M5 jest rzeczywiście za blisko szumu tak więc sam pin bar jest mało wiarygodny, za ciasny stop może wygenerować niepotrzebną stratę, a hedge może się okazać niezbyt udany.
I tutaj Greenhaze ma rację, że trzeba to zweryfikować z szerszym spojrzeniem na rynek. A właściwie odwrotnie: najpierw sprawdzić rynek na wyższych ramkach, sprawdzić co się dzieje w newsach i w kalendarzu i na podstawie tego ustalić strategię z czego dopiero wyjdzie czego szukać na niższych ramkach i jakie zastosować środki ostrożności.

Ale prawdę mówiąc też wolałbym usłyszeć opinię Mighty - ja nie działam na tak niskich ramkach czasowych, a on z tego co pamiętam jest w tym dobrze wyćwiczony. Zgada się?
Może np. dobrym układem byłoby ustawienie SL powyżej pinbar z pewnym zapasem, a hedge w okolicach TP?
Oczywiście łatwo mi tak mówić, bo teraz wszyscy wiedzą co się stało. Co innego na żywo... ;-)
Ostatnio zmieniony 20 sie 2011, 13:54 przez 259, łącznie zmieniany 1 raz.
Jakże często ludzie mają już gotową opinię zanim zdążą pojąć istotę rzeczy.
A gdy już ta istota w pełni do nich dotrze, jakże często muszą zmagać się z konsekwencjami swojej opinii ;-)

mario83
Gaduła
Gaduła

Nieprzeczytany post autor: mario83 »

@Greenhaze - ja nie szukam wytlumaczenia ani usprawiedliwienia, napisalem ze dalem ciala i z pokora przyjmuje Twoje slowa. Zlekcewazylem rynek i zbytnia pewnosc siebie pokazala mi gdzie moje miejsce. Mam teraz strate na ok 80pipsow i jeszcze nie wiem co z nia zrobie, wytrzymalem kiedy kurs byl 14440 to i wytrzymam przy tym 50pipsow nizej. Na szczescie to tylko 0.2 lota wiec strata nie jest ogromna. Pytam na przyszlosc co powinienem zrobic, bo ewidentnie dalem ciala i dawno nie gralem przecwistawnymi bo zazwyczaj mialem dobre wejscia i o... poleglem tym razem. Ale to nie est nic czego nie da sie naprawic.

@SKCO - dzieki za podpowiedz, na przyszlosc bede obserwowal bacznie i w pogotowiu trzymal przeciwna pozycje.

Mimo wszystko co byscie polecili teraz zrobic? Trzymac dalej? uciac? hedge juz teraz? Dzien zamknalem duzo na plus wiec ewentualne uciecie nie bedzie bolalo aczkolwiek planuje zamknac ta pozycje przy kursie 1.4360 kiedy dojdzie do wiekszego supportu i zminimalizuje strate do 40 pipsow. Zgodnie z zasada ze przy duzych ruchach musi nastapic korekta do 50 lub 1/3 ruchu powinno sie udac zamknac pozycje na 1.4360. Taki tez ustawilem TP.

W analizy mowiace o 1.4150 srednio chce mi sie wierzyc, wiec jedynie licze na zjazd do 1.4360

pzdr i dzieki za pomoc

PS: 259 dzieki za odpowiedz. na przyszlosc baczniej bede obserwowal wieksze TF i nie wiem dlaczego tak dalem ciala... az wstyd.
kupuj POLSKIE produkty

259
Maniak
Maniak

To zależy jak duży masz z tym problem.
Rynek jest bardzo rozchwiany ale praktycznie w trendzie bocznym. Tyle że w szerokim zakresie 1.405-1.455. Zarówno Euro jak i Dolar mają bardzo poważne problemy - stąd te huśtawki i trend boczny. Rynkiem rządzi teraz strach, plotka i nadzieja na QE3. I tak pozostanie do końca Sierpnia.
Jest bardzo duża szansa, że wyjdziesz z tego na plus. Ale jest też duża szansa na to, że zanim do tego dojdzie odwiedzimy 1.45xx

Jeżeli nie sprawia Ci to problemu to możesz to sobie zostawić, a nawet wykorzystać do zbudowania pozycji dodając kolejne szorty.
Ale jeżeli Ci to dokucza to może lepiej się tego pozbyć, najlepiej pokrywająć stratę jakimś zyskiem.
Nie masz wymaganych uprawnień, aby zobaczyć pliki załączone do tego posta.
Ostatnio zmieniony 20 sie 2011, 13:50 przez 259, łącznie zmieniany 2 razy.
A gdy już ta istota w pełni do nich dotrze, jakże często muszą zmagać się z konsekwencjami swojej opinii ;-)

mario83
Gaduła
Gaduła

Nie jest mi jakos ciezko z ta transakcja dlatego moge ja zostawic, swoje wczoraj juz zarobilem. Jesli dojdziemy do 1.45 to moze byc wtedy problem bo nie wiem jak duzo zablokuje mi depo na pokrycie tej transakcji. Zostawiam chyba zgodnie z planem i ucinam przy 1.4360. Poza tym na daily chyba formuje sie flaga wiec moze byc wybicie w gore? Potwierdziloby to chyba nawet zachowanie edka, ze pomimo zlych danych z usa i ogolnym risk-off euro zyskuje w stosunku do usd.

Mighty jakbys mogl tez sie wypowiedziec to bylbym wdzieczny :)
kupuj POLSKIE produkty

Greenhaze
Pasjonat
Pasjonat

Nieprzeczytany post autor: Greenhaze »

mario83 pisze:Nie jest mi jakos ciezko z ta transakcja dlatego moge ja zostawic, swoje wczoraj juz zarobilem. Jesli dojdziemy do 1.45 to moze byc wtedy problem bo nie wiem jak duzo zablokuje mi depo na pokrycie tej transakcji. Zostawiam chyba zgodnie z planem i ucinam przy 1.4360. Poza tym na daily chyba formuje sie flaga wiec moze byc wybicie w gore? Potwierdziloby to chyba nawet zachowanie edka, ze pomimo zlych danych z usa i ogolnym risk-off euro zyskuje w stosunku do usd.

Mighty jakbys mogl tez sie wypowiedziec to bylbym wdzieczny :)
Mario jesli wchodzisz w tranzakcje to musisz miec plan. Napisalem wczesniej ze jesli grasz PB to jest on negowany po przebiciu cienia a teraz tkwisz w tej tranzakcji -80 pipsow mimo ze twoj sygnal juz dawno nie jest aktualny. Tworzysz plan i go egzekwujesz.

Dodano po 7 minutach:
259 pisze:Kolega pytał się, gdzie powinien był ustawić hedge, a nie o opinię na temat tego czy zrobił dobrze czy nie wchodząc w ten short i co potem się stało. On już to wie więc połajanki nic tutaj nie wniosą oprócz niepotrzebnych zgrzytów.

Osobiście uważam, że w takim przypadku hedge nie ma sensu - lepiej zamkąć błędną pozycję i otworzyć Long.

Klasycznie SL powinien być powyżej pinbar. Teoretycznie hedge też o ile mamy powody sądzić, że rynek wróci, a sam hedge ma za zadanie zredukować drawdown i ochronić przed Margin Call. Ale w tym przypadku nie jestem jednak tego taki pewien, że to jest właściwe miejsce.
Problem jest taki, że M5 jest rzeczywiście za blisko szumu tak więc sam pin bar jest mało wiarygodny, za ciasny stop może wygenerować niepotrzebną stratę, a hedge może się okazać niezbyt udany.
I tutaj Greenhaze ma rację, że trzeba to zweryfikować z szerszym spojrzeniem na rynek. A właściwie odwrotnie: najpierw sprawdzić rynek na wyższych ramkach, sprawdzić co się dzieje w newsach i w kalendarzu i na podstawie tego ustalić strategię z czego dopiero wyjdzie czego szukać na niższych ramkach i jakie zastosować środki ostrożności.

Ale prawdę mówiąc też wolałbym usłyszeć opinię Mighty - ja nie działam na tak niskich ramkach czasowych, a on z tego co pamiętam jest w tym dobrze wyćwiczony. Zgada się?
Może np. dobrym układem byłoby ustawienie SL powyżej pinbar z pewnym zapasem, a hedge w okolicach TP?
Oczywiście łatwo mi tak mówić, bo teraz wszyscy wiedzą co się stało. Co innego na żywo... ;-)
259 ja nie pisze czy dobrze zrobil wchodzic w te tranzakcje. Pisze o tym ze niepotrzebnie trzyma strate i to dodatkowo przez weekend. Z krotkoterminowej pozycji zrobila sie dlugoterminowa. Trzymanie tego w nadzieji ze sie wroci jest poprostu naiwne bo to jest najkrotsza droga do wyzerowania sobie konta. W zupelnosci zgadzam sie z tym co napisales i chce tylko dodac ze straty sa i zawsze beda czy ktos sie z tym zgadza czy nie a naszym zadaniem jest ich ograniczenie do minimum.

259
Maniak
Maniak

Niestety huśtawka na EURUSD potrwa jeszcze jakiś czas - Bernanke nie sypnął prezentami jak się wszyscy spodziewali, ale zostawił furtkę otwartą i teraz wszyscy będą spekulować o QE3 na spotkaniu FOMC 20/21 Sierpnia... To i coraz gorsze wyniki USA osłabia dolara. A w międzyczasie w EU jest przepychanka i z PIIGS i z EFSF i z Merkel... To i też coraz gorsze wyniki EZ osłabia Euro. Dwóch słabiaków na ringu...

W dalszym ciągu trend boczny z lekką przewagą Euro. Przynajmniej do 7 Sierpnia.

I tutaj chciałem właśnie o SL i hedge na takim rynku - powiedzmy że trafiliśmy na dołek i jest duża szansa na Long ale jest problem z SL bo wychodzi nam za duży, a my nie chcemy tolerować aż takiej wpadki. A jednocześnie nie możemy dać tak ciasnego SL jak byśmy sobie tego życzyli bo rynek jest za bardzo rozchwiany. W takiej sytuacji hedge może nam pomóc. Obecny stan rynku jest dobrym tego przykładem, ze wszystkimi tymi szpilkami i dwu-trzykrotnym całkowitym zwrotem rynku dziennie.
Np. chcemy Long, ale zmiennośc rynku jest tak duża, że SL wychodziłby nam powiedzmy ze 120 pip przy spodziewanym zysku powiedzmy ze 30 (trochę przesadziłem :) ). A my wolelibyśmy SL/TP 30/30. SL stawiamy tam, gdzie powinien być, czyli 120, a hedge tam, gdzie chcielibyśmy mieć ten SL czyli 30. Jak odpali to zablokuje nam stratę. Jak Long wyskoczy przez SL to zysk z hedge zredukuje stratę do 30 i możemy go teraz albo zamknąć albo jak się da to kontynuować i być może pokryć całą stratę. A może nawet zysk...
Tylko to jest takie bardzo teoretyczne rozważanie - w praktyce to może nie być aż takie proste ;-) Problem z hedge jest taki, że to też jest transakcja i też ma prawo się nie udać...

mario83
Gaduła
Gaduła

Mighty chyba opuscil nas albo jest na urlopie :)

ja ostatnio ucieklem od hedge-owania ale nie wiem czy nie bede musial wrocic jak sie wyrwiemy z tej konsoli ktora ostatnio mamy. Obecnie jestem short (niestety zostawilem pending order ktory jednak wskoczyl) i teraz musze sie poglowic czy edek bedzie rosl czy nie i rozwazyc potencjalny hedge
kupuj POLSKIE produkty

Awatar użytkownika
murdock
Stały bywalec
Stały bywalec

Nieprzeczytany post autor: murdock »

I jak tam mario83?

Awatar użytkownika
Mighty Baz
Pasjonat
Pasjonat

Nieprzeczytany post autor: Mighty Baz »

jestem juz po wakacjach...nawet nie zajrzałem ani razu na forex.
btw, niezła jazda. jak tak dalej będzie trzeba bedzie włazić w surowce, bo widac jak na dłoni , że inwestorzy uciekają z walut
październik może być krytyczny, bo symptomy nie napawają optymizmem, jak dupnie to gorzej niż 2008, sugeruję zamrozić kapitał w coś bardziej trwałego, choćby nieruchomości.
DAYTRADER
powodzenia, kilometrow pips wam zycze

ODPOWIEDZ