Myślałem, że Alior Trader będzie rewolucją na polskim rynku. Wszystko się bardzo ładnie zapowiadało... niestety na szerokiej akcji marketingowej oraz szumnych zapowiedziach się skończyło...
Mnie osobiście skłoniły do otwarcia rachunku Alior Trader szczególnie dobre warunki handlu. Mam tu na myśli bardzo korzystne swapy. Trzeba przyznać, że to co było prezentowane na początku (na przykład w komunikacie dotyczącym specyfikacji instrumentów finansowych z dnia 04.07.2011 r.) wyglądało bardzo zachęcająco. Niestety po wczorajszej zmianie w tabeli punktów swapowych jestem rozczarowany i zawiedziony

. Swapy dla pary USD/TRY przed zmianą wynosiły - 176,37 PLN dla pozycji długiej oraz 118,49 PLN dla pozycji krótkiej. Po zmianie wprowadzonej wczoraj jest to już - 211,8 PLN dla pozycji długiej i 6,94 PLN dla pozycji krótkiej! Dla pary USD/NOK było to - 56,12 PLN / 42,35 PLN. Po zmianach jest to - 24,6 PLN / 2,06 PLN. To samo dotyczy się wielu innych par. Przecież to jest powrót do epoki w której na polskim rynku XTB nie miało praktycznie żadnej konkurencji.
Ładna mi rewolucja... Widać, że alior chciał wpierw ściągnąć do siebie łatwowiernych klientów, a potem liczyć na to, że nikt nie zauważy że pierwotnie super warunki transakcyjne niepostrzeżenie stały się fatalne...
Bardzo szeroka akcja marketingowa, obiecywanie rewolucji itd. itp. a tu po prostu płakać się chce...
Dodatkowo miałem kilkunastokrotne zawieszenie się platformy w czasie handlu. Ludzie! co ile można wpisywać SMSy aktywujące? Ręce opadają... wpiszesz SMSa, na chwilę się zalogujesz i po chwili znowu słyszysz dzwonek SMSa - wiadomo platforma się rozłączyła:(.
Miało być szaleństwo z protraderem, a tu co chwila wychodzą jakieś niedociągnięcia. A to błędy w tłumaczeniu, a to wyskakujące napisy w obcych językach... Jeszcze ta obsuwa ze startem platformy... Ile razy był odsuwany start???!!!!
Wszystko miało chodzić pięknie w maju, a tu w lipcu co chwila wyskakują jakieś bugi.
Jeżeli swapy się nie poprawią to chyba zrezygnuję z usług Aliora.
Ps.
Dopiero teraz znalazłem najlepszy kwiatek! Punkty swapowe dla pary USDJPY przed zmianą specyfikacji instrumentów finansowych wynosiły 0 PLN / -20,14 PLN. Po zmianie jest to już -22,49 PLN / - 22,49 PLN. to jak grać na jednej z najważniejszych par walutowych jeżeli bardzo dużą część z zysków zjedzą punkty swapowe bez względu na to jaką pozycję zajmiemy?