Oczywiscie, ze to rynek OTC i kilkupipsowe roznice w kwotowaniach miedzy roznymi brokerami sa czyms normalnym, ale kilkadziesiat pipsow nie powinno juz miec miejsca. Domyslam sie, ze problem lezy w dostawcach plynnosci.MaRCHeW pisze:Witam.
A jakie mogą być? Przecież zawarł transakcję po kursie rynkowym, a Alior Trader to ECN.forex pisze: Patrzylem na Dukasie i tam tez jest szpila, ale maks wyniosl: BID 1.35027/1.35031 ASK. Wyglada na to, ze zawarles transakcje po jakims abstrakcyjnym kursie.
Koniecznie napisz nam jakie beda dalsze losy Twojej reklamacji.
To jest rynek OTC, także kursy szczególnie przy takich ruchach mogą się różnić.
Pozdrawiam
Karol Marchewka
AliorTrader - ECN.
jeden z duzych graczy zakowtował wyzej/nizej niz inni takze na innych parach powiazanych z chf? tak jak jpy czy aud?MaRCHeW pisze:Witam.
Tak jak napisał Kubek sprawa jest dziwna. Jednak za wykresem kryją sie realne transakcyjne kwotowania i ta transakcja została zawarta z jedym z banków. Także nie ma mowy o bad ticku, ponieważ w Alior Traderze one nie występują.
Jeden z dużych graczy zakwotował wyżej niż inni i tyle.
Płynność była niska, ruch bardzo szybki, to stopy poszły po pierwszej cenie, która niestety nie była za dobra dla Ciebie.
Pozdrawiam
Karol Marchewka
bez sensu
Jeden z waszych konsultantow polecil mi złozenie oficjalnej reklamacji przez system bankowowsci internetowej, zobaczymy co z tego wyjdzie.
dzieki za szybkie odpowiedzi i szczera mam nadzieje probe rozwiazania problemu
Serdecznie współczuję Koledze,to jest tragedia.
Temat rynku walutowego jest trudny,wielokrotnie pisałem że są Banki co żyją z obalania stop lass.
Kolega niestety nie czytał moich postów w tym temacie, 77 strona tego watku gdzie przewidziałem taką sytuację...
Między 22- a 1 w nocy nie ma płynności i banki nie pracują // intensywnie.../// jest to najlepszy czas na atak,co nastąpiło.
Jeszcze raz moim zdaniem jeżeli przetrzymujemy pozycje na noc i jesteśmy pewni swoich analiz trzeba hegować pozycję...
Pozdrawiam i życzę pozytywnego załatwienia sprawy,
Dodano po 9 minutach:
Jeżeli miałbym tak duże kapitały to sam bym to robił.Praktycznie w takiej sytuacji zysk bez ryzyka....
Temat rynku walutowego jest trudny,wielokrotnie pisałem że są Banki co żyją z obalania stop lass.
Kolega niestety nie czytał moich postów w tym temacie, 77 strona tego watku gdzie przewidziałem taką sytuację...
Dużo na forum jest tylko trzeba czytać.zz pisze:Dariusz Wiśniewski napisał:
zz napisał:
2- Czy na platformie jest // można stosować hedging ?.
Co rozumiemy przez Hedging ?
Najkrócej np. jestem pewny swoich analiz zajmuję pozycję z trendem lecz boję się ataku dużych instytucji finansowych np. między 22 a 1 w nocy i na ten czas chciałem te pozycje pokryć tz złożyć .zlecenia typu hedge .Jest to możliwe ??.
Między 22- a 1 w nocy nie ma płynności i banki nie pracują // intensywnie.../// jest to najlepszy czas na atak,co nastąpiło.
Jeszcze raz moim zdaniem jeżeli przetrzymujemy pozycje na noc i jesteśmy pewni swoich analiz trzeba hegować pozycję...
Pozdrawiam i życzę pozytywnego załatwienia sprawy,
Dodano po 9 minutach:
Jest w tym sens,wystarczy że nocny diler w jakimś banku naświecie zobaczył że uderzy tylko w tą parę i ruszy rynkiem o tyle.. i tyle..,a na innych się to nie da zrobić i gotowe.tomekwis pisze:jeden z duzych graczy zakowtował wyzej/nizej niz inni takze na innych parach powiazanych z chf? tak jak jpy czy aud?
bez sensu
Jeżeli miałbym tak duże kapitały to sam bym to robił.Praktycznie w takiej sytuacji zysk bez ryzyka....
Bazylea III reforma finansowa staje się skuteczne,
W ostatnich miesiącach Grupa CME i innych operatorów walut zauważyć rosnącą aktywność banku w kontraktach futures lub podobnych produktów
W ostatnich miesiącach Grupa CME i innych operatorów walut zauważyć rosnącą aktywność banku w kontraktach futures lub podobnych produktów
zz, moim zdaniem sedno problemu nie lezy w tym, ze byla szpila, bo to juz wiemy i wiemy, ze przyczyna byla plytkosc rynku.zz pisze:Serdecznie współczuję Koledze,to jest tragedia.
Problem w tym, ze klienci Aliora dostali kowotowania odbiegajace o kilkadziesiat pipsow od kwotowan innych ECN-ow. Stawia to pod znakiem zapytania jakosc dostawcow plynnosci Aliora.
Albo oby - ten konkretny przypadek - bo jeśli max jest na cenie X - to nie ma fizycznej możliwości zawarcia transakcji wyżej - można tylko niżej bo rynek "zaczyna się pojawiać" po luce.forex pisze:zz, moim zdaniem sedno problemu nie lezy w tym, ze byla szpila, bo to juz wiemy i wiemy, ze przyczyna byla plytkosc rynku.zz pisze:Serdecznie współczuję Koledze,to jest tragedia.
Problem w tym, ze klienci Aliora dostali kowotowania odbiegajace o kilkadziesiat pipsow od kwotowan innych ECN-ow. Stawia to pod znakiem zapytania jakosc dostawcow plynnosci Aliora.
Zgadzam się, uważam że jeżeli w Polsce powstanie z 4-10 normalnych banków i będzie między nimi konkurencja w walce o klienta ..,to znacznie poprawi sprawę w tym temacie.forex pisze:przyczyna byla plytkosc rynku.
Pozdrawiam.
ok ale grunt w tym ze uderzyli we wszystkie pary walutowe powiazane z chf a nie tylko w gbp/chfzz pisze:Serdecznie współczuję Koledze,to jest tragedia.
Jest w tym sens,wystarczy że nocny diler w jakimś banku naświecie zobaczył że uderzy tylko w tą parę i ruszy rynkiem o tyle.. i tyle..,a na innych się to nie da zrobić i gotowe.
a jeszcze wiekszy grunt w tym co zostalo napisane wyzej ze kwotowanie bylo z kosmosu.
niestety nie dostałem dzis oficjalnej odpowiedzi z biura maklerskiego. mam nadzieje ze na poczatku tygodnia sie pojawi
pytanie do starszych wyjadaczy, jak czesto zdarzaja sie takie strzały? bo jak za jednym kolesie kosza mi 10 sl-ek to dziekuje za taki ecn
Ważne pytanie do przedstawicieli Alior Banku i Karola.
Skoro wiadomo już że w pewnych sytuacjach przy silnych zmianach na rynku mogą wystąpić poślizgi,prosiłbym o podjęcie następującego tematu....
Proszę napisać do ich PFSoft z następującą propozycją aby w następnych nakładkach przygotowali takie rozwiązanie
STP -MKT czyli Market oczekujący // czy PKC oczekujące.. mniejsza o nazwę...
jest taka możliwość np. w Interactivebrokers
chodzi o to że np.ustawiamy sami spred np. jest na rynku 0.5, a my wpisujemy w MKT np. 1 pips lub 2-3 pipsy,chodzi o to że w takiej sytuacji wszystko co jest na rynku między tymi np. 3 pipsami to bierzemy naszym zleceniem przez co znacząco niwelujemy problem poślizgów,oczywiście istnieje w takiej sytuacji ryzyko że kupimy po dużo gorszym spredzie z np. 0.5 na 3 pipsy,uważam jednak że takie rozwiązanie jest elastyczniejsze i znacząco polepsza komfort pracy // przynajmniej dla mnie....///
Napiszcie do ich PFSoft z zapytaniem,może podejmą temat ?.
Pozdrawiam.
Skoro wiadomo już że w pewnych sytuacjach przy silnych zmianach na rynku mogą wystąpić poślizgi,prosiłbym o podjęcie następującego tematu....
Proszę napisać do ich PFSoft z następującą propozycją aby w następnych nakładkach przygotowali takie rozwiązanie
STP -MKT czyli Market oczekujący // czy PKC oczekujące.. mniejsza o nazwę...

jest taka możliwość np. w Interactivebrokers
chodzi o to że np.ustawiamy sami spred np. jest na rynku 0.5, a my wpisujemy w MKT np. 1 pips lub 2-3 pipsy,chodzi o to że w takiej sytuacji wszystko co jest na rynku między tymi np. 3 pipsami to bierzemy naszym zleceniem przez co znacząco niwelujemy problem poślizgów,oczywiście istnieje w takiej sytuacji ryzyko że kupimy po dużo gorszym spredzie z np. 0.5 na 3 pipsy,uważam jednak że takie rozwiązanie jest elastyczniejsze i znacząco polepsza komfort pracy // przynajmniej dla mnie....///
Napiszcie do ich PFSoft z zapytaniem,może podejmą temat ?.
Pozdrawiam.
Transakcje na tzw crossach (pary bez USD) przeprowadzane są za pośrednictwem par dolarowych. Wystarczy dostatecznie "ruszyć" usdchf a skutki będą widoczne na wszystkich parach z chf.tomekwis pisze: ok ale grunt w tym ze uderzyli we wszystkie pary walutowe powiazane z chf a nie tylko w gbp/chf
Pozdrawiam