Właśnie zz, o to mi chodzi. W PL nie można, nie wiem czy zagraniczne spółki mają takie wymagania (licencje itd.), wydaje mi się że nie. (w Polsce wszystko jest licencjonowane i sztucznie ogranicza się dostęp. Podobnie jest z adwokatami (zdolny człowiek, ale bez licencji nie może cie bronić) czy właśnie DI)
Odnośnie spółek osobowych, to tak jak Aest pisał (np. LLC w DE ?). A ze spółkami bezosobowymi, coś na wzór sp. z o. o. w Polsce? (czyli ltd. lub limited. ?)
Spółka z ograniczoną odpowiedzialnością - może zostać utworzona przez jedną albo większą liczbę osób w każdym celu prawnie dopuszczalnym. Jest spółką kapitałową, posiadającą osobowość prawną, której funkcjonowanie opiera się na kapitale zakładowym utworzonym z wkładów wspólników i podzielonym na udziały. Jako osoba prawna jest wyposażona w swoje organy ( zgromadzenie wspólników, zarząd, rada nadzorcza, komisja rewizyjna). Spółka odpowiada za swoje zobowiązania bez ograniczenia całym swoim majątkiem. Natomiast odpowiedzialność wspólników za zobowiązania spółki jest ograniczona do wysokości wniesionych przez nich wkładów ( stąd nazwa spółki). Istnieje przy tym możliwość utworzenia jednoosobowej spółki z o.o., co umożliwia prowadzenie jednoosobowej działalności gospodarczej w oparciu o wyodrębnioną część majątku wspólnika - założyciela, zapewniając przy tym ograniczenie jego odpowiedzialności do tego majątku, który został wniesiony tytułem wkładu.
Np. Spółka limited na Cyprze (jeśli może swobodnie inwestować
swój kapitał bez licencji (nie chodzi o żadne zarządzanie obcym kapitałem):
podatkowanie obrotu papierami wartościowymi
Zysk cypryjskich spółek pochodzący z obrotu papierami wartościowymi jest zwolniony od podatku.
Od kiedy Polska stała się członkiem Unii Europejskiej prowadzenie inwestycji giełdowych za pośrednictwem spółki cypryjskiej jest coraz częstsze, ponieważ stało się ono łatwiejsze i bezpieczniejsze. Spółki te mogą zawierać umowy o obsługę brokerską i otwierać w tym zakresie rachunki inwestycyjne służące do obrotu papierami wartościowymi notowanymi na Giełdzie Papierów Wartościowych w Warszawie. Przychody uzyskane z obrotu papierami wartościowymi są na Cyprze całkowicie zwolnione z podatku dochodowego od osób prawnych.
W takim razie zysk z rynku FX także się do tego zalicza.
Ja nie szukam anonimowości i unikania podatków, jednak chciałbym płacić tych podatków jak najmniej.

W przypadku spółek osobowych faktycznie, wszystko rozchodzi się o bycie rezydentem danego kraju

A w przypadku LTD ? skoro istnieją kraje które oferują przede wszystkim możliwość otworzenia spółki, która może inwestować swój kapitał (czego zabrania się przez Sp. z o. o. w PL) oraz nie pobierają z tego tytułu podatku (np. Cypr), to warto tam zarejestrować. Taka spółka, mając swój wyodrębniony majątek może generować koszty, np. zakup samochodu firmowego czy biura w PL.
Jak zauważył Aest, podatek pojawia się przy wypłacie wynagrodzenia na prywatne konto, jeśli rozliczany jest w PL, to może się to nie opłacać. Ale czy to jedyny taki podatek? Do samej spółki i jej wydatków nikt w PL się nie przyczepi? Warunek zakupów na firmę w PL, to pewnie założenie rachunku bankowego na zagraniczną firmę, a jak wiemy z poprzednich stron, nie wszystkie banki na to idą.