Gra pozycjami przeciwstawnymi zamiast SL/TP - 'hedge'

Tu można dyskutować o wszystkich sprawach związanych z rynkiem Forex.
Awatar użytkownika
murdock
Stały bywalec
Stały bywalec

Nieprzeczytany post autor: murdock »

Wreszcie udało mi się znaleźć artykuł o hedge'u w takim wydaniu w jakim opisał to MB. Art. w języku angielskim.
http://www.forextradingzone.org/articles-Forex_Hedging
http://www.forexcrunch.com/7-notes-for-forex-hedging/
Ostatnio zmieniony 28 wrz 2011, 12:18 przez murdock, łącznie zmieniany 1 raz.

259
Maniak
Maniak

Nieprzeczytany post autor: 259 »

murdock pisze:Wreszcie udało mi się znaleźć artykuł o hedge'u w takim wydaniu w jakim opisał to MB. Art. w języku angielskim.
http://www.forextradingzone.org/articles-Forex_Hedging
Chyba jednak nie o to chodziło - autor tego (bardzo pobieżnego zresztą) artykułu konkluduje, że nie tylko nie daje to żadnych korzyści ale jeszcze podwaja koszty.

A tym czasem MB mówił o czymś innym :-)
Jakże często ludzie mają już gotową opinię zanim zdążą pojąć istotę rzeczy.
A gdy już ta istota w pełni do nich dotrze, jakże często muszą zmagać się z konsekwencjami swojej opinii ;-)

Awatar użytkownika
murdock
Stały bywalec
Stały bywalec

Faktycznie. Źle mi się przeczytało, ale już drugi link jest OK.
http://www.earnforex.com/articles/forex ... -same-time

generalnie chodzi o to (zdaje się), ale koleś na filmiku przegiął ewidentnie z lotami; może to dlatego, że chciał pokazać o co w tym chodzi i żeby widać było szybciej zyski
http://www.youtube.com/watch?v=TNZVuniDVQA

259
Maniak
Maniak

To już jest bliżej. W sensie ten artykuł. Choć jest to powierzchowny opis mechanicznego systemu siatkowego niż to co opisuję MB.
To o czym MB pisał to o wiele bardziej aktywna forma - hedge jest nie tylko ograniczaniem narastania straty i obciążania marginesu, ale jeszcze dodatkowym zyskiem założenia i zakładany z pewnym wyprzedzeniem. A wejścia bynajmniej nie są ślepe. I to wszystko razem spięte podstawą zasadą: "buy low, sell high" :-)

Na tym filmiku jest to już lepiej pokazane. Choć nie bardzo wiadomo jakimi kryteriami on się tam kieruje.
A gdy już ta istota w pełni do nich dotrze, jakże często muszą zmagać się z konsekwencjami swojej opinii ;-)

Awatar użytkownika
murdock
Stały bywalec
Stały bywalec

Na prawdę, MB ma rację. Ciężko jest znaleźć równie rzetelny opis jak w tym wątku. Coś w tym jest. Albo ja nie wiem jak szukać.

Awatar użytkownika
Mighty Baz
Pasjonat
Pasjonat

Nieprzeczytany post autor: Mighty Baz »

murdock pisze:Na prawdę, MB ma rację. Ciężko jest znaleźć równie rzetelny opis jak w tym wątku. Coś w tym jest. Albo ja nie wiem jak szukać.
niestety "hedge" nie jest [bede powtarzal do znudzenia] dla poczatkujacych trejderow, ostatnio pomagalem paru osobom wyjsc z tarapatow i podstawowy blad jaki zaobserwowalem to proba ucieczki za wszelka cene z zalozonego ujemnego "hedga". By tak zrobic trzeba byc przekonanym, przynajmniej w 90% ze cena juz idzie w jakimkolwiek kierunku i nie bedzie oscylacji, ktore zabija nam ponownie chec do stawiania kontry...hehehe. Przyznam, ze mam satysfakcje bo jednak nauka nie poszla w las i zaczeli stosowac tez "hedge" do zabepezpieczania profitu, innymi slowy zaczeli szanowac swoja prace na fx, bo nie oddaja juz zarobionych pips.

Drugim grzechem głownym jest fatalne piramidowanie po we w ujemnego "hedge". Wtedy rosnie, ale strata, w piramidach z nowoutworzonymi hedge'ami.
DAYTRADER
powodzenia, kilometrow pips wam zycze

259
Maniak
Maniak

Mighty Baz pisze:
Drugim grzechem głownym jest fatalne piramidowanie po we w ujemnego "hedge". Wtedy rosnie, ale strata, w piramidach z nowoutworzonymi hedge'ami.
Właśnie się na czyś takim wywaliłem, szlag trafił zysk za całe dwa tygodnie :-|

Awatar użytkownika
Mighty Baz
Pasjonat
Pasjonat

259 pisze:
Mighty Baz pisze:
by tak zagrac warto rozumiec jak cena bedzie sie zachowywac, co najmniej w danycych sesjach, bo niestety kazde "pejsy " graja inaczej
DAYTRADER

259
Maniak
Maniak

Mighty Baz pisze:
259 pisze:
Mighty Baz pisze:
by tak zagrac warto rozumiec jak cena bedzie sie zachowywac, co najmniej w danycych sesjach, bo niestety kazde "pejsy " graja inaczej
Taak... łatwo Ci tak mówić ;-) Może powinienem zapisać się na szkolenie?

Awatar użytkownika
Mighty Baz
Pasjonat
Pasjonat

a tego to ja nie wiem, :lol: ale tobie chyba nie jest potrzebne, bo byles maklerem...:P
DAYTRADER

ODPOWIEDZ