Własne EA, czyli poszukiwanie Złotego Grala
Dostaje gorączki jak słysze słowo "historia" 
Nigdy nie udalo mi się załatwić dalszej historii niż dostepna jest w MT4.
Ciężki temat dla mnie ;(
Chcesz przetestować ? Pisz na PW.
Dodano po 3 godzinach 1 minutach:
Czy Waszym zdaniem do konkretnego i rzetelnego przetestowania EA na TFie M1 wystarczy okres testowania kilka miesiecy ?
Czyż w tych kilku miesiącach nie występują wszystkie ( prawie wszystkie
) rodzaje sytuacji rynkowych, ukladu wykresu ?
Jeśli EA poradzi sobie z tym to poradzi sobie juz zawsze ( prawie zawsze
) ?

Nigdy nie udalo mi się załatwić dalszej historii niż dostepna jest w MT4.
Ciężki temat dla mnie ;(
Chcesz przetestować ? Pisz na PW.
Dodano po 3 godzinach 1 minutach:
Czy Waszym zdaniem do konkretnego i rzetelnego przetestowania EA na TFie M1 wystarczy okres testowania kilka miesiecy ?
Czyż w tych kilku miesiącach nie występują wszystkie ( prawie wszystkie

Jeśli EA poradzi sobie z tym to poradzi sobie juz zawsze ( prawie zawsze

Solą życia jest kasa.
Nie jest to takie proste. Masz prawie wszystkie możliwe układy tylko w micro skali.
Tak więc nie jesteś przygotowany na większe układy lub układy układów.
To tak jak z macierzami (tablicami) masz 2 wymiary potem 3 ale potem
trudniej sobie wyobrazić 4 i 5 i 6
Tak więc nie jesteś przygotowany na większe układy lub układy układów.
To tak jak z macierzami (tablicami) masz 2 wymiary potem 3 ale potem
trudniej sobie wyobrazić 4 i 5 i 6

Każdy chce mieć pieniądze, ale pieniądze nie zawsze chcą każdego 

NIE i to bardzo duże NIE!personov pisze: Czy Waszym zdaniem do konkretnego i rzetelnego przetestowania EA na TFie M1 wystarczy okres testowania kilka miesiecy ?
Czyż w tych kilku miesiącach nie występują wszystkie ( prawie wszystkie) rodzaje sytuacji rynkowych, ukladu wykresu ?
Jeśli EA poradzi sobie z tym to poradzi sobie juz zawsze ( prawie zawsze) ?
Mam automat który robi mi pieniądze od Grudnia zeszłego roku. Prawdziwe, nie demo.
To nie wszystko - on to robi na wszelkich kontach live i demo na których go sprawdzałem, nie ważne jaki broker itp - wyniki są prawie takie same.
Święty Graal? Tak sądziłem testując to na danych brokera które nie sięgały wcześniej niż 30 Sierpnia 2010.
Aż wreście przełamałem lenistwo i sciągnąłem te dane z Dukascopy i sprawdziłem jak to było wcześniej...
Ja to zobaczyłem, włosy stanęły mi dęba i wyłączyłem go natychmiast.
Okazało się, że miałem mnóstwo farta. Wystarczyło żebym go uruchmił na początku Sierpnia 2010 i straciłbym konto. Niecałe 30 dni. A tak świetnie radzi sobie w przeciągu ostatnich 11 miesięcy - widzisz? 11 miesiecy w dalszym ciągu nie jest przekrojem rynku...
Jakże często ludzie mają już gotową opinię zanim zdążą pojąć istotę rzeczy.
A gdy już ta istota w pełni do nich dotrze, jakże często muszą zmagać się z konsekwencjami swojej opinii ;-)
A gdy już ta istota w pełni do nich dotrze, jakże często muszą zmagać się z konsekwencjami swojej opinii ;-)
Coś mi nie pasuje z tymi testami na danych z Ducasa.
Na pewno się mylę, ale coś mi tu nie gra.
Tymek przetestowal EA o którym wcześniej pisalem i wykres wyszedł równiutko, pochyło, ale w dół do bankruta. Ja testowałem i jakiekolwiek parametry bym nie wpisał ( w granicach rozsądku oczywiście ) to wykres mial różne wyniki, ale zawsze na plus.
Czyli sam pomysł był dobry, a nie optymalizacja parametrów.
Różnica ogromna.
259 - Twoje EA również zarabia i jakims dziwnym trafem po testach z Ducasa nagle zalicza bankruta.
A spróbuj zrobić test np. z ostatniego miesiąca i zobacz czy jest taki sam jak wynik z konta live ?
Może te dane z Ducasa przypisuja jakiś ogromny spread i na takim spreadzie jest wykonany test ?
Na pewno się mylę, ale coś mi tu nie gra.
Tymek przetestowal EA o którym wcześniej pisalem i wykres wyszedł równiutko, pochyło, ale w dół do bankruta. Ja testowałem i jakiekolwiek parametry bym nie wpisał ( w granicach rozsądku oczywiście ) to wykres mial różne wyniki, ale zawsze na plus.
Czyli sam pomysł był dobry, a nie optymalizacja parametrów.
Różnica ogromna.
259 - Twoje EA również zarabia i jakims dziwnym trafem po testach z Ducasa nagle zalicza bankruta.
A spróbuj zrobić test np. z ostatniego miesiąca i zobacz czy jest taki sam jak wynik z konta live ?
Może te dane z Ducasa przypisuja jakiś ogromny spread i na takim spreadzie jest wykonany test ?
Solą życia jest kasa.
Może źle to wytłumaczyłem - na wszelkich możliwych danych nie wyłączając z tego Dukascopy mam takie same rezultaty niezależnie od spread, MarketMaker/ECN/STP, live czy demo. Forward test robiłem na live micro MM FX Open. Teraz mam to live na innym brokerze i wyniki pokrywają się w 99.5% z backtest na tickach Dukascopy i innych brokerach nawet jeżeli jest to modelowanie, a nie prawdziwe kwotowania.personov pisze: 259 - Twoje EA również zarabia i jakims dziwnym trafem po testach z Ducasa nagle zalicza bankruta.
Chodziło mi jednak o to, że w swoich testach nie cofnąłem się wcześniej niż 30 Sierpnia 2010 tylko i wyłącznie dlatego, że nie miałem wcześniejszej ciągłej historii M1 na żadnym z brokerów.
I przez własne lenistwo oparłem się na błędnym założeniu, że nie ma takiej potrzeby - w końcu EA zarabia z miesiąca na miesiąc, pruje do przodu cokolwiek by się nie działo, o co się martwić?
Ale jednak tak w głębi męczyło mnie czy aby na pewno. Co np. będzie jak rynek znów dostanie kota jak w 2008/2009?
I to w końcu zmusiło mnie do sciągnięcia tych danych i przetestowania na wcześniejszych okresach... dalej jak już to opisałem.
Nic nie jest dane na zawsze. Warto się więc zabezpieczyć

Poza tym, co innego modelowanie ticków, a co innego prawdziwe ticki. Mój automat nie jest na to wrażliwy, ale większość jest i to bardzo.
Dalej, pisałeś o średniej z H4 - czy wziąłeś pod uwagę, że H4 jest zależne od strefy czasowej serwera brokera i przerw weekendowych?
Dzisiaj np. rynek otworzy się luką ponad -140 pip na USDCHF. Jaki będzie to miało wpływ na tę średnią?
Jakże często ludzie mają już gotową opinię zanim zdążą pojąć istotę rzeczy.
- jamesfisher
- Pasjonat
W dziale programowania widziałem pytanie odnośnie mojego EA na M1, czy nadal zarabia.
Działa z przerwami na rachunku demo. Faktycznie od 1 sierpnia zarobiło 280 pipsów, ale ;
-zamknąłem w piątek weczorem i nie skorzystałem z luko weekendowej na edku ( byłbym na duzym plusie ale nie chciaolem ryzykować ).
-wychwycilem dwa błędy techniczne EA - nie zamknął pozycji w tym miejscu gdzie miał zamknąć.
Wynik z testu w załączniku ( od 1 sierpnia do teraz ).
Depo 10000 volumen 1 lot. Czyli przy inwestowaniu ok. 15% depo do zisiaj podwoiłby.
Co ciekawe ; jak zrobiłem ten test i otwarlem wykres to w 99% pokrywa się z transakcjami, które zostały fizycznie zawarte. Mimo modelowania 25%.
Dodaje jeszcze test od 20 kwietnia do dzisiaj. Kilka postów wcześniej dodałem taki wykres od 20 kwietnia to możecie porównać ile od tamtej pory urosło. Parametrów nie zmieniałem.
Mam nadzieje, że projekt tego EA jest przyszłościowy
Działa z przerwami na rachunku demo. Faktycznie od 1 sierpnia zarobiło 280 pipsów, ale ;
-zamknąłem w piątek weczorem i nie skorzystałem z luko weekendowej na edku ( byłbym na duzym plusie ale nie chciaolem ryzykować ).
-wychwycilem dwa błędy techniczne EA - nie zamknął pozycji w tym miejscu gdzie miał zamknąć.
Wynik z testu w załączniku ( od 1 sierpnia do teraz ).
Depo 10000 volumen 1 lot. Czyli przy inwestowaniu ok. 15% depo do zisiaj podwoiłby.
Co ciekawe ; jak zrobiłem ten test i otwarlem wykres to w 99% pokrywa się z transakcjami, które zostały fizycznie zawarte. Mimo modelowania 25%.
Dodaje jeszcze test od 20 kwietnia do dzisiaj. Kilka postów wcześniej dodałem taki wykres od 20 kwietnia to możecie porównać ile od tamtej pory urosło. Parametrów nie zmieniałem.
Mam nadzieje, że projekt tego EA jest przyszłościowy

Nie masz wymaganych uprawnień, aby zobaczyć pliki załączone do tego posta.
Solą życia jest kasa.