Firma w Delaware i inne kraje offshore.

Forum, na którym można do woli dyskutować nie tylko na tematy związane z Forexem.
maarkusek
Uczestnik
Uczestnik

Nieprzeczytany post autor: maarkusek »

maarkusek pisze:Witam, mam następujące pytanie :)
CO dzieje się w przypadku, gdy nie jestem obywatelem USA, otwieram tam firmę... płacąc ryczałt 230$ i lece do usa, aby tam siedzieć i stamtąd prowadzić działalność którą kieruję np na europę ? czyli siedzę sobie w usa?
Czy wówczsa takie działanie jest legalne?

Jeszcze raz, nie jestem obywatelem usa, otwieram tam firmę OFFSHORE, następnie lece tam i prowadze ta firme offshore, sprzedając usługi na terytorium unii europejskiej.
Niezupeł♣nie to miałem na myśli.
Chodzi tutaj o fakt, iż zarabiam grube miliony siedząc na terytorium USA. Czyli firma kierowane jest przeze mnie bezpośredni z terytorium USA.
Podatek VAT to wiem... bardziej chodzi mi o informacje, czy z putnku widzenia spółki LLC takie działanie ma miejsce, że grzeje sobie tyłek w fotelu w biurze w usa świadcząc usługi poza terytorium USA, czyli firma- jakby na to nie patrzeć- jest sterowana bezpośredni z usa.

zz
Maniak
Maniak

Nieprzeczytany post autor: zz »

Myślę że odnośnie DE Delaware jest podobnnie.
Wracając do tego.Podatek w Polsce i tak z tej spółki musisz zapłacić i przy zapłacie podatku nie wiem czy się nie dopieprzą do tego
ziomekz pisze:Co jeśli ktoś chciałby założyć spółkę kapitałową (z osobowością prawną) i za pomocą tej spółki inwestować na rachunku firmowym np. na rynku FX ? Z tego co się dowiedziałem, w Polsce (przy Sp. z o. o.) jest to niemożliwe,
maarkusek pisze:bardziej chodzi mi o informacje, czy z putnku widzenia spółki LLC takie działanie ma miejsce, że grzeje sobie tyłek w fotelu w biurze w usa świadcząc usługi poza terytorium USA, czyli firma- jakby na to nie patrzeć- jest sterowana bezpośredni z usa.

Moim zdaniem jak masz kasę // a piszesz że masz /// to koncentruj się na tym aby założyć spółkę LTD, może być w rajach, może być w Europie np. Malta,Cypr, Litwa Łotwa lub ,Singapur itp. prawnie są jasne i czyste przepisy i nikt Ciebie nie traktuje jak bydło.....

Pozdrawiam.

Dodano po 7 minutach:
zz pisze:Cytat:
Myślę że odnośnie DE Delaware jest podobnnie.

Wracając do tego.Podatek w Polsce i tak z tej spółki musisz zapłacić i przy zapłacie podatku nie wiem czy się nie dopieprzą do tego
ziomekz napisał:
Co jeśli ktoś chciałby założyć spółkę kapitałową (z osobowością prawną) i za pomocą tej spółki inwestować na rachunku firmowym np. na rynku FX ? Z tego co się dowiedziałem, w Polsce (przy Sp. z o. o.) jest to niemożliwe,
ziomekz nieścislość z mojej strony,Pisząc to nie miałem na myśli LTD tylko DE Delaware///
Bazylea III reforma finansowa staje się skuteczne,
W ostatnich miesiącach Grupa CME i innych operatorów walut zauważyć rosnącą aktywność banku w kontraktach futures lub podobnych produktów

Awatar użytkownika
Aest
Bywalec
Bywalec

Nieprzeczytany post autor: Aest »

ziomekz pisze:
Mnie zastanawia inna kwestia. Co jeśli ktoś chciałby założyć spółkę kapitałową (z osobowością prawną) i za pomocą tej spółki inwestować na rachunku firmowym np. na rynku FX ? Z tego co się dowiedziałem, w Polsce (przy Sp. z o. o.) jest to niemożliwe, ponieważ nie można wpisać głównej działalności spółki jako inwestowanie własnego kapitału. Podchodzi to pod licencję DI lub Maklerską, przez co dla zwykłej spółki dozwolone jest takie inwestowanie sporadycznie (np. przy zabezpieczaniu kontraktu w obcej walucie) ale nie jako główna działalność spółki.

Co w takim przypadku? Czy spółka z Delaware daje taką możliwość? Pomijam tutaj kwestę całkowitego unikania opodatkowania, bo jak przedmówcy już zauważyli - nie jest to takie proste. Czy zatem spółka z DE może swobodnie zajmować się inwestycjami na FX i innych rynkach, korzystając z usług zagranicznego (dla PL i USA) brokera (np. w Szwajcarii) ? Gdzie zatem zysk z takiego źródła będzie opodatkowany? Działalność i dochód powstaje poza USA oraz poza Polską.
Tam gdzie jest rezydentem właściciel spółki w Delaware. Bo jest to spółka osobowa i jej zysk jest automatycznie traktowany jako zysk właściciela.
Czyli tam gdzie podatek dochodowy płaci właściciel.

Awatar użytkownika
ziomekz
Stały bywalec
Stały bywalec

Nieprzeczytany post autor: ziomekz »

/../

zz
Maniak
Maniak

Aest nie wiem czy w takim przypadku nie będzie tak jak napisałem wyżej czyli przy zapłacie podatku zapytają z czego ten podatek ? odpowie
ziomekz pisze:Z tego co się dowiedziałem, w Polsce (przy Sp. z o. o.) jest to niemożliwe, ponieważ nie można wpisać głównej działalności spółki jako inwestowanie własnego kapitału. Podchodzi to pod licencję DI lub Maklerską,
i znajdą wtedy na to odpowiednie paragrafy i zrobią z tego kłopoty ?.

Pozdrawiam.

Dodano po 3 minutach:

PS piszę oczywiście o DE Delaware.. spółce osobowej.
Przy kapitałowej to go mogą pocałować......
W ostatnich miesiącach Grupa CME i innych operatorów walut zauważyć rosnącą aktywność banku w kontraktach futures lub podobnych produktów

Awatar użytkownika
Aest
Bywalec
Bywalec

Nieprzeczytany post autor: Aest »

Z zysków pochodzących z pracy dla zagranicznej firmy.
Przelewasz pieniądze na swoje konto. Pod koniec roku doliczasz je do PIT i odprowadzasz od nich podatek dochodowy.
Przelewasz to sobie jako pensję, więc sposoby opodatkowania tego jako dochodu z inwestycji bądź źródeł kapitałowych nie mają tutaj miejsca.
Najszybciej, najłatwiej, najtaniej. I najtrudniej zrobić jakiś błąd do którego można się przyczepić.

zz
Maniak
Maniak

A nie podciągną to pod pranie brudnych pieniędzy?.
W ten sposób co piszesz każdy bez problemu by prał pieniądze.
Moim zdaniem muszą być na to wiarygodne umowy,a skoro tak to wyjdzie że zysk osiągnął
Cytuję jeszcze raz ///
za pomocą tej spółki inwestować na rachunku firmowym np. na rynku FX ? Z tego co się dowiedziałem, w Polsce (przy Sp. z o. o.) jest to niemożliwe, ponieważ nie można wpisać głównej działalności spółki jako inwestowanie własnego kapitału. Podchodzi to pod licencję DI lub Maklerską,/////

Awatar użytkownika
ziomekz
Stały bywalec
Stały bywalec

Właśnie zz, o to mi chodzi. W PL nie można, nie wiem czy zagraniczne spółki mają takie wymagania (licencje itd.), wydaje mi się że nie. (w Polsce wszystko jest licencjonowane i sztucznie ogranicza się dostęp. Podobnie jest z adwokatami (zdolny człowiek, ale bez licencji nie może cie bronić) czy właśnie DI)
Odnośnie spółek osobowych, to tak jak Aest pisał (np. LLC w DE ?). A ze spółkami bezosobowymi, coś na wzór sp. z o. o. w Polsce? (czyli ltd. lub limited. ?)
Spółka z ograniczoną odpowiedzialnością - może zostać utworzona przez jedną albo większą liczbę osób w każdym celu prawnie dopuszczalnym. Jest spółką kapitałową, posiadającą osobowość prawną, której funkcjonowanie opiera się na kapitale zakładowym utworzonym z wkładów wspólników i podzielonym na udziały. Jako osoba prawna jest wyposażona w swoje organy ( zgromadzenie wspólników, zarząd, rada nadzorcza, komisja rewizyjna). Spółka odpowiada za swoje zobowiązania bez ograniczenia całym swoim majątkiem. Natomiast odpowiedzialność wspólników za zobowiązania spółki jest ograniczona do wysokości wniesionych przez nich wkładów ( stąd nazwa spółki). Istnieje przy tym możliwość utworzenia jednoosobowej spółki z o.o., co umożliwia prowadzenie jednoosobowej działalności gospodarczej w oparciu o wyodrębnioną część majątku wspólnika - założyciela, zapewniając przy tym ograniczenie jego odpowiedzialności do tego majątku, który został wniesiony tytułem wkładu.
Np. Spółka limited na Cyprze (jeśli może swobodnie inwestować swój kapitał bez licencji (nie chodzi o żadne zarządzanie obcym kapitałem):
podatkowanie obrotu papierami wartościowymi
Zysk cypryjskich spółek pochodzący z obrotu papierami wartościowymi jest zwolniony od podatku.
Od kiedy Polska stała się członkiem Unii Europejskiej prowadzenie inwestycji giełdowych za pośrednictwem spółki cypryjskiej jest coraz częstsze, ponieważ stało się ono łatwiejsze i bezpieczniejsze. Spółki te mogą zawierać umowy o obsługę brokerską i otwierać w tym zakresie rachunki inwestycyjne służące do obrotu papierami wartościowymi notowanymi na Giełdzie Papierów Wartościowych w Warszawie. Przychody uzyskane z obrotu papierami wartościowymi są na Cyprze całkowicie zwolnione z podatku dochodowego od osób prawnych.
W takim razie zysk z rynku FX także się do tego zalicza.
Ja nie szukam anonimowości i unikania podatków, jednak chciałbym płacić tych podatków jak najmniej. :wink:
W przypadku spółek osobowych faktycznie, wszystko rozchodzi się o bycie rezydentem danego kraju :/
A w przypadku LTD ? skoro istnieją kraje które oferują przede wszystkim możliwość otworzenia spółki, która może inwestować swój kapitał (czego zabrania się przez Sp. z o. o. w PL) oraz nie pobierają z tego tytułu podatku (np. Cypr), to warto tam zarejestrować. Taka spółka, mając swój wyodrębniony majątek może generować koszty, np. zakup samochodu firmowego czy biura w PL.
Jak zauważył Aest, podatek pojawia się przy wypłacie wynagrodzenia na prywatne konto, jeśli rozliczany jest w PL, to może się to nie opłacać. Ale czy to jedyny taki podatek? Do samej spółki i jej wydatków nikt w PL się nie przyczepi? Warunek zakupów na firmę w PL, to pewnie założenie rachunku bankowego na zagraniczną firmę, a jak wiemy z poprzednich stron, nie wszystkie banki na to idą.
Ostatnio zmieniony 05 lip 2011, 20:00 przez ziomekz, łącznie zmieniany 1 raz.

zz
Maniak
Maniak

ziomekz pisze:Właśnie zz, o to mi chodzi. W PL nie można, nie wiem czy zagraniczne spółki mają takie wymagania (licencje itd.).
Właśnie z mojej strony jest to cały wątek o który mi chodzi i od początku tutaj z tego powodu siedzę....
ziomekz pisze:nie wiem czy zagraniczne spółki mają takie wymagania (licencje itd.).
NIE !!!,nie potrzebują w żadnym normalnym // czyli nie porąbanym/// kraju spółki kapitałowe takich zezwolen., a w rajach oraz krajach które mają przyjazne nastawienie w szczególności......

Pozdrawiam.

Awatar użytkownika
ziomekz
Stały bywalec
Stały bywalec

ziomekz pisze:Właśnie zz, o to mi chodzi. W PL nie można, nie wiem czy zagraniczne spółki mają takie wymagania (licencje itd.), wydaje mi się że nie. (w Polsce wszystko jest licencjonowane i sztucznie ogranicza się dostęp. Podobnie jest z adwokatami (zdolny człowiek, ale bez licencji nie może cie bronić) czy właśnie DI)
Właśnie dopisałem, ale zz mnie uprzedziłeś. Też mi się to wydaje chore ale w PL dużo mamy absurdów.

Wracając do tego:
W przypadku spółek osobowych faktycznie, wszystko rozchodzi się o bycie rezydentem danego kraju :/
A w przypadku LTD ? skoro istnieją kraje które oferują przede wszystkim możliwość otworzenia spółki, która może inwestować swój kapitał (czego zabrania się przez Sp. z o. o. w PL) oraz nie pobierają z tego tytułu podatku (np. Cypr), to warto tam zarejestrować. Taka spółka, mając swój wyodrębniony majątek może generować koszty, np. zakup samochodu firmowego czy biura w PL.
Jak zauważył Aest, podatek pojawia się przy wypłacie wynagrodzenia na prywatne konto, jeśli rozliczany jest w PL, to może się to nie opłacać. Ale czy to jedyny taki podatek? Do samej spółki i jej wydatków nikt w PL się nie przyczepi? Warunek zakupów na firmę w PL, to pewnie założenie rachunku bankowego na zagraniczną firmę, a jak wiemy z poprzednich stron, nie wszystkie banki na to idą.
co powiesz Aest? są jeszcze jakieś ograniczenia, czy też ryzyko ze strony Urzędu Skarbowego w PL?
Podatek dochodowy PIT oczywiście płacę, ale ze spółki cypryjskiej wypłacam jakieś minimalne wynagrodzenie, na życie. Większe zakupy "na firmę" 8) jest to wykonalne?

ODPOWIEDZ