Scalping M1
A, chciałbym nadmienić, że nie szukam św. Graala, a ten system wybrałem, jak po raz n-ty piszę, ze względu na ilość sygnałów i w miarę dobrą skuteczność. A że na FX nie chodzi o system, a o tradera zrozumiałem miesiąc, może 2 miesiące temu.VinciPro pisze:gram tym systemem z przerwami już parę tygodni i póki co spisuje się obiecująco
Także zostaje szlifować psychikę i trenować.
Uniwersytet Spekulacji - szkolenia GPW i FX
-
- Gaduła
Po pierwsze, Twój trading plan nie może zakładać określonej ilości wejść. Po drugie rynek to niekończący się ciąg okazji. O ile wiesz co robisz i potrafisz to wytłumaczyć racjonalnie wszystko jest w porządku. Znam osobiście człowieka, który w ciągu jednej sesji potrafi wejść na rynek 150 razy. Dokłada rocznie dwa zera do swojego konta.TeXs pisze:Paweł,
czyli jeśli mój plan zakłada 30 wejść w ciągu dnia to znaczy, że to nie jest overtarding tylko gra zgodnie z planem ?
Co z tego, że system jest do dupy ale przynajmniej nie nazwiemy faktycznego problemu po imieniu
Overtrading odnosi się do wchodzenia na rynek w miejscach w których wejście nie jest podyktowane planem tylko:
1) obawą, że ominie nas jakiś duży ruch (gonienie tradu)
2) znudzeniem w oczekiwaniu na setup, który przewiduje plan.
Jego system nie jest do dupy skoro ma określone zasady i przynosi mu zyski. Ty za to pokonałeś forex, wiesz wszystko i masz monopol na prawdę a Vinci ma zmieniać system bo Ty tak uważasz.
Tak, gwiazdorze. Wygląda na to, że żyjesz aktualnie na planecie "JA" więc chyba warto pomyśleć o odejściu.TeXs pisze:czas chyba odejść z forum navigatora albo czas zostać modem![]()
chyba się wypalam ...
EDIT: I teraz numer wieczoru:
Sorry TeXs napisałem za ostry post, ale nie wiem jak go usunąć

Spokojnie Panowie, Wasze opinie są tu mile widziane i jestem otwarty na wszelkie sugestie, co rzecz jasna nie oznacza, że od razu będę zmieniał system. Ten już mam opracowany od dość dawna, a tu mam zamiar zwyczajnie szlifować swoje umiejętności tradera.
Proszę bez kłótni, a merytorycznie. Pozdrawiam
Proszę bez kłótni, a merytorycznie. Pozdrawiam
Uniwersytet Spekulacji - szkolenia GPW i FX
-
- Gaduła
VinciPro dobrze że znalazłeś system, który pasuje do twojej osobowości. To jedna z ważniejszych rzeczy na forex. Sam szukam systemu, który pozwoli zawierać mi kilka - kilkadziesiąt transakcji dziennie. Na pewno będę czytał twój dziennik. 
Myślę, że póki trzymasz się zasad, ilość transakcji nie ma znaczenia.

Zdecydowanie odradzam forex jako sposób na szybkie i łatwe pieniądze.
-
- Gaduła
Uważaj tylko reverb bo często skalpowanie podpowiada nam "ego" jako chęć szybkiego zarobku a nie faktycznie odpowiada naszej osobowości.reverb pisze:VinciPro dobrze że znalazłeś system, który pasuje do twojej osobowości. To jedna z ważniejszych rzeczy na forex. Sam szukam systemu, który pozwoli zawierać mi kilka - kilkadziesiąt transakcji dziennie. Na pewno będę czytał twój dziennik.
Skalpowanie obojętne jak dochodowe zawsze łączy się ze stresem i wymaga agresywnej i dynamicznej egzekucji zleceń. Zresztą nawet Vinci o tym pisał jeżeli dobrze pamiętam.
Powodzenia!