Własne EA, czyli poszukiwanie Złotego Grala

Tu można dyskutować o wszystkich sprawach związanych z rynkiem Forex.

Czy wierzysz w istnienie EA, które regularnie zarabia ?

Tak
246
50%
Nie
100
20%
Tak, ale trzeba je nieustannie modyfikować
146
30%

Liczba głosów: 492

Awatar użytkownika
unkle/.seed
Gaduła
Gaduła

Nieprzeczytany post autor: unkle/.seed »

259 pisze:A'propos przykładu piramidowania - coś takiego chodzi mi po głowie jako... hedge do pozycji. Bo w końcu raz, że budowanie pozycji wiąże się z pływającym drawdown i zamiast cierpieć można to wykorzystać, a dwa, że nie każdy pullback to pullback
wydaję mi się, że chodzi mi po głowie podobny pomysł, ale wole się upewnić

czyli chodzi Ci o coś takiego, że podczas "budowania" pozycji zarabiającej, która docelowo zarobi bo np w tej chwili dokładane pozycje nie zarabiają, będzie stawiają pozycja hedgującą zarabiająca w tym czasie kiedy tamte pozycje dopiero są budowane

nie mam na razie pomysłu na algorytm liczenia pozycji hedge, z jednej strony mogłoby to być taka sama wielkość jak pozycje przeciwne i też można po prostu dokładać albo można nie być aż tak zachłannym i stawiać po jednej pozycji po nieudanej korekcie (niewystarczającej) i zamykać z zyskiem jak się zacznie tworzyć kolejna korekta

myślałem też o tym, żeby Ea robiło jednocześnie w obie strony to samo, tak jakby osobno dla sell i osobno dla buy jednak z racji że budowanie tych pozycji powinno być przeciwne albo algorytm musiałby wiedzieć chociaż mniej więcej gdzie będzie ta docelowa korekta i pod nią dobierać współczynniki dla pozycji hedgowanych

Awatar użytkownika
Tymek
Pasjonat
Pasjonat

Nieprzeczytany post autor: Tymek »

A nie lepiej, gdy na chwilę zarabiasz w przeciwnym kierunku niż twoja główna
piramida, zliczyć zarobione tam pipsy i odjąć od poziomu gdzie musi zamknąć
główną piramidę. W ten sposób możesz szybciej wyjść na plus.
Każdy chce mieć pieniądze, ale pieniądze nie zawsze chcą każdego ;)

259
Maniak
Maniak

Nieprzeczytany post autor: 259 »

Witam,

Jakoś tak. W załączeniu wyidealizowany przykład.

Dodano po 6 minutach:
Tymek pisze:A nie lepiej, gdy na chwilę zarabiasz w przeciwnym kierunku niż twoja główna
piramida, zliczyć zarobione tam pipsy i odjąć od poziomu gdzie musi zamknąć
główną piramidę. W ten sposób możesz szybciej wyjść na plus.
O tym też myślałem - zysk z hedge powoduje, że cel naszej pozycji staje się bliższy. O ile nie jesteśmy zachłanni i chcemy i jedno i drugie ;-)

Pułapka jest w tym, że hedge też może być błędem. I tak mi jakoś wychodzi, że ostatnie wejście hedge będzie zawsze stratne. Nie jest to wielki problemem jeżeli jest kilka wejść zyskownych. Ale gdy jest tylko jedno to niepotrzebnie dokłada stratę. Ale chyba nie ma złotego środka?

Aha, jest jeszcze kwestia wyjścia z hedge - skąd będzie wiadomo, że trzeba to już zamknąć?
Nie masz wymaganych uprawnień, aby zobaczyć pliki załączone do tego posta.
Jakże często ludzie mają już gotową opinię zanim zdążą pojąć istotę rzeczy.
A gdy już ta istota w pełni do nich dotrze, jakże często muszą zmagać się z konsekwencjami swojej opinii ;-)

Awatar użytkownika
Tymek
Pasjonat
Pasjonat

Nieprzeczytany post autor: Tymek »

259 pisze:Pułapka jest w tym, że hedge też może być błędem.
Dlatego co jakiś czas oceniasz co jest główne a co chwilowe ;)
Przecież możesz zmieniać to kilkakrotnie i wtedy prawie zawsze
jesteś do przodu ;)
Każdy chce mieć pieniądze, ale pieniądze nie zawsze chcą każdego ;)

259
Maniak
Maniak

Nieprzeczytany post autor: 259 »

Tymek pisze:
259 pisze:Pułapka jest w tym, że hedge też może być błędem.
Dlatego co jakiś czas oceniasz co jest główne a co chwilowe ;)
Przecież możesz zmieniać to kilkakrotnie i wtedy prawie zawsze
jesteś do przodu ;)
Mam coś takiego co ma gdzieś co gdzie idzie - robi sobie odwrotne siodełko i siatkę do budowania pozycji. Jak pójdzie w górę - wygrywa po stronie Buy, cierpi zaś po stronie Sell i czeka aż rynek odwroci się na tyle, żeby wyjść z zyskiem z Sell... Tak samo po drugiej stronie. Dodatkowo Buy i Sell działają niezależnie od siebie.
Problem jednak jest taki, że będąc ślepym na trend potrafi się to coś nieźle na nim przejechać w odwrotną stronę i zaliczyć niezłą dziurę... Szczególnie jak trend jest naprawdę porządny.
Jakże często ludzie mają już gotową opinię zanim zdążą pojąć istotę rzeczy.
A gdy już ta istota w pełni do nich dotrze, jakże często muszą zmagać się z konsekwencjami swojej opinii ;-)

Awatar użytkownika
leszczu
Pasjonat
Pasjonat

Nieprzeczytany post autor: leszczu »

Panowie, a kiedy zamykamy? Gdzie jest ten opór, który ostatecznie decyduje o częściowym zamykaniu pozycji?

Awatar użytkownika
Szwajcar
Pasjonat
Pasjonat

Nieprzeczytany post autor: Szwajcar »

Ale po co tak kombinować.
Pisałem, że najlepiej czysto piramidować zyski. Drawdown prawie żadnego a zysk ciągle przeważa.
Screen balance z mojego rachunku od początku czerwca. Te 2 zjazdy to wypłaty. DD prawie, że nie ma, bo pozycje nie są przetrzymywane i balance praktycznie równa się zawsze equity w zestawieniu dziennym.

Awatar użytkownika
leszczu
Pasjonat
Pasjonat

Nieprzeczytany post autor: leszczu »

Szwajcar pisze:Ale po co tak kombinować.
Pisałem, że najlepiej czysto piramidować zyski. Drawdown prawie żadnego a zysk ciągle przeważa.
Screen balance z mojego rachunku od początku czerwca. Te 2 zjazdy to wypłaty. DD prawie, że nie ma, bo pozycje nie są przetrzymywane i balance praktycznie równa się zawsze equity w zestawieniu dziennym.
A mógłbyś pokazać jakiś screen przykładowy z piramidowania i zamknięcia pozycji?

Awatar użytkownika
Szwajcar
Pasjonat
Pasjonat

Nieprzeczytany post autor: Szwajcar »

Screen z kilku dni pozycji na EurUsd.
\poziome linie to anulowane zlecenia oczekujące.
Ostatnio zmieniony 20 lip 2011, 15:26 przez Szwajcar, łącznie zmieniany 1 raz.

Awatar użytkownika
unkle/.seed
Gaduła
Gaduła

Nieprzeczytany post autor: unkle/.seed »

co reprezentują te poziome linie jakby obrazujące wejście i wyjście z transakcji ale są w powietrzu jakby ?

ODPOWIEDZ