AliorTrader - ECN.

Oferta brokererów rynku walutowego Forex oraz opinie użytkowników na ich temat.

Co myślisz na temat tego brokera?

Zdecydowanie polecam
2
6%
Poza paroma minusami są ok
13
41%
Przeciętny
7
22%
Mają wiele wad
5
16%
Stanowczo odradzam
5
16%

Liczba głosów: 32

zz
Maniak
Maniak

Nieprzeczytany post autor: zz »

Akhh pisze:gdzie 20m to było praktycznie max,
To jest trochę dziwne,.
Banki w detalu automatu/// bez ingerencji dilera proponują z automatu
50 000 000 więc nie powinno być problemu.

Pozdrawiam.

Dodano po 26 minutach:
Camel4 pisze:Może chodzi o Marex FX
Tak, z tego co słyszałem zapewniają bezpośredni dostęp do EBS oraz Currenex , jest to to samo co pro trader instytucjonalny.

Pozdrawiam.
Bazylea III reforma finansowa staje się skuteczne,
W ostatnich miesiącach Grupa CME i innych operatorów walut zauważyć rosnącą aktywność banku w kontraktach futures lub podobnych produktów

Awatar użytkownika
makarovv
Uczestnik
Uczestnik

Nieprzeczytany post autor: makarovv »

zz pisze:Nie zrozum mnie żle lecz robisz jakieś nieporozumienie nie wiem czy ze złośliwości czy niewiedzy..
Ostatnio liczyli mi w dużym banku w Polsce forward na E/$ i wyszło ok. 4 % w skali roku czyli przeliczając na zł to ok. z 100 tyś Eur ok. 16057 zł...
Tobie alior policzył 349 zł podziel na 10 dni i pomnóż razy 365 dni i wyjdzie ok, 12738 zł wyjdzie lekko powyżej 3 %.....
:P

Pozdrawiam.
Czy możesz dokładniej opisać jaki instrument został Ci zakwotowany? Z samego stwierdzenia forward niewiele wynika. Czy to był kurs forwardowy? Jeżeli tak to podałeś go w bardzo dziwnej konwencji. Z resztą jeżeli coś jest profesjonalnie kwotowane to dealer powinien podać Ci dwie ceny: bid i ask.
Czy były jakieś bariery? To ma bardzo duże znaczenie przy wycenie instrumentów finansowych.
Stopa LIBOR O/N dla EURO wynosiła ostatnio 1,37625%
Stopa LIBOR O/N dla USD wynosiła ostatnio 0,12225%
Zajęciu pozycji długiej powinno odpowiadać zakupienie 100 000 euro za 142 000 dolarów. Ulokowanie 100 000 po stopie overnight dałoby przychód 3,77 EUR zaciągnięcie pożyczki w USD kosztowałoby 0,47 USD. A więc koszt byłby 1,175 PLN a przychód 15,457 PLN. Stąd wyrównanie powinno być równe około 14 PLN (dla pozycji długiej). Alior proponuje 10 PLN. Nie jest to takie złe, ale spójrz na inne pary w Aliorze - szczególnie USDJPY.
Polecam porównać sobie swapy proponowane przez Alior ze swapami na przykład w MIG Banku (MIG Bank też nazywa siebie brokerem "ECN"). MIG Bank chwali się, że ma 22 providerów płynności a Alior pisze, że ma ich 18. Czy naprawdę brak tych czterech providerów aż tak pogarsza konkurencyjność? Nie wierzę w to, że warunki oferowane przez dostawców płynności aliora aż tak bardzo odbiegały od tych proponowanych MIG Bankowi.

zz
Maniak
Maniak

Nieprzeczytany post autor: zz »

makarovv pisze:Stąd wyrównanie powinno być równe około 14 PLN (dla pozycji długiej). Alior proponuje 10 PLN. Nie jest to takie złe,
.....
Podejdż do pierwszego lepszego banku w Polsce /// poza Aliorem...///...wszystko dla Ciebie... będzie jasne...,w najlepszym razię będą na Ciebie patrzeć jak na kosmitę...
Jeżeli będą lepsze oferty jak napisałeś 22 providerów czy 100 providerów jak w przypadku RTFX i będzie to dostępne przynajmniej w większych miastach ...,to tylko przyklasnąć że rośnie konkurencja dla Aliora.

Pozdrawiam.
Bazylea III reforma finansowa staje się skuteczne,
W ostatnich miesiącach Grupa CME i innych operatorów walut zauważyć rosnącą aktywność banku w kontraktach futures lub podobnych produktów

tomekwis
Bywalec
Bywalec

Nieprzeczytany post autor: tomekwis »

witam, to moj pierwszy post ale sledze temat od poczatku.
załozylem sobie konto real po miesiacu na demo i chcialbym uzyskac od Panow pomoc w zdarzeniu ktore 10min temu przyprawilo mnie o siwe wlosy.

mialem otwarte s na parze gbp/chf po 1,3337 i rowno o 23 wykres skoczył o 200 pipsow do gory!!! zlecenie sl mialem w kolicach 1,3376 a zamknelo mi zlecenie po 1,35781 powiekszajac starte 10krotnie!!! zaraz potem wykres wraca do normy.
co to było?
na admiralu ani na stooqu taki strzal 200 pips w gore nie mial miejsca wiec wydaje mi sie ze to jakis blad systemowy.

jak moge ubiegac sie o weryfikacje tego??? dzwonilem do biura, ale oczywiscie dopiero jutro bede w stanie z kims porozmawiac

screeny wyslalem na maila biura maklerskiego

masakra

Awatar użytkownika
daromanchester
Przyjaciel Forum
Przyjaciel Forum

Nieprzeczytany post autor: daromanchester »

Badtick :D
Tak sobie patrzę i u jednego stp też mam szpilę na gbpchf 1.3470 ale widać mają chyba wspólnego LP.
Bo u innego stp już nie ma.
Myślę że reklamacja pomoże. Nie stresowałbym się. Ale piwko zawsze można wypić na ukojenie nerwów :)
Pozdrawiam
Darek
"Ekspert to taki człowiek, który popełnił wszystkie możliwe błędy w bardzo wąskiej dziedzinie" - Niels Bohr
"Każdy głupi może wiedzieć. Sedno to zrozumieć" - Albert Einstein

kubek
Gaduła
Gaduła

Nieprzeczytany post autor: kubek »

Ta szpila wczoraj jest bardzo zastanawiajaca. Mam konta u kilku brokerow i wlasciwie u wiekszej ilosci byla niz nie byla, mozna wiec przyjac ze taki ruch faktycznie sie pojawil, tylko niektorzy go przefiltrowali. O 23 polskiego czasu czesto dzieja sie takie kwiatki, myslalem ze moze spread na franku sie na sekunde rozjechal, ale na eur/chf tego nie bylo. Bardzo dziwna sprawa.

Awatar użytkownika
MaRCHeW
Pasjonat
Pasjonat

Nieprzeczytany post autor: MaRCHeW »

Witam.
tomekwis pisze:witam, to moj pierwszy post ale sledze temat od poczatku.
załozylem sobie konto real po miesiacu na demo i chcialbym uzyskac od Panow pomoc w zdarzeniu ktore 10min temu przyprawilo mnie o siwe wlosy.

mialem otwarte s na parze gbp/chf po 1,3337 i rowno o 23 wykres skoczył o 200 pipsow do gory!!! zlecenie sl mialem w kolicach 1,3376 a zamknelo mi zlecenie po 1,35781 powiekszajac starte 10krotnie!!! zaraz potem wykres wraca do normy.
co to było?
na admiralu ani na stooqu taki strzal 200 pips w gore nie mial miejsca wiec wydaje mi sie ze to jakis blad systemowy.

jak moge ubiegac sie o weryfikacje tego??? dzwonilem do biura, ale oczywiscie dopiero jutro bede w stanie z kims porozmawiac

masakra
Tak jak napisał Kubek sprawa jest dziwna. Jednak za wykresem kryją sie realne transakcyjne kwotowania i ta transakcja została zawarta z jedym z banków. Także nie ma mowy o bad ticku, ponieważ w Alior Traderze one nie występują.
Jeden z dużych graczy zakwotował wyżej niż inni i tyle.
Płynność była niska, ruch bardzo szybki, to stopy poszły po pierwszej cenie, która niestety nie była za dobra dla Ciebie.

Pozdrawiam
Karol Marchewka

Awatar użytkownika
forex
Gaduła
Gaduła

Nieprzeczytany post autor: forex »

tomekwis pisze:witam, to moj pierwszy post ale sledze temat od poczatku.

co to było?

masakra
Patrzylem na Dukasie i tam tez jest szpila, ale maks wyniosl: BID 1.35027/1.35031 ASK. Wyglada na to, ze zawarles transakcje po jakims abstrakcyjnym kursie.

Koniecznie napisz nam jakie beda dalsze losy Twojej reklamacji.

P.S. Moze ktos podac jaki byl maks tej swieczki (BID/ASK) w Aliorze?
Ostatnio zmieniony 22 lip 2011, 09:03 przez forex, łącznie zmieniany 1 raz.

Awatar użytkownika
MaRCHeW
Pasjonat
Pasjonat

Nieprzeczytany post autor: MaRCHeW »

Witam.
forex pisze: Patrzylem na Dukasie i tam tez jest szpila, ale maks wyniosl: BID 1.35027/1.35031 ASK. Wyglada na to, ze zawarles transakcje po jakims abstrakcyjnym kursie.

Koniecznie napisz nam jakie beda dalsze losy Twojej reklamacji.
A jakie mogą być? Przecież zawarł transakcję po kursie rynkowym, a Alior Trader to ECN.
To jest rynek OTC, także kursy szczególnie przy takich ruchach mogą się różnić.

Pozdrawiam
Karol Marchewka

Bogumił Nurkiewicz
Stały bywalec
Stały bywalec

Nieprzeczytany post autor: Bogumił Nurkiewicz »

A jakie mogą być? Przecież zawarł transakcję po kursie rynkowym, a Alior Trader to ECN.
To jest rynek OTC, także kursy szczególnie przy takich ruchach mogą się różnić.
Witam,

Zgadza się transakcja została zawarta po kursie rynkowym i my jako pośrednik nie mamy wpływu na takie sytuacje.

Jednak mając na względzie dobro Klienta możemy zapytać bank który zakwotował w sposób odbiegający od kursu rynkowego o przyczyny takiego działania - dziś to uczynimy.
Bogumił Nurkiewicz

Manager ds. Platform Transakcyjnych
Biuro Maklerskie Alior Banku

ODPOWIEDZ