Forex - pytania od początkującego

Tu można dyskutować o wszystkich sprawach związanych z rynkiem Forex.
Awatar użytkownika
TARKIN
Pasjonat
Pasjonat

Nieprzeczytany post autor: TARKIN »

do tego trzeba dodać że forex to gra o sumie zerowej
ktoś traci żeby ktoś zyskał
bardzo brutalna gra
sćieraja się różne interesy
niektórzy chcą up inni odwrotnie
my tylko staramy się załapać na ruch po "dyskusji" popytu z podażą
Ps. są tacy którzy starają się łapać dokładnie dołki lub szczyty
ale to wyższa szkoła jazdy
większość zyskownych systemów to "podążacze za trendem"
"Tylko silnych los obdarza hojnie "

MrDead
Bywalec
Bywalec

Nieprzeczytany post autor: MrDead »

Dzięki wam za odpowiedź. Już mniej więcej rozumiem przyczyny kierunku trendu.

Awatar użytkownika
Tig3r
Przyjaciel Forum
Przyjaciel Forum

Nieprzeczytany post autor: Tig3r »

Przyczyn jest wiele, ktoś potrzebuje waluty to wymienia, zmienia się oprocentowanie to wraz z nim cena, gospodarka zmienia swoją szybkość czy pojawiają się problemy społeczne czy gospodarcze to kurs też się zmienia.
======================================================
Nie głupi ten co nie wie, lecz ten który nie chce się nauczyć..

MrDead
Bywalec
Bywalec

Witam ponownie wszystkich. Przez ponad 2 miesiące grałem na demie, starałem się opanować kilka taktyk i ogólnie zachowanie wykresu w kilku sytuacjach. Nie zdobyłem milionów bo ogólnie nie oto mi chodziło, grałem małym lotem i szybko zamykałem pozycje jak wychodziłem kilka $ na plus (Stwierdizłem że pewnie podobnie by wyglądała moja gra w realu) Nie dawno przyszedł czas na coś bardziej poważnego. Zdecydowałem że spróbuje szczęścia w realnym graniu.
Lecz zanim założe konto i strace pieniądze ;D to chce sie spytać was kilku rzeczy
- Czy polecacie Polskich brokerów?
- Czy pozycja którą otwieram ma jakiś konkretny czas do zamknięcia ? Czy jest nielimitowana jeśli chodzi o czas?
- Czy polecacie mi (początkującemu) granie na maxymalnej dźwigni u danego brokera ?
- Na początek polecacie pozycje krótko terminowe czy długoterminowe?

Jak narazie to tyle. Z góry dzięki za odpowiedź i różne porady.

Awatar użytkownika
Good Will Hunting
Pasjonat
Pasjonat

Nieprzeczytany post autor: Good Will Hunting »

Zależy co rozumiesz przez "polski broker". Chodzi Ci o brokera założonego i zarejestrowanego w Polsce czy brokera który ma w Polsce siedzibę / przedstawicielstwo. Zresztą to bez różnicy skąd jest dany broker, wejdź sobie w dział nt. brokerów, poczytaj opinie i znajdź najlepszego.
- Czy pozycja którą otwieram ma jakiś konkretny czas do zamknięcia ? Czy jest nielimitowana jeśli chodzi o czas?
Możesz trzymać pozycję tak długo jak tylko Twoje konto jest w stanie wytrzymać ewentualny minus na niej. Długości "trzymania" zyskownej pozycji nikt Ci nie ograniczy chociaż przyjmuje się że bezpieczniej jest nie zostawiać pozycji na weekend.
- Czy polecacie mi (początkującemu) granie na maxymalnej dźwigni u danego brokera ?
Przy doborze dźwigni kwestią decydującą powinien być depozyt, a nie doświadczenie. Jeżeli chcesz na początek wpłacić sobie 1000 zł i trochę "poszaleć" to może przydać Ci się wysoka dźwignia.
Nikt Ci na to pytanie nie odpowie. Każdy powinien obrać sobie swój styl handlowania. Swój czyli taki który będzie dostosowany do psychiki, depozytu i przede wszystkim czasu.

Powodzenia. Sądząc po pytaniach które tu zadałeś po 2 miesiącach operowania na koncie demo mogą Ci się one przydać.
Wolałbym umrzeć niż przegrać.

Nie pisz do mnie PW ponieważ mam bana. Pisz na skypie.

Awatar użytkownika
TARKIN
Pasjonat
Pasjonat

Nieprzeczytany post autor: TARKIN »

MrDead pisze:Witam ponownie wszystkich. Przez ponad 2 miesiące grałem na demie, starałem się opanować kilka taktyk i ogólnie zachowanie wykresu w kilku sytuacjach. Nie zdobyłem milionów bo ogólnie nie oto mi chodziło, grałem małym lotem i szybko zamykałem pozycje jak wychodziłem kilka $ na plus (Stwierdizłem że pewnie podobnie by wyglądała moja gra w realu) Nie dawno przyszedł czas na coś bardziej poważnego. Zdecydowałem że spróbuje szczęścia w realnym graniu.
Lecz zanim założe konto i strace pieniądze ;D to chce sie spytać was kilku rzeczy

Jak narazie to tyle. Z góry dzięki za odpowiedź i różne porady.
najpierw ustal wielkość kapitału forexowego
potem znajdź brokera u którego można łatwo zasilić konto - paypal lub MB i ma mikro loty
przelej minimalną kwotę i graj
ja wtopisz to dopłać
jak ugrasz to wypłać
po 3 miechach zrób analizę całości
jak masz talent - jesteś na plus
jak masz jak większość - tylko ciężka praca i podnoszeniem sie po upadkach do czegoś dojdziesz
"Tylko silnych los obdarza hojnie "

MrDead
Bywalec
Bywalec

Dzięki wam za odpowiedź.
Jak narazie szukam brokera, ostatnio napaliłem się na plus500, ale jak przeczytałem opinie z ostatnich miesiecy na forum szybko zrezygnowałem.
Troche się zastanawiam nad XTB ale jeszcze muszę opinie doczytać (przy okazji wie ktoś jaki jest tam minimalny depozyt ?)

Awatar użytkownika
Mighty Baz
Pasjonat
Pasjonat

Nieprzeczytany post autor: Mighty Baz »

MrDead pisze:Dzięki wam za odpowiedź.
Jak narazie szukam brokera, ostatnio napaliłem się na plus500, ale jak przeczytałem opinie z ostatnich miesiecy na forum szybko zrezygnowałem.
Troche się zastanawiam nad XTB ale jeszcze muszę opinie doczytać (przy okazji wie ktoś jaki jest tam minimalny depozyt ?)

na poczatek sa dobre
admiral markets - najnizsze oplaty
alpari.uk - bardzo dobry support
fxpro - da sie grac
DAYTRADER
powodzenia, kilometrow pips wam zycze

Awatar użytkownika
raposo
Moderator
Moderator

Nieprzeczytany post autor: raposo »

Na wszystko już padła odpowiedź więc nie będę dublował tylko dopowiem odnośnie tego.
"Granie na maksymalnej dźwigni" u mnie oznacza jej całkowite wykorzystywanie - tego nie polecam nikomu, chyba, że ma ekstra wysoką skuteczność. W innym wypadku wyczyszczenie konta w dłuższej perspektywie jest bardziej niż pewne. Natomiast jeśli chodzi o ustawioną wielkość dźwigni na rachunku - maksymalna niczemu nie przeszkadza. Po prostu będziesz angażować mniej środków na koncie niż przy dźwigni mniejszej. Lewar sam w sobie nie jest ryzykowny. Ryzykowne jest nieumiejętne posługiwanie się nim. Dlatego jeśli rozumiesz zasady jego działania i będziesz robił to rozważnie to ja nie widzę problemu. Co innego, jeśli potrzebujesz swego rodzaju "smyczy", która nie pozwoli Ci zaangażować więcej środków niż X, wynikających z mniejszej dźwigni.
ForexClub.pl
- Forex Club Tools
- Program Podatek 7.0
- RABATY PROWIZJI
| IC Markets (-21%) | Tickmill (-10%) | XTB (Pakiet książek) | Dukascopy (narzędzia do JForex) | LMAX (-20%) | FxPro (do -15%)

Zapraszamy do kontaktu

Cyngiel
Bywalec
Bywalec

Nieprzeczytany post autor: Cyngiel »

Przez ponad 2 miesiące grałem na demie, starałem się opanować kilka taktyk i ogólnie zachowanie wykresu w kilku sytuacjach. Nie zdobyłem milionów bo ogólnie nie oto mi chodziło, grałem małym lotem i szybko zamykałem pozycje jak wychodziłem kilka $ na plus
Ja tez zaczalem niecale 3 miesiace temu ale nie tracilem czasu na demo tzn pare dni tylko zeby zobaczyc co to jest forex i przekonac sie czy mozna na tym zarabiac, jak tylko wygralem pierwszy trade (bo najpierw byly wtopy) to wydawlao mi sie ze zaczailem i poszedlem na real. I sumie nie zaluje bo stres i chciwosc to cos czego na demie nie poczujesz a to zmienia calkiem gre. No ale jesli grasz systemami - to moze to i dobry pomysl.. Ostatnio przymierzalem sie do No Brainer ale dalem sobie siana imho zloto dla naiwnych (tzn kupe zajefajnych porad ogolnych ale sam system dziurawy), wszyscy pisza o systemach - a wiekszosc przegrywa, wniosek mam z tego taki - ze Ci co wygrywaja nic nie pisza bo nie graja systemami tylko po prostu staraja sie inwestowac madrze ; )

ODPOWIEDZ