Forex - pytania od początkującego

Tu można dyskutować o wszystkich sprawach związanych z rynkiem Forex.
MrDead
Bywalec
Bywalec

Forex - pytania od początkującego

Nieprzeczytany post autor: MrDead »

Witam, chciałbym zacząć inwestować na platformie walutowej FOREX, lecz nie jestem pewien co do kilku kwestii. Mianowicie:
1. Przeczytałem że firmy brokerskie nie pobierają odsetek za dźwignie finansowe, lecz w niektórych przypadkach mogą je naliczać w momencie pozostawienia pozycji otwartej na noc. Czy mógłby mi ktoś to dokładniej wytłumaczyć ?
2. Czy da się starcić cały fundusz "pożyczony" od firmy brokerskiej? Czy w jakiś sposób jest on blokowany po przejsciu danego progu?
3. Na jakiej zasadzie oddaje się "pożyczoną" kwote ?

Z uwagi na to iż dopiero co zacząłem interesować się rynkiem walutowym, proszę o opowiedzi w jak najmniej skąplikowany sposób.
Z góry dziękuje

Pozdrawiam

Awatar użytkownika
Yenn
Stały bywalec
Stały bywalec

Nieprzeczytany post autor: Yenn »

1.Nic się nie pożycza, twój depozyt to zabezpieczenie ewentualnej (w twoim przypadku początkującego PEWNEJ straty)
O 23 najczęściej jest pobierany swap który wynika z różnicy w oprocentowaniu papierów 2 różnych walut, nieduży nie ma wpływu na wynik jeśli gra się , na kilka godzin, dni
2. Da się stracić cały wpłacony depozyt, a nawet więcej jeśli się po weekendzie rynek otworzy daleko od piątkowego zmknięcia.
W ciągu tygodnia każda platforma ma zabezpieczenie że nie możesz stracić całego depozytu w 1 transakcji, najczęściej połowę lub 70%
3. Nic się nie oddaje, bo się nie pożyczyło.
4. Najważniejsze, teraz masz jeszcze szansę oszczędzić sobie rozczarowań. Zapomnij o forexie i niegdy nie wracaj. Na ponad 90% nigdy nie zarobisz, taka jest statystyka.

MrDead
Bywalec
Bywalec

Dzieki za odpowiedź. Spróbuję za kilka miesięcy jak wykorzystam kilka demówek.
Czytałem kilka ebooków, głównie o strategii. Brakuje mi takiego podstawowego obeznania. Jaką strone polecasz do nauki dema?

Awatar użytkownika
personov
Pasjonat
Pasjonat

Nieprzeczytany post autor: personov »

Czytaj to forum, a szczególne dział dla początkujacych.
Znajdziesz tutaj odpowiedzi na wszystkie pytania.
Solą życia jest kasa.

Awatar użytkownika
Grzegosz
Gaduła
Gaduła

Nieprzeczytany post autor: Grzegosz »

Poczytaj o price action, patrz jak się zachowuje cena, zamiast filmów wieczorami z dziewczyną, oglądaj wykresy, a w weekendy zamiast pić piwo z kolegami odpalaj platformę i baw się linią trendu :) e booki i inne badziewia to według mnie strata czasu.
"The key to success in the market is to lose the least amount of money possible when you’re wrong."

MrDead
Bywalec
Bywalec

No napewno ebooki nie dają takiego doświdczenia jak granie na żywo, czy coś w tym stylu., ale na początek przydają sie do ogarnięcia tematu. Dziś zaczne czytać o tym Price Action i chce założyć demo tylko nie wiem jak narazie gdzie jest najlepiej (ile osób tyle opinii) więc chyba spróbuje na kilku i wybiore najlepszą.

Awatar użytkownika
TARKIN
Pasjonat
Pasjonat

Nieprzeczytany post autor: TARKIN »

Grzegosz pisze:Poczytaj o price action, patrz jak się zachowuje cena, zamiast filmów wieczorami z dziewczyną, oglądaj wykresy, a w weekendy zamiast pić piwo z kolegami odpalaj platformę i baw się linią trendu :) e booki i inne badziewia to według mnie strata czasu.
nie nie nie
dziewczynę zostaw - bardzo pomaga rozładować stres
kolegów to sobie nowych znajdziesz - tutaj na forum :)
a tak poważnie
nic i nikt nie jest wstanie za Ciebie zdobyć doświadczenia
niektórym szybciej to przychodzi niektórym wolniej ale nikt nie przeskoczy długich godzin spędzanych przed wykresami
na początek polecam NLA
to dobry prosty i sprawdzony system
znakomite przygotowanie do price action w czystym wydaniu
czysto wskaźnikowe systemy też nie są złe
ale na początku dobrze jest sie zaznajomi z tym co "robi" cena
"Tylko silnych los obdarza hojnie "

MrDead
Bywalec
Bywalec

Czytając temat o PA natknąłem się na screeny wykresów w jakiś dziwnych oknach. Spekuluje że są to programy tylko nie wiem jakie. Mógłby mi ktoś to wytłumaczyć ?

Awatar użytkownika
TARKIN
Pasjonat
Pasjonat

Nieprzeczytany post autor: TARKIN »

MrDead pisze:Czytając temat o PA natknąłem się na screeny wykresów w jakiś dziwnych oknach. Spekuluje że są to programy tylko nie wiem jakie. Mógłby mi ktoś to wytłumaczyć ?
hehe
daj screena tych screenów to pomyślimy
"Tylko silnych los obdarza hojnie "

Songo89K
Pasjonat
Pasjonat

Nieprzeczytany post autor: Songo89K »

Wykresy w dziwnych oknach - może po prostu chodzi o różne platformy? nie wszyscy używają MT4,fakt faktem jak ja to pierwszy raz zobaczyłem to też byłem nieco zdziwiony-więc może o to chodzi.

ODPOWIEDZ