AliorTrader - ECN.

Oferta brokererów rynku walutowego Forex oraz opinie użytkowników na ich temat.

Co myślisz na temat tego brokera?

Zdecydowanie polecam
2
6%
Poza paroma minusami są ok
13
41%
Przeciętny
7
22%
Mają wiele wad
5
16%
Stanowczo odradzam
5
16%

Liczba głosów: 32

zz
Maniak
Maniak

Nieprzeczytany post autor: zz »

skalpel_szczecin pisze:platforme MT4 uzywam do analiz, w aliorze gram na realu bo szybkosc zlecen jest niesamowita
Tak trzeba robić jak napisałeś !.Jeżeli Alior dopracuje jeszcze dwie sprawy to z czystym sumieniem napiszę że Alior Bank jest najlepszym bankiem w Polsce.
Wracając do tematu uważam że nie ma sensu ryzykować ponieważ jeżeli dwie sytuacje się na siebie nałożą czyli np. kwotowania w jedną sekundę ze 120 razy różnych banków oraz zbyt duża liczba skomplikowanych wskaźników umieszczonych na wykresie przy słabym sprzęcie komputerowym. i procesor nie wydoli odświerzyć wskaźników przy dużej liczbie ticków przychodzących i poprostu platforma może zamulić // tak mi się zdarzało w Saxobanku///
Reasumując uważam że do inwestowania zostawić najpotrzebniejsze rzeczy,a do analiz używać innych softtów.

Pozdrawiam.

Pozdrawiam.
Bazylea III reforma finansowa staje się skuteczne,
W ostatnich miesiącach Grupa CME i innych operatorów walut zauważyć rosnącą aktywność banku w kontraktach futures lub podobnych produktów

Awatar użytkownika
BM Alior Bank
Pasjonat
Pasjonat

Nieprzeczytany post autor: BM Alior Bank »

skalpel_szczecin pisze:szkoda że za każdym razem trzeba wpisywać SL bo non stop wartśc ma zero

tak samo TP - nie ma okienka by zapamietac ustawienia by sobie program zapamietał - a tak non stop trzeba wpisywac. Mały szczególik ale potrafi wnerwiać
Taka funkcjonalność będzie wdrożona w wersji ProTrader2 (a co za tym idzie Alior Trader 2), o której pisał Karol Marchewka.
skalpel_szczecin pisze:inna sprawa hmmm - róznica w wyglądzie świec - przykład - EUR/CHF D1

np FxSalt wygląda kompletnie inaczej
Z tego co się domyślam to sytuacja dotyczy tego, że na wykresie z AT świeczki dzienne rysowane są za godziny 00:00 - 00:00, a na wykresie znajduje się świeczka z Niedzieli (23:00 - 00:00), która zaburza obraz. Na wykresie z FXSalt świeczka dzienna obejmuje okres 23:00 - 23:00 co może spowodować inny wygląd wykresu.

Ta kwestia prawdopodobnie również będzie rozwiązana w kolejnej wersji ProTradera.

Pozdrawiam,
Dariusz Wiśniewski
Biuro Maklerskie Alior Banku
mail: kontakt.bm@alior.pl
tel: 19503

skalpel_szczecin

Nieprzeczytany post autor: skalpel_szczecin »

zz pisze:
Tak trzeba robić jak napisałeś !.Jeżeli Alior dopracuje jeszcze dwie sprawy to z czystym sumieniem napiszę że Alior Bank jest najlepszym bankiem w Polsce.
Wracając do tematu uważam że nie ma sensu ryzykować ponieważ jeżeli dwie sytuacje się na siebie nałożą czyli np. kwotowania w jedną sekundę ze 120 razy różnych banków oraz zbyt duża liczba skomplikowanych wskaźników umieszczonych na wykresie przy słabym sprzęcie komputerowym. i procesor nie wydoli odświerzyć wskaźników przy dużej liczbie ticków przychodzących i poprostu platforma może zamulić // tak mi się zdarzało w Saxobanku///

Pozdrawiam.
gram bez jakichkolwiek wskaźników

Awatar użytkownika
makarovv
Uczestnik
Uczestnik

Nieprzeczytany post autor: makarovv »

Myślałem, że Alior Trader będzie rewolucją na polskim rynku. Wszystko się bardzo ładnie zapowiadało... niestety na szerokiej akcji marketingowej oraz szumnych zapowiedziach się skończyło...

Mnie osobiście skłoniły do otwarcia rachunku Alior Trader szczególnie dobre warunki handlu. Mam tu na myśli bardzo korzystne swapy. Trzeba przyznać, że to co było prezentowane na początku (na przykład w komunikacie dotyczącym specyfikacji instrumentów finansowych z dnia 04.07.2011 r.) wyglądało bardzo zachęcająco. Niestety po wczorajszej zmianie w tabeli punktów swapowych jestem rozczarowany i zawiedziony :(. Swapy dla pary USD/TRY przed zmianą wynosiły - 176,37 PLN dla pozycji długiej oraz 118,49 PLN dla pozycji krótkiej. Po zmianie wprowadzonej wczoraj jest to już - 211,8 PLN dla pozycji długiej i 6,94 PLN dla pozycji krótkiej! Dla pary USD/NOK było to - 56,12 PLN / 42,35 PLN. Po zmianach jest to - 24,6 PLN / 2,06 PLN. To samo dotyczy się wielu innych par. Przecież to jest powrót do epoki w której na polskim rynku XTB nie miało praktycznie żadnej konkurencji.

Ładna mi rewolucja... Widać, że alior chciał wpierw ściągnąć do siebie łatwowiernych klientów, a potem liczyć na to, że nikt nie zauważy że pierwotnie super warunki transakcyjne niepostrzeżenie stały się fatalne...

Bardzo szeroka akcja marketingowa, obiecywanie rewolucji itd. itp. a tu po prostu płakać się chce...

Dodatkowo miałem kilkunastokrotne zawieszenie się platformy w czasie handlu. Ludzie! co ile można wpisywać SMSy aktywujące? Ręce opadają... wpiszesz SMSa, na chwilę się zalogujesz i po chwili znowu słyszysz dzwonek SMSa - wiadomo platforma się rozłączyła:(.

Miało być szaleństwo z protraderem, a tu co chwila wychodzą jakieś niedociągnięcia. A to błędy w tłumaczeniu, a to wyskakujące napisy w obcych językach... Jeszcze ta obsuwa ze startem platformy... Ile razy był odsuwany start???!!!!

Wszystko miało chodzić pięknie w maju, a tu w lipcu co chwila wyskakują jakieś bugi.

Jeżeli swapy się nie poprawią to chyba zrezygnuję z usług Aliora.

Ps.
Dopiero teraz znalazłem najlepszy kwiatek! Punkty swapowe dla pary USDJPY przed zmianą specyfikacji instrumentów finansowych wynosiły 0 PLN / -20,14 PLN. Po zmianie jest to już -22,49 PLN / - 22,49 PLN. to jak grać na jednej z najważniejszych par walutowych jeżeli bardzo dużą część z zysków zjedzą punkty swapowe bez względu na to jaką pozycję zajmiemy?

zz
Maniak
Maniak

makarovv pisze:Wszystko miało chodzić pięknie w maju, a tu w lipcu co chwila wyskakują jakieś bugi.
Dajmy im szansę,podjeli bardzo trudny temat,z tego co wiem bardzo intensywnie pracują aby niedoróbki poprawić.
Dla większości z nas sprawą fundamentalną jest dostęp do idealnych warunków na rynku ECN do transacji spot,jeżeli Alioe przynajmniej dwie rzeczy dopracuje będziemy mieć super bank.

Co do SWAP nie wiem czy odbiega to na niekorzyść od rynku nie liczyłem tego.
Stawki WIBID i WIBOR cały czas się zmieniają więc myślę że i swap może się z związku z tym zmienić.
Moim subiektywnym zdaniem nie ma co za bardzo liczyć na grę na swap u brokera,moja rada lepiej zająć się samemu na grze na rynku pieniężnym i wtedy zupełnie nie jesteśmy zależni od brokera.

Pozdrawiam.
W ostatnich miesiącach Grupa CME i innych operatorów walut zauważyć rosnącą aktywność banku w kontraktach futures lub podobnych produktów

green7
Maniak
Maniak

Nieprzeczytany post autor: green7 »

Zz znowu mnie srodze zawodzisz.....
Oczywiście, że swapy to nie wszystko, ale dlaczego mamy na nich być mówiąc kolokwialnie "dymani" ?
Takie podejście niezbyt dobrze świadczy o brokerze, niedawno Raposo opisywał jego przypadki ze swapem u innych brokerów MM, tutaj mieliśmy mieć przejrzystrze warunki - a wychodzi ...jak zwykle.
Nie analizowałem swapów w aliorze, ale z tego copisze kolega makarovv wygląda to na typową zagrywkę poniżej pasa ..... Bo nie widzę mozliwości by zmiana stóp procentowych wspomnianych walut spowodowała aż TAKIE różnice z dnia na dzień. Zdaje się też, że stopy procentowe usd,jpy czy try nie zmieniły się od dłuższego czasu - skąd więc zmiana tu?
Green
Obrazek
Obrazek

zz
Maniak
Maniak

Gren tu nie ma co zawodzić,to jest gra rynkowa i jak stopy ostro na rynku spadną to brok nie będzie dopłacał// nie wiem czy tak było// co nie znaczy że nie trzeba pilnować i naciskać banku // wprost przeciwnie ..należy//
Wracając do tematu mnie tylko chodzi o to abyśmy mieli normalne warunki na spot,a tylko Alior podjął próbe zrobienia normalności...co do SWAP to sobie sam lepiej zrobię na rynku pieniężnym.

Pozdrawiam.

Awatar użytkownika
makarovv
Uczestnik
Uczestnik

Zz,

Zauważ, że Twoje rozumowanie nie jest w stanie wyjaśnić sytuacji na parze USDJPY gdzie tak dla pozycji krótkiej jak i dla pozycji długiej mamy swapy bardzo mocno ujemne. Wiadomo, że broker będzie pożyczał po stopie ask i lokował po stopie bid, ale rozjazd między stopami bid i ask dla tak płynnych rynków jak amerykański czy japoński jest praktycznie niemożliwy. U innych brokerów (nawet tych MM) takiej sytuacji (gdzie swapy dla pozycji krótkiej są równe swapom dla pozycji długiej) na parze USDJPY nie zaobserwowałem. Alior chwali się tym, że współpracuje z dużą liczbą providerów płynności, a tu wychodzą takie kwiatki:(. Przecież ECN miał dawać przynajmniej teoretyczny dostęp do rynku międzybankowego. To jeżeli jest dostęp do rynku międzybankowego to nie można brać stóp procentowych z tego właśnie rynku?
Ta sytuacja stawia poważny znak zapytania nad sensem takiego ECNu.

Pozdrawiam,
Makarovv

zz
Maniak
Maniak

Ta sytuacja stawia poważny znak zapytania nad sensem takiego ECNu.
Jeżeli dla nas najważniejszy jest spot to nie stawia.
Niech chociaż jeden normalny powstanie bank w Polsce to już będzie dużo ponieważ on wymusi powstanie następnych banków.
Aby było normalnie tak jak piszesz musi powstać z 5-10 banków.. będzie ostra konkurencja między nimi //prawdziwa // to wymusi też normalność na swapach i tysiącach innych spraw.
Moim zdaniem niech tylko powstanie porządny spot,to z resztą damy sobie radę....

Pozdrawiam.

Awatar użytkownika
makarovv
Uczestnik
Uczestnik

Najbardziej w zachowaniu aliora nie podoba mi się to, że zmienił warunki swapów z bardzo korzystnych (jak na warunki polskie) do wręcz tragicznych. Nie chcę płacić kilkuset złotych za kilkudniowe przetrzymanie małej pozycji. Przecież w konsolidacji w takich warunkach będzie można stracić majątek! Dla mnie taka sytuacja nie jest normalna. Jeżeli grasz na ruchy trwające od kilku minut do kilku godzin to pewnie tego nie odczujesz ale przetrzymanie pozycji krótkiej (jednego lota) na parze EURUSD przez 10 dni będzie teraz kosztować 349 PLN za same tylko swapy. Dla mnie to jest całkiem sporo pieniędzy. Musiałbym poświęcić prawie 20 pipsów, aby pokryć taki koszt swapów oraz prowizję.... Stanowczo za dużo.

ODPOWIEDZ