Forex a podatki..

Tu można dyskutować o wszystkich sprawach związanych z rynkiem Forex.
olinek
Bywalec
Bywalec

Nieprzeczytany post autor: olinek »

Cyb pisze:Z przelewów na konto bankowe, z zakupów, itd itp. Milion razy było to opisywane. Załóżmy że zarobiłeś 1 mln pln. Kupiłeś dom lub auto. A pracujesz na etacie za 2500 pln.... Skąd nagle miałeś taką gotówkę skoro nic nie wykazałeś ?
Trochę logicznego myślenia.
Następny naiwniak, który myśli, że zarobi kokosy na forexie. Ja myślę o zarobkach takich by się nie martwić czy starczy od pierwszego do pierwszego. A większość i tak przegrywa, oni też muszą się rozliczać? US nie sprawdza dlaczego straciłeś chałupę. No ale jeśli spełnią ci się marzenia o domie na karaibach to oczywiście musisz mieć pokrycie i się rozliczyć.

Awatar użytkownika
Cyb
Przyjaciel Forum
Przyjaciel Forum

Nieprzeczytany post autor: Cyb »

Następny naiwniak który myśli że nie da się zarobić na forexie. Dla Twojej wiadomości właśnie niedawno kupiłem chałupę za kasę z Fx. A ostatni raz byłem w pracy gdzieś z 4 lata temu. A czytając Twoje posty o kapitale potrzebnym do tego, aby się utrzymywać z forexu wnioskuję że Twoja wiedza jest niestety dość znikoma.

Awatar użytkownika
wnosalik
Bywalec
Bywalec

Nieprzeczytany post autor: wnosalik »

olinek pisze:
Cyb pisze:Z przelewów na konto bankowe, z zakupów, itd itp. Milion razy było to opisywane. Załóżmy że zarobiłeś 1 mln pln. Kupiłeś dom lub auto. A pracujesz na etacie za 2500 pln.... Skąd nagle miałeś taką gotówkę skoro nic nie wykazałeś ?
Trochę logicznego myślenia.
Następny naiwniak, który myśli, że zarobi kokosy na forexie. Ja myślę o zarobkach takich by się nie martwić czy starczy od pierwszego do pierwszego. A większość i tak przegrywa, oni też muszą się rozliczać?
A co za problem zarobić 1 mln zł na FX?
No ale jeśli spełnią ci się marzenia o domie na karaibach to oczywiście musisz mieć pokrycie i się rozliczyć.
Są sposoby żeby się nie rozliczać i kupić sobie dom, czy tam co innego.

Awatar użytkownika
Blindman
Uczestnik
Uczestnik

Nieprzeczytany post autor: Blindman »

To jak w końcu jest z tym rozliczaniem, bo mało ogarnąłem. Od jakiej kwoty trzeba się liczyć z podatkiem - jaki jest jego procent? Mając konto w banku poza PL, skarbówka także Cię dopadnie ?

wojtek_ea
Stały bywalec
Stały bywalec

Nieprzeczytany post autor: wojtek_ea »

ForexStar
Bywalec
Bywalec

Nieprzeczytany post autor: ForexStar »

Czy wiecie czy można inwestować na GPW i Foreksie mając NIP-4? Mam tylko ten NIP nadany i czy to nie przeszkadza?
Zapraszam na mojego bloga o foreksie. Kliknij poniżej w "WWW".

Awatar użytkownika
Prezes124
Stały bywalec
Stały bywalec

Nieprzeczytany post autor: Prezes124 »

A po co Ci inny? :lol:
Inwestycje giełdowe i forexowe rozliczasz w PIT38. Google nie boli :wink:

Pozdrawiam
Chcesz liczyć $? Licz na siebie ;)

Krzych1991
Uczestnik
Uczestnik

Nieprzeczytany post autor: Krzych1991 »

Witam.

Ostatnio wprowadzono ustawę mającą na celu zastąpienie numeru NIP numerem PESEL dla osób nie prowadzących własnej działalności gospodarczej. Ustawa przewiduje także, że od 01.01.2012 trzeba będzie prowadzić własną działalność by dostać numer NIP.
Oczywiście mógłbym wyrobić sobie numer NIP przed końcem roku, ale niestety Urząd skarbowy już 2 razy nie przyjął mojego podania ponieważ nie jestem płatnikiem podatku dochodowego.

W tej ustawie znajduje się następujący artykuł:
Art. 69. W okresie od dnia 1 września 2011 r. do
dnia 31 grudnia 2011 r. nie można żądać numeru identyfikacji
podatkowej od osób fizycznych, o których mowa
w art. 5 ust. 2a ustawy wymienionej w art. 1,
w brzmieniu nadanym niniejszą ustawą, jeżeli obowiązek
jego przedstawienia nie wynika z przepisu prawa.
A poprawka art. 5 ust. 2a wygląda następująco:
„2a. Zgłoszenia identyfikacyjnego nie dokonują
podatnicy będący osobami fizycznymi
objętymi rejestrem PESEL nieprowadzący
działalności gospodarczej lub niebędący
zarejestrowanymi podatnikami podatku od
towarów i usług.”,
W związku z tym chciałbym się zapytać czy będzie można w najbliższym czasie założyć rachunek bez podawania numeru NIP?

Mam nadzieję, że ta ustawa to nie bubel (tak jak poprzednia) i że nie będzie sytuacji w której do założenia rachunku trzeba będzie podać numer NIP (ustawa tego nie zabroni), a chęć założenia rachunku nie pozwoli na wyrobienie NIP'u.

Jakby ktoś chciał zerknąć na tą ustawę to podaje link:
http://dokumenty.rcl.gov.pl/D2011171101601.pdf
Oraz link do starej ustawy:
http://dokumenty.rcl.gov.pl/D2004269268101.pdf

Z góry dziękuje za odpowiedz.

Awatar użytkownika
Phoenix_phx
Gaduła
Gaduła

Nieprzeczytany post autor: Phoenix_phx »

Na mocy obowiązujących przepisów US odrzuca wniosek, tylko podstawą do tego nie jest fakt iż jesteś osobą fizyczną a czas w którym zamrożono możliwość wydania NIP dla osoby fizycznej ( 01 września - 31 grudnia br.) Zatem nie jest możliwe byś uzyskał w tym i w najbliższych latach NIP (chyba że będziesz prowadził działaność gospodarczą).

Zakładając rachunek u brokera, możesz nie podawać numeru NIP a jedynie nr PESEL. Kwestia ta może być jeszcze nie uregulowana w systemach elektronicznych zbierających dane podczas zakladania rachunku. W związku z powyższym trzeba bezpośrednio kontaktować się z biurem DM. Jeśli jest to broker zaganiczny, lub filia brokera - nie musisz mieć NIPu. Na podstawie iterpretacji Izby Skarbowej z Katowic podmioty zagraniczne, prowadzące działalność brokerską nie mają obowiązku wystawiania PIT-8C, zatem przy rejestracji nie przedstawiasz swojego nr NIP. Jest to jednak związane z samodzienym złgoszeniem zysków/strat z tytułu zbycia instrumentów finansowch przed właściwym urzędem (PIT-38 oraz PIT-ZG).

Powyższa informacja ma jedynie charakter informacyjny i nie może być stosowana bezpośrednio. Należy zawsze sprawdzać aktualny stan prawny.

Peterr
Stały bywalec
Stały bywalec

Nieprzeczytany post autor: Peterr »

Koniec z Forexem i giełdą.... zakazali krotkiej sprzedazy, nic nie dalo, to teraz zakazą spekulacji... wprowadza podatek obrotowy i mysla że jak nie będzie spadało na giełdach to unikną kryzysu :-)

http://gielda.wp.pl/kat,9231,title,Grac ... omosc.html

nadzieja w Wlk Brytanii, podobno ma sie wyłamać...

ODPOWIEDZ