Pie

Miejsce, gdzie każdy może prowadzić swój własny dziennik gry na FX.

Supply / Demand

Korzystam
138
64%
Nie korzystam
79
36%

Liczba głosów: 217

Awatar użytkownika
Spekulant83
Gaduła
Gaduła

Nieprzeczytany post autor: Spekulant83 »

admkowal pisze: Do meritum. Nie wyjaśnię wszystkiego ponieważ muszę coś zachować dla siebie ale absolutnie numer jeden nie jest poziomem dla mnie z kilku względów. W zasadzie z dwóch.
Rozważę to co piszesz. Dzięki za odpowiedź. Dlaczego poziom 1 nie jest absolutnie poziomem? Bo nie zrozumiałem do końca. Już pominę, że go źle oznaczyłem bo gdybyś np. Ty oznaczał pewnie poprzedzającą momentum świeczkę też zaznaczył (co pozwoliłoby swoją drogą ładne shorty na konsoli robić...); przecież jest momentum tak? Podobne to jest do "pierwszej strefy podażowej" jak to określiłeś z dzisiejszego dnia...i odbili. A to nie jest "pierwszą strefą popytową? Był ruch, później korekta i momentum wybijające z korekty i kontynuacja ruchu...dlaczego to nie jest poziomem S/D? Mam chyba duże problemy z postrzeganiem znaczenia S/D wychodzi na to. A nie jestem leser przeczytałem cały wątek już dawno i to analizując każdy wpis.

Gutek04 dzięki za odpowiedź. Będę o tym myślał chociaż nie rozumiem do końca.

----------------------------

Ktoś "przekombinował" z Was mówiąc na początku...że to jak zaznaczy się poziom jest mało ważne...oj ważne. Początkujący chcą prawidłowo oznaczać poziomy bo to pewnie im pomoże zrozumieć gdzie doszukiwać się poziomów S/D z czym ja mam problem nadal co się okazało ostatnio.

Zajrzałem więc do pierwszego wątku...zobaczyłem na pierwsze screeny i postanowiłem zaznaczyć poziomy tak jak Ty zaznaczyłeś Adam...co się okazało?

Twoje poziomy Adam są bezwzględnie prawidłowe.
Uwaga uwaga przykładowy poziom zaznaczony na KABLU z 27 kwietnia 2011 roku .... działał przez cały czas aż do teraz....na screenie ten poziom zaznaczony okręgiem...zaznaczony dawno temu....ale działa...wcześniej też pięknie działał po drodze od kwietnia aż do dziś. Pewnie te poziomy stare trzymasz nadal...Nie no jestem zaskoczony. A co po drodze on dawał...w czerwcu przykładowo furorę robił...jak teraz patrzę...

Obrazek
"Mówisz, że nie możesz, to nie możesz.
Mówisz, że możesz, to możesz.
Więc sobie wybierz" - Mistrz Zen Seung Sahn

Awatar użytkownika
gutek04
Gaduła
Gaduła

Nieprzeczytany post autor: gutek04 »

Nie chcę byc złośliwy ale:
gutek04 pisze:Panie Spekulancie chyba źle pan S/D zaznacza... ;]
PS. I kolejny Short na Edku

Zamknięte na +30 przed danymi...
i odpowiedź:
Spekulant83 pisze:
gutek04 pisze:Panie Spekulancie chyba źle pan S/D zaznacza... ;]
gutek04 to była złośliwość jak na moją męską intuicję. Widzisz...w nowym shorcie na edku pi razu oko obsuw miałeś 10 pips a SL na 20. Miałeś BE nie wiem na jakim poziome, +1? I odbiło dalej na północ po korekcinie na 10 pips. Chyba jednak zamknęło Ci na BE. A ja cały czas na longu od 1.4193 - na tym źle wyznaczonym poziomie moim. Innych darzysz większą sympatią chyba, może za świeży na tym forum jestem...ale mi nie wyjaśniłeś dlaczego źle wyznaczam.
Kangurek tak samo prawie zachował się jak Edek. Tam też long.
1.4264 to wg. mnie miejsce potencjalnego shorta dopiero. Twój short opierał się o słaby poziom ale jak zostanie on pokonany to dodatkowy long do starego Longa z targetem na 4264...cóż za zbieżność...61.80% zniesienia akurat tam jest ostatniego spadku...
PS. Z tego Journala zrobił się WĄTEK. Mam nadzieję, że ADMKOWAL nie będzie miał za złe....to jest super dziennik...każdy rwie się z wypowiedzią i obserwacją.
PS2. I proszę...nie kłóćmy się tylko pracujmy razem jak Zachód to robi na swoich forach.
POZDR.
Od tamtej pory już niekomu nie mowiłem jak ma zaznaczac poziomy tylko jak ja je zaznaczam. I tym razem nie traktuj tego jako złośliwości... Problem tym "prawidłowym" zaznaczaniu polega na tym że czasami pojawia sie wlasnie jedna duza swieca i przez to poziom jest przesadnie duzy...
Postaram sie powrzucac jakies screeny w najblizszym czasie to rozjasni moze temat tych duzych swiec. Tymczasem Pozdrawiam!

raf1124
Gaduła
Gaduła

Nieprzeczytany post autor: raf1124 »

Spekulant,

z tego co słyszałem od guru SD ;-) to jeżeli wyznaczasz zbyt ciasne SD, powoduje to, że mija Ciebie wejście w strefę, a w rzeczywistości była już naruszona i straciła na mocy, dlatego drugi raz nie wytrzymała.

raf1124
Gaduła
Gaduła

Nieprzeczytany post autor: raf1124 »

http://www.livestream.com/rafarjaon

może ktoś wejdzie? będzie można na czacie przedyskutować poziomy sytuację albo coś podobnego

Awatar użytkownika
Fesiek
Pasjonat
Pasjonat

Nieprzeczytany post autor: Fesiek »

Witam. Po kilku dniach euforii przyszedł czas na kilka SL. Po złapaniu ich lepiej łapię o co biega z SD.
Moje wczorajsze wejście i dzisiejsze wyjście na kablu. Po wyjściu był fajny setup na M5 ale nie wchodziłem. Fakt, że R był 1:3 ale trzymam się zasady, że SD wyszukuję na H1 a wejścia na m15 i m5.
Jak zwykle proszę Adama o ewentualne uwagi.
Nie masz wymaganych uprawnień, aby zobaczyć pliki załączone do tego posta.

Awatar użytkownika
admkowal
Pasjonat
Pasjonat

Nieprzeczytany post autor: admkowal »

Fesiek pisze:Witam. Po kilku dniach euforii przyszedł czas na kilka SL. Po złapaniu ich lepiej łapię o co biega z SD.
o tym wejściu pisałem, moim zdaniem świetne wejście miałeś.
admkowal pisze:Tego bym nie brał ale gdy dojdziemy do 1.6376 bardziej możliwe że wejdę.
Z czasem wszystkie wejścia będą monotonne i podobne więc sama egzekucja będzie formalnością. "wszystkie będą świetne" Jaki wynik, tego nie wiemy. Dla mnie wyznacznikiem dobrego wejścia jest to czy trzymałem się zasad. Ty Fesiek zaplanowałeś wejście, wykonałeś i zamknąłeś tam gdzie chciałeś.

Plan the trade then trade the plan.

admkowal pisze:Ja mam poziom na 1.6288 i oczywiście nie doszło do niego ale takie coś tworzy poźniej dla mnie możliwość wejścia pewniejszego bo po przebiciu ostatniego low.
brał ktoś?
its not what you trade its how you trade it
trading is waiting
--
więcej info na temat tradingu - strona www w profilu

AK

Awatar użytkownika
Spekulant83
Gaduła
Gaduła

Nieprzeczytany post autor: Spekulant83 »

admkowal pisze:Ja mam poziom na 1.6288 i oczywiście nie doszło do niego ale takie coś tworzy poźniej dla mnie możliwość wejścia pewniejszego bo po przebiciu ostatniego low.
brał ktoś?[/quote]

Miałem zaplanowane. Chciałem postawić oczekujące ale ktoś wyrwał mnie z chaty na chwilę i gdy wróciłem było za późno na wejście bo za duży SL byłby (nigdy nie ma się pewności czy nie będzie retestu). Szkoda, piękny zysk przeszedł koło nosa.

Za to dzisiejsze poziomy zostały pogwałcone na Edku. O 14:30 wybuch kursu w górę. Nawet poziomu na Edku nie znalazłem żeby uzasadnić ten ruch...szkoda bo na Kablu oparł się o wcześniejszą konsolidację i na tym ruchu można było zarobić. Ogólnie to znalazłem się pod sufitem i mam blokadę mentalną - dziś na gruby minus. Totalnie pokieraszowana decyzyjność. Wszystko przestało iść...nie wiem co jest. Muszę przeanalizować wszystko.
"Mówisz, że nie możesz, to nie możesz.
Mówisz, że możesz, to możesz.
Więc sobie wybierz" - Mistrz Zen Seung Sahn

Awatar użytkownika
admkowal
Pasjonat
Pasjonat

Nieprzeczytany post autor: admkowal »

Spekulant83 pisze:Totalnie pokieraszowana decyzyjność. Wszystko przestało iść...nie wiem co jest. Muszę przeanalizować wszystko.
Może tak, może nie. Jeśli masz jasne zasady nie zmieniaj ich. Jeśli przetrwają - ok, jeśli nie - zmień. Co zmienić? Załóż dziennik transakcji jeśli nie masz i przewertuj jakie błędy się powtarzały jeśli nie masz sprecyzowanych błędów to wyślij mi na pm. Może będę mógł pomóc.

aktualizacja na swissy

Obrazek
its not what you trade its how you trade it
trading is waiting
--
więcej info na temat tradingu - strona www w profilu

AK

Awatar użytkownika
Fesiek
Pasjonat
Pasjonat

Nieprzeczytany post autor: Fesiek »

Dzięki Adam za dobrą ocenę wejścia. Pisałeś o tym miejscu wcześniej ale ja tego nie pamiętałem. Sam sobie to zaznaczyłem. Tym bardziej jestem zadowolony z tego setupu.
Nie wiem czy to odpowiednia pora na wchodzenie w rynek. Piątek późnym popołudniem. Najwyżej zamknę wieczorem.

Edit:
Krótka piłka. SL.
Jeszcze jeden edit:
Chyba powtórzyła mi się historia. Ciutkę wyżej jest SD z H4 i temu mi wycięło stopa. Powinienem był to wcześniej zauważyć.
Nie masz wymaganych uprawnień, aby zobaczyć pliki załączone do tego posta.

paweldobkowski
Gaduła
Gaduła

Nieprzeczytany post autor: paweldobkowski »

O cholera,

ładny rajd Adam :shock:

Ja dzisiaj mam dzień OFF i skręca mnie jak narkomana, że nie mam dostępu do platformy. Oglądam Wasze screeny jakbym lizał lizaka przez szybę :wink:
Wszystko przestało iść...nie wiem co jest. Muszę przeanalizować wszystko.
Tak to już jest na giełdzie. Kiedy wszystko już przeanalizujesz, przemyślisz i uda Ci się upchać w małe zgrabne pudełeczko z napisem "strategia", nagle zdajesz sobie sprawę, że nie masz pojęcia co się dzieje.

Odrzuć emocje związane z procesem analizy. Wiem jakie to uczucie. Najpierw odczuwasz radość a nawet euforię związaną z tym, że już wszystko co jest Ci potrzebne wiesz i potrafisz po czym ból psychiczny związany z tym, że coś zaczyna się sypać.

Pamiętaj żeby nie komplikować. To co ja teraz robię jest tak głupio proste, że mi się śmiać chce i najchętniej bym o tym opowiadał, ale to chyba nie najlepszy pomysł :wink:

Rób obserwacje i traduj je jakby byly faktami naukowymi.

ODPOWIEDZ