Pie

Miejsce, gdzie każdy może prowadzić swój własny dziennik gry na FX.

Supply / Demand

Korzystam
138
64%
Nie korzystam
79
36%

Liczba głosów: 217

paweldobkowski
Gaduła
Gaduła

Nieprzeczytany post autor: paweldobkowski »

malsehen pisze:
paweldobkowski pisze:SHORT EU @ 1.4439 Laughing
Czyżby Sl ?
Tak. SL na -4. Tylko dlatego to grałem, że mogłem ustawić taki mały SL. Liczyłem, że korekta będzie większa. Myślę, że nie była przez wiadomości. Nie wiem czy były wiadomości, ale wszystko na to wskazuje :wink:

Awatar użytkownika
Darkst
Gaduła
Gaduła

Nieprzeczytany post autor: Darkst »

9:55 EUR German Unemployment Change -8K

Awatar użytkownika
Spekulant83
Gaduła
Gaduła

Nieprzeczytany post autor: Spekulant83 »

Przykład totalnie spieprzonego trejdu. Pod kątem scalpu - wyszedł. Ale nie takie moje targety.

Spieprzenie polegało na zamknięciu przy +15.5 ponieważ:
- nie znam tej pary zbytnio (CHF/JPY)
- pewien czynnik osobisty związany z depo i MM - opisany krótko pod screenem

CHF/JPY M1 (poziomy uzgodnione z H4, H1 i M15):
Obrazek[/URL]

Poprzez ten post chciałbym powiedzieć: nieistotne jeśli nie spinacie się i macie dobre momenty wejść. Wyuczyliście cierpliwość w wyczekiwaniu na odpowiednie otwarcie pozycji. To nie koniec drogi. Kolejną przeszkodą jest - trzymanie pozycji i pozwalanie zyskowi rosnąć (jeśli zraniłeś depo wcześniej a teraz jesteś ok i odrabiasz powoli i mozolnie straty z okresu nauki to TEN fakt będzie blokował większość ludzi przy trzymaniu pozycji).

I to ma miejsce u mnie niestety. Tu już nikt i nic nie pomoże. System, poziomy nie dadzą rady. Tylko psychika. To pokazuje, że trading nie jest prosty.

ALE gdy już wyjdziemy na czysto....to da komfort przy zarządzaniu otwartą pozycją i wtedy żadna blokada psychiczna nie przeszkodzi nam w pozwoleniu zyskom rosnąć.

PS. Godzina 13:05 - jak widać, można było wziąć około 40 pips gdyby czekać na dojście do poziomu który widać na screenie na ok 94.43...
"Mówisz, że nie możesz, to nie możesz.
Mówisz, że możesz, to możesz.
Więc sobie wybierz" - Mistrz Zen Seung Sahn

malsehen
Gaduła
Gaduła

Nieprzeczytany post autor: malsehen »

Spekulant83, może po prostu ustawiaj TP i zamykaj platformę ? Chociaż tak jak napisałeś póki chcesz się odkuć to ważne jest,że transakcje mają dobre wejścia, ich prowadzenie to po prostu kolejny etap nauki.
Mam jeszcze pytanie co do tego trejdu, z tego co się orientuję w S/D to był to setup oparty o DBD , czyli ten teoretycznie z mniejszym prawdopodobieństwem, czy w ogóle również jesteś zdania, że DBD i RBR jest "słabsze" od RBD i DBR ?

Awatar użytkownika
Spekulant83
Gaduła
Gaduła

Nieprzeczytany post autor: Spekulant83 »

malsehen pisze:Spekulant83, może po prostu ustawiaj TP i zamykaj platformę ? Chociaż tak jak napisałeś póki chcesz się odkuć to ważne jest,że transakcje mają dobre wejścia, ich prowadzenie to po prostu kolejny etap nauki.
Mam jeszcze pytanie co do tego trejdu, z tego co się orientuję w S/D to był to setup oparty o DBD , czyli ten teoretycznie z mniejszym prawdopodobieństwem, czy w ogóle również jesteś zdania, że DBD i RBR jest "słabsze" od RBD i DBR ?
Cholerka sorry ale nie jestem w stanie rozwinąć skrótów w głowie bo mam nawał pracy i zastanowić się nad tym - lepiej jak wypowie się ADAM. On najpełniejszej odpowiedzi udzieli.

Ja jak włażę to mi zawsze te 5 pips na + dojdzie. Zastanawiam się nad miesięcznymi strzałami dużym lotem i z kwotą na straty ewentualne spisaną skoro taka statystyczna skuteczność wejść...na scalp idealnie. Jak zacznę to robić to powklejam screeny z takiego eksperymentu.

Co do tego patternu zachowania ceny DBD etc. to ja nie patrzę na to w tej chwili...patrzę gdzie cena jest i wchodzę mieszając techniki....tak więc...ADAM.
"Mówisz, że nie możesz, to nie możesz.
Mówisz, że możesz, to możesz.
Więc sobie wybierz" - Mistrz Zen Seung Sahn

Awatar użytkownika
unkle/.seed
Gaduła
Gaduła

Nieprzeczytany post autor: unkle/.seed »

Spekulant83 a dlaczego okres nauki w trakcie którego z tego co piszesz traciłeś depo traktujesz tak emocjonalnie ?
nie mówię, że powinieneś z góry zakładać, że pierwsze depo idzie do piachu bo to też dziwne podejście
ale chyba warto zostawić okres nauki za sobą i skupić się na graniu a nie na odrabianiu strat
jeśli coś takiego teraz sprawia Ci taki kłopot to w późniejszych etapach Twojej kariery tradera to się nie zmieni
fakt, że będziesz na plusie w stosunku do początkowego depo coś zmieni ?
wiadomo, że liczą się np jakieś okresowe wyniki a nie np z jednego dnia i żeby te wyniki w dłuższym czasie były sumarycznie na plus
jednak nawet w sytuacji, w której najpierw zgarniasz powiedzmy 300$ a następnie przez błąd / nieuwagę / niedopatrzenie / bądź przez rynek tracisz tą kasę to mimo, że niby jesteś na zero z tych 2 transakcji (w uproszczeniu) to i tak emocjonalnie odbierasz to tak że jednak straciłeś te 300$ bo jakby nie patrzeć miałeś je już na rachunku
więc takie psychologiczne znęcanie się nad Tobą będzie stałym elementem Twojego tradinigu nie ważne czy odrabiasz straty czy tracisz to co zarobiłeś
musisz już teraz wyzbyć się takich emocjonalnych dywagacji

z tego co widzę po Twoich postach wydaję mi się, że nie masz większych problemów z trzymaniem się zasad i przede wszystkim ze zrozumieniem rynku (na tyle na ile to możliwe przy tej metodzie) dlatego w Twoim wypadku chyba o wiele lepszym a w sumie to chyba nawet ważniejszym jest skupienie się nad samym sobą, nad swoimi emocjami podczas gry
jak dobrze kojarzę nick to masz jakis uraz związany ze sporą stratą, ale jeśli się z tym nie uporasz teraz to będzie się to za Tobą ciągnęło cały czas i pewności nie mam ale wydaję mi się, że w tym adam też Ci nie pomoże
oczywiście żaden ze mnie psycholog, jedynie próbuje doradzić coś mi się wydaje słuszne

cały ten wstęp 8) jest związany z tym, że w końcu wypada mi się wypowiedzieć w tym temacie
jak na razie nawet nie przeczytałem całego wątku no ale jestem na dobrej drodze, żeby się przez niego przedrzeć

też mam na razie problemy z pozwoleniem zyskom rosnąć ale to chyba wynika tylko z tego, że ledwo poznałem ten system i jeszcze nie mam do niego zaufania

było bardzo ładne odbicie od poziomu demand na usdchf i o dziwo miałem go wyznaczonego prawie idealnie, prawie bo mi zlecenie limit nie załapało
i tu moje pytanie
czy w przypadku wyznaczania tych poziomów albo w przypadku ustawiania zleceń limit bierzecie pod uwagę spread ? szczególnie przy buy limit
bo mi wręcz pocałowało to zlecenie ale 1 pips zabrząknął no i wszedłem z palca ale odbicie było tak dynamiczne że na AM to mi weszło prawie 10 pipsów wyżej
i czy ja o ten 1 pips źle wyznaczyłem poziom demand czy zabrało odrobinę szczęścia ?

Awatar użytkownika
Fesiek
Pasjonat
Pasjonat

Nieprzeczytany post autor: Fesiek »

Spekulant83 pisze:To nie koniec drogi. Kolejną przeszkodą jest - trzymanie pozycji i pozwalanie zyskowi rosnąć
Bo to widzisz jest tak, że jeśli cena spada równomiernie to nie ma problemu. Narysujesz sobie np linię trendu i jeśli kolejne piki w dół tworzące kolejne SD nie wyskakują ponad LT to jest ok. Gorzej jak cena zamiast lecieć w dół równymi dołkami i górkami nie wyskakującymi ponad poprzednie górki, robi jakieś wystrzały w kierunku przeciwnym zjadając Ci profit. Suma sumarum nie ma się co spinać. Jak rynek daje gładki zjazd to czekać na koniec ruchu ale jak cena skacze brać R=2 i szukać następnej okazji. Tak to widzę.
Nie masz wymaganych uprawnień, aby zobaczyć pliki załączone do tego posta.

Awatar użytkownika
unkle/.seed
Gaduła
Gaduła

Nieprzeczytany post autor: unkle/.seed »

Fesiek no ale utrzymywanie pozycji wiążę się też z przestawianiem SL więc raczej by Ci po prostu zamknęło na jakieś +50p niż zjadło zyski

ja chyba miałem coś źle wyznaczone
bo u mnie ta szpila o które wspominasz była fakt kolejnym testownaiem poziomu supply ale biorąc pod uwagę że to bardzo mocny poziom wchodziłem na tej szpili ponownie na tym poziomie Supply ale nie miałem odwagi żeby to na noc zostawić bo się przez 4 godziny nie mogło zdecydować

wng
Gaduła
Gaduła

Nieprzeczytany post autor: wng »

malsehen pisze:wng, cena się ładnie odbiła, jednak ja tam nie widziałem SD , a ZL i to na D1 , co przedstawiam na screenie, niestety widać ,że ta wcześniejsza Zl zadziałała słabo, a ta którą Ty grałeś już o wiele lepiej.

W ogóle na H1 widać(choćby na Twoim screenie) ,że ta słabo działająca Zl z D1 to na H1 Drop-base-drop , które jak sam mówiłeś ma mniejsze prawdopodobieństwo , czy dlatego tego nie grałeś ?
Dlaczego zagrałeś ten wyższy poziom, SD widzę tam dopiero na interwale 5/15 min.
jakie nie były by powody wejścia, gratuluje trejdu :)

Wiaj

Sterf szukam na interwałach H4 i H1 (jesli widzę na wykresie że potworzyły się "świeże" poziomy takie np. z ostatnich dwóch dni) pozniej przechodze na m15 i m5 szukać dokładniejszych wejść.

Jeśli zaznaczam poziomy na m15 i m5 to staram się znależć wejście na m1.

Nie jestem w stanie dokładnie wytłumaczyć dlaczego nie grałem tej strefy DBD ale napewno był to jeden z powodów pominięcia tej strefy a skupienia się na tej wyższej, dodatkowo dochodziła mi tam LT.

W bardzo prostu sposób wytłumaczone jest to na screenach z Lekcji 1 (na tym ruskim blogu), oczywiście sterfy DBD i RBR też działają i sam je czasami gram..

Awatar użytkownika
gutek04
Gaduła
Gaduła

Nieprzeczytany post autor: gutek04 »

czy w ogóle również jesteś zdania, że DBD i RBR jest "słabsze" od RBD i DBR ?
Oczywiście że są słabsze, ale należy również pamiętać że jedno DBD drugiemu nie równe (tak samo w przypadku RBR), od Ciebie zależy czy uwzględnisz je w swojej strategii. Ja np. jeśli mam klarowny trend i pojawia się taka okazja w postaci dobrze wyglądającego RBR albo DBD to biorę...
Cholerka sorry ale nie jestem w stanie rozwinąć skrótów w głowie bo mam nawał pracy
RBR - rally base rally
DBD - drop base drop

RBD - rally base drop
DBR - drop base rally
czyli poprostu patterny S/D
czy w przypadku wyznaczania tych poziomów albo w przypadku ustawiania zleceń limit bierzecie pod uwagę spread ? szczególnie przy buy limit
bo mi wręcz pocałowało to zlecenie ale 1 pips zabrząknął no i wszedłem z palca ale odbicie było tak dynamiczne że na AM to mi weszło prawie 10 pipsów wyżej
i czy ja o ten 1 pips źle wyznaczyłem poziom demand czy zabrało odrobinę szczęścia ?
Grając metodą S/D w dużej mierze konkurujesz/rywalizujesz z bankami, instytucjami czyli z tzw. smart money (czasami nawet z własnym brokerem) ;) takie przypadki będą się zdarzały dlatego Twoja strategia musi być przygotowana na takie ewentualności... i wcale nie musi oznaczać to że poziom był źle wyznaczony.

Pozdrawiam!
Nie masz wymaganych uprawnień, aby zobaczyć pliki załączone do tego posta.
Ostatnio zmieniony 31 sie 2011, 15:36 przez gutek04, łącznie zmieniany 1 raz.

ODPOWIEDZ